Ξανθόπουλος στο Onsports.gr: «Κάποτε οι παίκτες έκαναν καβάτζα, τώρα είναι βιοπορισμός»!

Ξανθόπουλος στο Onsports.gr: «Κάποτε οι παίκτες έκαναν καβάτζα, τώρα είναι βιοπορισμός»!

Ο γενικός γραμματέας του ΠΣΑΚ Βασίλης Ξανθόπουλος ξετυλίγει στο ON SPORTS το κουβάρι των συζητήσεων για τους έξι ξένους, την προοπτική μείωση τους, σκιαγραφώντας παράλληλα το προφίλ του γηγενή αθλητή στην παρούσα συγκυρία

 

Αμετακίνητοι παραμένουν στον ΕΣΑΚΕ, όσον αφορά τον αριθμό των έξι ξένων και απέρριψαν (για φέτος τουλάχιστον) το ενδεχόμενο μείωσης τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, παρά τις προτροπές του ΠΣΑΚ, ο οποίος με ανακοίνωση του ζήτησε να μειωθούν!

Αιτιολογώντας την θέση των ομάδων, το στοιχείο που κυριαρχεί είναι ότι «τον Έλληνα παίκτη τον παντρεύεσαι, τον ξένο τον διώχνεις και έρχεται κάποιος άλλος»! Ενώ, υπάρχει και μια ιστορία που αφορά τους ξένους και συνέβη σε ομάδα της Α1. Συγκεκριμένα ένας ξένος έπαιρνε 15 προσπάθειες σε κάθε παιχνίδι και ένας Έλληνας μόλις 3-4. Κάποια μέρα πηγαίνει στην προπόνηση και παραπονιέται στον προπονητή του λέγοντας του «γιατί εκείνος κάνει 15 σουτ κι εγώ μόνο τρία;». Ωραία του λέει ο κόουτς. «Από αύριο θα κάνεις εσύ 15 σουτ, αλλά να ξέρεις εάν δεν βάλεις 15 με 20 πόντους θα φύγεις». Κι ο Έλληνας παίκτης έσκυψε το κεφάλι και αποχώρησε…

«Το σημείο μηδέν»

«Αν μπορούσα να βάλω εγώ έναν τίτλο σ’ αυτό το ζήτημα θα έλεγα πως είμαστε στο σημείο μηδέν!» υποστηρίζει μιλώντας στο ON SPORTS, ο Βασίλης Ξανθόπουλος, που έχει μακρά εμπειρία από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς έχει αγωνιστεί για πολλά χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον διατηρεί και την θέση του γενικού γραμματέα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμοιβομένων Καλαθοσφαιριστών.

«Ως συμβουλή θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να καθίσουν όλοι οι φορείς στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο οι παίκτες και να δείξουν καλή θέληση, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Τόσο οι παίκτες, όσο και οι ομάδες, ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ, προκειμένου να ξεκινήσει να δημιουργείται κάτι καλό. Να γίνει με σταθερά βήματα και σιγά-σιγά και να μην είναι μια φούσκα! Το λέω αυτό ως άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει και δεν ξέρω ακόμη πόσα χρόνια θα μπορώ να αγωνιστώ, κυρίως για τα παιδιά που έρχονται από πίσω για να πρωταγωνιστήσουν» εξηγεί ο έμπειρος πλέι μέικερ.

Μήπως, όμως και οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι έχει συμβεί και πρέπει να χαμηλώσουν τον… πήχη των οικονομικών τους απαιτήσεων; Η απάντηση του Βασίλη Ξανθόπουλου είναι ξεκάθαρη: «Επειδή είμαι και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΚ και έχουμε ζήσει την περίοδο της καραντίνας, επισημαίναμε σε όλους τους παίκτες ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη και τη νέα χρονιά δυσκολότερη. Θα μειωθούν τα λεφτά κλπ… Από τη στιγμή βέβαια που θα χαμηλώσουν τα συμβόλαια οι ομάδες θα έχουν φερεγγυότητα. Η πλειονότητα των παικτών μπορώ να πω ότι ήταν συνειδητοποιημένη. Καταλάβαιναν ότι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη. Ήταν που ήταν δύσκολη η κατάσταση, έγινε δυσκολότερη. Διότι, στην χώρα μας ενώ περάσαμε δέκα δύσκολα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, πάνω που άρχισε να φαίνεται κάτι καλό, πήγαμε ξανά στα τάρταρα. Οπότε αυτό είναι ψυχοφθόρο για όλους μας, συνεπώς και για τους παίκτες. Γι’ αυτό θεωρώ ότι εάν περάσουν ορισμένα πράγματα που έχουμε συζητήσει θα είναι σαφώς πολύ καλύτερη η κατάσταση».

2209406

«Η μείωση των ξένων είναι προς όφελος παικτών και ομάδων»

Δηλαδή, ποια είναι τα σημεία που χρειάζεται να γίνουν… διορθώσεις; «Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό που αυξήθηκε η εγγυητική, οπότε αν κάποιος δεν έχει πληρωθεί στο τέλος της χρονιάς θα πάρει τα χρήματα του από την εγγυητική. Γιατί, ως τώρα με τα 60.000 ευρώ ήταν η εγγυητική, δεν μπορούσες να πάρεις ούτε πενήντα ευρώ!». Και ο έμπειρος άσος μπήκε στο «ψητό» που είναι η μείωση των ξένων λέγοντας: «Νομίζω ότι εάν μειωθούν οι ξένοι, αυτό θα είναι και προς όφελος των παικτών. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι με λιγότερους ξένους θα γίνουν πιο… ακριβοί οι Έλληνες. Λογικό είναι αυτό από τη μία, αλλά αν εξαιρέσουμε τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό που δεν είναι τώρα στο πρωτάθλημα και 2-3 ομάδες ακόμη, οι περισσότερες κάνουν αρκετές αλλαγές ξένων μέσα στην χρονιά. Μόνο τα έξοδα να βάλει κανείς που απαιτούνται για εισιτήρια, διαμονές, δελτία και ότι άλλο απαιτείται, μιλάμε για μια διαδικασία που έχει σημαντικό κόστος. Δηλαδή και φθηνός να είναι ένας ξένος αν τον αντικαταστήσεις σου βγαίνει ακριβά! Υπάρχουν παίκτες Έλληνες ακόμη και στην Α2, που μπορούν να έχουν ρόλο στις ομάδες της Basket League. Να τους δοθεί η ευκαιρία, αυτή είναι η λογική μας. Αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος των παικτών, αλλά και των ομάδων. Και εν τέλει του προϊόντος, γιατί ο κόσμος θέλει να ταυτιστεί με έναν γηγενή καλαθοσφαιριστή, παρά με τους ξένους παίκτες μιας ομάδας που φέρνει έξι στην αρχή της σεζόν και σε 1- 1,5 μήνα έχει αλλάξει τους τέσσερις!».

«Οι γηγενείς παίκτες είναι στην ανάγκη»!

Όσο για το γεγονός ότι και οι Έλληνες παίκτες επιλέγουν πολλές φορές να υπογράψουν συμβόλαιο σε ομάδες που δεν θα πάρουν τα χρήματα τους, έχει την εξήγηση… «Γιατί έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι στην ανάγκη! Δεν είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου οι παίκτες έκαναν μια καλή καβάτζα, είχαν λεφτά και μπορούσαν να περιμένουν χάνοντας και 1-2 μήνες από τα συμβόλαια τους, προκειμένου να παίξουν εκεί που θέλουν. Όπως έχω παρατηρήσει πάνω από το 60% των Ελλήνων παικτών ζει από τα χρήματα που παίρνει μέσα στην σεζόν, δεν κάνει αποταμίευση, είναι καθαρά θέμα βιοπορισμού. Αρκετοί παίκτες στην αρχή του καλοκαιριού δεν υπογράφουν και περιμένουν κάποιες ομάδες, γιατί οι προτάσεις που έχουν στα χέρια τους είναι από συλλόγους που δεν είναι φερέγγυοι. Όταν όμως φτάσει ο Αύγουστος και δεν έχεις ομάδα, αναγκαστικά υπογράφεις και λες ‘’να πάρω ότι είναι να πάρω παίζοντας όσο καλύτερα μπορώ για να βρω ένα καλύτερο συμβόλαιο την επόμενη χρονιά’’! Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που μπορούν να περιμένουν, αλλά η πλειονότητα των αθλητών, δεν μπορεί να αναμένει για πολύ, δυστυχώς»…

 

 



Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved