Ο ξένος Τύπος στο Onsports: «Θάνατος, η λύση της βίας στην Ελλάδα» (photos+videos)

Ο ξένος Τύπος στο Onsports: «Θάνατος, η λύση της βίας στην Ελλάδα» (photos+videos)

Τα επεισόδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και η βία στα προηγμένα πρωταθλήματα όπως στην Ιταλία δεν αποτελεί δικαιολογία. Ρεπόρτερ από τέσσερα μεγάλα Μέσα του εξωτερικού προτείνουν τη λύση μέσα από το Onsports!

«Κάθε λύση φαίνεται ασήμαντη σε αυτόν που δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα», είναι λόγια του Κολομβιανού συγγραφέα, Νικολάς Γκόμεζ Ντάβιλα, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους πολιτικούς στοχαστές του 20ού αιώνα και η σκέψη του μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Είναι δεδομένο ότι οι «αγριότητες» που συμβαίνουν στα γήπεδα της Ελλάδας αποτελούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Λύση δεν μπορεί να μην υπάρχει, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί, για να εξακολουθεί ο ελληνικός αθλητισμός να υπόκειται στα έκτροπα που τον δυσφημούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βέβαια, και στο εξωτερικό, ακόμη και σε ποιοτικά ανώτερα πρωταθλήματα, έχουν κατά καιρούς ανάλογα προβλήματα με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα όσα αμαύρωσαν τον τελικό του Κόπα Ιτάλια μεταξύ Νάπολι και Φιορεντίνα. Ωστόσο, εκεί έχουν βρει τον τρόπο να τα ελέγχουν με αποτέλεσμα να τους απασχολούν μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

«Η βία δεν πηγάζει εσωτερικά στον άνθρωπο. Είναι απόκτημα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρακτικής», έχει πει η Γαλλίδα εθνολόγος, Φρανσουάζ Εριτιέ, και τα λόγια της ίσως να τα λένε όλα για τα αίτια του φαινομένου στην Ελλάδα, μια χώρα που «γέννησε» τον πολιτισμό και έχει καταντήσει στο να τον έχουν όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνη.

Απόδειξη αποτελούν τα λόγια του Ισπανού φιλοσόφου, Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ, ο οποίος έχει δηλώσει: «Ο πολιτισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση βίας στην εσχάτη των περιπτώσεων».

Για να μπορέσουμε λοιπόν να ξαναβρούμε την ταυτότητα και το χαρακτήρα αυτής της χώρας ας πάρουμε μια φορά παράδειγμα από αυτά που κάνουν στο εξωτερικό, όπου έχουμε προκαλέσει τόσο κακή εντύπωση που πολλοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί η βία στην Ελλάδα είναι η απώλεια μιας ζωής. Δυστυχώς.

Για να δούμε, τι μας συμβουλεύουν δημοσιογράφοι που καλύπτουν το διεθνές ποδόσφαιρο στις μεγαλύτερες εφημερίδες σε όλη την υφήλιο, μέσα από το Onsports.

Gazzetta dello Sport (Ιταλία) - Λούκα Μπιάνκιν: «Η Ιταλία είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν έχει τίποτα να διδάξει την Ελλάδα. Το Σάββατο 3 Μαΐου, ο τελικός του Κόπα Ιτάλια καθυστέρησε να αρχίσει λόγω των περιστατικών που συνέβησαν στη Ρώμη μεταξύ των υποστηρικτών τουλάχιστον τριών διαφορετικών ομάδων. Περισσότεροι από ένας παίκτες και προπονητές – Ο Φρανκ Ντε Μπουρ είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα - δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να υπογράψουν συμβόλαιο με σύλλογο της Σέριε Α λόγω αυτής της κατάστασης στα γήπεδα, τα οποία συχνά είναι μισοάδεια και μερικές φορές υπάρχει κίνδυνος. Όσο για την Ελλάδα, είναι αυτονόητο ότι η αστυνομία και οι αρχές που διέπουν το ποδόσφαιρο θα πρέπει να συνεργάζονται για να περιορίσουν τη δύναμη των πιο βίαιων οπαδών, αλλά είναι προφανές ότι και η γενική κατάσταση της χώρας πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη».

Sky Sports (Μεγάλη Βρετανία) - Πίτερ ο' Ρουρκ: «Το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε να ασχοληθεί με μεγάλο ποσοστό βίας από το πλήθος στη δεκαετία του 1980, αλλά φαίνεται ότι έχει βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς φασαρίες στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά αυτό ίσως να οφείλεται στην παθιασμένη φύση των οπαδών. Γνωρίζουμε πόσο πάθος έχουν οι Έλληνες φίλαθλοι για το ποδόσφαιρο. Ο τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτό το πρόβλημα είναι να θεσπιστούν αυστηρότερες κυρώσεις για τους ανθρώπους που εμπλέκονται, αλλά και να τιμωρηθούν τα σωματεία. Δεν θέλουμε να κυριεύει το άθλημα το πάθος, αλλά να υπάρχει ασφάλεια για όλους έτσι ώστε αυτοί να απολαύσουν το ποδόσφαιρο μέσα στο γήπεδο».

O Globo (Βραζιλία) - Άλαν Κάλντας: «Η βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ξεπεράσει τα όρια, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Για όποια χώρα αντιμετωπίζει τη βία στα γήπεδα, και για την Ελλάδα πάνω από όλα, υπάρχει μόνο μία λύση: τιμωρία στους συλλόγους, όχι μόνο να παίζουν με τις πόρτες κλειστές, αλλά επίσης να χάνουν βαθμούς στο πρωτάθλημα ή ακόμα και να υποβιβάζονται. Μόνο αυτό θα μπορούσε να κάνει τους βίαιους οπαδούς να σκεφτούν δύο φορές, και να σταματήσουν αυτή την ανάρμοστη διαγωγή».

Marca (Ισπανία) - Χουάν Κάστρο Νογάλες: «Δεν έχουμε πολλά τέτοια προβλήματα εμείς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε αυτό το θέμα μεταξύ του ποδοσφαίρου της Ελλάδας και αυτού της Ισπανίας. Δεν έχουμε τόσα πολλά επεισόδια, ίσως το τουρκικό και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αυτή τη στιγμή την περισσότερη βία στην Ευρώπη από την άποψη των γεγονότων μέσα στα γήπεδα. Σε επεισόδια τόσο εκτός, όσο και εντός των γηπέδων, αυτές οι δύο χώρες είναι στην κορυφή.

Στην Ιταλία επίσης υπάρχουν επεισόδια, αλλά αυτά μεταξύ των τιφόζι ήταν εκτός γηπέδου. Λόγω αυτών έγιναν και αυτά μέσα. Συνήθως συμβαίνουν εκτός. Είναι αλήθεια ότι η Ιταλία δεν αποτελεί παράδειγμα καταπολέμησης της βίας, αλλά μερικά χρόνια πριν η Ελλάδα ήταν σε χειρότερη κατάσταση.

Εμείς γράφουμε πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο φέτος λόγω του Μίτσελ. Συνήθως δεν το κάνουμε. Φυσικά και όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά επεισόδια πρέπει να γράψουμε για αυτά. Ωστόσο και αυτό γίνεται χάρη στον Μίτσελ. Αν εκείνος δεν ήταν εκεί, ίσως να μην γράφαμε τίποτα στην εφημερίδα μας. Ο Μίτσελ πιστεύει ότι αυτά τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ανοησία και τρέλα. Φυσικά και δεν μπορεί να το πει δημόσια, αλλά θεωρεί ότι είναι τρελό. Ίσως η UEFA να έπρεπε να εμπλακεί. Μπορεί (τα επεισόδια) να τρέφονται από το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει θάνατος μέχρι στιγμής και δεν αποκλείεται αν δεν συμβεί αυτό, να μην σταματήσουν ποτέ.

Στην Ιταλία, άνθρωποι πυροβολήθηκαν και πιθανώς να σκοτώθηκε κάποιος από τα γεγονότα με τους τιφόζι. Η UEFA πρέπει να συμμετάσχει και να κάνει την αυτουργία. Το αρνητικό είναι ότι δεν υπήρξε θάνατος. Αυτό θα είναι η αρχή της λύσης. Είναι πολύ λυπηρό να το λες, αλλά φαίνεται πως έτσι είναι τα πράγματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος θάνατος οπαδού, δεν βρίσκεται λύση για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο πρόβλημα του ποδοσφαίρου, αλλά και της κοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήνει αυτούς τους ανθρώπους να μπαίνουν στα γήπεδα. Πρέπει να πολεμά όλους τους προβληματικούς οπαδούς. Και η κοινωνία να μην τους αφήνει να ζουν το ποδόσφαιρο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, η UEFA να τιμωρεί τα γήπεδα που δημιουργούνται αυτά τα επεισόδια».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τα θλιβερά συμβάντα:

Ο ξένος Τύπος στο Onsports: «Θάνατος, η λύση της βίας στην Ελλάδα» (photos+videos)



Ολυμπιακός – Προμηθέας 80-69: Επιστροφή στις νίκες στη Basket League πριν την Μπαρτσελόνα
Ολυμπιακός – Προμηθέας 80-69: Επιστροφή στις νίκες στη Basket League πριν την Μπαρτσελόνα
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Ολυμπιακός θα δώσουν τις ίδιες ημέρες τα Game 3 και 4
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Ολυμπιακός θα δώσουν τις ίδιες ημέρες τα Game 3 και 4
Αναστατωμένος ο Φώτης Ιωαννίδης - Το σχόλιο της Ελένης Βουλγαράκη
Αναστατωμένος ο Φώτης Ιωαννίδης - Το σχόλιο της Ελένης Βουλγαράκη
ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved