Πάουλο Φερέιρα στο Onsports: «Καλή πορεία στο Μουντιάλ Πορτογαλία και Ελλάδα» (photos+videos)

Πάουλο Φερέιρα στο Onsports: «Καλή πορεία στο Μουντιάλ Πορτογαλία και Ελλάδα» (photos+videos)

Ο Πάουλο Φερέιρα μιλάει στο Onsports, με αφορμή το φιλικό Πορτογαλία – Ελλάδα, για τον… εφιάλτη του Euro 2004, τις πιθανότητες των δύο ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, τις αναμετρήσεις του με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, και τη νέα του καριέρα!

Ο διάσημος Πορτογάλος αμυντικός ξεχώρισε με την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο κατακτώντας το Κύπελλο UEFA το 2003 και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2004, με τον «special one» να τον παίρνει μαζί του στην Τσέλσι, για να γνωρίσει και εκεί μεγάλες επιτυχίες αγωνιζόμενος για εννιά χρόνια (μέχρι το 2013).

Σε συλλογικό επίπεδο, καλά τα πήγε, αφού πανηγύρισε όλων των ειδών τους τίτλους. Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο την… έπαθε από την Εθνική Ελλάδας μέσα στην πατρίδα του όταν είχε τη μοναδική ευκαιρία με την Πορτογαλία να γράψει ιστορία σηκώνοντας την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης.

Μάλιστα, παραδέχεται ότι κόντρα σε ελληνικές ομάδες, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό συγκεκριμένα, είχε καλύτερη τύχη από ό, τι με την εθνική Πορτογαλίας απέναντι στην αντίστοιχη της Ελλάδας και αναγνωρίζει την ανωτερότητα της «γαλανόλευκης» στο Euro 2004 παρά την έντονη κριτική που έλαβε η τελευταία για τον τρόπο παιχνιδιού της.

Δεν παραλείπει επίσης, να εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία Πορτογάλων και Ελλήνων στο επερχόμενο Μουντιάλ στηρίζοντας τη γνώμη του στην ποιότητα ποδοσφαιριστών και προπονητών που διαθέτουν οι δύο ομάδες.

Τι θυμάσαι από τις αναμετρήσεις της Πορτογαλίας με την Ελλάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου;

«Το 2004 ήταν μια απογοήτευση για εμάς γιατί χάσαμε δύο ματς, αλλά για εμένα η Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερη και έκανε μια θαυμάσια δουλειά. Άξιζε να κατακτήσει το Euro».

Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την ομάδα σας γιατί παίζατε στην έδρα σας και όλοι περίμεναν να σηκώσετε την κούπα. Ωστόσο, χάσατε δύο φορές από την Ελλάδα. Θα έλεγες ότι ήταν ένας «εφιάλτης» για όλον τον πορτογαλικό λαό;

«Ήταν δύσκολο, επειδή χάσαμε μέσα στην Πορτογαλία. Ήταν λυπηρό, όχι μόνο για τους παίκτες, αλλά και για τους οπαδούς, επίσης. Όλοι περίμεναν να κερδίσουμε αυτόν τον τελικό, αλλά πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα στην Ελλάδα, γιατί τα πήγε πραγματικά καλά. Είναι κάτι που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Όσον αφορά στο φιλικό, ήταν για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν ένα σημαντικό ματς, αλλά το αποτέλεσμά του δεν θα αλλάξει τίποτα».

Οι αντιδράσεις των παικτών της Πορτογαλίας ποιες ήταν; Είδαμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να κλαίει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τι άλλο έγινε;

«Ήταν δύσκολο. Πώς νομίζεις ότι μπορεί να ένιωσαν οι ποδοσφαιριστές μετά την ήττα στον τελικό; Ήταν δύσκολο για όλους και για εμένα. Το ίδιο θα ήταν και για τους Έλληνες παίκτες αν έχαναν το παιχνίδι. Ακόμη χειρότερα που έγινε μέσα στη χώρα μας. Ήταν μια λυπηρή στιγμή για όλους. Ωστόσο, αυτό είναι το ποδόσφαιρο και τέτοια πράγματα συμβαίνουν».

Παρόλο που δεν καταφέρατε να κατακτήσετε τον τίτλο, ήσασταν δεύτεροι στην Ευρώπη, κάτι που έτσι και αλλιώς αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Όταν το σκέφτεσαι, έχεις καλή ή κακή γεύση;

«Φυσικά και ήταν άσχημο για εμάς. Αν παίζαμε την επόμενη μέρα, ίσως κερδίζαμε. Η Ελλάδα όμως, ήταν πολύ καλύτερη, σκόραρε, ενώ εμείς όχι. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Ήταν πολύ καλύτεροι και κατάφεραν να κερδίσουν αυτό το ματς».

Τι πιστεύεις ότι μπορούν να κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας;

«Η Πορτογαλία, αν κάνει καλή δουλειά, μπορεί να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται. Γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη διοργάνωση και όλα μπορούν να συμβούν, αλλά η Πορτογαλία έχει μια υπέροχη ομάδα, με έναν υπέροχο προπονητή και μπορεί να κάνει πολλά. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο τουρνουά, ποτέ δεν ξέρεις. Η Ελλάδα πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις στα προκριματικά, έχει καλούς και έμπειρους παίκτες, έναν θαυμάσιο κόουτς, κάνουν καλή δουλειά και μπορούν να έχουν ένα καλό Μουντιάλ επίσης. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε, γιατί είναι μια μεγάλη διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν οι καλύτερες εθνικές ομάδες στον κόσμο και όλα μπορούν να γίνουν».

Εκτός από εναντίον της Εθνικής Ελλάδας, έχεις αγωνιστεί και κόντρα σε ελληνικούς συλλόγους, τόσο με την Πόρτο, όσο και με την Τσέλσι. Τι θυμάσαι από αυτά τα παιχνίδια;

«Θυμάμαι που παίξαμε με την Πόρτο εναντίον του Παναθηναϊκού (προημιτελικά, Κύπελλο UEFA 2003/04). Εξελίχθηκε σε κάτι καλό για εμάς, γιατί χάσαμε το πρώτο ματς στην έδρα μας, αλλά νικήσαμε τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα. Και με την Τσέλσι απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν επίσης δύσκολα παιχνίδια. Μου άρεσε η ατμόσφαιρα σε αυτά τα ματς, ήταν θαυμάσια. Οι Έλληνες οπαδοί ήταν εκπληκτικοί, με τον τρόπο που υποστήριζαν τις ομάδες τους. Ήταν και οι δύο αναμετρήσεις σπουδαίες, αλλά στο τέλος επικράτησαν οι σύλλογοί μου, με τους οποίους τελικά είχα μεγαλύτερη επιτυχία κόντρα στους Έλληνες από ό, τι με την εθνική ομάδα».

Ποια είναι η γνώμη σου για αυτές τις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες που ανέφερες, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, με τους οποίους έχεις αγωνιστεί ως αντίπαλος στο παρελθόν;

«Είναι δύο μεγάλα κλαμπ στην Ελλάδα, έχουν θαυμάσιες ομάδες. Ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερο και πιο σταθερό επίπεδο από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια και πήγαν καλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ φέτος. Νίκησαν και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα τους. Οπότε, έχουν μια καλή ομάδα και συνεχίζουν να κατακτούν τίτλους στην Ελλάδα. Είναι μια καλή ομάδα όπως και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος όμως δεν είναι στο ίδιο επίπεδο όπως στο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός είναι πιο σταθερός και έχει καλύτερους παίκτες».

Είχες ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα;

«Όχι, ποτέ».

Τώρα που έχεις αποσυρθεί από την ενεργό δράση τι κάνεις;

«Απολαμβάνω τις στιγμές με την οικογένειά μου, παρακολουθώντας παιχνίδια και επίσης έχω ξεκινήσει μαθήματα προπονητικής».

Πότε σχεδιάζεις να αναλάβεις μια ομάδα;

«Δεν ξέρω, αυτή τη στιγμή μαθαίνω και θα δούμε τι θα συμβεί».

Ολοκλήρωσες την καριέρα σου στην Τσέλσι έχοντας αγωνιστεί και σε μια ακόμα μεγάλη ομάδα, την Πόρτο. Πού είχες τις καλύτερες αναμνήσεις;

«Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις και από τις δύο ομάδες. Πέτυχα και κέρδισα τίτλους και στις δύο και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις που μπορεί να έχει ένας ποδοσφαιριστής».

Μπορείς να μου πεις μια ιδιαίτερη ιστορία που έζησες με τον καλύτερο, κατά πολλούς, προπονητή στον κόσμο, τον Ζοσέ Μουρίνιο;

«Δεν ξέρω, είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση».

Ποια είναι η συμβουλή που έχεις λάβει από τον Ζοσέ Μουρίνιο και αξίζει περισσότερο;

«Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να πιστεύεις σε αυτό που σκέφτεσαι και να είσαι όσο πιο επαγγελματίας γίνεται».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο ποια είναι η άποψή σου, τους Έλληνες παίκτες και γενικά την Ελλάδα σα χώρα; Έχεις έρθει ποτέ για διακοπές στην πατρίδα μας;

«Δεν έχω έρθει στην Ελλάδα για διακοπές, μόνο για αγώνες. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλό, υπάρχουν κάποιοι καλοί παίκτες που βγαίνουν και παίζουν στα καλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι έχετε καλούς παίκτες και είναι αυτό κάτι καλό και για τη χώρα επίσης».

Εσύ θα ήθελες να προπονήσεις μια ελληνική ομάδα;

«(Γελάει) Ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως. Γιατί όχι; Αυτή τη στιγμή όμως, κάνω τα μαθήματά μου, αλλά στο μέλλον δεν ξέρεις πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα».

Έχεις κάποιον προπονητή σαν δάσκαλο, σαν το είδωλό σου;

«Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου για να γίνεις ένας από τους καλύτερους κόουτς στον κόσμο. Ο Μουρίνιο ήταν ο πιο σημαντικός στην καριέρα μου, ο κορυφαίος, αλλά πρέπει να είσαι ο εαυτός σου».

Στην Ελλάδα έχουν δουλέψει πολλοί Πορτογάλοι τεχνικοί, όπως ο Φερνάντο Σάντος, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο Ζοσέ Πεσέιρο και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Πώς το εξηγείς αυτό;

«Αυτό δείχνει ότι έχουμε ποιότητα. Έχουν πάθος και πηγαίνουν καλά. Ο Φερνάντο Σάντος έχει κάνει καλή δουλειά στην Ελλάδα και τώρα στην Εθνική. Έχουμε θαυμάσιους προπονητές που μπορούν να προπονήσουν οπουδήποτε».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες με τον Πάουλο Φερέιρα:

Πάουλο Φερέιρα στο Onsports: «Καλή πορεία στο Μουντιάλ Πορτογαλία και Ελλάδα» (photos+videos)



Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Με Γερεμέγεφ οι «πράσινοι», με Καρβάλιο οι Πειραιώτες - Οι δύο ενδεκάδες
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Με Γερεμέγεφ οι «πράσινοι», με Καρβάλιο οι Πειραιώτες - Οι δύο ενδεκάδες
AEK: Με βασικό τον Λιούμπισιτς στο τελευταίο ματς της σεζόν
AEK: Με βασικό τον Λιούμπισιτς στο τελευταίο ματς της σεζόν
Άρης - ΠΑΟΚ, Μάρτιν Μοντόγια: «Θέλουμε 100% τη νίκη, θα τους δυσκολέψουμε τη ζωή»
Άρης - ΠΑΟΚ, Μάρτιν Μοντόγια: «Θέλουμε 100% τη νίκη, θα τους δυσκολέψουμε τη ζωή»
Στην Basket League ο Πανιώνιος, πήρε τη ματσάρα με τον Ηρακλή!
Στην Basket League ο Πανιώνιος, πήρε τη ματσάρα με τον Ηρακλή!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved