Η λύση εξαρτάται από τον Μπερτομέου

Η λύση εξαρτάται από τον Μπερτομέου

Να γίνει διαλλακτικός πρέπει ο CEO της Euroleague, προκειμένου να βρεθεί λύση και να μπορούν οι παίκτες να αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες

Οι τελευταίες δηλώσεις του CEO της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μόναχο, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι οι δρόμοι που ακολουθεί με την FIBA και τον γενικό γραμματέα της Ανδρέα Ζαγκλή είναι παράλληλοι!

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε παγκόσμιο επίπεδο ο Έλληνας «ισχυρός άνδρας» της FIBA, είχε υποστηρίξει πως «σε αυτές τις περιόδους κοιτάς πίσω κι επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητές σου, που είναι ασφάλεια και η υγεία. Μετά, αρχίζεις να κοιτάς σε αυτά που είναι απαραίτητα να γίνουν ώστε το άθλημα να μεγαλώσει. Υπήρξαν περίοδοι στις οποίες πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει χώρος για ευελιξία. Όμως υπάρχει χώρος για ευελιξία. Και ειδικά στο δικό μας άθλημα, όπου έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια προκειμένου να γεφυρώσουμε διαφορές».

Και ο Ανδρέας Ζαγκλής, συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση ανοίγει σε όλους μας ένα νέο ορίζοντα για να διαμορφώσουμε τον τρόπο της προσέγγισης μας. Μπορούμε να κάτσουμε κάτω και να πούμε ότι από τη στιγμή που αναβάλλαμε ολόκληρες σεζόν, από τη στιγμή που μετακινήσαμε ολόκληρες διοργανώσεις και ολόκληρα καλεντάρια, από τη στιγμή που παίξαμε σε “φούσκες”, παίξαμε με διαφορετικά format, από τη στιγμή που κάναμε όλα αυτά τα πράγματα, πως γίνεται να μην μπορούμε να βρούμε μια απλή λύση; Για ένα πρόβλημα μάλιστα το οποίο στο τέλος της ημέρας δεν είναι και τόσο πολύ μεγάλο.

Όταν μιλάμε για δύο εβδομάδες σε ένα ολόκληρο καλεντάρι δεν είναι κάτι το οποίο δείχνει και τόσο σπουδαίο. Ακόμα και μεγάλες προσωπικότητες του αθλήματός μας λένε και αναρωτιούνται γιατί να μην παίξουμε ακόμα ένα double header προκειμένου να αφήσουμε μία εβδομάδα για τις Εθνικές ομάδες; Εμείς είμαστε πρεσβευτές αυτής της νέας φιλοσοφίας και αυτό το μάθημα, του 2020, θα είναι μέρος της φιλοσοφίας της FIBA για τα επόμενα χρόνια. Η FIBA θα δείξει ότι υπάρχει τρόπος να ενωθεί η ευρωπαΐκή οικογένεια του μπάσκετ».

Ο Τζόρντι Μπερτομέου από την μεριά του βρήκε… έδαφος ξανά για να αναδείξει ένα άλλο πρόσωπο, εκείνο του αδιαρπαγμάτευτου παράγοντα, ο οποίος θέλει συμφωνία με την FIBA με τους δικούς του όρους!

«Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει κόντρα με την FIBA. Απλώς ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ με τα “παράθυρα” των εθνικών ομάδων, το οποίο είναι ασύμβατο με το καλεντάρι μας, όπως και με το καλεντάρι του ΝΒΑ. Χρησιμοποιούμε αυτό το σύστημα διεξαγωγής στην EuroLeague εδώ και χρόνια» παρατήρησε ο CEO της Euroleague.

Ασφαλώς και αυτή είναι μια μεγάλη ανακρίβεια. Η Ευρωλίγκα έχει αλλάξει πάρα πολλά φορμάτ, αριθμό ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, σύστημα διεξαγωγής... Όταν ανακοινώθηκαν τα ‘’παράθυρα’’, η Ευρωλίγκα είχε ένα εντελώς διαφορετικό φορμάτ, που το άλλαξε δύο φορές από τότε...

«Δυστυχώς ένας χρόνος έχει μόνο 52 εβδομάδες και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εθνικές λίγκες, την EuroLeague και την ξεκούραση των αθλητών» πρόσθεσε.

Βέβαια, οι 52 εβδομάδες είναι πάρα πολλές για να χωρέσουν όλες οι διοργανώσεις. Αρκεί να είσαι διαλλακτικός και να μην τα θέλεις όλα δικά σου.

Στην παρούσα φάση, πάντως, η Ευρωλίγκα είναι η μοναδική διοργάνωση, που στο πέρασμα του χρόνου έχει αυξήσει προοπτικά τους αγώνες της και μάλιστα αυτό συνέβη, πολύ καιρό μετά την ανακοίνωση της καθιέρωσης των Παραθύρων.

«Ελπίζω στο μέλλον να βρούμε μία φόρμουλα που θα ταιριάξουν όλα. Αλλά αυτό βρίσκεται στα χέρια της FIBA. Αν πιστεύουν ότι το ισχύον σύστημα είναι ευεργετικό για τις εθνικές ομάδες, τότε θα μείνουν σε αυτό. Εγώ από την πλευρά μου πιστεύω το εξής: Πάντα θα θέλω τους καλύτερους παίκτες στο παρκέ σε οποιοδήποτε παιχνίδι και διοργάνωση. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα σύστημα όπου αυτό δεν ισχύει. Αλλά αν όλα πάνε καλά και η FIBA είναι χαρούμενη, τότε όλα καλά».

Τη δεδομένη στιγμή το ζητούμενο είναι ένα: Να βρεθούν δύο εβδομάδες μέσα σε μία ολόκληρη αγωνιστική σεζόν, ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες των Εθνικών Ομάδων. Το έχει πει ξεκάθαρα άλλωστε και ο Εργκίν Αταμάν πριν από τα Χριστούγεννα, όπου ξεκάθαρα τόνισε: «Επιτέλους πρέπει να βρεθεί αυτό το διάστημα για να αγωνίζονται οι Εθνικές ομάδες απερίσπαστες».
Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντιληφθεί ό Τζόρντι Μπερτομέου, πως πρέπει να δείξει μια στάση διαλλακτική… Αυτό δηλαδή που δεν κάνει ως τώρα…

 



Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved