Η δολοφονία του Εσκομπάρ που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη

Η δολοφονία του Εσκομπάρ που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη

Όταν το καρτέλ έπαιξε «βρώμικη» μπάλα...

Ήταν 2 Ιουλίου του 1994 όταν ο Αντρές Εσκομπάρ δολοφονήθηκε από άνδρες της μαφίας της Κολομβίας, πληρώνοντας με την ίδια του τη ζωή ένα αυτογκόλ που έβαλε στο παιχνίδι του Μουντιάλ με τις ΗΠΑ.

27 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Εσκομπάρ είδε για τελευταία φορά το φως του ήλιου. Η συμμετοχή του στο Μουντιάλ των ΗΠΑ εξελίχθηκε από το απόλυτο όνειρο σε απόλυτο σκοτάδι, αφού ένας λάθος υπολογισμός του του στέρησε την ίδια του τη ζωή.

Το αυτογκολ που πέτυχε στον αγώνα κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες στοίχησε χρήματα στη μαφία της χώρας του που είχε στοιχηματίσει υπέρ της νίκης των Κολομβιανών και έτσι οι αδελφοί Γκαγιόν που ηγούνταν των καρτέλ διέταξαν την εκτέλεση του ποδοσφαιριστή.

Η Κολομβία ξεκίνησε τη φάση των ομίλων με δύο ήττες (3-1 από τη Ρουμανία και 2-1 από τις ΗΠΑ) ενώ στον τελευταίο της αγώνα επιβλήθηκε της Ελβετίας με σκορ 2-0, όμως είχε ήδη αποκλειστεί.

Η ευθύνη έπεσε πάνω στον Αντρές Εσκομπάρ για το αυτογκόλ που είχε σημειώσει κόντρα στις ΗΠΑ και το καρτέλ αποφάσισε ότι έπρεπε να πληρώσει το τίμημα με την ίδια του τη ζωή.

escobar1

Στις 2 Ιουλίου ο Εσκομπάρ βρισκόταν ήδη στη γενέτειρά του, το Μεντεγίν. Εκείνη την ημέρα ο αμυντικός της Ατλέτικο Νασιονάλ ήταν σε ένα μπαρ με φίλους του. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα σηκώθηκε να φύγει όταν τον πλησίασαν τρεις τύποι.

Έπειτα από έντονη λογομαχία, οι δύο τράβηξαν όπλο και ο ένας του έριξε χωρίς προειδοποίηση. Το όνομά του δολοφόνου ήταν Ουμπέρτο Μουνιόζ Κάστρο, όμως όλοι στην χώρα ήξεραν ότι η εντολή είχε δοθεί από τους αδερφούς Γκαγιόν που ηγούνταν των καρτέλ της χώρας. Δεν μπόρεσαν ποτέ να χωνέψουν ότι έχασαν χρήματα στο στοίχημα και αποφάσισαν να στερήσουν έτσι άδικα μια ζωή.

Στην κηδεία του Εσκομπάρ πλήθος κόσμου συνόδευσε τον ποδοσφαιριστή στην τελευταία του κατοικία. Ακόμα και σήμερα οι οπαδοί της Νασιονάλ θυμούνται τον ποδοσφαιριστή που έμελλε να χάσει τη ζωή του εξαιτίας ενός λάθους. Μιας κακής στιγμής που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα που κλωτσάει την στρογγυλή θεά.

chavez funeral.si

Το χειρότερο όλων ήταν το γεγονός ότι ενώ ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκισης, το καρτέλ που τον κάλυπτε δωροδόκησε και έριξε την ποινή στα 11 χρόνια.

Ο Κάστρο κυκλοφορεί ελεύθερος, την ώρα που ο Εσκομπάρ αναπαύεται εν ειρήνη…

Το ESPN σε αφιέρωμά του για το θάνατο του Εσκομπάρ, είχε τονίσει ότι αν ζούσε ο συνονόματός, του Πάμπλο, δεν θα θα τον είχαν δολοφονήσει ποτέ. 

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε τεράστια αγάπη για το ποδόσφαιρο και συντηρούσε ο ίδιος την εθνική ομάδα της χώρας του. Χώρια που οι αδερφοί Γκαγιόν δεν θα αποκτούσαν ποτέ τη δύναμη να δώσουν τέτοια εντολή. 

Ποιος ξέρει, μπορεί οι δυό τους να μιλάνε ακόμα μαζί για μπάλα από ψηλα...

Δείτε το ντοκιμαντέρ του ESPN παρακάτω.

Το ντοκιμαντέρ του ESPN για τους δύο Εσκομπάρ



Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved