Ανάκογλου: «Θέλω πρωτάθλημα στην Αγια-Σοφιά»

Ανάκογλου: «Θέλω πρωτάθλημα στην Αγια-Σοφιά»

Για την περίεργη φετινή χρονιά της ΑΕΚ μίλησε ο Δημήτρης Ανάκογλου, αλλά και για τις δικές του εμφανίσεις.

Ο άσος της Ενωσης ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Ώρα των Σπορ» πως μέσα στο 2013 έχει ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην ομάδα, ωστόσο επισήμανε πως θέλει να κατακτήσει πρωτάθλημα μέσα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανάκογλου:

Συμπληρώνεις σε λίγες μέρες έναν χρόνο στην ΑΕΚ. Σ’ αυτόν τον έναν χρόνο τα έχεις δει… όλα; Όσα δεν έχουν δει τα μάτια ποδοσφαιριστή μέσα σε μια δεκαετία;

«Η αλήθεια είναι πως ήταν πρωτόγνωρα όλα όσα έχω ζήσει. Είναι εμπειρίες που θα τις θυμάμαι και εγώ και όλος ο κόσμος. Αυτές οι δυσκολίες όμως, μας κάνουν όλους πιο δυνατούς. Και εμένα αλλά και την ομάδα.

Τι είναι αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτές, απ’ όσα έζησες σ’ αυτόν τον έναν χρόνο που πέρασε;

«Δεν θα ξεχάσω την μέρα με το ματς με τον Πανθρακικό και όταν έγινε η διακοπή. Την ψυχολογία και τι αισθανθήκαμε οι ποδοσφαιριστές όταν μπήκαμε στα αποδυτήρια στην διακοπή. Ξέραμε πως κατά πάσα πιθανότητα η ομάδα έπεφτε κατηγορία. Δεν περιγράφεται το συναίσθημα. Δεν ήξερε κανείς πώς να συμπεριφερθεί. Φοβόμασταν. Κοιτούσε ο ένας τον άλλον και κανείς δεν μιλούσε. Δεν υπήρχε κανείς να μας βοηθήσει από την ομάδα και ήμασταν όλοι νέα παιδιά. Και αν δεν ήταν και ο Δέλλας να έρθει και να πει δυο πράγματα, θα ήμασταν πολύ χειρότερα».

Φέρνοντας λίγο στο μυαλό τα περσινά Χριστούγεννα, ήσουν υπό μεταγραφή, βρέθηκες μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό. Τώρα που τα ξανασκέφτεσαι, έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως έκανες τελικά λάθος επιλογή;

«Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου. Αν το είχα μετανιώσει, όταν έμεινα ελεύθερος το καλοκαίρι, δεν θα έμενα στην ΑΕΚ. Δεν έχω μετανιώσει. Συνεχίζω να θέλω να είμαι στην ΑΕΚ και στηρίζω την επιλογή που έκανε πέρυσι».

Δυο φορές μέσα σε διάστημα έξι μηνών, είπες το «ναι» στην ΑΕΚ και μάλιστα περιόδους που για διαφορετικούς λόγους, τα πράγματα ήταν περίεργα στην ομάδα. Πέρυσι τον Γενάρη υπήρχε χάος, ενώ το καλοκαίρι η ομάδα ξεκινούσε από την Γ’ εθνική. Τι ήταν αυτό που μέτρησε γι αυτά τα «ναι»;

«Την πρώτη φορά η ΑΕΚ ενδιαφέρθηκε πολύ, σε αντίθεση με τον ΠΑΟ και γι αυτό δεν πήγα. Το καλοκαίρι μιλήσαμε πολλές φορές με τον κύριο Λυμπερόπουλου αλλά και με τον κύριο Δέλλα. Είδα πως υπάρχει όραμα, ήξερα πως η ΑΕΚ είναι τεράστια ομάδα και είδα ότι είναι καλύτερο για μένα, να μείνω σε μια μεγάλη ομάδα που ξεκινά από την αρχή και έχει βάλει σκοπό να πάει εκεί που ανήκει. Και θέλω να είμαι και εγώ ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειες».

Στην ΑΕΚ πιστεύουν πολύ σ’ εσένα και αυτό φάνηκε το καλοκαίρι. Αυτό αποτελεί άγχος και βάρος ή έξτρα κίνητρο;

«Όταν πιστεύουν άνθρωποι τόσο πολύ σ’ εσένα, μεγαλώνουν οι απαιτήσεις. Όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, τόσο καλύτερα πρέπει να παίζεις, για να αποδεικνύεις αυτό που είσαι καθημερινά. Δεν υπάρχει θέμα άγχους. Θέλω να δουλεύω καθημερινά για να μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που υπάρχουν από μένα».

Πως είναι να παίζεις στην Γ’ εθνική και πως είναι να παίζεις στην Γ’ εθνική με την ΑΕΚ;

«Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δεν έχει σχέση πως είναι να παίζεις στην Γ’ εθνική και να παίζεις στην Γ’ εθνική με την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που είναι μόνο στα χαρτιά στην Γ’ εθνική. Τίποτε στην ομάδα δεν έχει σχέση με Γ’ εθνική. Ούτε η οργάνωση της ομάδας, ούτε η δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις, ούτε το γήπεδο, ούτε ο κόσμος, ούτε τίποτα. Απλώς το επίπεδο στα ματς είναι διαφορετικό. Όσο πιο χαμηλό είναι το επίπεδο, τόσο πιο δύσκολα είναι να το διαχειριστείς. Όταν παίζεις με ομάδες με χαμηλό επίπεδο, πολλές φορές παρασύρεσαι να κατέβεις επίπεδο. Είναι διαφορετικό απ’ όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις ομάδες υψηλού επιπέδου».

Εκείνη την τραγική στιγμή με τον Πανθρακικό πέρυσι, θα μπορούσε ποτέ να περάσει από το μυαλό σου πως όλα θα άλλαζαν τόσο πολύ στην ΑΕΚ μέσα σε μερικούς μήνες;

«Εκείνη την ώρα δεν μπορούσες να το φανταστείς. Ήμασταν στα χαμένα όλοι. Κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτε. Από εκεί και πέρα όταν είδα πως ο κύριος Μελισσανίδης ανέλαβε, πλέον είδα πως υπάρχει αυτή η προοπτική και το έβλεπα πως όλα θα αλλάξουν».

Συμφωνείς πως ακόμα δεν έχουμε δει τον πραγματικό Ανάκογλου; Και ναι, γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;

«Συμφωνώ απολύτως. Δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία που δεν έχω κάνει καλά παιχνίδια. Δεν έχω δείξει τον πραγματικό μου εαυτό. Δεν υπάρχει κάτι που φταίει. Είχα έναν τραυματισμό που με κράτησε πίσω και η αλήθεια είναι πως μπήκα ξανά στο γήπεδο κανονικά, έναν μήνα νωρίτερα από ότι προοριζόταν. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ και να βρω τον ρυθμό μου. Δεν είμαι ευχαριστημένος. Αλλά ξέρω τις δυνατότητες μου, πιστεύω σ’ αυτές και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά»

Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, σ’ έχουμε δει σε πολλές διαφορετικές θέσεις μέσα στο γήπεδο. Ποια είναι αυτή στην οποία αισθάνεσαι καλύτερα;

«Η αλήθεια είναι πως έχω παίξει σ’ αρκετές θέσεις. Οι περισσότερες θέσεις του κέντρου είναι πάνω κάτω ίδιες. Έχω παίξει περισσότερο αμυντικό χαφ διότι παίρνω περισσότερο μπάλα και μπορώ να βγω από πίσω πιο πολύ σαν κρυφός, χωρίς να βρίσκομαι ανάμεσα στους αμυντικούς. Μου αρέσει να παίζω σ’ αυτή την θέση, διότι θέλω να παίρνω την μπάλα όσο πιο πολλές φορές γίνεται και να παίρνω πρωτοβουλίες μέσα στο παιχνίδι».

Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν, πως το φετινό ρόστερ είναι μιας χρήσης. Πως δηλαδή για την Β’ εθνική και την Σουπερλίγκα, θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές. Τι απαντάς σ’ αυτό;

«Δεν μπορώ να απαντήσω κάτι εγώ. Ο καθένας βλέπει τα πράγματα όπως νομίζει. Αρμόδιοι γι αυτό είναι ο προπονητής και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι στην ομάδα. Αυτοί θα αποφασίσουν πως θα είναι το ρόστερ του χρόνου. Εγώ βλέπω πως έχουμε ένα καλό ρόστερ γι αυτή την κατηγορία. Για την επόμενη χρονιά να μιλήσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Ένα «παράπονο» που υπάρχει, είναι πως η ΑΕΚ δεν κερδίζει σε κάθε ματς με ευρύ σκορ και σε κάποια παιχνίδια δυσκολεύεται. Θα έπρεπε τελικά η ΑΕΚ να κερδίζει σε κάθε ματς με 5-0;

«Υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από την ομάδα και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και καλά κάνουν οι οπαδοί μας και ζητούν καλό ποδόσφαιρο και πολλά γκολ. Δεν είναι δυνατόν και να είναι η ΑΕΚ στην Γ’ εθνική και να κερδίζει δύσκολα και με το ζόρι. Είναι λογικό αυτό. Τα πράγματα στο γήπεδο όμως είναι αλλιώς. Μπαίνεις και λίγο σε παρασύρουν στον επίπεδο τους. Υπάρχουν πολλές παράμετροι. Αν δεν μας βγει το παιχνίδι έχουμε πρόβλημα. Καταλαβαίνω πως ο κόσμος θέλει πολλά γκολ και πολλές φορές δεν γίνεται από δικά μας λάθη αλλά και κάποιες άλλες έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

Θεωρείς πως είναι και θέμα «νοοτροπίας»; Σε κάποια ματς είχατε υπεροψία;

«Σ’ ορισμένα παιχνίδια όντως υπήρξε λάθος νοοτροπία από εμάς. Το έχει επισημάνει και ο προπονητής. Και μας λέει πως η φανέλα δεν μπορεί να κερδίσει τα παιχνίδια. Όλοι θέλουν να κερδίσουν την ΑΕΚ. Νομίζω πως τα περισσότερα παιδιά δεν είχαμε εμπειρία ούτε από Γ’ εθνική, αλλά ούτε πως είναι να παίζεις με την ΑΕΚ στην Γ’ εθνική. Και είναι τελείως διαφορετικό με την ΑΕΚ, όπως είπα. Ίσως με την ΑΕΚ να χρειάζεται προσαρμογή. Τώρα νομίζω πως έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε τι νοοτροπία πρέπει να έχουμε. Όλοι θέλουν να παίξουν και να μας κερδίσουν και κανείς δεν θα μας αφήσει να μπούμε στο γήπεδο και έτσι απλά να βάλουμε γκολ. Θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια».

Πως είναι ο Δέλλας ως προπονητής και αν βλέπετε πως έχει καταφέρει να «σκοτώσει» τον ποδοσφαιριστή μέσα του;

«Ο Δέλλας επειδή πρόσφατα έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο, προσπαθεί να δουλέψει πάρα πολύ πάνω στην δουλειά του. Έχει πολλά πράγματα στο μυαλό του και θέλει να κάνει νέα πράγματα. Από εκεί και πέρα σε θέματα ψυχολογίας, ίσως επειδή είναι νέος σε ηλικία και ίσως επειδή σταμάτησε πολύ πρόσφατα το ποδόσφαιρο, ξέρει να τα χειριστεί και μας συμπεριφέρεται πολύ ωραία. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω αν αισθάνεται ακόμα ποδοσφαιριστής. Το σίγουρο όμως είναι, πως μπαίνει πολύ εύκολα στην ψυχολογία μας και είναι πολύ σημαντικό, ενώ προσπαθεί να μας περάσει και την εμπειρία του».

Έζησες τα ίδια αποδυτήρια στα Σπάτα και πέρυσι, αλλά και φέτος. Η μέρα με την νύχτα;

«Όντως έτσι. Η μέρα με την νύχτα. Δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πέρυσι επικρατούσε πραγματικά χάος. Όταν ήρθα έβλεπα πράγματα που δεν τα περίμενα. Εντάξει, δεν είχα ξαναπαίξει σε μεγάλη ομάδα και δεν ήξερα πως είναι. Αλλά κάποια πράγματα που έβλεπα δεν τα περίμενα και δεν τα πίστευα. Ότι ήθελε έκανε ο καθένας. Καθόλου σεβασμός, καθόλου πειθαρχία. Τίποτα. Τώρα όλα διαφορετικά. Υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα, κάνουμε τον χαβαλέ μας και τα αστεία μας, αλλά όταν υπάρχει δουλειά, μόνο δουλεύουμε. Και κυρίως υπάρχουν άνθρωποι πίσω μας, που ξέρουμε πως ότι χρειαστούμε, αλλά και ότι λάθος κάνουμε, θα είναι εκεί. Δεν είμαστε ούτε μόνοι μας, αλλά ούτε και ανεξέλεγκτοι».

Όταν η ΑΕΚ βρέθηκε στην Γ’ εθνική, περίμενες πως θα υπάρχει φέτος τέτοια στήριξη από τον κόσμο ή φοβήθηκες μήπως ο κόσμος είναι αποστασιοποιημένος από την ομάδα;

«Όταν είχα έρθει, μ’ όσους μίλησα και με ανθρώπους που δεν είναι ΑΕΚ, μου είχαν πει πως ο κόσμος της ομάδας όχι μόνο είναι φανταστικός, αλλά είναι και διαφορετικός . Το διαπίστωσα πέρυσι όταν η ομάδα ήταν τελευταία, ερχόντουσαν άσχημα παιχνίδια αλλά ο κόσμος συνέχιζε να φωνάζει και να βοηθά την ομάδα, χωρίς να την γιουχάρει. Μετά από αυτά, το περίμενα ότι και φέτος θα είναι κοντά μας και θα στηρίξουν την ομάδα. Βεβαίως η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τόσο μεγάλη υποστήριξη. Είναι εντυπωσιακό πραγματικά. Όλοι μιλάνε για τον κόσμο . Και εμείς οι ποδοσφαιριστές, τον ευχαριστούμε τον κόσμο, γιατί μας δίνει κίνητρο και πρέπει να έχεις κάποια κίνητρα για να παίξεις στην Γ’ εθνική. Περιμένουμε και ανυπομονούμε κάθε φορά να παίξουμε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και να έχουμε αυτόν τον κόσμο. Θα ήταν πολύ διαφορετικό, αν είχαμε βρεθεί να παίζουμε σ’ ένα γήπεδο με λίγο κόσμο».

Μιας και είπες για κίνητρα, είναι κίνητρο το νέο γήπεδο;

«Σίγουρα είναι ένα τεράστιο κίνητρο. Πολλά παιδιά και φυσικά και εγώ, ήρθαμε για να βοηθήσουμε την ομάδα, να κάνει την νέα αρχή. Γι αυτό δουλεύουμε καθημερινά. Γιατί όταν είσαι σε μια τέτοια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, είναι δύσκολο να καθιερωθείς και να μείνεις. Ξέρεις πως η ομάδα μπορεί να πάρει καλούς παίκτες και θέλει να πάρει παίκτες. Χρειάζεται λοιπόν πολλή δουλειά, για να καταφέρουμε να μείνουμε και να μπούμε στο νέο γήπεδο, που είναι ένα όνειρο για όλους μας».

Το γεγονός πως έχει ήδη ξεκινήσει μια μεταγραφολογία ενόψει του καλοκαιριού και ακούγονται κάποια ονόματα, σας έχει επηρεάσει;

«Δεν με επηρεάζει εμένα προσωπικά. Δεν υπάρχει λόγος. Είναι λογικό να υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα και φυσικά θα πάρει παίκτες. Δουλειά μου είναι να παίζω ποδόσφαιρο, να κάνω την προπόνηση και να βελτιώνομαι. Και ένας καλός παίκτης, καλώς να έρθει. Άλλωστε αν συνεχίζω να βρίσκομαι στην ομάδα, συμπαίκτης του θα είμαι και ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον και όλοι την ομάδα».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο σου με την ΑΕΚ;

«Το μεγαλύτερο μου όνειρο με την ΑΕΚ, αλλά για να γίνει προϋποθέτει και άλλα πράγματα, είναι ένας τίτλος με την ΑΕΚ μέσα στο νέο γήπεδο της Φιλαδέλφειας. Και τα άλλα πράγματα που λέω πως προϋποθέτει αυτό, είναι να δείξω πρώτα πως μπορώ να μείνω στην ομάδα, να ανεβούμε τις κατηγορίας και να μπούμε να παίξουμε στο νέο γήπεδο δυνατοί».

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα;

«Κάθε ποδοσφαιριστής σκέφτεται την εθνική ομάδα. Είναι στόχος κάθε παιδιού. Κάτι όμορφο. Αυτή την στιγμή δεν το έχω πολύ στο μυαλό μου γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο προπονητής της εθνικής πάντως, έχει δείξει πως παίρνει νέους παίκτες και όταν κάποιος φανεί και παίξει καλά, του δίνει την ευκαιρία. Επομένως αν συνεχιστεί αυτό θα είναι καλό για όλα τα παιδιά. Είναι στο χέρι του καθενός να μπορέσει να δείξει πως αξίζει μια ευκαιρία στην εθνική ομάδα».

Δείτε βίντεο από όλο τον πλανήτη

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναθηναϊκός Superfoods: MVP της αγωνιστικής ο Καλάθης! (vid)
Παναθηναϊκός Superfoods: MVP της αγωνιστικής ο Καλάθης! (vid)
«Βόμβες» από Μπεργκ για διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος
«Βόμβες» από Μπεργκ για διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (21/3)
Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague (21/3)
Πήρε τον «εμφύλιο» η Μάλαγα
Πήρε τον «εμφύλιο» η Μάλαγα
Ετοιμαστείτε! Την Πέμπτη περιμένουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο
Ετοιμαστείτε! Την Πέμπτη περιμένουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης