Δεν «βλέπει» κανέναν

Δεν «βλέπει» κανέναν

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι το «Next Big Thing» του ποδοσφαίρου, χωρίς το «Next».

Ψάχνοντας εναγωνίως να βρούμε τον επόμενο σπουδαίο ποδοσφαιριστή, που θα πάρει τη σκυτάλη από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μέσι, κάναμε διάφορες «στάσεις»: μια ολόκληρη βιομηχανία μάρκετινγκ και διαφήμισης, προσπάθησε να μας πείσει με το ζόρι ότι αυτός είναι ο Νεϊμάρ - ούτε κατά διάνοια: όσο ταλέντο έχει, τόσο μυαλό δείχνει να του λείπει και τα «κορδελάκια» και οι «ποδιές», δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ηγετικής ικανότητας, το πόσο «κρύβεται» στα δύσκολα αλλά και το πόσο συχνά τραυματίζεται. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ «πόνταρε» όλα του τα λεφτά στον Μπέιλ, όταν ο Κριστιάνο πήγε στη Γιουβέντους. Ο Ουαλός - δυστυχώς για τη Ρεάλ - ξεκάθαρα διάλεξε το γκολφ έναντι του ποδοσφαίρου και ο χαρακτήρας του, σε συνδυασμό με την επιρρέπειά του στους τραυματισμούς, γρήγορα τελείωσε την κουβέντα αυτή.

Είναι ο Εμπαπέ; Δεν μας έχει πείσει ως τώρα ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το «βαρύ φορτίο»: έκανε «παπάδες» στη Μονακό, πήρε μεταγραφή για 180 εκατομμύρια στην Παρί, αλλά το «μπαμ» δεν το έχει κάνει στο Παρίσι. Φταίει η ομάδα; Ο εκάστοτε προπονητής; Ο ηγετικός - βάσει συμβολαίου και συμφωνίας - ρόλος του Νεϊμάρ; Οι πολλοί ταλαντούχοι αλλά δύστροποι χαρακτήρες που είχε ή έχει δίπλα του; Κάτι απ' όλα αυτά φταίει, μπορεί και όλα μαζί. Ο Σαλάχ, ο Ντε Μπρόιν, ο Λαουτάρο, ο Αζάρ, ο Λεβαντόφσκι, ο Χάρι Κέιν, ο Γκριεζμάν μπήκαν κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια στη συζήτηση. Κι όπως μπήκαν, βγήκαν: άλλος λόγω ηλικίας, άλλος λόγω αστάθειας, άλλος λόγω πτωτικής πορείας, τραυματισμών, επειδή «έπιασε ταβάνι» ή οτιδήποτε άλλο.

Και ξαφνικά, μέσα στο ομιχλώδες τοπίο, ξεχωρίζει η φιγούρα του Έρλινγκ Χάαλαντ. Μεταγραφή από τη Ζάλσμπουργκ, όχι στη Ρεάλ ή τη Μπαρτσελόνα, όχι στη Σίτι ή τη Λίβερπουλ, ούτε καν στη Μπάγερν ή την Παρί, αλλά στη Ντόρτμουντ. Ο ίδιος ή ο μάνατζέρ του, κάνει την πιο μυαλωμένη, την πιο σοφή επιλογή: δεν πηγαίνει απευθείας σε μια «τεράστια» ομάδα με «τεράστιες» προσδοκίες που θα τον πλάκωναν σαν βουνό, αλλά σε μια κεφάτη και διασκεδαστική γερμανική ομάδα, του «όσα βάλουμε και όσα φάμε», χωρίς «πρέπει να πάρουμε πρωτάθλημα» ή «πρέπει να πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ», χωρίς να «τρακάρει» με άλλους σπουδαίους επιθετικούς και να μοιράζεται το χρόνο συμμετοχής και κυρίως χωρίς να «χαλάει τα στατιστικά του»: άλλο πράγμα να παίζεις βασικός συνέχεια στη Ντόρτμουντ κι άλλο π.χ. να είσαι στη Ρεάλ ή τη Σίτι και να παίζεις 25 ματς, τα μισά αλλαγή, σκοράροντας 8 - 10 γκολ.

Τα κατορθώματα του 20χρονου Νορβηγού, είναι λίγο - πολύ γνωστά και τα στατιστικά του δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία: τα καταρρίπτει άλλωστε κάθε μήνα. Το τελευταίο, είναι τα 16 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ σε 12 συμμετοχές - αλλά θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα «σπάσει» και θα «ξανασπάσει» όσο συνεχίζει να παίζει. Το άλλο καινούργιο που μάθαμε, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό: από τη μέρα που έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο, έχει 70 γκολ σε 91 τελικές - μιλάμε για ακρίβεια μηχανής, μιλάμε για «ηλεκτρονικό υπολογιστή» που περιορίζει στο ελάχιστο τα περιθώρια λάθους.

Τα 10 κιλά μυικού όγκου που έβαλε, το ειδικό πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης, η απόλυτη προσήλωση και πειθαρχία για να μπορεί να είναι σε τοπ κατάσταση, όλα αυτά είναι γνωστά - αφήστε τα λίγο στην άκρη και απλά εμπιστευτείτε τα μάτια σας, το ένστικτό σας, την ποδοσφαιρική σας αισθητική: πώς νιώθετε όταν τον βλέπετε να παίζει, να τρέχει τα 60 μέτρα σαν γαζέλα παρά τα 194 εκατοστά του, να σκοράρει με το δεξί πόδι, με το αριστερό και με το κεφάλι; Τι είπατε όταν μπήκε αλλαγή στο ντεμπούτο του με τη Ντόρτμουντ και έβαλε τρία γκολ; Από πότε έχετε να δείτε κάποιον - ανεξάρτητα από ηλικία - που να σκοράρει κατά ριπάς με μια επαφή και να μην «κουνιέται» από τη θέση του όσο κι αν τον τζαρτζάρουν η τον ζορίζουν;

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, δεν είναι απλά ένας «θαυματουργός 20χρονος» ή «το μεγαλύτερο ταλέντο στην ηλικία του» ή κάποιος «πολλά υποσχόμενος». Είναι μια αδιανόητη μηχανή των γκολ, που φτιάχνει τα νούμερα και τα στατιστικά του, τελειοποιεί τις - όποιες - ατέλειές του, «γεμίζει» παιχνίδια, διαλύει τα κοντέρ και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα σε κάποια από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Εκεί όπου θα πιστοποιήσει, αυτό που έχουμε υποψιαστεί: ότι θα γίνει ο σπουδαίοτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου.


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved