Λονδίνο 2012 - Koλύμβηση: Κινέζοι: «Εμείς δεν αμφισβητήσαμε τα μετάλλια του Φελπς»
Στην αντεπίθεση πέρασε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντι-ντόπινγκ της Κίνας, κάνοντας λόγο για «προκατάληψη» σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής της κολυμβητικής ομάδας των ΗΠΑ που χαρακτήρισε «ύποπτο και ενοχλητικό» το παγκόσμιο ρεκόρ της Σίγουεν Γε.
«Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να μπαίνουν κάθε φορά στο στόχαστρο οι Κινέζοι κολυμβητές μόνο και μόνο επειδή φέρνουν καλά αποτελέσματα», είπε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο Γιανγκ Ζιχούε, επικεφαλής της υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Αθλητισμού.
Kαι πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα οκτώ χρυσά μετάλλια του Μάικλ Φελπς στο Πεκίνο».
Ο Λέοναρντ είπε επίσης πως η εμφάνιση της Γε του έφερε στο νου δυσάρεστες αναμνήσεις από την Ιρλανδέζα κολυμβήτρια Μισέλ Σμιθ που κέρδισε στο ίδιο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 για να αποκλειστεί δύο χρόνια αργότερα για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Η «ανησυχία» του επικεντρώθηκε στη δραματική βελτίωση της Γε συγκριτικά με τις επιδόσεις της στο παρελθόν και στην εκρηκτικότητά της στα τελευταία 100 μέτρα, ιδίως στην τελική ευθεία, όταν ξεπέρασε και τον Ράιαν Λόχτε, τον νικητή του αντίστοιχου αγωνίσματος των ανδρών.
Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν πως οι νέοι αθλητές μπορούν να κάνουν αξιόλογες επιδόσεις και έχουν επισημάνει το γεγονός ότι το κινεζικό σύστημα επιλέγει συγκεκριμένα άτομα για κάθε άθλημα λαμβάνοντας υπόψιν την φυσική τους κατάσταση, ενώ παρακολουθεί τις ασκήσεις και την πρόοδό τους με ιδιαίτερη αυστηρότητα.
Ο Γιανγκ είπε ότι η ομάδα κολύμβησης της Κίνας έχει κάνει άλματα, λόγω της επιστημονικής κατάρτισης και της σκληρής δουλειάς και προσθέτει: «Οι Κινέζοι αθλητές, συμπεριλαμβανομένων των κολυμβητών, έχουν υποβληθεί σε σχεδόν 100 αντι-ντόπινγκ κοντρόλ τον τελευταίο καιρό, πριν φτάσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πολλοί εξετάστηκαν και από τις διεθνείς ομοσπονδίες και το βρετανικό αντι-ντόπινγκ κοντρόλ. Μπορώ να σας πω ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ούτε μία θετική περίπτωση», λέει χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ, Ζιάο Γιαν, λέει με τη σειρά του: «Το πρόβλημα του Λέοναρντ είναι ότι σκέφτεται πάρα πολύ», ενώ συνέστησε στον κάθε ενδιαφερόμενο να περιμένει για τα αποτελέσματα του αντι-ντόπινγκ κοντρόλ.
Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι στον τομέα του αθλητισμού οι άνθρωποι υποψιάζονται πάντα μια καλή επίδοση. Δεν είναι δυνατόν να υποθέτεις για παράδειγμα ότι ένας δρομέας δεν είναι ένα φυσιολογικό άτομο, μόνο και μόνο επειδή τρέχει γρηγορότερα. Αυτό δεν είναι δίκαιο για κανέναν αθλητή».
Στο μακρινό παρελθόν, το 1994, επτά Κινέζοι κολυμβητές είχαν βρεθεί θετικοί στη χρήση στεροειδών στους Ασιατικούς Αγώνες. Τέσσερα χρόνια αργότερα σε έναν έλεγχο ρουτίνας των τελωνειακών αρχών ένας Κινέζος κολυμβητής βρέθηκε να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων αυξητικών ορμονών στο Περθ, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Αλλά ο Ζιάο λέει ότι η Κίνα σήμερα έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο ντόπινγκ, έχει αλλάξει δραματικά τους σχετικούς νόμους της και έχει εντείνει τους ελέγχους αντι-ντόπινγκ.
«Όταν το 1990 η Κίνα ξεκινούσε τα αντι-ντόπινγκ κοντρόλ, έκανε μόλις 65 τεστ το χρόνο. Σήμερα κάνουμε 15.000 κάθε χρόνο, όταν από όσο γνωρίζω η Αμερική και η Αυστραλία κάνουν αντίστοιχα μόλις 7.000 και 8.000 το χρόνο. Ολοι οι Κινέζοι αθλητές περνούν από εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με το αντι-ντόπινγκ και κάνουν συνεχώς εξετάσεις. Το σύστημά μας είναι σοβαρό και αυστηρό», λέει χαρακτηριστικά.
Μπο Μπόουμαν – προπονητής του Φελπς: «Είναι άδικο για την αθλήτρια»
O Μπο Μπόουμαν, ο άνθρωπος που προπονεί τον Μάικλ Φελπς από τότε που ο Αμερικανός πρωταθλητής ήταν 14 ετών, υπερασπίστηκε τη Γε σ' αυτή τη διαμάχη.
«Νομίζω ότι υπάρχει ένας φυσικός κυνισμός για τέτοιου είδους αποτελέσματα, κυρίως λόγω του παρελθόντος που έχει η Κίνα στο άθλημα της κολύμβησης, ωστόσο θεωρώ πως είναι άδικο να κατηγορούμε κάποιον που πέτυχε μια αξιοζήλευτη επίδοση στην κολύμβηση, γιατί πολύ απλά είναι πράγματα που συμβαίνουν».
Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω το θόρυβο που προκλήθηκε, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να καταλήγουμε σε τόσο βιαστικά συμπεράσματα. Δεν την έχω παρακολουθήσει πολύ στο παρελθόν, αλλά απ' όσο την έχω δει, η Γε έχει εξαιρετική τεχνική και κολυμπάει καλά».
Οταν τού ζητήθηκε να συγκρίνει την αλματώδη βελτίωση της Γε με αυτή του Μάικλ Φελπς, ο Μπόουμαν είπε: «Ο Μάικλ έκανε σημαντική πρόοδο, αλλά αυτή συνδυάστηκε με την ανάπτυξή του. Μόλις ψήλωσε, άρχισε να κολυμπάει γρηγορότερα. Είναι λογικό. Ηταν μεν έξω από τα μέχρι τότε στάνταρντς του, αλλά ήταν αποτέλεσμα της σωματικής του ανάπτυξης και της προόδου της τεχνικής του. Η κόκκινη σημαία πρέπει να σηκωθεί όταν η βελτίωση είναι εξωπραγματικά θεαματική».
Στο πλευρό της Γε τάχθηκε και ένας δημοσιογράφος του Sports Illustrated, ο Ζανγκ Χιν Μινγκ που έχει παρακολουθήσει την καριέρα της και αναγνωρίζει μεν πως η «δεκαετία των σκανδάλων» του 1990, έχει δημιουργήσει κακή εντύπωση για τους Κινέζους κολυμβητές, αλλά προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτή τη φορά. Επειδή ξέρω την Γε, μπορώ να πω ότι η εκρηκτικότητά της στα τελευταία μέτρα οφείλεται στο γεγονός ότι το ελεύθερο είναι το ισχυρότερο αγώνισμά της. Είχε τη δυνατότητα να κάνει τέτοια επίδοση και την έκανε. Εξάλλου, οι έλεγχοι αντι-ντόπινγκ στην Κίνα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιο αυστηροί από ποτέ, δεν θα ήταν δυνατόν να πάρει κάποια ουσία».