Πάγκος, made in Greece!

Πάγκος, made in Greece!

Η ελληνική σχολή προπονητών μπάσκετ έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των παραγόντων του εξωτερικού, ανάλυση από το Onsports

Η εξαγωγή παικτών υψηλού επιπέδου στο μπάσκετ αποτελεί επιλογή της τελευταίας 15ετίας, όμως, πλέον πολύ καλά πηγαίνει και η αγορά των Ελλήνων προπονητών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την δική τους σχολή και απολαμβάνουν τον σεβασμό και την αναγνώριση στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αποτελεί μια κατάκτηση των προπονητών, που δουλεύοντας σκληρά μπόρεσαν να κερδίσουν την αποδοχή από τα κορυφαία ευρωπαϊκά club (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι Τελ Αβίβ) και θεωρούνται πρώτη επιλογή για ομάδες υψηλών προσδοκιών.

Το Onsports αναλύει το φαινόμενο «Έλληνας προπονητής μπάσκετ» που δείχνει να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά, αποτελώντας ταυτόχρονα και επιλογή, καθώς το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι για τους ίδιους εξίσου ελκυστικό με τα προηγούμενα χρόνια!

Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης

Και σ’ αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και την αγορά του αθλητισμού και δη του μπάσκετ, ρίχνοντας κατακόρυφα τα κασέ των προπονητών, που έχουν ως πρώτη επιλογή πλέον την λύση του εξωτερικού.

Η Ρωσία έχει την τιμητική της, καθώς έξι Έλληνες προπονητές εργάζονται εκεί και απολαμβάνουν της αναγνώρισης και του σεβασμού απ’ όλους. Ο Δημήτρης Ιτούδης προπονητής της χρονιάς την προηγούμενη σεζόν και κάτοχος της Ευρωλίγκα με τον άμεσο συνεργάτη του Ανδρέα Πιστιόλη κάνουν εξαιρετική δουλειά στην ΤΣΣΚΑ, ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά club. Ο Δημήτρης Πρίφτης από τον Άρη βρέθηκε στο Καζάν και την Ούνικς στην οποία έχει μαζί του και τους Θωμά Νίκου και Βασίλη Σίμτσακ. Στην Αγία Πετρούπολη, ο Τσάβι Πασκουάλ εμπιστεύτηκε ως άμεσο συνεργάτη του έναν ακόμη Έλληνα. Ο λόγος για τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό, εκτίμησε την δουλειά του και τον έκανε «δεξί του χέρι»!

Στην Ισπανία βγάζει το ψωμί του τα τελευταία χρόνια ο Φώτης Κατσικάρης με τελευταίο σταθμό της καριέρας του την Γκραν Κανάρια, στην οποία συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μπουρούση. Ο Έλληνας τεχνικός θα μπορούσε να πολιτογραφηθεί άνετα Ισπανός, καθώς εκεί ζει τα τελευταία πολλά χρόνια με την οικογένεια του. 

sfairopoulos

Η επόμενη αγορά που έχει… ελληνικό χρώμα είναι του Ισραήλ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ηγείται με μεγάλη επιτυχία της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενός από τα ιστορικότερα club στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μαζί του είναι ο Βασίλης Γεραγωτέλης, με τον οποίο συνεργάστηκε σε Πανιώνιο και Ολυμπιακό. Όμως, δεν είναι… μόνοι τους εκεί. Ο Γιάννης Καστρίτης είναι προπονητής της Χάποελ Τελ Αβίβ, ο Στέφανος Δέδας της Χάποελ Χολόν και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος της Ιρόνι Νες Ζιόνα (απομένει η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας).

Στην Κίνα, που είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά εργάζεται ο Μάνος Μανουσέλης στην Σανγκάη Σαρκς, ενώ λόγω του κορωνοϊού ο Γιάννης Χριστόπουλος επέλεξε να μην παραμείνει παρότι είχε συμβόλαιο για άλλο έναν χρόνο στην Μπεϊτζίν Νταγκς και να επιστρέψει αναλαμβάνοντας καθήκοντα γενικού διευθυντή του Προμηθέα Πάτρας. Εκτός από την Κινεζική ομάδα, άφησε και την θέση του στην Κινεζική Ομοσπονδία, καθώς εργάζονταν στην Εθνική ομάδα από το 2013…

Ο Κρις Χουγκάζ, είναι άλλος ένας προπονητής που τα τελευταία χρόνια προτιμάει το εξωτερικό για να εργαστεί. Ο έμπειρος τεχνικός βρίσκεται στην Γαλλία για λογαριασμό της Union Tarbes/ Lourdes, ο Βασίλης Μπρατσιάκος έπιασε δουλειά στο Κατάρ με την Al Saad Sport Club, ενώ ο Χρήστος Μαρμαρινός έχει αναλάβει την Εθνική ομάδα στο Κόσοβο υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΩΡΑ

Φώτης Κατσικάρης

Γκραν Κανάρια

Ισπανία

Δημήτρης Ιτούδης

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ρωσία

Ανδρέας Πιστιόλης

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ρωσία

Δημήτρης Πρίφτης

Ούνικς Καζάν

Ρωσία

Θωμάς Νίκου

Ούνικς Καζάν

Ρωσία

Βασίλης Σίμτσακ

Ούνικς Καζάν

Ρωσία

Διαμαντής Παναγιωτόπουλος

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Ρωσία

Γιάννης Σφαιρόπουλος

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ισραήλ

Βασίλης Γεραγωτέλης

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ισραήλ

Γιάννης Καστρίτης

Χάποελ Τελ Αβίβ

Ισραήλ

Στέφανος Δέδας

Χάποελ Χολόν

Ισραήλ

Σωτήρης Μανωλόπουλος

Ιρόνι Νες Ζιόνα

Ισραήλ

Μάνος Μανουσέλης

Σανγκάη Σαρκς

Κίνα

Κρις Χουγκάζ

Union Tarbes/ Lourdes

Γαλλία

Βασίλης Μπρατσιάκος

Al Saad Sport Club

Κατάρ

Χρήστος Μαρμαρινός

Εθνική ομάδα

Κόσοβο

Η επιλογή

Οι περισσότεροι από τους προπονητές που επιλέγουν να ξενιτευτούν το πράττουν γιατί στο ελληνικό πρωτάθλημα ο ρόλος του προπονητή περνάει σε δεύτερη μοίρα. Έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί σημείο αναφοράς στον σχεδιασμό των ομάδων και παράλληλα να πληρώνεται καλά για τις υπηρεσίες του. Πλέον, βλέπουμε προπονητές που δουλεύουν στην Basket League για χρήματα που πριν από 10-15 χρόνια έπαιρναν οι φροντιστές των ομάδων! Δεν είναι ούτε σχήμα λόγου, ούτε υπερβολή, είναι η πραγματικότητα.

Στο ελληνικό μπάσκετ υπάρχουν προπονητές που δουλεύουν για 1.800 και 2.200 ευρώ και γίνεται μεγάλο παζάρι και πλειοδοσία για να πάρουν την δουλειά. Αλήθεια ποια δουλειά; Πως μπορεί να υπάρξει σεβασμός σ’ έναν προπονητή και τον ρόλο του εάν δεν τον πληρώσεις καλά.

Όσο λοιπόν, οι ομάδες θα σκέφτονται να μειώσουν το κόστος στον σχεδιασμό τους και θα ξεκινούν από τους προπονητές το «ψαλίδι», τόσο η Ευρώπη και άλλα πρωταθλήματα θα αποτελούν πρώτη επιλογή για τους προπονητές.



Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved