Κλιματική αλλαγή: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε;
SHARE

Κλιματική αλλαγή: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε;

Το κλίμα αλλάζει, σήμερα ωστόσο βιώνουμε τις συνέπειες αυτού του γεγονότος, σε μια περίοδο που ονομάζεται κλιματική κρίση. 

Η Γη θερμαίνεται γρήγορα, κυρίως λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Εάν τα σημερινά πρότυπα της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της ανάπτυξης και της αύξησης το πληθυσμού συνεχιστεί, αυτό θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και, κατά συνέπεια, στην ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως είναι αδιαμφισβήτητη και φαίνεται από την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του αέρα και των ωκεανών, την εκτεταμένη τήξη του χιονιού και του πάγου, και την άνοδο του παγκόσμιου μέσου επιπέδου της θάλασσας. Έντεκα από τα δώδεκα θερμότερα έτη από το 1850 μέχρι σήμερα υπάγονται στην περίοδο 1995-2006. Δυστυχώς, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια. Ο πλανήτης μας έχει θερμανθεί κατά περίπου 0,75 ° C τα τελευταία 100 χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο, είναι πολύ υψηλότερος, πάνω από 0,18 ° C ανά δεκαετία. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας υφίσταται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, με τις χερσαίες εκτάσεις να θερμαίνονται ταχύτερα από τους ωκεανούς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ.Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και η τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων αλλάζει. Η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί γρηγορότερα την τελευταία δεκαετία από ότι κατά τα προηγούμενα 30 χρόνια. Από το 1900 έως το 2005, τα καιρικά κατακρημνίσματα αυξήθηκαν σημαντικά σε ανατολικές περιοχές της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, τη Βόρεια Ευρώπη και τη βόρεια και την κεντρική Ασία. Μειώθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου, τη Νότια Αφρική και τμήματα της νότιας Ασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία να έχουν αυξηθεί από το 1970.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει σε συχνότητα αλλά και ένταση. Τα επεισόδια καύσωνα έχουν γίνει συχνότερα στις περισσότερες χερσαίες εκτάσεις και η συχνότητα των έντονων καιρικών κατακρημνισμάτων έχει αυξηθεί στις περισσότερες περιοχές. Επίσης, από το 1975, η στάθμη της θαλάσσης έχει αυξηθεί. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ισχυροί τροπικοί κυκλώνες έχουν αυξηθεί από το 1970.

Η συνεχής θέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε απροσδόκητα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Η τήξη των πάγων στους πόλους θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά αρκετά μέτρα, με μεγάλες πλημμύρες στις χαμηλού υψομέτρου περιοχές. Η ξηρασία και οι πυρκαγιές στη λεκάνη του Αμαζονίου, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι τυφώνες, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου, να επιταχύνουν περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.


Η μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος, δηλαδή οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα συμβαίνει τώρα και ειδικότερα η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες. Οι λιγότερο αισιόδοξοι θα πουν πως η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη, ενώ εκείνοι που βλέπουν μία «χαραμάδα» ελπίδας θα κρούσουν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, για να σωθεί ένας πλανήτης που εδώ και χρόνια εκπέμπει SOS.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.grWorld Cup Πόλο: Η κλήρωση της Ελλάδας σε γυναίκες και άνδρες
World Cup Πόλο: Η κλήρωση της Ελλάδας σε γυναίκες και άνδρες
ΠΑΟΚ: Με τους τραυματίες στην Κύπρο
ΠΑΟΚ: Με τους τραυματίες στην Κύπρο
Live Chat Τυνησία-Αυστραλία 0-1
Live Chat Τυνησία-Αυστραλία 0-1
Κατάρ 2022: Τελικά είχε άδειες καρέκλες ή υπεράριθμους θεατές στα 4 πρώτα ματς; Η απάντηση της FIFA
Κατάρ 2022: Τελικά είχε άδειες καρέκλες ή υπεράριθμους θεατές στα 4 πρώτα ματς; Η απάντηση της FIFA