Υπουργείο Εργασίας: Πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την περίοδο της πανδημίας

Υπουργείο Εργασίας: Πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την περίοδο της πανδημίας

Ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού υλοποιεί από την έναρξη της πανδημίας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διαθέτοντας, μέχρι στιγμής, περί τα 6,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων των τελευταίων ετών, το οποίο θα διαρκέσει, όσο συνεχίζεται η πανδημία.

Τα μέτρα στήριξης, τα οποία εφαρμόζονται, είναι οριζόντια, όπως, για παράδειγμα, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας με καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», κ.ά., αλλά και στοχευμένα και αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα για τους εργαζόμενους φτάνουν προς το παρόν τα 4,7 δισ. ευρώ. (3,2 δισ. ευρώ μέτρα απευθείας στήριξης μισθών και 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών).

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, καθώς και η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, που αναμένεται να καταβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ενδυνάμωσε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, καταβάλλοντας συνολικά 1,5 δισ. ευρώ σε τακτικές και έκτακτες παροχές, από τις οποίες ωφελήθηκαν 755.000 άνεργοι και 52.000 εργαζόμενες μητέρες.

Στην ενίσχυση της απασχόλησης, εν μέσω της πανδημίας, συνέβαλαν σημαντικά και τα προγράμματα που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, κρίσιμο ρόλο για την επόμενη μέρα θα διαδραματίσουν τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, την επεξεργασία των οποίων ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο το υπουργείο.

Τέλος, ελήφθησαν μέτρα και για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, μέχρι στιγμής, συνοψίζονται ως εξής:

Πυλώνας πρώτος: Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: 2,4 δισ. ευρώ σε 1,13 εκατομμύρια μοναδικούς ωφελούμενους.

Δώρο Πάσχα αναστολών: 105 εκατ. ευρώ.

Μονομερείς δηλώσεις (τουρισμός, καλλιτέχνες): 161,4 εκατ. ευρώ σε 120.000 περίπου ωφελούμενους.

Επιστήμονες: 115 εκατ. ευρώ σε 181.046 ωφελούμενους.

Ειδικές κατηγορίες: 50 εκατ. ευρώ σε 62.000 ωφελούμενους.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: 67,5 εκατ. ευρώ σε 70.835 ωφελούμενους.Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από e-ΕΦΚΑ

Εκτιμώμενο ύψος 1,5 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2020-Φεβρουάριος 2021)

Υπενθυμίζεται ότι, στις 5 Μαρτίου, θα γίνουν πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου και παρελθόντων μηνών εκτιμώμενου ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η καταβολή 40 εκατ. ευρώ, μέσω ΟΑΕΔ, που αφορά το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μεταξύ άλλων, προβλέφθηκαν τα εξής:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας και καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ή πλήττονται σημαντικά από τις δυσμενείς συνέπειες του COVID-19, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Βάση υπολογισμού είναι το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες. Επίσης, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού.

Κατ εξαίρεση, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο του 2020 καθορίστηκε στα 800 ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω, έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται και ειδικότερες περιπτώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας, όπως, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως με τηλε-εργασία.

Μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό (εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και οδηγούς τουριστικών λεωφορείων):

- Αναστολή συμβάσεων εργασίας για όσους επαναπροσλήφθηκαν, με 534 ευρώ ανά μήνα και ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού και αναλογία δώρου Χριστουγέννων επί των 534 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved