Tέσσερις προπονητές της Ευρωλίγκας συμφωνούν: «Δεν υπάρχει φαβορί» (photos)

Tέσσερις προπονητές της Ευρωλίγκας συμφωνούν: «Δεν υπάρχει φαβορί» (photos)

Το Onsports ζήτησε την άποψη τεσσάρων προπονητών από ομάδες που συμμετείχαν φέτος στην Ευρωλίγκα για το Final 4 στο Λονδίνο και τα προγνωστικά τους για το ποιος από τους Ολυμπιακό, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα θα κατακτήσει τον τίτλο.

Ζοάν Πλάθα της Ζαλγκίρις Κάουνας, Λούκα Μπάνκι της Σιένα, Κρις Φλέμινγκ της Μπάμπεργκ και Μίρο Αλίλοβιτς της Ολίμπια Λιουμπλιάνα συμφωνούν ότι θα είναι ένα ανοικτό Final 4, δύσκολο να προβλέψεις ποια ομάδα θα καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2013.

Η Ζαλγκίρις Κάουνας βρέθηκε την τρέχουσα περίοδο στην Ευρωλίγκα στο «δρόμο» τόσο του Ολυμπιακού (κανονική περίοδος) όσο και του Παναθηναϊκού (Top 16), ενώ τις Μπάμπεργκ και Ολίμπια Λιουμπλιάνα αντιμετώπισαν οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης σε Top 16 και κανονική περίοδο αντίστοιχα και τη Σιένα οι «ερυθρόλευκοι» στο Top 16.

Το Onsports πέρα από μια άποψη για το Final 4 ζήτησε και έναν απολογισμό για την πορεία αυτών των τεσσάρων ομάδων την τρέχουσα περίοδο στη διοργάνωση.

Ζοάν Πλάθα (Ζαλγκίρις Κάουνας)

«Βλέπω ένα πολύ ανοικτό Final 4. Αυτό είναι κυρίως επειδή για την Μπαρτσελόνα είναι μεγάλη η απουσία του Πιτ Μάικλ και εξαρτάται πολύ από την κατάσταση του Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον ημιτελικό. Αν επικρατήσει σε αυτό το ματς, η Ρεάλ θα είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να πάρει τον τίτλο. Η ΤΣΣΚΑ ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια της σεζόν και χωρίς αμφιβολία θυμάται τι έγινε πέρσι. Για μένα αυτοί είναι οι ξεκάθαροι διεκδικητές για τον τελικό. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός μοιάζει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει και ότι θα είναι επικίνδυνος. Το εξαιρετικό ταλέντο μερικών παικτών τους, μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του ημιτελικού.

Αναφορικά με τη Ζαλγκίρις, νομίζω ότι αυτή η σεζόν στην Ευρώπη ήταν αρκετά καλή. Κερδίσαμε περισσότερα παιχνίδια από ό, τι χάσαμε. Κερδίσαμε πολλά ματς εκτός έδρας. Οι αγώνες που χάσαμε (εκτός από την Άλμπα Βερολίνου) ήταν στην παράταση ή με μικρή διαφορά 1-4 πόντων. Οι νεαροί παίκτες είχαν μεγάλη συμβολή. Επίσης για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, ήμασταν μια ομάδα με τον υψηλότερο αριθμό θεατών στην Ευρωλίγκα και όλα αυτά τα προβλήματα που είχαμε δοκίμασαν το σύνολο και την αυτοπεποίθηση της ομάδας».

Λούκα Μπάνκι (Σιένα)

Υπάρχει κάποια ομάδα που θεωρείτε ότι έχει λίγο μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε αυτό το Final 4 της Ευρωλίγκας;

«Νομίζω ότι όλα είναι ανοικτά. Ίσως η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα που ήταν πιο σταθερή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά είχε πολλές δυσκολίες για να περάσει τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ. Η ΤΣΣΚΑ έχει ίσως το πιο βαθύ ρόστερ και είναι η πιο έμπειρη ομάδα, αλλά και ο Ολυμπιακός για τον ίδιο λόγο και η Ρεάλ Μαδρίτης για τις ικανότητές της έχουν τα κίνητρά τους για να κατακτήσουν τον ευρωπαϊκό τίτλο».

Τι χρειάζεται να κάνει μια ομάδα για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης φέτος;

«Είναι δύσκολο να προβλέψεις. Νομίζω ότι πρώτα από όλα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να είναι υγιής και επίσης να έχει ένα σταθερό σύστημα για να είναι έτοιμη, επειδή κάθε παιχνίδι θα είναι κλειστό και θα κριθεί στο τέλος από λίγες κατοχές. Οπότε θεωρώ ότι αν επικεντρωθούν στη χημεία και την εκτέλεση, αυτά θα είναι τα κλειδιά για να πάρουν τον τίτλο».

Γιατί η Σιένα δεν κατάφερε να προκριθεί στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας; Ξεκίνησε εξαιρετικά, αλλά δεν τελείωσε καλά το Top 16. Ποια είναι η εξήγησή σας για αυτό;

«Νομίζω ότι κανείς δεν πίστευε ότι η Σιένα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική σε τόσο υψηλό επίπεδο φέτος και η εκκίνησή μας στη σεζόν, ειδικά στο πρώτο μέρος του Top 16 ήταν απίστευτη. Μετά πιστεύω ότι, εξαιτίας των τραυματισμών όπως του Ρες και του Χάκετ, επηρεαστήκαμε και δεν ήμασταν τόσο ανταγωνιστικοί όσο στο ξεκίνημα. Από την άλλη, νομίζω ότι αυτή η νέα μορφή του Top 16 θα βοηθούσε με τον χρόνο τις μεγαλύτερες ομάδες να φτάσουν στο τέλος των πλέι οφ. Οπότε η Σιένα ήταν μια έκπληξη, οι οκτώ ομάδες που έφτασαν στα πλέι οφ ήταν οι καλύτερες στην Ευρώπη».

Αυτή η χρονιά μοιάζει ότι κανείς δεν είναι το φαβορί για να κερδίσει τον τίτλο στο ιταλικό πρωτάθλημα. Τι χρειάζεται να κάνει η Σιένα για να κερδίσει τον τίτλο φέτος;

«Αυτή η σεζόν στην Ιταλία είναι πολύ παράξενη επειδή από το ξεκίνημα όλοι κατάλαβαν ότι ομάδες όπως η Βαρέζε, η Σάσαρι και η Ρόμα δεν ήταν απλά μια έκπληξη, αλλά μια πραγματικότητα για το ιταλικό πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι η Σιένα, η Αρμάνι και η Καντού δεν μπόρεσαν να παίξουν στο ίδιο επίπεδο για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, λόγω μεγάλων αλλαγών και δυσκολιών να βρουν τη σωστή χημεία. Στα πλέι οφ όλα αρχίζουν όλα από την αρχή και πιστεύω ότι όλα θα είναι ανοικτά και όλοι έχουν μια πιθανότητα να προκριθούν, λόγω και της νέας μορφής με επτά το πολύ παιχνίδια από τα προημιτελικά».

Κρις Φλέμινγκ (Μπάμπεργκ)

«Νομίζω ότι το Final 4 της Ευρωλίγκας είναι πραγματικά ανοικτό και είναι δύσκολο να διαλέξεις ομάδα που έχει το πάνω χέρι. Νομίζω ότι αν είχαμε να κάνουμε μια πρόβλεψη αυτή θα ήταν για την ΤΣΣΚΑ –ίσως επειδή τους έχουμε αντιμετωπίσει τέσσερις φορές και τους ξέρουμε, ενώ έχουν βελτιωθεί πολύ μέσα στη σεζόν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις ομάδες που παίζουν οι πρώην παίκτες μας –ο Κάιλ (Χάινς, Ολυμπιακός) και ο Μάρκους (Σλότερ, Ρεάλ Μαδρίτης). Ελπίζω ότι αυτοί οι δύο θα έχουν ένα καλό Final 4 και όσο μεγαλύτερη επιτυχία γίνεται».

Αναφορικά με την πορεία της Μπάμπεργκ, ο πρώην παίκτης του Άρη, Άντον Γκαβέλ, σχολίασε: «Αφότου κατακτήσαμε το πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια, σίγουρα φέτος θα είναι από τα πιο δύσκολα πλέι οφ, επειδή όλοι μπορούν να τους νικήσουν όλους στα προημιτελικά. Φυσικά, όλοι θα θέλουν να μας νικήσουν επειδή είμαστε οι πρωταθλητές, αλλά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να πανηγυρίσουμε στο τέλος της σεζόν».

Μίρο Αλίλοβιτς (Ολίμπια Λιουμπλιάνα)

«Αυτό το Final 4 θα είναι μη προβλέψιμο σε μεγάλο βαθμό. Οι ομάδες είναι πολύ ίσες και δεν υπάρχει το μεγάλο φαβορί, ίσως η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ να είναι τα φαβορί, αλλά ο Ολυμπιακός θα παίξει με τη λιγότερη πίεση και θα έχει την υποστήριξη πολλών φιλάθλων. Η Μπαρτσελόνα έχει πολλά προβλήματα τραυματισμών, αλλά είναι μια σπουδαία ομάδα. Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψεις τον νικητή. Όλες οι ομάδες το αξίζουν».

Όσο για τη φετινή πορεία της Ολίμπια Λιουμπλιάνα στη σεζόν, κατά τη διάρκεια της οποίας την αντιμετώπισε και ο Παναθηναϊκός στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, ο Μάτεβτζ Ζούπαντσιτς, ο γενικός διευθυντής της ομάδας, σχολίασε στο Onsports: «Η Ολίμπια είναι επιτυχημένη στο πρόγραμμα που είχε αυτή τη σεζόν, οπότε το αποτέλεσμα δεν ήταν το πιο σημαντικό αυτή τη χρονιά. Κάναμε σπουδαία δουλειά στο να αποκτήσουμε κορυφαίους νεαρούς Σλοβένους παίκτες και να πουλήσουμε τον Μπέινς στο ΝΒΑ. Κατακτήσαμε το σλοβενικό Κύπελλο και πρέπει να κατακτήσουμε και το σλοβενικό πρωτάθλημα.

Το αποτέλεσμα στην Ευρωλίγκα με τρεις νίκες είναι σταθερό και καλύτερο από την Παρτιζάν και την Τσεντεβίτα. Είμαστε λίγο απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα στην Αδριατική Λίγκα. Για την επόμενη σεζόν, ο στόχος μας είναι να βγάλουμε περισσότερους παίκτες, να παίξουμε στο Γιούροκαπ και να ολοκληρώσουμε το σχέδιο της ομάδας οπότε να επιστρέψουμε στην Ευρωλίγκα ξανά σύντομα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον άλλο σύλλογο της Λιουμπλιάνα, την Σλόβαν, στους τομείς των ακαδημιών και της ανάπτυξης παικτών οπότε έχουμε ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ μπροστά μας…»



Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved