Το Μουντιάλ που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
EPA/MARTIN DIVISEK, ΑΜΠΕ

Το Μουντιάλ που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Σε λίγες ημέρες το Κατάρ θα υποδεχθεί τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022, η οποία θα περάσει στην ιστορία και θα αλλάξει σίγουρα τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι πως έπειτα από την πανδημία του κορονοϊού και όλα όσα έγιναν σε αγωνιστικούς χώρους και διοργανώσεις, αυτό που ετοιμάζεται να λάβει χώρα στο Κατάρ δεν έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Αν θυμάστε, τους πρώτους μήνες της πανδημίας όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και οι καθημερινές, μπήκαν στον «πάγο». Η καραντίνα στέρησε κάθε απόλαυση.

Η επιστροφή στην κανονικότητα έγινε σταδιακά. Και σ’ αυτό το διάστημα άλλαξαν πολλά. Όχι μόνο στον αθλητισμό. Σε όλα τα ζητήματα. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μεγάλες διοργανώσεις αναγκάστηκαν να αλλάξουν το φορμάτ τους προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Το Champions League, για παράδειγμα, έγινε με τη μορφή του Final 8 και φιλοξενήθηκε σε μία χώρα. Κάτι ανάλογο έγινε και με το Europa League.

Όμως, αυτή δεν ήταν η μοναδική ή η πιο σημαντική αλλαγή για το ποδόσφαιρο, που προκάλεσε ο κορονοϊός. Οι ομάδες αναγκάστηκαν να αγωνίζονται σε άδεια γήπεδα. Το ποδόσφαιρο, αναγκάστηκε να πάει κόντρα σ’ αυτό για το οποίο οφείλει την ύπαρξή του. Τη σχέση του αθλήματος με τον κόσμο. Τη δυναμική που παίρνει από την παρουσία των φιλάθλων και των οπαδών στις εξέδρες. Τα συναισθήματα που προσφέρει σ’ αυτούς που το παρακολουθούν.

Κάποιος θα μιλήσει για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός ματς από το «μικρό κουτί», αλλά η αλήθεια είναι πως όσο δύναμη και να έχει η τηλεόραση, διότι έχει και ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη αναφορικά με τη δυναμική που έχει ένα γεμάτο γήπεδο. Είναι άλλη η εμπειρία που προσφέρει στον θεατή ένας αγώνας αν τον παρακολουθήσει δια ζώσης και άλλη αν κάτσει να τον δει από την τηλεόραση ή ένα smartphone ή tablet.

Αυτές οι σημαντικές αλλαγές, θεωρώ πως έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο γεγονός πως δεν έχουμε αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που πάει να γίνει στο Κατάρ. Την τεράστια αλλαγή δεδομένων που θα προκαλέσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η διοργάνωση που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Και μιλάει για την αλλαγή στο καλεντάρι όλου του αθλήματος για να μπορέσει η πιο ισχυρή γιορτή, όπως θα έπρεπε να είναι, να χωρέσει μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει πως όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα θα πάνε περίπατο. Μία χώρα θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει να κάνει μία τόσο σπουδαία διοργάνωση, αδιαφορώντας για το καλεντάρι του ποδοσφαίρου. Αδιαφορώντας για τους συλλόγους, τις εθνικές ομάδες, αλλά το κυριότερο, αδιαφορώντας για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Αυτούς που είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές και αυτοί που αν δεν υπάρχουν, τότε δεν υπάρχει και ποδόσφαιρο. Όχι μόνο σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και σε εθνική και συλλογική.

Δεν είμαι αρνητικός στο ενδεχόμενο μιας «δοκιμής», όπως θέλω να πιστεύω πως είναι το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, αλλά πιστεύω πως δυστυχώς αυτή η διοργάνωση είναι απλά η έναρξη των μεγάλων αλλαγών που ετοιμάζονται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.



Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved