Μπαρμπόσα, Γκαρσία και Βαρεζάο: Το ξεχωριστό συναίσθημα της συμμετοχής σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα

Μπαρμπόσα, Γκαρσία και Βαρεζάο: Το ξεχωριστό συναίσθημα της συμμετοχής σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα

Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που είχαν τη χαρά της συμμετοχής σε πέντε σερί FIBA Basketball World Cups, όμως η Βραζιλία φαίνεται πως είναι η ομάδα των ρεκόρ στα Παγκόσμια Κύπελλα. 

Η πέμπτη συμμετοχή του Marcelinho Machado σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 έγραψε ένα ρεκόρ, το οποίο ισοφάρισαν τρεις άλλοι παίκτες από τη χώρα του πέντε χρόνια μετά. Οι Leandro Barbosa, Alex Garcia και Anderson Varejao έφτασαν σε αυτό το ρεκόρ φέτος στην Κίνα. Εκεί η Βραζιλία, μια χώρα που δεν έχει λείψει ποτέ από το FIBA Basketball World Cup από το 1950, αντιμετωπίζει την Νέα Ζηλανδία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα στο Group F.

Όπως και με τον Λουίς Σκόλα της Αργεντινής και τον Eduardo Mingas της Ανγκόλας, οι οποίοι επίσης φτάνουν στην πέμπτη συμμετοχή του φέτος, οι τρεις Βραζιλιάνοι ξεκίνησαν την πορεία τους σε Παγκόσμια Κύπελλα στην Ινδιανάπολη. Ύστερα από 17 χρόνια, οι Barbosa (36), Garcia (39) και Varejao (που κλείνει τα 37 αργότερα αυτόν τον μήνα), είναι ακόμα εδώ και τρέχουν στο παρκέ, όπως στις πρώτες τους μέρες με τη φανέλα με τα κίτρινα και τα πράσινα.

«Δεν βλέπω τα διαβατήριά τους. Για εμένα, όλοι τους είναι φανταστικοί παίκτες και θα βοηθήσουν την ομάδα μου να πετύχει. Έχουμε ένα μείγμα νέων και πιο έμπειρων παικτών», είπε ο προπονητής της Βραζιλίας, Alexandar Petrovic, περιγράφοντας την ομάδα του.  

Βλέποντας τις τελευταίες εμφανίσεις στην λίγκα της Βραζιλίας, την Novo Basquete Brazil, η ηλικία πράγματι δεν μετράει. Αυτό καταλαβαίνει κανείς κοιτάζοντας τους αριθμούς των τριών τους. Ο Barbosa έπαιξε για την Minas Clube, ο Varejao βοήθησε τη Flamengo να πάρει το πρωτάθλημα το 2019 και ο Garcia έδωσε λύσεις στην Bauru Basquete. 

Οι εμφανίσεις τους στην Εθνική Ομάδα έχουν συνδυαστεί με πολλές ώρες δουλειάς στο γυμναστήριο, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις καριέρες τους. Τόσο ο Barbosa όσο και ο Varejao έφτασαν στους τίτλους του ΝΒΑ με τους Cleveland Cavaliers και τους Golden State Warriors, ενώ παράλληλα κυριαρχούσαν με τη φανέλα της Βραζιλίας σε εθνικό επίπεδο.

Όμως, όπως λέει ο Barbosa, ήρθε η ώρα να προχωρήσει.

«Είναι ξεχωριστό για εμένα και τους άλλους δύο παίκτες αυτό το τουρνουά. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Σημαίνει πολλά η παρουσία μου», είπε ο Barbosa στο FIBA.basketball, καθώς είναι σε θέση να εκπροσωπήσει τη Βραζιλία στο FIBA Basketball World Cup 2019 στην Κίνα.

«Η διοργάνωση είναι ανταγωνιστική. Ελπίζουμε να κάνουμε καλή δουλειά στην πέμπτη μου συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού αυτό θα είναι και το τελευταίο για εμένα».

Η Βραζιλία έφερε πολλούς νέους παίκτες μαζί της στην Κίνα. Οι Bruno Caboclo (23), Didi Louzada (20) και Yago Mateus (20) έχουν την ηλικία που είχαν πριν από 17 χρόνια ο Barbosa, ο Garcia και ο Varejao.

«Ήμουν ο πιο νέος παίκτης της ομάδας. Είχαμε βετεράνους, όπως τον μεγάλο αδελφό του Varejao [Sandro]. Τώρα βρίσκομαι στην αντίθετη θέση. Είμαι ένας από τους βετεράνους της ομάδας και έχω νέους παίκτες να έρχονται σε εμένα. Είναι δική μας δουλειά να τους βοηθήσουμε».

Αν κάποιος από τους νέους παίκτες σκοπεύει σε μια μεγάλη θητεία στην Εθνική, με διάρκεια πολλών χρόνων, δεν υπάρχει κάποιος πιο κατάλληλος για να ρωτήσει από τον Barbosa.

«Για να βρεθείς στην κατάσταση που είμαστε τώρα πρέπει να βλέπεις με προσοχή τους βετεράνους και να παίρνεις πράγματα από εκείνους, να παίζεις, να απολαμβάνεις το παιχνίδι, να περνάς καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου», είπε, δημιουργώντας τη λίστα που του έχει δώσει τόσο μεγάλη διάρκεια. 

Κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας, ο Barbosa λέει πως «έχτισε» μια καλή φιλία με τον Garcia: «Ο Άλεξ είναι ένας από τους καλύτερούς μου φίλους στην ομάδα. Μοιραζόμαστε τα δωμάτια των ξενοδοχείων για σχεδόν 20 χρόνια. Από τότε που ξεκινήσαμε την πορεία μας στην Εθνική Ομάδα ήμασταν συγκάτοικοι. Έχουμε μια στενή σχέση».

«Με τον Varejao δεν έχω την ίδια σχέση, που έχω με τον Alex, όμως και πάλι είμαστε κοντά. Παίξαμε μαζί στους Golden State Warriors για μία σεζόν, βρισκόμαστε πολλά χρόνια μαζί στην Εθνική και έχουμε καλή σχέση», εξήγησε.

Και τώρα, καθώς μπαίνει στο πέμπτο του Παγκόσμιο Κύπελλο, τι έχει στο μυαλό του ο Barbosa;

«Είναι ένα σκληρό τουρνουά. Πολλές χώρες παίζουν με τον ίδιο στόχο. Ελπίζουμε να τα πάμε καλά, γιατί αυτό θα είναι το τελευταίο μου Παγκόσμιο Κύπελλο. Και οι τρεις μας θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως θα κάνουμε σπουδαία δουλειά για τη χώρα μας. Με την ομάδα που έχουμε, ελπίζουμε να πετύχουμε πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο».



Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved