ΜΥΘΙΚΗ Εφές, έκανε μια… χαψιά τη Φενέρ και πάει τελικό!

ΜΥΘΙΚΗ Εφές, έκανε μια… χαψιά τη Φενέρ και πάει τελικό!

Euroleague Final Four: Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Η! Η Αναντολού Εφές κυριάρχησε (92-73) στους τουρκικό εμφύλιο με τη Φενέρμπαχτσε και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό της Euroleague.

Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και κατάφεραν να πάνε τον πρώτο ημιτελικό του Final-4 της Βιτόρια στον ρυθμό που ήθελαν! Από τη στιγμή που τα κατάφεραν έβαζαν διαρκώς προβλήματα στη Φενέρμπαχτσε, την οποία «έπνιξαν» στο δεύτερο μέρος με την άμυνα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωταθλήτρια Τουρκίας πέτυχε μόλις 23 πόντους μετά την ανάπαυλα.

Όσον αφορά στην άλλη άκρη του παρκέ, ο Σέιν Λάρκιν έδωσε άλλη μια μοναδική παράσταση και δίκαια αποθεώθηκε απ’ όλη τη «Φερνάντο Μουέσα Αρίνα», όταν πήγε στον πάγκο, 1’20’’ πριν το φινάλε. Ο Αμερικανός γκαρντ μέτρησε 30 πόντους (4/5διπ., 5/9τρ., 7/8βολ.), 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ είχε μόλις 2 λάθη σε 30’50’’, φτάνοντας τους 43 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο οποίος τελείωσε τον ημιτελικό με 25 πόντους (7/9διπ., 3/6τρ., 2/3βολ.) και 5 ριμπάουντ.

Γενικότερα, πάντως, στην Εφές έδειξαν ότι το ήθελαν περισσότερο και δικαιότατα προκρίθηκαν για πρώτη φορά στον τελικό της διοργάνωσης, από τον οποίο θα απουσιάσει η Φενέρμπαχτσε μετά από τρεις σερί παρουσίες.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο ρυθμός ήταν γρήγορος από το ξεκίνημα του αγώνα, με τις δύο ομάδες να μην… φοβούνται να σουτάρουν έξω από τα 6μ75! Συνολικά, ξεκίνησαν με 5/5 τρίποντα (2/2 η Φενέρ, 3/3 η Εφές)… Με τον Λάρκιν να σημειώνει δύο μαζεμένα, η ομάδα του Αταμάν βρέθηκε στο +6 (11-5) αλλά οι παίκτες του Ομπράντοβιτς βρήκαν απαντήσεις. Ο Γκριν έκανε πολύ καλή δουλειά κι η Φενέρ με σερί 7-0 πέρασε μπροστά (17-15).

Στη συνέχεια αμφότερες οι ομάδες έκαναν κακές επιθέσεις, καθώς ο ρυθμός παρέμεινε γρήγορος αλλά η αποτελεσματικότητα στα σουτ δεν ήταν ίδιος. Ο Μίτσιτς «διάβασε» σωστά την αντίπαλη άμυνα και ηγήθηκε στο 10-0 της Εφές, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να φέρει για πρώτη φορά οποιαδήποτε ομάδα στο +7 (29-22 στο 13’).

Ο Ομπράντοβιτς χαμήλωσε το σχήμα και με τους Σλούκα, Μαχμούτογλου να δίνουν λύσεις από την περιφέρεια, η πρωταθλήτρια Τουρκίας πλησίασε στον πόντο (28-29). Το 3ο φάουλ του Έλληνα γκαρντ στο 17ο λεπτό αποτέλεσε πλήγμα για τη Φενέρ, η οποία κατάφερε να «ταΐσει» τον Βέσελι μέσα στο «ζωγραφιστό», αλλά αδυνατούσε να σταματήσει τον Λάρκιν. 

Ο Αμερικανός γκαρντ ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με 11 πόντους (3/4 τρίποντα), 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 14 λεπτά! Η Εφές διατήρησε το προβάδισμα και με… τετράποντο του Άντερσον βρέθηκε ξανά στο +7 (45-38). Γενικότερα, το πρώτο μέρος πήγε εκεί που ήθελε η ομάδα ου Αταμάν, ο οποίος κάλεσε το πρώτο του τάιμ άουτ, 2.8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός ότι συνολικά οι ομάδες σούταραν 33 δίποντα και ισάριθμα τρίποντα!

Από το 22-24 (11’) κι έκτοτε η Εφές είχε σταθερά το προβάδισμα κι έδειχνε να έχει όλες τις απαντήσεις κόντρα στη Φενέρ, η οποία με καλάθι του Μέλι πλησίασε στο -3 (44-47). Ο Λάρκιν, όμως, ήταν ασταμάτητος και φτάνοντας τους 18 πόντους έστειλε την ομάδα του στο +8 (52-44 στο 23’). Τη συγκεκριμένη διαφορά διατήρησε ο Μίτσιτς με τους πέντε σερί πόντους του (57-49 στο 25’), κάτι που «τσάκισε» ψυχολογικά την Φενέρμπαχτσε!

Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς αδυνατούσαν να σκοράρουν, την ώρα που ο Λάρκιν έδινε μια μοναδική παράσταση! Ο πρώην γκαρντ των Σέλτικς είχε 22 πόντους ως το 30ο λεπτό, ενώ ο Μίτσιτς αποτέλεσε άξιο συμπαραστάτη! Με πέντε σερί πόντους του σέρβου περιφερειακού, η Εφές έφτασε τη διαφορά στο +16 (73-57 στο 32’).

Η Φενέρ αναζητούσε μια… επική ανατροπή κι ο Ομπράντοβιτς έπαιξε με τον Κάλινιτς στο πέντε ώστε η ομάδα του να πιέσει. Οι παίκτες της Εφές, όμως, «μασούσαν» σίδερα κι έπαιξαν «σκυλίσια» άμυνα, μην επιτρέποντας στους αντιπάλους τους ούτε καν να… πιστέψουν στην ανατροπή. Κάπως έτσι οι πρωταθλητές Τουρκίας παραδόθηκαν στις «άγριες» ορέξεις του Λάρκιν, ο οποίος έστειλε τη διαφορά ως το +21 (82-61)

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 40-45, 57-68, 73-92.

Τα στατιστικά των δύο ομάδων στο gallery... 

 



Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved