Γηγενείς, ξένοι και εθνικές ομάδες! (photos+videos)

Γηγενείς, ξένοι και εθνικές ομάδες! (photos+videos)

Με αφορμή τη δήλωση του Μαρτσελό Λίπι, το Onsports παρουσιάζει μια έρευνα της «sportingintelligence» για το ποσοστό ξένων παικτών σε γνωστά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Η σημερινή... κραυγή απελπισίας του Μαρσέλο Λίπι για το τεράστιο ποσοστό μη Ιταλών ποδοσφαιριστών στη Serie A, φέρνει στην επιφάνει για ακόμη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ένα τεράστιο ποσοστό των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις κορυφαίες κατηγορίες ποδοσφαίρου των χωρών της Ευρώπης προέρχονται από άλλη χώρα και ο Λίπι ξεκαθάρισε σήμερα πως το 52,2% μη Ιταλών που παίζουν στη Serie A αντικατοπτρίζει την «ζημιά» που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η εθνική ομάδα της Ιταλίας.

Αυτοκράτειρες Γερμανία, Ισπανία

Έχει υποθεί αρκετές φορές ένα δεδομένο που παίζει τεράστιο ρόλο στην πορεία των εθνικών ομάδων μιας χώρας. Όσοι περισσότεροι γηγενείς ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε ένα Πρωτάθλημα, τόσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται το... παιχνίδι για μια θέση στην εθνική ομάδα μιας χώρας. Κατ’ επέκταση, η εκάστοτε εθνική ομάδα έχει περισσότερους παίκτες στη διάθεσή της για να φτιάξει την καλύτερη δυνατή 23αδα, οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους πολύ καλύτερα από ότι ξέρουν έναν συμπατριώτη τους που αγωνίζεται σε άλλη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Bundesliga, στην οποία με... μαθηματική ακρίβεια έχουν καταφέρει να κρατήσουν το ποσοστό των μη γηγενών ποδοσφαιριστών στο 46%, με την εθνική ομάδα της χώρας να πρωταγωνιστεί σε κάθε πιθανή διοργάνωση, αναδεικνύοντας κάθε δυο χρόνια (σε EURO και Μουντιάλ) νέους αστέρες του αθλήματος και ηγέτες του μέλλοντος.

Κι αν το παράδειγμα της «νατσιονάλμανσαφτ» δεν αρκεί, τότε σίγουρα αρκεί και... περισσεύει το παράδειγμα της εθνικής Ισπανίας. Μια ομάδα η οποία εδώ και οκτώ χρόνια κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έχοντας πίσω της μια άκρως ισπανική Primera Division να την τροφοδοτεί με παίκτες. Στο κορυφαίο Πρωτάθλημα της Ισπανίας και ίσως το κορυφαίο της Ευρώπης, μόλις το 35,3% των παικτών δεν είναι Ισπανοί!

Σε τραγική κατάσταση Αγγλία, Κύπρος

Στον... αντίποδα, αν κοιτάξει κανείς την κορυφή της λίστας θα βρει την Κύπρο! Στο Πρωτάθλημα της Μεγαλονήσου τα πράγματα είναι τραγικά για τους γηγενείς παίκτες, καθώς το 74,2% των ποδοσφαιριστών δεν είναι Κύπριοι!

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η Αγγλία, με την Premier League να αποτελείται κατά 55,1% από ξένους ποδοσφαιριστές. Αυτό το νούμερο είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την κάκιστη πορεία της εθνικής Αγγλίας τα τελευταία χρόνια, μιας και οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στο να παίζουν στην Championship, την League 1 και τη League 2.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, τα πρόσωπα της εθνικής Αγγλίας είναι λίγο-πολύ γνωστά, με τους Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Ρούνεϊ, Φέρντιναντ, Κάρικ και πολλούς άλλους, να μην... αγχώνονται ιδιαίτερα για την θέση τους στην εθνική ομάδα της χώρας τους. Άλλωστε, είναι λίγοι οι παίκτες που μπορούν να απειλήσουν την θέση κάποιου από τους παραπάνω, όχι λόγω ικανότητας αλλά λόγω... εθνικότητας!

«Κρατάει» καλά η Ελλάδα

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της «sportingintelligence» είναι το νούμερο μη Ελλήνων που παίζουν στη Super League. Με ποσοστό 34,5% η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη σχετική λίστα, κρατώντας πολλούς Έλληνες παίκτες στο εσωτερικό της, κάτι που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό για την Εθνική, η οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004 και έκτοτε έχει βρεθεί στην τελική φάση του Euro 2008, του Μουντιάλ 2010 και του Euro 2012.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

% ΜΗ ΓΗΓΕΝΩΝ

1. Α’ Κύπρου

74,2

2. Premier League

55,1

3. Α’ Πορτογαλίας

53,8

4. Α’ Βελγίου

53,2

5. Serie A

52,2

6. Super Lig

50,9

7. Bundesliga

46

8. ΑΡωσίας

45,6

9. Scottish Premiership

42,8

10. ΑΟυκρανίας

41,2

11. Primera Division

35,3

12. Super League Ελλάδας

34,5

13. Eredivisie

33,6

14. Tippeligaen

32

15. Ligue 1

27,4

Γηγενείς, ξένοι και εθνικές ομάδες! (photos+videos)



Σαββατοκύριακο με μεγάλα παιχνίδια, αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Σαββατοκύριακο με μεγάλα παιχνίδια, αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Basketball Champions League: Στο Βελιγράδι για το... όνειρο το Περιστέρι – Το πρόγραμμα του Final 4
Basketball Champions League: Στο Βελιγράδι για το... όνειρο το Περιστέρι – Το πρόγραμμα του Final 4
Ετοιμάζουν τις... σκούπες οι πρωταθλητές Νάγκετς - Τρίτη νίκη επί των Λέικερς
Ετοιμάζουν τις... σκούπες οι πρωταθλητές Νάγκετς - Τρίτη νίκη επί των Λέικερς
Formula 1: Σκέψεις για αλλαγή στη βαθμολόγηση
Formula 1: Σκέψεις για αλλαγή στη βαθμολόγηση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved