Οι περικοπές (δεν τον) σώζουν...
Οι περισσότεροι φίλοι του Τριφυλλιού γνωρίζουν πλέον ότι το ποσό που απαιτείται για να μην υπάρχει ταμειακό έλλειμα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενόψει της νέας χρονιάς, είναι κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.
Οπως επίσης έχουν πληροφορηθεί ότι οι μέτοχοι της ομάδας φέρονται διατεθειμένοι να “σπρώξουν” 10-15 εκατ. ευρώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Συμπερασματικά: αφού δεν υπάρχει η διάθεση από τους μετόχους για περαιτέρω χρήματα, πώς διάολε μπορεί να καλυφθεί η απόσταση που προκύπτει από τα 25 εκατ. ευρώ μέχρι τα 10-15 εκατ. ευρώ (ήτοι 10-15 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως); “Με περικοπές...“ είναι η απάντηση.
Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, θα μπουν 10-15 εκατ. ευρώ στα ταμεία και θα πρέπει να γίνουν 10-15 εκατ. ευρώ περικοπές. Ερώτημα: πώς όμως μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει περικοπές της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ; “Με πωλήσεις” (τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού) είναι η απάντηση.
Σε θεωρητικό επίπεδο είναι εύκολο να το λες και να γράφεις, επί του πρακταίου, εντούτοις, δυσκολεύουν τα πράγματα. Εχοντας μάλιστα υπόψη την αλλαγή στάσης του Τζιμπρίλ Σισέ που φαίνεται πως επιθυμεί πλέον να παραμείνει στην ομάδα, ένας παίκτης που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικό, ψυχολογικό, πρεστίζ, “δέσιμο” με τον κόσμο κλπ) και ασφαλώς εάν ο ίδιος δεν θέλει, ουδείς (μπορεί να) έχει το σθένος να τον βγάλει ”στο σφυρί”. Ποιοί μένουν, όμως, από τα λεγόμενα “περιουσιακά στοιχεία” της ομάδας;
Ολοι οι υπόλοιποι, με προεξέχοντες τους Νίνη, Λέτο, άντε και τον Τζόρβα. Πόσα όμως μπορεί να “πιάσει” ο Παναθηναϊκός από τους συγκεκριμένους παίκτες, έχοντας ως δεδομένη τη χρονιά που πραγματοποίησαν φέτος, τη (γενικότερη) κρίση στην αγορά, αλλά (κυρίως) τη γνώση όλων των συλλόγων για την οικονομική κατάσταση της “πράσινης” ΠΑΕ;
Πολύ λιγότερα απ' ό,τι θα υπολόγιζε κανείς σε “νορμάλ” συνθήκες, δίχως να αναφέρουμε συγκεκριμένα ποσά τα οποία ούτως ή άλλως είναι σχετικά. Οταν ο “άλλος” ξέρει ότι έχεις πρόβλημα και πρέπει να πουλήσεις το “σπίτι” σου, είναι δεδομένο ότι θα στο πάρει φθηνότερα, ίσως δε και “κοψοχρονιά”. Νόμος της αγοράς είναι αυτός. Και τα “ζόρια” είναι κύριοι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι παρουσιάζονται. Εκτός αν γίνει το “θαύμα” και βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοι.