Referees με...μπάρμπα στην Ευρώπη!

Referees με...μπάρμπα στην Ευρώπη!

Oλα τα΄χε η… Μαριορή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήρθε και ο…Petros Konstantineas, για να δέσει το γλυκό! Το χαμηλό επίπεδο αγγλικών του Μεσσήνιου ρέφερι τον άφησε… μετεξεταστέο στις εξετάσεις της UEFA και προκάλεσε «τριγμούς» στην ΚΕΔ/ΕΠΟ.



Το Onsports... περνάει τα σύνορα και πραγματοποιεί focus στα κριτήρια επιλογής των διαιτητών σε τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία), καθώς και στα «παράσημα» που απαιτούνται, προκειμένου να ράψουν το σήμα της FIFA στο πέτο.

Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο ποδοσφαιρικό... οίκο, εκτός από την πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (και όχι των κωμικών αγγλικών που επιστράτευαν τα… greek καμάκια στην δεκαετία του '80) για να χρησιμοποιήσει ένας διαιτητής το ποδοσφαιρικό διαβατήριό του, οφείλει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις. Όχι πάντως μπάρμπα στην Κορώνη, για να του το΄χει τάξει!

Να μην ξεπερνά το φράγμα των 37 ετών (όσο μικρότερος σε ηλικία, τόσο το καλύτερο) να είναι «μπαρουτοκαπνισμένος» τουλάχιστον για δύο χρόνια στην «μεγάλη κατηγορία» και να ΄χει υψηλή βαθμολογία μέσα από τις εκθέσεις των παρατηρητών.

Εφόσον διαθέτει το συγκεκριμένο «πακέτο», αναμένει την λίστα των διεθνών που συντάσσει κάθε χρόνο η ΚΕΔ και στέλνεται για «φιλτράρισμα» και επικύρωση στο ΔΣ της ΕΠΟ.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. Πώς γίνεται η επιλογή των διαιτητών που σφυρίζουν τα παιχνίδια;

2. Με ποια κριτήρια οι ρέφερι προάγονται σε διεθνείς;

3. Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν διαγραφές από τις λίστες;


ΑΓΓΛΙΑ

«Καθρέφτης» η Prozone

1. Υπεύθυνη για τον ορισμό, την αξιολόγηση και γενικότερα την παρακολούθηση των διαιτητών είναι η Professional Game Match Officials Limited (PGMOL). O γενικός διευθυντής επιλέγει κάθε εβδομάδα τους «εκλεκτούς» με τις σφυρίχτρες και τα σημαιάκια για τους αγώνες της Premier League.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής ως επί το πλείστον, είναι η φόρμα των διαιτητών, βάσει της θέσης που κατέχουν στον πίνακα αξιολόγησης (Prozone), η εμπειρία, η συχνότητα που σφυρίζουν τα παιχνίδια των ομάδων, η εντοπιότητα και εάν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ιστορικό με τους συλλόγους.

2. Το σύστημα Prozone αποτελεί τον… καθρέφτη και καθορίζει εν πολλοίς την τύχη τους. Για κάθε ρέφερι υπάρχει ο ατομικός φάκελος πληροφοριών, ο οποίος ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και καταγράφει αναλυτικά - ανά αγώνα - τα υπέρ και τα κατά μαζί με την βαθμολογία του. Παράλληλα, οι διαιτητές υποβάλλονται σε αγωνιστικά «test events», γραπτές εξετάσεις, καθώς και τεστ προσωπικότητας.

3. Ελάχιστα είναι τα κρούσματα διαγραφών στο Νησί. Για να γίνει…delete, θα πρέπει να υποπέσει κάποιος σε σούπερ - γκάφα ή να αποδειχθεί η συμμετοχή του σε υπόθεση δωροδοκίας ή παράνομου στοιχηματισμού.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Προαγωγές με το… σταγονόμετρο!

1. Οι προαγωγές στην Primera Division γίνονται με το… σταγονόμετρο και δεν ξεπερνούν συνήθως τους δύο ανά σεζόν. Το ίδιο φτωχές - αν και σε μικρότερο βαθμό - είναι οι άνοδοι και στις χαμηλότερες κατηγορίες. Υπεύθυνη για τους ορισμούς είναι η αρμόδια επιτροπή διαιτησίας.

2. Απαραίτητη είναι η θητεία τουλάχιστον δύο ετών στην Primera Division και η πρόταση να γίνει διεθνής από την επιτροπή διαιτησίας.

3. Δεν καταγράφηκαν περιπτώσεις διαγραφής, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Επισήμως δεν υπάρχει «ψυγείο», αλλά το επισκέπτονται όσοι τα κάνουν… μούσκεμα.

ΓΑΛΛΙΑ

Όταν μιλούν οι αριθμοί…

1. Υπάρχει μία λίστα με τις επιδόσεις όλων (ανανεώνεται μετά από κάθε αγωνιστική) με γνώμονα τις βαθμολογίες των παρατηρητών. Για τους ορισμούς των ρέφερι στα ντέρμπι και γενικότερα στα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας, επιλέγονται διεθνείς, ενώ ισχύει η εντοπιότητα. Στο τέλος της σεζόν, οι τρεις τελευταίοι στην τελική κατάταξη υποβιβάζονται στην Ligue 2.

2. Οι δέκα πρώτοι (βάσει της συνολικής βαθμολογίας) γίνονται διεθνείς στο τέλος της σεζόν και αφού προηγουμένως περάσουν κάποια έξτρα τεστ, στα οποία υποβάλλονται από την επιτροπή διαιτησίας.

3. Η παραμονή στο «ψυγείο», αποτελεί την πιο δημοφιλή τιμωρία. Για εξαιρετικές περιπτώσεις και σοβαρά λάθη, τα οποία προκάλεσαν αλλοίωση αποτελέσματος, προβλέπεται η εσχάτη των ποινών (βλ. διαγραφή).


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Σερίφης» ο αρχιδιαιτητής

1. Ο ορισμός γίνεται δύο ημέρες πριν από την σέντρα των αγώνων. Σοβαρό κριτήριο επιλογής, αποτελούν οι εισηγήσεις των τοπικών συνδέσμων για την αγωνιστική κατάσταση των προσωπικών μελών - ρέφερι.

2. Η ομοσπονδία και ο αρχιδιαιτητής είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για την συμπλήρωση της λίστας των διεθνών. Η προϋπηρεσία στην Bundesliga και οι υψηλές επιδόσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, αποτελούν δύο βασικά κριτήρια για τα ταξίδια εκτός συνόρων.

3. Οι κανονισμοί δεν προβλέπουν διαγραφές, αντίθετα με τις... σιωπηρές τιμωρίες. Επίσης, ένας διαιτητής μπορεί να… χάσει την σφυρίχτρα του για κάποιο σημαντικό παράπτωμα εκτός γηπέδων, όπως επί παραδείγματι να συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

 



Champions League: Η καρδιά της Ρεάλ Μαδρίτης δε λυγίζει - Επική πρόκριση στον τελικό!
Champions League: Η καρδιά της Ρεάλ Μαδρίτης δε λυγίζει - Επική πρόκριση στον τελικό!
Euroleague: Σπουδαίο "διπλό" και πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four
Euroleague: Σπουδαίο "διπλό" και πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four
ΑΕΚ: Απέκτησε την Σακραντζίγια
ΑΕΚ: Απέκτησε την Σακραντζίγια
Χάντμπολ: Προβάδισμα πρόκρισης για την Εθνική Ελλάδας
Χάντμπολ: Προβάδισμα πρόκρισης για την Εθνική Ελλάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved