Η… φάρμα του Πρωταθλήματος

Η… φάρμα του Πρωταθλήματος

Αν το Ελληνικό πρωτάθλημα ήταν… ζωολογικός κήπος, θα περιελάμβανε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου, καθώς και αρκετά… έντομα.

Με αφορμή την επικείμενη απόκτηση του Κάρλος Σάντσεζ από τον Ολυμπιακό, ο οποίος φέρει το προσωνύμιο «το τσακάλι», το Onsports θυμήθηκε παίκτες που είτε είχαν αγωνιστεί στο πρωτάθλημά μας, είτε είχαν (ή έχουν) απασχολήσει τις ελληνικές ομάδες και είχαν παρατσούκλι που παραπέμπει στο «Βιβλίο της Ζούγκλας».

Στην πλειονότητά τους οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν με παρατσούκλι ήταν ξένοι, χωρίς ωστόσο να υπολείπονται και  οι Έλληνες.

Και επειδή οφείλουμε να κάνουμε μια ιστορική αναφορά, ας ξεκινήσει το σαφάρι μας… από τον Τάκη Οικονομόπουλο, ο οποίος έφερε το παρατσούκλι «πουλί».

Ο Έλληνας τερματοφύλακας ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού, η οποία έφτασε ως τον τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ το 1971.

Πάμε να τους δούμε έναν προς έναν. Κάθε ομάδα (…κλουβί) ξεχωριστά:

Παναθηναϊκός

Βασίλης Κωνσταντίνου (Γάτος)

Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, μέλος και αυτός  της χρυσής ομάδας του Γουέμπλεϊ το 1971. Το παρατσούκλι του το πήρε από την εκρηκτικότητα και από τα καλά ανακλαστικά που είχε.

Βέλιμιρ Ζάετς (Λαγός)

Το όνομα του άλλοτε αρχηγού του ΠΑΟ στα κροατικά μεταφράζεται ως λαγός και οι φίλοι των «πράσινων», λόγω της ταχύτητας που είχε, μετέφρασαν το όνομά του στα ελληνικά.

Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (Κούνελος)

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού τον αποκαλούσαν έτσι λόγω εκπληκτικής του ταχύτητας και της συνήθειας που είχε να ξεκινάει τον αιφνιδιασμό και να φτάνει ως την αντίπαλη περιοχή.

Κώστας Ελευθεράκης (Ελάφι)

Ο άσος των «πρασίνων» έτρεχε σαν ελάφι εξ ου και το προσωνύμιό του. Το παιχνίδι του διέκριναν η ταχύτητα, η φαντασία και η αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, να υπογραμμιστεί πως ήταν κι αυτός μέλος της χρυσής ομάδας του Γουέμπλεϊ, ενώ είχε ανακηρυχτεί ο παίκτης - «αποκάλυψη» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ρένε Χένρικσεν (Άλογο)

Ένας από τους στυλοβάτες της άμυνας του Παναθηναϊκού πήρε το παρατσούκλι του  στη Δανία λόγω του στιλ παιχνιδιού του εκεί. Αμυντικός, ο οποίος έπαιζε κυρίως με το μυαλό, αποτελούσε τον βράχο στα μετόπισθεν, στις μεγάλες ευρωπαϊκές νύχτες του Champions League.

Έρικ Μίκλαντ (Κουνούπι)

Γεννημένος στο Ριζόρ της Νορβηγίας δεν έμοιαζε και πολύ με τους συμπατριώτες του καθώς τα μόλις 172 εκατοστά του κορμιού του τον έκαναν να φαίνεται… κουνούπι μπροστά τους , παρατσούκλι που του έδωσαν λόγω του ύψους και του σωματότυπού του.

Χέλγκι Σίγκουρτσον (Καρχαρίας)

Τα σαγόνια… που είχε ο Ισλανδός επιθετικός του Παναθηναϊκού του χάρισαν και το παρατσούκλι του, ενώ άλλο ένα πιθανό σενάριο ήταν ότι κατασπάραζε δίχτυα και τους αμυντικούς στο πέρασμά του.

Ολυμπιακός

Κριστιάν Λεντέσμα (Λύκος)

Ήρθε στους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 2007 από την Σαν Λορένζο με το παρατσούκλι «Εl Lobo» που θα πει λύκος εξαιτίας του δυνατού πρέσινγκ που έκανε σε όλο το γήπεδο.

Φέλιξ Αλεξάντερ Μπόρχα (Καγκουρό - Κόμπρα)

Όταν υπέγραψε στον Ολυμπιακό οι εφημερίδες έγραφαν για το «καγκουρό του Εκουαδόρ που δαγκώνει σαν κόμπρα», εξαιτίας της έκρηξης και της εκτελεστικής του δεινότητας. Γεγονός, πάντως, είναι ότι επιθετικός δεν έπιασε στους «ερυθρόλευκους»

Φέλιξ Αμποάγκουε (Ζαρκάδι)

Τεράστιος…  γυρολόγος των γηπέδων. Ο Γκανέζος κόστισε σχεδόν 1,5 δις στον Ολυμπιακό  και ενώ ήρθε σαν ζαρκάδι, εξαιτίας της ταχύτητάς του, αλλά  πέρασε και δεν… ακούμπησε.

Ζίζι Ρόμπερτς (Πάνθηρας)

Το καλοκαίρι του 2001 ο Ολυμπιακός κατέβαλε το ποσό του ενός δις δραχμών (!) ή αλλιώς 3 εκ. ευρώ για να πάρει τον Ζίζι από τον Πανιώνιο. Ο Λιβεριανός επιθετικός, πήρε το παρατσούκλι του, εξαιτίας της κίνησης, της δύναμης και της αποτελεσματικότητάς του  μέσα στο γήπεδο.

Γκάμπι Άλβεζ (Γύπας)

Σε χαμηλές πτήσεις κινήθηκε ο Γκάμπι, ο οποίος πήρε το παρατσούκλι του από την επιθετική του δεινότητα. Ο Αργεντινός είχε μια πλούσια εξωαγωνιστική ζωή χτυπώντας κάρτα σε στριπτιτζάδικα και «καταπίνοντας» σουβλάκια για πρωινό.

Ερνέστο Βαλβέρδε (Μυρμήγκι)

Έπρεπε να υπάρχει και προπονητής στη λίστα. Λοιπόν ο τεχνικός του Ολυμπιακού απέκτησε αυτό το προσωνύμιο στην Ισπανία, λόγω της εργατικότητάς του.

ΑΕΚ

Αγκουστίν Πελετιέρι (Χταπόδι)

Ο Αργεντινός είχε μια συμπαθητική χρονιά με τη φανέλα της ΑΕΚ,  έστω κι αν η θητεία του ήταν μικρή. Το προσωνύμιό του το πήρε από την δυνατότητά του να βρίσκεται παντού στον χώρο του κέντρου.

Λούι Τσάνκο (Τσακάλι)

Ο Σουηδός μέσος, ο οποίος πήρε το προσωνύμιο λόγω της πονηριάς του, για ένα πράγμα θα μείνει στις μνήμες μας και αυτό δεν είναι άλλο από το μονοκόμματο σουτ από το κέντρο του γηπέδου (ΟΑΚΑ), όπου διαμόρφωσε το τελικό 3-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Η μεγάλη των Καγκουρό σχολή

Δεν είναι λίγοι παίκτες οι οποίοι έχουν το παρατσούκλι «το καγκουρό» και συνήθως είναι ποδοσφαιριστές που έρχονται από την Αυστραλία. Κρίς Καλατζής, Λούις Χριστοδούλου, Νέιθαν Μπερνς και κάμποσοι ακόμα. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί καγκουρό… και όχι κοάλα;

Τα ζώα… που έρχονται

Αυτή τη μεταγραφική περίοδο τον δρόμο προς τη χώρα  μας ψάχνουν να βρουν ένα «Λιοντάρι», ένα «Τσακάλι» και ποιος ξέρει πόσα ακόμα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν το πρωτάθλημά μας λέγεται Super League ή… «Μαδαγασκάρη».

Στη λίστα… του πάρκου βρίσκονται επάξια «το τσακάλι» Κάρλος Σάντεζ, «το λιοντάρι» Λιούμπο Φέισα. Αντε και καλό… τάισμα.



Πανζουρλισμός στα αποδυτήρια – Συνθήματα από παίκτες και Αταμάν!
Πανζουρλισμός στα αποδυτήρια – Συνθήματα από παίκτες και Αταμάν!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τον Ναν
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τον Ναν
Champions League: Η Μπορούσια Ντόρτμουντ… ξέρανε την Παρί και πάει τελικό!
Champions League: Η Μπορούσια Ντόρτμουντ… ξέρανε την Παρί και πάει τελικό!
Δεν είναι δικαίωση, είναι ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
Δεν είναι δικαίωση, είναι ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved