Μορέιρα στο Onsports.gr: «Κανείς δεν αξίζει να χάνει τη ζωή του μόνο από το χρώμα του δέρματός του»!

Μορέιρα στο Onsports.gr: «Κανείς δεν αξίζει να χάνει τη ζωή του μόνο από το χρώμα του δέρματός του»!

Ο Γιανίκ Μορέϊρα μιλάει στο ON SPORTS για την δολοφονία του Φλόιντ, τον ρατσισμό που έχει βιώσει ο ίδιος και στέλνει το δικό του μήνυμα

Η δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων και έφερε τα φαινόμενα ρατσισμού που υπάρχουν και υποβόσκουν σε κάθε κοινωνία στην πρώτη γραμμή!

Στην Αμερική, την πρώτη δύναμη του πλανήτη με την τρομερή ανάπτυξη και εξέλιξη, ο ρατσισμός όχι απλώς υπάρχει αλλά κυριαρχεί. Γι’ αυτό και οι διαδηλώσεις σε κάθε Πολιτεία έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας.

Τόνοι από μελάνι έχουν… χυθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ το συγκλονιστικό εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker με την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ ενσαρκώνει την ιστορία βίας των Αμερικανών απέναντι στους μαύρους.

«Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους» έλεγε η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Maya Angelou δίνοντας με υποδειγματικό τρόπο την δική της ερμηνεία κόντρα στον ρατσισμό.

Τις δικές του σκέψεις και απόψεις για τον ρατσισμό που έχει βιώσει ο ίδιος, αλλά και δικοί του άνθρωποι καταθέτει ο Γιανίκ Μορέϊρα, που αγωνίστηκε φέτος στο Περιστέρι και προηγουμένως στον ΠΑΟΚ στην Basket League. Ο Ανγκολέζος σέντερ, που πήγε σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, βίωσε μέσα στην χρονιά τον ρατσισμό σ’ ένα ταξίδι του με την ελληνική ομάδα στην Ρωσία και καταθέτει την άποψη του στο ON SPORTS, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα…

«Δεν ξέρω αλήθεια αν είναι ρατσισμός ή απλά ο κόσμος που φοβάται κάποιον που είναι από διαφορετικό μέρος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες που πήγα σχολείο πάντως όταν με ρωτούσαν από που ήμουν και τους απαντούσα Ανγκόλα, με κοιτούσαν κάπως διαφορετικά. Δεν ξέρω αν θα το έλεγα ρατσισμό ή απλά ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να έχουν σχέσεις με κάποιον από την Αφρική» εξηγεί ο 29χρονος σέντερ, ανακαλώντας στην μνήμη του την εμπειρία των πρώτων χρόνων στην Αμερική.

«Το περιστατικό στο αεροπλάνο»

Την φετινή σεζόν και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου ταξιδεύοντας με την ομάδα του Περιστερίου για να αγωνιστεί κόντρα στη Νίζνι για το Basketball Champions League στην ενδιάμεση πτήση από την Μόσχα στο Νόβγκοροντ αντιμετώπισε τον ρατσισμό χωρίς να το αντιληφθεί και το επισημαίνει:

«Φέτος υπήρξε ένα περιστατικό με εμένα και τον συμπαίκτη μου Kingsley Moses σε ένα ταξίδι με την ομάδα στη Ρωσία (Νόβγκοροντ). Μόλις βρήκαμε τις θέσεις μας στο αεροπλάνο, μία λευκή κυρία από τη Ρωσία, η οποία καθόταν στη διπλανή μου θέση, σηκώθηκε και πήγε στο πλήρωμα του αεροσκάφους παραπονούμενη πως ήθελε να αλλάξει θέση για να αποφύγει να κάτσει δίπλα μας ή να αλλάξουμε εμείς θέση με κάποιον λευκό συμπαίκτη μας!» θυμάται και συνεχίζει: «Εγώ δεν συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί μέχρι που μου το είπαν οι συμπαίκτες μου, αφού είχαν παραπονεθεί για την συμπεριφορά της κυρίας. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει μία δύο φορές το χρόνο, κάποιος να μην θέλει να κάτσει δίπλα μου και ειλικρινά εύχομαι να είναι κάτι το οποίο δεν θα αναγκαστεί κανείς να ζήσει. Εγώ προσπαθώ να σκέφτομαι πως είναι απλά ένας που δε θέλει και πως υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν σκέφτονται έτσι».

Στην συνέχεια ο Γιανίκ Μορέιρα θυμάται το συμβάν με δυο παιδικούς του φίλους, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα όπλα των αστυνομικών στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν κάτι, απλώς και μόνο επειδή ήταν μαύροι! «Δύο φίλοι μου οι οποίοι πήγαν και αυτοί στην Αμερική σχολείο μου είπαν για ένα περιστατικό που είχαν με αστυνομικούς. Κάποιος είχε κάνει μία καταγγελία και εμφανίστηκαν 5-6 αστυνομικοί και τους συνέλαβαν χωρίς καμία ένδειξη ότι ήταν αυτοί που έψαχναν, απειλώντας τους με όπλα μόνο και μόνο επειδή ήταν μαύροι! Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο (καθημερινό θα έλεγα) στην Αμερική, αλλά όχι μόνο εκεί. Συμβαίνει σε πολλές ακόμα χώρες. Πιστεύω πως αυτό είναι άδικο και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να το υποστεί».

«Ο ρατσισμός στις ΗΠΑ δεν εμφανίστηκε πριν δυο εβδομάδες, υπάρχει πολλά χρόνια»

Η δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, έχει αναστατώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαδηλώσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο πλέον. «Είναι κάτι το οποίο στην Αμερική ισχύει εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι πρόσφατο. Η διαφορά πιστεύω είναι πως τώρα υπάρχει η δυνατότητα με τα κινητά και την τεχνολογία να καταγράφονται τα περιστατικά της βίας των αστυνομικών» παρατηρεί ο Ανγκολέζος σέντερ και συνεχίζει: «Δεν είναι κάτι το οποίο εμφανίστηκε πριν 2 εβδομάδες, υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπήρχαν φωνές χρόνια που τα έλεγαν, αλλά δεν υπήρχαν πολλοί να τα ακούσουν και να ενεργοποιηθούν για να γίνει κάτι. Τώρα βλέπουν τι γίνεται στα βίντεο και καταλαβαίνουν την πραγματικότητα. Ακόμα και πριν από 4-5 ημέρες υπήρξε και άλλο περιστατικό στην Αμερική με αστυνομικούς που δολοφόνησαν έναν μαύρο σε έναν έλεγχο ρουτίνας στο δρόμο! Κανενός δεν του αξίζει να χάνει τη ζωή του μόνο από το χρώμα του δέρματός του ή από το πως είναι η εικόνα του. Απλά δεν είναι σωστό αυτό και κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα σύντομα».

«Όλοι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να μας φέρονται το ίδιο»

Τέλος, για το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού, αφού πήρε μια βαθιά ανάσα τόνισε: «Η επιθυμία μου είναι κάποια στιγμή, όσο πιο σύντομα γίνεται, να αντιμετωπίζονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και όχι να κρίνονται από την εξωτερική τους εμφάνιση ή το χρώμα του δέρματός τους. Όλοι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να μας φέρονται το ίδιο»…



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved