Η μεγάλη απώλεια του Γιάννη Κυράστα (photos)

Η μεγάλη απώλεια του Γιάννη Κυράστα (photos)

Στο πένθος βυθίστηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο μία μέρα σαν και σήμερα πριν 15 χρόνια, την 1η Απριλίου 2004, όταν ο Γιάννης Κυράστας άφησε την τελευταία του πνοή. 

Την Πρωταπριλιά του 2004 η είδηση πως ο Έλληνας τεχνικός δεν είχε καταφέρει να βγει νικητής από την μάχη που έδινε για την ζωή του, συγκλόνισε όλη την χώρα. Πολλοί θα ήθελαν να είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, όμως δεν ήταν. Το ψέμα, άλλωστε, ήταν «βαρύ» και δεν αστειεύονται με τέτοια πράγματα. Ο άλλοτε μεγάλος άσος του ποδοσφαίρου και τότε προπονητής, δεν κατάφερε να νικήσει την σπάνια νόσο «Φουρνιέ» και κατέληξε την 1η Απριλίου.

Ο τότε 52χρονος, είχε μπει στο νοσοκομείο από τις 5 Μαρτίου, ακολούθησε θεραπευτική αγωγή και υπήρχε αισιοδοξία για την κατάστασή του, όμως, τελικά δεν μπόρεσε να επιστρέψει ποτέ. Στις 17:30 το απόγευμα της 1ης Απριλίου του 2004, από την εντατική μονάδα του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, αναγνώστηκε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Κυράστα, βυθίζοντας στο πένθος, την οικογένειά του και ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Ο Γιάννης Κυράστας ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, φόρεσε τη φανέλα τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού, ενώ με τον δεύτερο επέδειξε σπουδαίο έργο και ως προπονητής. Ήταν αλησμόνητη η σεζόν 1999-2000 όταν και οι «πράσινοι» έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, κάνοντας εχθρούς και φίλους να υποκλιθούν στην ομάδα που είχε φτιάξει ο Κυράστας. Το πρωτάθλημα βέβαια, δεν το πήρε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγους που ενάμιση χρόνο αργότερα τον έκαναν να πει «παρατάω το ποδόσφαιρο, πάω για ψάρεμα»…

Η πορεία του στο ποδόσφαιρο…

Στις 25 Νοεμβρίου 1952 γεννήθηκε ο Γιάννης Κυράστας και από μικρός άρχισε να… κλωτσάει το τόπι, μπαίνοντας στα τσικό του Ολυμπιακού στα τέλη του ’60. Σε ηλικία 20 ετών, αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα των Πειραιωτών. Το ντεμπούτο του έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 1972 κόντρα στην Καβάλα. Στον Ολυμπιακό έμεινε οκτώ χρόνια και έκανε 207 συμμετοχές, όμως, το 1981 ήρθε η ώρα για το μεγάλο… άλμα.

Ο Κυράστας αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό! Εκεί έμεινε ως το 1986, αγωνίστηκε σε 131 παιχνίδια και κατάφερε να πάρει ξανά τίτλους αλλά και να αγωνιστεί ως τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! Στην καριέρα του κατέκτησε επτά πρωταθλήματα, 5 με τον ΟΣΦΠ, 2 με τον Παναθηναϊκό, και 6 Κύπελλα, από τρία με την κάθε ομάδα. Παράλληλα, ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας παίζοντας σε 46 αγώνες. Ο Κυράστας ήταν από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία.

Η πορεία στους πάγκους…

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Γιάννης Κυράστας επέλεξε τον δρόμο της προπονητικής. Πρώτη ομάδα που ανέλαβε, ήταν ο Εθνικός Ελληνορώσσων, τη σεζόν 1987-1988. Ακολούθησαν το Μεσολόγγι, η Προοδευτική, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός, ο Παναργειακός και ο Πανηλειακός, πριν του δώσει ο Παναθηναϊκός τα «κλειδιά» της ομάδας το 1999. Κάποιοι τότε, είχαν μιλήσει μάλιστα για «λευκή πετσέτα» από πλευράς «τριφυλλιού», όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς.

Η ομαδάρα που έφτιαξε ο Κυράστας εκείνη τη σεζόν, άξιζε το πρωτάθλημα, αλλά δεν το πήρε για πολλούς και διάφορους λόγος. Γι’ αυτό και τη χρονιά του θανάτου του, το 2004, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε το νταμπλ, τη Λεωφόρο δόνησε το σύνθημα «Αυτή η κούπα να φτάσει στ’ άστρα, για τον Γιάννη Κυράστα»! Ο 52χρονος τεχνικός είχε περάσει κι από τον πάγκο του Ηρακλή, πριν επιστρέψει για μια τελευταία φορά στον Παναθηναϊκό…



Χάντμπολ: Προβάδισμα πρόκρισης για την Εθνική Ελλάδας
Χάντμπολ: Προβάδισμα πρόκρισης για την Εθνική Ελλάδας
Euroleague: Break στην έδρα της Μονακό και αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR η Φενέρμπαχτσε
Euroleague: Break στην έδρα της Μονακό και αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR η Φενέρμπαχτσε
Conference League: Πρώτη φιναλίστ η Φιορεντίνα, απέκλεισε την Μπριζ
Conference League: Πρώτη φιναλίστ η Φιορεντίνα, απέκλεισε την Μπριζ
Άστον Βίλα: "Θέλετε να ποντάρετε εναντίον μας;"
Άστον Βίλα: "Θέλετε να ποντάρετε εναντίον μας;"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved