Τι είναι το δημοψήφισμα και τι ισχύει
Το Onsports εξηγεί τι είναι το δημοψήφισμα και αναλύει τη διαδικασία
Ο Αλέξης Τσίπρας διήγγειλε δημοψήφισμα ζητώντας από το εκλογικό σώμα να αποφασίσει για το αν θα αποδεχθεί ή όχι η Ελλάδα την πρόταση των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Onsports εξηγεί τι είναι το δημοψήφισμα για «κρίσιμο εθνικό θέμα» και αναλύει τη διαδικασία και τι ισχύει.
Δημοψήφισμα είναι η διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος. Δημοψηφίσματα διοργανώνονται συνήθως για σημαντικά ζητήματα.
Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει δυο ειδών δημοψηφίσματα: α) δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα ή β) νομοθετικό δημοψήφισμα.
Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: που προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίς, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών
Τι ισχύει στο δημοψήφισμα
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος έχει ως εξής: Ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 19:00 της ίδιας ημέρας. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετικό» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.