ΗΠΑ – Γαλλία 79-89: Το «μπαμ» της δεκαετίας! (video+photos)

ΗΠΑ – Γαλλία 79-89: Το «μπαμ» της δεκαετίας! (video+photos)

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2019: Η Γαλλία έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη σε Μουντομπάσκετ από το 2006 κι έπειτα, πετώντας τους Αμερικανούς έξω από τα ημιτελικά, κερδίζοντας 89-79.

Μετά τη Σαϊτάμα το 2006 και το «θαύμα» της Ελλάδας που είχε επικρατήσει 101-95 των ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ, ήρθε ένα ακόμα ασιατικό… μπαμ να ταράξει τους Αμερικανούς! Η τρομακτική Γαλλία του Βενσάν Κολέ με μπροστάρηδες τους Εβάν Φουρνιέ και Ρούντι Γκομπέρ, επικράτησε 89-79 των ΗΠΑ και άφησε την Team USA εκτός ημιτελικών! Η τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ 2019, λοιπόν, θα έχει δεδομένα δυο ευρωπαϊκές ομάδες (Γαλλία, Ισπανία), την αμερικανική ήπειρο θα εκπροσωπήσει η Αργεντινή και μένει να δούμε αν θα υπάρξει νέα έκπληξη, στο Αυστραλία – Τσεχία!

Το ματς στην Ντονγκουάν της Κίνας έδειξε εξαρχής πως οδεύει για… θρίλερ, με τη Γαλλία να παίζει «μαεστρικά», τον Βενσάν Κολέ να απαντά σε όλα τα προβλήματα που του έβαλε ο Πόποβιτς και τους παίκτες του να μην «κομπλάρουν» στην αντεπίθεση των Αμερικανών.

Παρά την εντυπωσιακή αντεπίθεση της Team USA στο τρίτο δεκάλεπτο και το +6 με το οποίο προηγήθηκαν οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι με τον Γκομπέρ σε ρόλο… σκιάχτρου στη ρακέτα και τους Φουρνιέ, Ντιλικινά και Ντε Κολό να είναι εκπληκτικοί από την περιφέρεια, βρήκαν τρόπο να πάρουν τη νίκη της… 10ετίας και να αφήσουν την Αμερική για πρώτη φορά εκτός ημιτελικών Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 2002 και το «κάζο» της Ιντιανάπολις. Παράλληλα, οι «τρικολόρ» έγιναν η πρώτη ομάδα που τους κερδίζει σε Μουντομπάσκετ μετά το 2006 και τη νίκη της Ελλάδας στον ημιτελικό της Σαϊτάμα της Ιαπωνίας…

Εκεί κρίθηκε ο αγώνας

Πέρα από την απίστευτη ψυχή και τον χαρακτήρα που έβγαλαν στο παρκέ οι Γάλλοι, μίλησαν και οι αριθμοί για να ολοκληρωθεί το «θαύμα» της Ντονγκουάν. Η ομάδα του Βενσάν Κολέ ήταν απίστευτα κυριαρχική κάτω από τα δυο καλάθια, χάρη στον Ρούντι Γκομπέρ. Ο σέντερ των Γάλλων πήρε 16 ριμπάουντ, από τα 44 συνολικά της ομάδας του έναντι μόλις 28 των Αμερικανών. Παράλληλα, είχε τρία μπλοκ κι αρκετές αλλοιώσεις, δυναμώνοντας την άμυνα της Γαλλίας στο πιο κρίσιμο σημείο. Εκεί όπου οι ΗΠΑ πέρασαν μπροστά στο σκορ και έδειχναν ικανές να «τελειώσουν» το παιχνίδι.

Οι Αμερικανοί βρέθηκαν στο +7 (72-65), 8’11’’ πριν το φινάλε του αγώνα, όμως, σταδιακά η Γαλλία άρχισε να «ροκανίζει» τη διαφορά. Με τρομερή προσήλωση στο τακτικό και αμυντικό πλάνο, σωστές επιλογές από τα γκαρντ στην επίθεση και με τεράστια αποθέματα ενέργειας, η Γαλλία έτρεξε ένα 11-0 σερί και το 76-71 υπέρ των ΗΠΑ, έγινε 82-76 υπέρ της Γαλλίας 2’05’’ πριν το τέλος. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, οι Αμερικανοί πήραν τα μεγάλα σουτ, δεν μπόρεσαν να ευστοχήσουν ενώ ο Γκομπέρ «σκέπασε» τα καλάθια για να πανηγυρίσει την τεράστια νίκη το συγκρότημα του Βενσάν Κολέ.

Ο MVP του αγώνα

Μπορεί ο Εβάν Φουρνιέ να μπήκε με το… πόδι πατημένο στο γκάζι, ο Ντόνοβαν Μίτσελ να έπαιζε… μόνος του για τρία δεκάλεπτα κόντρα στους Γάλλους και γενικώς το παιχνίδι αυτό να «γέννησε» αρκετούς πρωταγωνιστές, το σημείο αναφοράς, όμως, ήταν ένα πρόσωπο. Ο Ρούντι Γκομπέρ. Ο θηριώδης σέντερ της Γαλλίας έκανε… τα πάντα στο παρκέ. Σκόραρε 21 πόντους και μάζεψε 16 ριμπάουντ, σε ένα double-double που θα μνημονεύεται για χρόνια. Δεν ήταν μόνο η συνεισφορά του στους αριθμούς, όπου είχε ακόμα 3 κοψίματα, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο, αλλά η συνολική του παρουσία και στις δυο ρακέτες που έκανε τη διαφορά. Η «κολώνα» της Γαλλίας ήταν το «α» και το «ω» σε αυτή την ιστορική πρόκριση και δεδομένα η εμφάνισή του, που του απέφερε 36 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, θα περάσει πλέον στα… classics του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ

 Δείτε το φωτορεπορτάζ, τα στατιστικά και τα highlights του αγώνα ΗΠΑ - Γαλλία

USA v France - Highlights - Quarter-Finals - FIBA Basketball World Cup 2019



Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved