Σαν Σήμερα: Όταν «έφυγε» ο μύθος Μπράιαν Κλαφ (photos+ videos)

Σαν Σήμερα: Όταν «έφυγε» ο μύθος Μπράιαν Κλαφ (photos+ videos)

Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά και ένας εκ των σπουδαιότερων Βρετανών προπονητών ο Μπράιν Κλαφ έχανε τη «μάχη» με τον καρκίνο αφήνοντας φτωχότερο το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στις 21 Μαρτίου του 1935 η οικογένεια Κλαφ, έφερνε στον κόσμο το έκτο της παιδί. Ο μικρός Μπράιαν έμελλε να γίνει και το πιο γνωστό μέλος αυτής, καθώς όσο μεγάλωνε έδειχνε μία τάση προς τη στρογγυλή Θεά, για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους Άγγλους επιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο θρύλος των Νότιγχαμ και Μίντλεσμπρο, πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια «έφευγε» από τη ζωή αφήνοντας φτωχότερο το ποδόσφαιρο, χάνοντας τη «μάχη» με τον καρκίνο.

Το ξεκίνημα

Η πρώτη του μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του, ήρθε σε ηλικία 20 ετών. Τότε, αγωνίστηκε στην ομάδα της γενέτειράς του, Μίντλεσμπρο στην οποία έμεινε για μία εξαετία, έχοντας 213 εμφανίσεις και 197  τέρματα! Το εντυπωσιακό του πέρασμα από το «Ρίβερσαϊντ» προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σάντερλαντ στην οποία βρέθηκε για τρία χρόνια.

Εκεί, συνέχισε σε ανάλογους ρυθμούς και σε 61 παιχνίδια είχε 54 τέρματα. Ωστόσο στις 26 Δεκεμβρίου του 1962 τραυματίστηκε σοβαρά  στο γόνατο με αποτέλεσμα να τερματίσει την καριέρα του σε ηλικία μόλις 29 ετών!

Από μαθητής… δάσκαλος

Μπορεί να έφυγε νωρίς από τους αγωνιστικούς χώρους, ωστόσο δεν άντεξε αρκετό καιρό μακριά τους και την αμέσως επόμενη σεζόν, φόρεσε το κοστούμι και έγινε προπονητής. Σε ηλικία 30 ετών ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χάρτπουλ, με την θητεία του να είναι σχετικά σύντομη, καθώς ένα χρόνο μετά ο πρόεδρος της ομάδας, Ερνστ Ορντ τον απέλυσε, μαζί με τον βοηθό του, Πίτερ Τέιλορ.

Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τον βοηθό του, βρέθηκε στη Ντέρμπι Κάουντι που ήταν στη 2η τη τάξει κατηγορία, όπου είχε τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες. Στην πρώτη σεζόν, ανέβασε την ομάδα στην αντίστοιχη Πρέμιερ Λιγκ τερματίζοντας στην 4η θέση .  Ύστερα από δύο χρόνια, ο Μπράιαν Κλαφ θα έπαιρνε το πρώτο του μεγάλο παράσημο στην καριέρα του. Η ομάδα του Κλαφ, βρισκόταν στην κορυφή και την τελευταία αγωνιστική επικράτησε της Λίβερπουλ με 1-0, ενώ οι Μάντσεστερ Σίτι και Λιντς, έτερες διεκδικήτριες του πρωταθλήματος, ηττήθηκαν στο φινάλε, κάτι που σήμαινε πως η Ντέρμπι ήταν πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Ο… κορεσμός του με τη Ντέρμπι, ήρθε το 1972. Στη μεταγραφική περίοδο, η ομάδα του, μετά από δική του πρωτοβουλία, απέκτησε από τη Λέστερ τον Ντέιβιντ Νις, έναντι 225.000 λιρών, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στη διοίκηση. Λίγο αργότερα, ήρθε σε ρήξη και με τους φίλους της ομάδας, χαρακτηρίζοντάς τους αχάριστους.

Η Ντέρμπι τερμάτισε 7η, ενώ αποκλείστηκε από την Γιουβέντους τον Απρίλιο του 1973 με συνολικό σκορ 3-1, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στις 15 Οκτωβρίου, ο Κλαφ μαζί με τον Τέιλορ, παραιτήθηκαν από την Ντέρμπι.

Η συνέχεια τον βρήκε στην τρίτη κατηγορία, στον πάγκο της Μπράιτον & Χόουβ Άλμπιον. Κατάφερε να κερδίσει μόνο τα 12 από τα 32  παιχνίδια, ενώ η ήττα από την Μπρίστολ με 8-2 τον οδήγησε στην απόλυση. Για 44 ημέρες κάθισε στον πάγκο της Λιντς, κερδίζοντας μόνο ένα παιχνίδι από τα συνολικά έξι, ενώ πρόλαβε να έρθει σε ρήξη με τα «αστέρια» των «παγωνιών», με τον επίλογο να γράφεται στις 12 Σεπτεμβρίου του 1974.

Η «αναγέννηση» της Νότιγχαμ

Στις 6 Ιανουαρίου του 1975 η Νότιγχαμ Φόρεστ αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, ούσα στην 13η θέση. Από τη στιγμή που ο Κλαφ ανέλαβε το σύλλογο, είχε καλύτερη παρουσία φτάνοντας μέχρι την 8η. Η επόμενη σεζόν ήταν επιτυχημένη για την ομάδα, καθώς τερματίζοντας στην 3η θέση, πήρε την άνοδό της.

Με την επιστροφή της στα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος, κατάφερε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να κατακτήσει τον τίτλο, που δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθούσαν όμως.

Την σεζόν 1978-79, η Νότιγχαμ Φόρεστ κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, επικρατώντας στον τελικό της Μάλμε με 1-0, κατέκτησε ξανά το Λιγκ Καπ, νικώντας την Σαουθάμπτον με 3-2 και τερμάτισε στην 2η θέση του πρωταθλήματος. Ακόμα και τότε, ο Μπράιν Κλαφ είχε και άλλες επιτυχίες μαζεμένες για την ομάδα που τον στήριξε. Συγκεκριμένα, κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, επικρατώντας του Αμβούργου με 1-0.

Το… τρελό σερί και ο επίλογος

Η Νότιγχαμ παρέμεινε αήττητη από τις 26 Νοεμβρίου του 1977 έως τις 9 Δεκεμβρίου του 1978 στο αγγλικό πρωτάθλημα, το οποίο μεταφράζεται σε 42 αγώνες, με το ρεκόρ αυτό να καταρρίπτεται από την Άρσεναλ τον Αύγουστο του 2004, ένα μήνα πριν το θάνατό του. Ο επίλογος στην 18ετία του Κλαφ στην Νότιγχαμ, γράφτηκε την σεζόν 1992-93, μετά τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία, με τον έμπειρο τεχνικό να έχει ήδη σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού. Ο Κλαφ ανακρίθηκε από τις αρχές για την μεταγραφή του Τέντι Σέριγχαμ, καθώς υπήρχαν υποψίες για παράνομες πληρωμές από τις μεταγραφές.

Τον Ιανουάριο του 2003, ο Κλαφ υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος, με τους γιατρούς να μην του δίνουν παραπάνω από δυο εβδομάδες ζωής. Ωστόσο, κατάφερε να αντέξει για 20 μήνες, με τον καρκίνο, ο οποίος τον λύγισε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2004. Το «άστρο» του Μπράιαν Κλαφ, ενέπνευσε αρκετούς νέους προπονητές, ενώ η θητεία του στην Λινς έγινε και ταινία, η οποία έχει τίτλο «Damned United», και αναφέρεται στην περιπετειώδη θητεία του μεγάλου τεχνικού στα «παγώνια».






Μπράιαν Κλαφ: Οκτώ χρόνια χωρίς τον θρύλο (photos+ videos)



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved