Ήφαιστος Λήμνου: Το όραμα… χάθηκε στο Αιγαίο! (video+photos)

Ήφαιστος Λήμνου: Το όραμα… χάθηκε στο Αιγαίο! (video+photos)

Η οικογένεια Μπούμπουρα προσπάθησε, ξόδεψε αλλά δεν μπόρεσε να εμπνεύσει την ακριτική Λήμνο

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια οικογένεια (Μπούμπουρα) που αγαπούσε παθολογικά τον τόπο της, την Λήμνο. Τόσο ο πατέρας Παντελής, όσο και ο υιός Σπύρος, ήθελαν να αφήσουν μια παρακαταθήκη στο ακριτικό νησί, στο οποίο δεν υπήρχαν υποδομές, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά γενικότερα.

Η ιδέα της δημιουργίας του Ήφαιστου Λήμνου, δεν ήταν κάτι που βασίστηκε στην λογική, αλλά περισσότερο στο συναίσθημα και στην τρέλα της οικογένειας Μπούμπουρα, η οποία πέτυχε επενδύοντας τεράστια ποσά να δημιουργήσει μια επαγγελματική ομάδα και να φτιάξει ακαδημίες, προκειμένου να αναπτύξει το μπάσκετ σ’ ένα τόπο, όπου απουσίαζαν οι υποδομές. Διότι, δεν μιλάμε για ένα νησί όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

limnos

Για να υλοποιηθεί λοιπόν, αυτή η τρελή ιδέα, έπρεπε να υπάρχουν υποδομές και ένα γήπεδο! Η οικογένεια Μπούμπουρα πέτυχε μέσα σ’ ένα καλοκαίρι να φτιάξει κλειστό γυμναστήριο που στοίχισε 700.000 ευρώ συνολικά ώστε να μπορεί να αγωνιστεί η ομάδα στην Basket League με ίδια κεφάλαια! Ναι καλά διαβάζετε. Χωρίς ούτε ένα ευρώ από κρατικό χρήμα! Ένα γήπεδο στολίδι σε σχέση με τις υπόλοιπες υποδομές του νησιού, που αποτελεί ταυτόχρονα και παρακαταθήκη για την τοπική κοινωνία.

Η πορεία

Στα δυο χρόνια παρουσίας στην Basket League ο Ήφαιστος Λήμνου την πρώτη σεζόν τερμάτισε στην 6η θέση μπαίνοντας στα play offs και φέτος στην χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρέθηκε στην 5η θέση. Αναμφίβολα, είναι μια τεράστια επιτυχία που πιστώνεται στην οικογένεια Μπούμπουρα που επένδυσε τεράστια ποσά, στον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ Κώστα Κώτση, που αποτέλεσε τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκε ο μεγαλομέτοχος για να «τρέξει» το πρότζεκτ, στον προπονητή Σωτήρη Μανωλόπουλου, αλλά και στους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της συλλόγου.

Μια φανέλα που δεν είχε ούτε ιστορία, όπως άλλες της Basket League, ούτε και σήμα, καθώς και αυτό δημιουργήθηκε όπως το γήπεδο, από το μηδέν! Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα… Όλα έγιναν από την αρχή.

Το πρώτο που θέλησαν να κάνουν ήταν επενδύοντας σημαντικά ποσά, να φτιάξουν μια πολύ καλή αγωνιστικά ομάδα, η οποία έπρεπε να είναι ισχυρή εντός και εκτός γραμμών. Και το πέτυχαν με πολύ σκληρή δουλειά. Από την αρχή, πέτυχαν στον Ήφαιστο Λήμνου να κερδίσουν τον σεβασμό όλων των αντιπάλων τους και να μπουν στον μπασκετικό χάρτη της χώρας.

limnos14

Δίχως άλλο, είναι μια όμορφη ιστορία, που εκτυλίχθηκε για δυο χρόνια σ’ ένα ακριτικό νησί, από ανθρώπους με πολύ μεράκι και αγάπη για το μπάσκετ και έναν επενδυτή, που δεν δίστασε να βάλει πολύ βαθιά το χέρι για να εκπληρωθεί το όνειρο. Η ιστορία του Ηφαίστου Λήμνου, δίδαξε ειδικά σε όσους την έζησαν εκ των έσω πως όλα μπορούν να γίνουν μέσα από έναν προγραμματισμό και πολύ σκληρή δουλειά. Το τρίπτυχο ήταν τρέλα, αγάπη και χρήματα! Τα χρήματα που επένδυσε η οικογένεια Μπούμπουρα είναι πάρα πολλά για τα ελληνικά δεδομένα (συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ μαζί με το κόστος κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου «Γιώργος Σαμαράς»). Πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάλογη επένδυση στο μέλλον σ’ αυτό το επίπεδο.

Γιατί αποχωρούν…

Ενώ, όλο το πρότζεκτ πέτυχε, η τοπική επιχειρηματική κοινωνία δεν κατάλαβε μάλλον την αξία αυτού του εγχειρήματος. Και την προστιθέμενη αξία μέσα από την παρουσία μιας ομάδας της Λήμνου στην Basket League. Δεν είναι λίγο πράγμα να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων της ομάδας από την ΕΡΤ και να βλέπει όλη η Ελλάδα την προσπάθεια που γίνεται σ’ ένα ακριτικό νησί. Το στοιχείο αυτό αποτελεί προστιθέμενη αξία για τη Λήμνο.

Δυστυχώς η τοπική επιχειρηματική κοινωνία δεν μπόρεσε να στηρίξει το εγχείρημα και αναπόφευκτα ήρθε το τέλος. Εν ολίγοις η βοήθεια από την τοπική κοινωνία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να διατηρείται ζωντανό το όνειρο της παρουσίας στην Basket league, χωρίς καμία βοήθεια.

Ήξερε άλλωστε η οικογένεια Μπούμπουρα από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να κάνει την… τρέλα της πράξη και να δημιουργήσει μια ομάδα-πρότυπο στην Λήμνο ότι το κόστος λειτουργίας ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από κάθε άλλο σύλλογο!

Οι ακαδημίες

Τα τμήματα υποδομής του Ηφαίστου Λήμνου που έχουν προσελκύσει πολλά νέα παιδιά στο μπάσκετ θα παραμείνουν εν λειτουργία. Αυτό είναι εν τέλει και το στοιχείο που μετράει την επόμενη ημέρα της διάλυσης της ομάδας. Η καλλιέργεια του αθλήματος και το γεγονός ότι τα παιδιά θα παίζουν μπάσκετ εκεί όπου δεν υπήρχε πριν καμία υποδομή είναι μια παρακαταθήκη για όλη τη νεολαία του νησιού.

limnos11

 

Μαζί με το γήπεδο-στολίδι που δημιούργησε η οικογένεια Μπούμπουρα, αποτελούν τα δυο σημαντικότερα επιτεύγματα της επένδυσης που έγινε και είναι πολύ πιο ουσιαστικά και από την 5η και 6η θέση που κατέλαβε η ομάδα στην Basket League.

Μια προίκα που θα μνημονεύεται στο μέλλον από μικρούς και μεγάλους στην ακριτική Λήμνο. Και κυρίως από εκείνους που βρέθηκαν πιο κοντά και έζησαν όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι…

Ήφαιστος Λήμνου: Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν



ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved