Οι ήρωες του Άμστερνταμ….

Οι ήρωες του Άμστερνταμ….

Καθώς τα χρόνια κυλάνε, οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν, οι ομάδες σβήνουν, οι ποδοσφαιριστές χάνονται.

Όχι μόνο από το προσκήνιο και από την άλλοτε ομάδα τους αλλά πολλές φορές και μεταξύ τους.

Από τους 14 παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι 15 χρόνια πριν, έστηναν αψίδα θριάμβου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ κερδίζοντας τον αήττητο επί δυο χρόνια στο γήπεδο του Αγιαξ με 1-0, στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μόλις δυο «κατοικούν» σήμερα στην Παιανία.

Ο Γιώργος Καπουράνης και ο Σπύρος Μαραγκός. Κοντά τους και ο προπονητής εκείνης της υπέροχης ομάδας, Χουάν Ρότσα. Από τους υπόλοιπους, άλλοι κάθονται σε πάγκους άλλων ομάδων και άλλοι στο… σπίτι τους. Ας δούμε, που βρήκε τον καθένα η 15η επέτειος του ολλανδικού έπους.

Χουάν Ραμόν Ρότσα (57 ετών): Τον καθοδηγητή εκείνης της ομάδας, τον βρίσκουμε και σήμερα στην Παιανία. Είναι υπεύθυνος της Golden Team, έτσι όπως ονομάστηκε η δεύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού, λόγω των ταλέντων και της προοπτικής που έχει.

Ο Ρότσα, ο οποίος είχε επιστρέψει το 2008 στον Παναθηναϊκό ως σκάουτερ  (με αρμοδιότητα την αγορά της Λατινικής Αμερικής),  κλήθηκε να αναλάβει την Golden Team αμέσως μετά την ίδρυση της το καλοκαίρι του 2009.

Αυτή ήταν η δεύτερη επιστροφή του (ως προπονητή) στην Παιανία. Είχε προηγηθεί εκείνη η ολιγόμηνη του 1999, μετά την απομάκρυνση του Βασίλη Δανιήλ και πριν από την πρόσληψη του Γιάννη Κυράστα.

Γιόζεφ Βάντσικ (48 ετών): Το όνειρό του να βγάλει τερματοφύλακες της κλάσης του, όταν θα κρεμούσε τα γάντια του, αποδείχτηκε απατηλό. Μπορεί να δούλεψε ως γυμναστής τερματοφυλάκων σε διάφορες ομάδες (Αίαντας Σαλαμίνας, Ηλιούπολη, Καλλιθέα) και να πέρασε κι ένα φεγγάρι από τον Παναθηναϊκό αλλά «στίγμα» δεν άφησε.

Ουσιαστικά τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν για το «βουνό» το 1999, που έφυγε από τον Παναθηναϊκό. Μετά έπαιξε για λίγο στον Απόλλωνα, κόλλησε μερικά ένσημα και στον Αθηναϊκό πριν αποσυρθεί οριστικά. Έλληνας από το 1997 ο Βάντσικ εργάζεται σήμερα σε εταιρία αθλητικής ένδυσης.

Στράτος Αποστολάκης  (47 ετών): Το «τούρμπο» έχει αποτραβηχτεί τα τελευταία χρόνια από το χώρο του ποδοσφαίρου, τον οποίο υπηρέτησε για πάνω από 20 χρόνια, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής και ασχολείται με την ανατροφή των δυο γιών του.

Αφότου κρέμασε τα παπούτσια του το 1999 υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό από διάφορα πόστα (σκάουτερ, βοηθός προπονητή, προπονητής, γενικός αρχηγός, τεχνικός διευθυντής). Διετέλεσε προπονητής και της ολυμπιακής ομάδας η οποία πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004).

Μαρίνος Ουζουνίδης  (43 ετών):  Από τους νέους Έλληνες τεχνικούς της Σούπερ Λίγκ. Μέχρι τώρα έχει δουλέψει στην Λάρισα και στον Ηρακλή ενώ ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά στην Ξάνθη. Η πρώτη του προπονητική απόπειρα είχε αποδειχθεί επιτυχημένη καθώς οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ στην κατάκτηση του τίτλου στο κυπριακού πρωτάθλημα (2007).

Ο Θρακιώτης αμυντικός άφησε τον Παναθηναϊκό το 1997 για να μεταγραφεί στη γαλλική Χάβρη. Η πορεία του υπήρξε φθίνουσα στη συνέχεια. Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα (Πανηλειακό) και έκλεισε την καριέρα του στην Κύπρο το 2003 (ΑΠΟΕΛ).

Γ.Σ Γεωργιάδης (40 ετών): Προπονητής σήμερα κι αυτός αλλά (ακόμη) όχι τόσο… αναγνωρίσιμος, όσο ο Ουζουνίδης. Ο Γ.Σ δραστηριοποιείται στα πάτρια εδάφη αναλαμβάνοντας ομάδες του νομού Δράμας (Ακρίτας Κάτω Νευροκοπίου, ΑΕ Αμπελοκήπων, Προσοτσάνη κλπ).

Από τον Παναθηναϊκό αποχώρησε  το Δεκέμβριο του ’98 με προορισμό τον Άρη (Θεσσαλονίκης) όπου δεν στέριωσε. Μετά από περιπλάνηση σε ΟΦΗ, Ακράτητο, Ηλυσιακό, Λάρισα, Άγιο Δημήτριο, Κόρινθο κατέληξε στο σημείο εκκίνησήσ του, τη Δόξα Δράμας, όπου και τερμάτισε (το 2007) τη διαδρομή του.

Γιάννης Καλιτζάκης (Ετών 45): Η πέτρα, που έριξε πίσω του ήταν μεγάλη αφού στον Παναθηναϊκό δεν επέστρεψε παρά μόνο το Σεπτέμβριο του 2009, όταν κλήθηκε να εργαστεί ως σκάουτερ αλλά κι αυτή η σχέση δεν κράτησε πολύ.

Μετά τον Παναθηναϊκό ο «Νίντζα» συνέχισε την καριέρα του στην ΑΕΚ, όπου έπαιξε για 4 χρόνια, πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 2001 στον Εθνικό Αστέρα. Οι μοναδικές φορές που τον ακούμε σήμερα να μιλάει για ποδόσφαιρο είναι στις σπάνιες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του

Θανάσης Κολιτσιδάκης (Ετών 45): Το «μακριά και αγαπημένοι», που λέει ο λαός, ισχύει στην περίπτωση του επονομαζόμενου «Κόναν» και του Παναθηναϊκού. Φεύγοντας γεμάτους τίτλους (Πρωταθλήματα 1995, 1996, Κύπελλα (1994, 1995) από την Παιανία ο Κολιτσιδάκης πήγε αρχικά στον Απόλλωνα και στη συνέχεια στον ΟΦΗ, όπου τερμάτισε την καριέρα του το 2005.

Από την Κρήτη έπιασε τον μίτο της προπονητικής (ΑΟ Τυμπάκι, Πατούχας, ΠΟ Ατσαλένιος, ΑΟ Επισκοπής) και τον τράβηξε έως την Καλαμάτα (2010).

Χουάν Χοσέ Μπορέλι (Ετών 41): Ο «Χότα-Χότα» έφυγε περιπετειωδώς τον Δεκέμβριο του 1997 για την ισπανική Οβιέδο και έκτοτε δεν επέστρεψε. Δεν επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Γιατί στην Ελλάδα γύρισε για να αγωνιστεί στον Ακράτητο τη σεζόν 2001-2

Η εμπειρία ήταν πικρή (από κάθε άποψη) και επιτάχυνε την απόφαση του να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Η επόμενη μέρα τον βρήκε στην αγαπημένη του Ρίβερ Πλέιτ να μαθαίνει τα μυστικά της μπάλας στους νέους παίκτες της ομάδας.

Δημήτρης Μάρκος (40 ετών): Υπήρξε από τους παίκτες που άρπαξαν την ευκαιρία όταν ο Ρότσα πήρε στα χέρια του το τιμόνι της ομάδας. Υπέκυψε στις σειρήνες του εξωτερικού και το 1997 υπέγραψε στη  Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Δεν έμεινε ωστόσο για πολύ στην Αγγλία.

Μετά από 6 μήνες γύρισε στην Ελλάδα (Καλαμάτα). Το 1998 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, το 2000 στον Άρη και το 2002 στον ΠΑΟΚ. Όταν κρέμασε τα παπούτσια του ανέλαβε καθήκοντα σκάουτερ στην ΑΕΚ.

Γιώργος Καπουράνης (46 ετών): Πρόεδρος σήμερα του Δικτύου Ακαδημιών του Παναθηναϊκού, πόστο που κατέχει από  το 2007. Ως προπονητής εργάστηκε σε ομάδες της Αττικής (Αχαρναϊκός, Μοσχάτο).  Έβγαλε τη πράσινη φανέλα το 1997 για να φορέσει εκείνη της Παναχαϊκής και να κλείσει την καριέρα του στον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας.

Κριστόφ Βαζέχα (47 ετών): Μέχρι πριν από 4 μήνες καθόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως δεξί χέρι του Νίκου Νιόπλια. Με τον ερχομό του Ζεσουάλδο Φερέιρα πήγε σπίτι του και ζει με την ανάμνηση του χρυσού γκολ στο Άμστερνταμ.

Ο Βαζέχα, που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα το 1998, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2004, σε ηλικία 39 ετών. Πήρε δίπλωμα προπονητή και περιμένει την ευκαιρία του. Από το καλοκαίρι του 2007 είναι τεχνικός διευθυντής της Arsenal Soccer School στην Ελλάδα.

Νίκος  Νιόπλιας (46 ετών): Στο Άμστερνταμ μπήκε στον αγώνα στις καθυστερήσεις. Το μικρόβιο του προπονητή το είχε πάντα στο αίμα του. Τότε δεν φανταζόταν ποτέ ότι ύστερα από 14 χρόνια θα βρισκόταν αυτός στη θέση του Ρότσα.

Φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό το 1996 πήγε στον ΟΦΗ, όπου αγωνίστηκε έως το 2002, μετά στη Χαλκηδόνα (μέχρι το 2004) και μετά έβαλε τη φόρμα του προπονητή. Αρχικά στην Εθνική Νέων U-19, την οποία οδήγησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού το 2007, στη συνέχεια την Εθνική Ελπίδων. Ώσπου τον κάλεσε ο Παναθηναϊκός για να διαδεχθεί τον Τεν Κάτε.

Σπύρος Μαραγκός ( 44 ετών): Όπως και τον Ρότσα, τον βρίσκουμε σήμερα στην Παιανία  όπου είναι προπονητής στις ομάδες της Ακαδημίας ενώ παράλληλα διατηρεί την δική του Ακαδημία Ποδοσφαίρου.

Ο Μαραγκός είπε αντίο στον Παναθηναϊκό το 1997. «Ανέβηκε» στη Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ), από εκεί πήγε στην Κύπρο (Ομόνοια), ξαναγύρισε στον ΠΑΟΚ (1999) και ξανάφυγε το 2000 πάλι για την Κύπρο αλλά αυτή τη φορά για τον ΑΠΟΕΛ. Μετά το τέλος της καριέρας του δούλεψε ως προπονητής σε αρκετές ομάδες (Δόξα Κύπρου, Προοδευτική, Θήβα, Κορωπί κλπ).

Γ.Χ Γεωργιάδης (42 ετών): Ο «μπέμπης» φοράει σήμερα  το κοστούμι του ομοσπονδιακού τεχνικού καθώς από τον Ιούλιο του 2009 έχει αναλάβει την Εθνική Νέων. Με τον Παναθηναϊκό έκανε σπουδαίο όνομα ως παίκτης, γεγονός που τον οδήγησε μέχρι το… Νιούκαστλ.

Δεν τα κατάφερε ωστόσο στην Αγγλία και γύρισε στην Ελλάδα, όπου έκανε μια δεύτερη λαμπρή καριέρα φορώντας τις φανέλες του ΠΑΟΚ (δυο φορές), Ολυμπιακού και Ηρακλή. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2008 για να αναλάβει χρέη σκάουτερ και προπονητή στην ομάδα νέων στον ΠΑΟΚ.

Γιώργος Δώνης (42 ετών): Το «τρένο» σφυρίζει πλέον από τον πάγκο. Από το 2009 είναι προπονητής του Ατρόμητου. Ξεκίνησε την προπονητική το 2002 από τον Ηλυσιακό, τον οποίο ανέβασε από τη Δ΄ στη Β΄ Εθνική κατηγορία σε δυο χρόνια.

Στη συνέχεια ανέλαβε τη Λάρισα, την οποία ανέβασε στην Α΄ Εθνική και τη βοήθησε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος 2007. Τον επόμενο χρόνο έκανε το άλμα στην ΑΕΚ, όπου όμως δεν μακροημέρευσε (απολύθηκε το Νοέμβριο 2008).

Ο Δώνης, με την κούρσα στο Αμστερνταμ εξασφάλισε μια πανάκριβη μεταγραφή στην Μπλάκμπερν (1996). Δεν έπιασε ωστόσο στην Πρέμιερ Λιγκ και μετά από 1.5 χρόνο γύρισε στην Ελλάδα (ΑΕΚ). Από την οποία λίγο μετά έφυγε ξανά για την Αγγλία (Σέφιλντ Γιουν, Χάντερσφιλντ Τάουν). Έκλεισε την καριέρα του το 2001 στην ΑΕΚ…



Νιγηρία: Νέος ομοσπονδιακός προπονητής ο Φίνιντι Τζορτζ
Νιγηρία: Νέος ομοσπονδιακός προπονητής ο Φίνιντι Τζορτζ
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved