Η οικογένεια που δίχασε τη Γιουνάιτεντ! (photos+videos)

Η οικογένεια που δίχασε τη Γιουνάιτεντ! (photos+videos)

Το Onsports «ταξιδεύει» από τον Σεπτέμβρη του 2003 όταν οι Γκλέιζερς αγόρασαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 όταν ο Μάλκολμ Γκλέιζερ έφυγε από τη ζωή.

Έχει ειπωθεί και γραφτεί άπειρες φορές πως η ζωή είναι μια… φάρσα. Μια φάρσα που επαναλαμβάνεται αιώνια, όσο το ανθρώπινο είδος είναι εκεί για να καταγράφει τα σημαντικά γεγονότα του πολιτισμού του. Η αλήθεια είναι πως η σεζόν 2013-14 δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τίποτα λιγότερο από φάρσα για κάθε οπαδό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο σύλλογος κατέρρευσε πλήρως μετά τη φυγή του σερ Άλεξ Φέργκιουσον από το «τιμόνι», το… καράβι έμεινε χωρίς καπετάνιο και αφού στούκαρε σε δεκάδες παγόβουνα, βυθίστηκε χωρίς –ευτυχώς- τις απώλειες που περίμεναν οι περισσότεροι ότι θα έχει.

Το τέλος της σεζόν βρήκε τη Γιουνάιτεντ εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Ο ποδοσφαιρικός χάρτης πρακτικά άλλαξε ακριβώς επειδή οι «κόκκινοι διάβολου», ένας παραδοσιακός «γίγαντας» θα απουσιάζει από το Champions League. Τα… χτυπήματα της μοίρας όμως, προς κάθε κατεύθυνση, δεν τελείωσαν με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε να δώσει ο ξαφνικός θάνατος του μεγαλομέτοχου της ομάδας, Μάλκολμ Γκλέιζερ, το βράδυ της Τετάρτης. Από το… πουθενά, ο Γκλέιζερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας χωρίς «κεφάλι» μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής θεάματος στον πλανήτη.

Χωρίς να έχουν συμπληρωθεί καν δυο ώρες από τον θάνατό του, ο χαμός του Γκλέιζερ διχάζει. Το… στίγμα του Αμερικανού επιχειρηματία μένει ανεξίτηλο ούτως ή άλλως στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, για τα καλά και τα κακά που έκανε στον σύλλογο. Για την οικονομική αστάθεια και τις κάκιστες διοικητικές επιλογές, αλλά και για τους 15 τίτλους που μπήκαν στο μουσείο της ομάδας από την ημέρα που απέκτησε το πλειοψηφικό της πακέτο.

Το Onsports ταξιδεύει μέσα στο χρόνο από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και θυμάται τα κομβικά σημεία στην ιστορία της ιδιοκτησίας Γκλέιζερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αναμένεται –λογικά- να συνεχιστεί από τους γιούς του, Τζόελ και Άβραμ, που έως τώρα ήταν πρόεδροι του συλλόγου.

Σταθερά βήματα και αγορά

Στις 2 Μαρτίου 2003 οι Γκλέιζερς αγόρασαν το πρώτο πακέτο μετοχών τους στη Γιουνάιτεντ, συγκεκριμένα το 2,9% του συλλόγου έναντι 9 εκατ. λιρών. Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς η οικογένεια έφτασε το ποσοστό της στο 3,17%, ξεπερνώντας το 3% που είναι το άνω όριο και μέχρι αυτό το ποσοστό όλοι οι μέτοχοι αναφέρουν πρώτα στη διοίκηση πριν κάνουν αλλαγές στην ομάδα.

Τον Μάιο του 2005 ο Μάλκολμ Γκλέιζερ έδωσε τα χέρια με τους J. P. McManus και John Magnier, ανεβάζοντας το μετοχικό του πακέτο σε κάτι λιγότερο από 57% και στη συνέχεια έφτασε στο 62% αγοράζοντας το πακέτο μετοχών του Σκοτσέζου ιδιοκτήτη ορυχείων, Harry Dobson. Στις 22 Ιουνίου 2005 απέσυρε τις μετοχές της ομάδας από την αγορά για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια και 6 ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε πως οι Γκλέιζερς αγόρασαν την ομάδα έναντι 800 εκατ. λιρών!

ΗπερίφημηFC United of Manchester

Η αγορά αυτή όπως προαναφέρθηκε είχε αποτελέσματα, είχε όμως και συνέπειες. Μια μικρή ομάδα οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «αποχώρησε» ουσιαστικά από την ομάδα και δημιούργησε την περίφημη FC United of Manchester.

Στα θετικά για τον σύλλογο, η χωρητικότητα του «Ολντ Τράφορντ» αυξήθηκε ενώ τον Απρίλιο του 2006 ο Γκλέιζερ έκανε συμφωνία χορηγίας με την ασφαλιστική εταιρία «AIG» που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία βοήθησε τον Αμερικανό να αγοράσει τη Γιουνάιτεντ.

Αντίθετα με τους φόβους πολλών οπαδών της ομάδας, οι Γκλέιζερς φρόντισαν ώστε ο Ντέιβιντ Γκιλ και ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον να παραμείνουν στην ομάδα, διατηρώντας το δίδυμο της επιτυχίας στον σύλλογο, κρατώντας σταθερή την πιο επιτυχημένη συνταγή ποδοσφαιρικού συλλόγου των τελευταίων 30 ετών.

Η «θηλιά» του χρέους

Μαζί με τα οφέλη της γιγαντιαίας συμφωνίας, οι Γκλέιζερς «απέκτησαν» και ένα βαρύ χρέος το οποίο προσπάθησαν με… νύχια και με δόντια να διαχειριστούν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το σύνολο του χρέους έφτανε τα 660 εκατ. λίρες και μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 είχε αγγίξει τα 716,5 εκατ. λίρες, παραπάνω από 1 δις δολάρια.

Ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να διαχειριστεί το χρέος με τη χρήση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. λιρών. Οι Γκλέιζερς κατάφεραν να συγκεντρώσουν 504 εκατ. λίρες σε δυο εβδομάδες, ξεχρεώνοντας σχεδόν ολόκληρο το χρέος της ομάδας σε ξένες τράπεζες.

Τον Νοέμβριο του 2010 «αναδύθηκε» ένα σημαντικό πρόβλημα για τα οικονομικά του συλλόγου, αφού οι Γκλέιζερς αποκάλυψαν πως ήθελαν να αποπληρώσουν τα εναπομείναντα 220 εκατ. λίρες του χρέους, όμως η… πηγή των χρημάτων για αυτή τη συμφωνία δεν ήταν πλήρως «διαφανής», με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της Αγγλίας να αναφέρουν ως εναλλακτικές την πώληση κάποιου μικρού μετοχικού πακέτου, την πώληση άλλων επιχειρήσεων των Γκλέιζερς. Ως πιο πιθανό σενάριο εμφανίστηκε το ενδεχόμενο νέου δανείου, με χαμηλό επιτόκιο!

Οι«ΚόκκινοιΙππότες»!

Ο σύνδεσμος οπαδών της Γιουνάιτεντ με μότο «Love United Hate Glazer» ιδρύθηκε πριν καν η οικογένεια του Μάλκολμ Γκλέιζερ αποκτήσει τον έλεγχο του συλλόγου. Παρότι οι Γκλέιζερς έδειχναν ικανοί να διαχειριστούν το χρέος, οι φόβοι για οικονομική κατάρρευση του συλλόγου ήταν μεγάλοι στις τάξεις των οπαδών.

Στις 23 Ιανουάριου 2010 οπαδοί της ομάδας διαδήλωσαν κόντρα στους Γκλέιζερς, απαιτώντας την έξοδό τους από τον σύλλογο και δυο μήνες αργότερα «γεννήθηκαν» οι περίφημοι «Red Knights» (σ.σ. Κόκκινοι Ιππότες), ομάδα φίλων της Γιουνάιτεντ που είχαν ως στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα για να αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο από τους Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Η κινητοποίηση των οπαδών των «κόκκινων διαβόλων» ήταν εντυπωσιακή, με τους «Red Knights» να έχουν τη στήριξη της Blue State Digital, εταιρίας που δημιουργεί στρατηγικές προώθησης μέσω Ίντερνετ, η οποία στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008!

Την ίδια ημέρα, οι Γκλέιζερς ανακοίνωσαν πως τους τελευταίους τρεις μήνες του 2009 ο σύλλογος σημείωσε συνολικά έσοδα 507,5 εκατ. λιρών, μόλις 30,6 εκατ. λίρες λιγότερες από την ίδια περίοδο το 2008, όταν η ομάδα ήταν καλύτερα οικονομικά.

Τον Ιούνιο του 2010 οι Red Knights «πάγωσαν» το ενδιαφέρον τους για αγορά του συλλόγου, επικαλούμενοι την ανάγκη εκτίμησης ενός «διογκωμένου ενδιαφέροντος».

Σιγκαπούρη, ΗΠΑ και βελτίωση!

Το τελευταίο πλάνο του Μάλκολμ Γκλέιζερ πριν φύγει από τη ζωή τον Μάιο του 2014 ήταν να βάλει τη Γιουνάιτεντ στις αγορές της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αρχικό κόστος των μετοχών του συλλόγου υπολογιζόταν μεταξύ 16 και 20 δολαρίων, όμως τελικά οι μετοχές «μπήκαν» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έναντι 14 δολαρίων η μια.

Έπειτα από δυο χρόνια προσπάθειας, οι Γκλέιζερς κατάφεραν να πετύχουν σημαντική άνοδο στην τιμή του συλλόγου, ανεβάζοντας τελικά την αξία του στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 1,17 δις που κόστιζε όταν την είχαν αναλάβει.

Το κόστος της μιας μετοχής της Γιουνάιτεντ βρίσκεται πλέον στα 15,84 δολάρια και πλησιάζει σταθερά το αρχικό κόστος που είχε υπολογίσει η οικογένεια Γκλέιζερ το 2011. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρία Baron Capital αγόρασε το 24% των μετοχών της Γιουνάιτεντ που είναι διαθέσιμες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved