Μουντιάλ 2022: Το μεγαλύτερο μυστήριο  - Υπόθεση Ρονάλντο πριν τον τελικό με τη Γαλλία (Video)
Eurokinissi

Μουντιάλ 2022: Το μεγαλύτερο μυστήριο - Υπόθεση Ρονάλντο πριν τον τελικό με τη Γαλλία (Video)

Μουντιάλ 2022: Μια διαφαινόμενη απουσία που έγινε παρουσία «φάντασμα», γεννώντας θεωρίες συνωμοσίας – Όταν ο Ρονάλντο περνούσε την πιο εφιαλτική νύχτα της ζωής του πριν τον τελικό του 1998 με την Γαλλία.

Ρονάλντο Λουίζ Ναζάριο Ντε Λίμα. Πιο απλά, Ρονάλντο. Ακόμη πιο απλά, φαινόμενο. Όσοι τον είδαν να κάνει «θαύμα», πάντα θα τον αναφέρουν ως «ο πραγματικός Ρονάλντο». Ποδοσφαιριστής που έκανε «μαγικά». Ένας πραγματικός «ταύρος», ασταμάτητος σε δύναμη, ταχύτητα, τεχνικό. Όσα ονειρεύεται κάθε προπονητής από έναν επιθετικό.

Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, παρότι αγωνίστηκε στα τρία. Το 1994 ήταν στην αποστολή, αλλά δεν του δόθηκε ούτε ένα λεπτό συμμετοχής. Παρ’ όλα αυτά, πανηγύρισε δύο κατακτήσεις τροπαίων με τη «σελεσάο», φτάνοντας στο ψηλότερο σκαλί του πλανήτη. Η δεύτερη ήταν 8 χρόνια μετά. Πήρε τη Βραζιλία απ’ το χέρι στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002. Έβαλε 8 γκολ είχε και 1 ασίστ. Απλά ο κορυφαίος.

Θα μπορούσε να έχει κι ένα ακόμη Μουντιάλ στην κατοχή του. Ως ο καλύτερος παίκτης της Βραζιλίας και σε εκείνη τη διοργάνωση. Η ιστορία όμως, είχε διαφορετικά σχέδια. Τον έκανε πρωταγωνιστή ίσως στο μεγαλύτερο μυστήριο των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Για τον ίδιο ήταν νύχτα τρόμου. Για το ποδόσφαιρο, παραμένει ανεξυχνίαστη υπόθεση που φέρνει θεωρίες συνωμοσίας. Τελικά τι είχε συμβεί στον Ρονάλντο πριν τον μεγάλο τελικό του 1998 κόντρα στη Γαλλία; Διοργάνωση στην οποία είχε πετύχει 4 γκολ, είχε 3 ασίστ και δεν είχε χάσει ούτε λεπτό σε όλες τις αναμετρήσεις.

Η Βραζιλία παρότι ήταν για πολλούς το μεγάλο φαβορί, ηττήθηκε άνετα απ’ τη Γαλλία. Η παρέα του Ζιντάν έδωσε το πρώτο τρόπαιο στους «τρικολόρ». Χρειάστηκε να υπάρξει σύγχυση στους Βραζιλιάνους. Όλα ξεκίνησαν το προηγούμενο βράδυ του μεγάλου τελικού.

Ήταν η 11η Ιουλίου 1998. Μετά το φαγητό, στο δωμάτιο ο Ρονάλντο συζητούσε με τον συγκάτοικό του, Ρομπέρτο Κάρλος. Κάποια στιγμή, ξάπλωσε και γύρισε το πλευρό του. Τότε ακριβώς άρχισε ο εφιάλτης. Έχασε πλήρως τις αισθήσεις του για σχεδόν τρία λεπτά. Λιποθύμησε. Ο συμπαίκτης του το κατάλαβε αμέσως και έντρομος άρχισε να φωνάζει: «Ο Ρονάλντο πεθαίνει»!

Αφού συνήλθε, πονούσε σε όλο του το κορμί. Έντονοι πόνοι. Ευτυχώς όσο περνούσαν τα λεπτά, υποχωρούσαν. Οι γιατροί της Βραζιλίας δεν το συζήτησαν καν. Αμέσως τον πήγαν στο νοσοκομείο. Η πρώτη τους σκέψη ήταν πως υπέστη επιληπτικό σοκ. Απαίτησαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Νευρολογικές και καρδιακές κυρίως.

Τα αποτελέσματα ήταν «καθαρά». Δε φαινόταν να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το συμπέρασμα ήταν πως επρόκειτο για κάποια κρίση άγχους. Έντονο στρες λόγω του αγώνα και της μεγάλης ευθύνης που είχε ο 21χρονος τότε Ρονάλντο, καθώς η πατρίδα του περίμενε να οδηγήσει τη «σελεσάο» στο τρόπαιο.

Μετά από χρόνια, κάποιοι γιατροί δειλά-δειλά μίλησαν για ήπιο έμφραγμα. Ο Ρονάλντο διανυκτέρευσε στο νοσοκομείο. Δεν πήρε εξιτήριο ούτε το επόμενο πρωί, τη μέρα του τελικού δηλαδή. Έμεινε για παρακολούθηση τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Οι θεράποντες ιατροί δεν ήθελαν να τον αφήσουν να αγωνιστεί. Το όνειρο του «φαινόμενου» έμοιαζε να γίνεται κομμάτια.

Κάτι λιγότερο από μία ώρα πριν τη σέντρα στο «Stade de France», οι Βραζιλιάνοι ανακοίνωναν πως ο Ρονάλντο δε θα αγωνιστεί! Οι Γάλλοι δεν είχαν μάθει τις λεπτομέρειες και ήταν επιφυλακτικοί. Πίστευαν πως όλο αυτό είναι απλά μια μπλόφα των Βραζιλιάνων για να τους κάνει να χαλαρώσουν. Μάλιστα θεωρούσαν πως η ευθύνη της μπλόφας, βάραινε τον Μάριο Ζαγκάλο.

Τελικά ο Ρονάλντο ήταν κανονικά στην ενδεκάδα. Τα Media παγκοσμίως είχαν πάρει «φωτιά». Ψάχνοντας να βρουν τι ακριβώς είχε συμβεί, οι φήμες διαδέχονταν η μία την άλλη. Σύγχυση στο κοινό, το ενδιαφέρον είχε φύγει απ’ τον ίδιο τον τελικό του Μουντιάλ και πέρασε στο τι είχε συμβεί στο «φαινόμενο». Το «9» της «σελεσάο» ήταν σα φάντασμα που περιφερόταν στο γήπεδο. Δε θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη που είχε κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα» το 1997, το βραβείο του καλύτερου παίκτη της FIFA, το Κύπελλο UEFA του 1998.

Αμέσως μετά το θρίαμβο των Γάλλων, άρχισε έρευνα στη Βραζιλία για το τι είχε συμβεί. Τα σενάρια πολλά. Ένα απ’ αυτά ήθελε τους ντόπιους γιατρούς να δημιούργησαν επίτηδες το πρόβλημα με κάποιο τρόπο, για να ευνοηθούν οι «τρικολόρ». Άλλοι επέμεναν πως το πρόβλημα ήταν η Nike. Αθλητική εταιρία χορηγός της Βραζιλίας και του ίδιου του «φαινόμενου». Φτάνοντας στο σημείο να πουν πως εκείνη πίεσε τον Ρονάλντο να αγωνιστεί οπωσδήποτε. Παρότι η υγεία του δεν του το επέτρεπε.

Θεωρίες συνωμοσίας, που εξαπλώνονταν από στόμα σε στόμα. Χωρίς να έχουν κάποια βάση, χωρίς να έχει αποδειχθεί το παραμικρό. Το μυστήριο παρέμεινε άλυτο. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ο εφιάλτης που βίωσε ο Ρονάλντο, δυστυχώς συνεχίστηκε. Ακολούθησαν σοβαροί τραυματισμοί στο γόνατο μόλις λίγους μήνες μετά. Η εξιλέωσή του ήρθε τέσσερα χρόνια μετά. Κορυφαίος, ηγέτης, πρώτος σκόρερ της Βραζιλίας. Την πήρε απ’ το «χέρι» και την οδήγησε στο πέμπτο της τρόπαιο. Παρ’ όλα αυτά, πάντα θα παραμένει η απορία. Τί ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ της 11ης Ιουλίου 1998; Τί ήταν αυτό που σύμφωνα με πολλούς, έκρινε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν αρχίσει; Η απάντηση μάλλον δε θα δοθεί ποτέ…

 



Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved