Πάολο Ρόσι: Ένας… παρεξηγημένος κανονιέρης! (video)

Πάολο Ρόσι: Ένας… παρεξηγημένος κανονιέρης! (video)

Σαν σήμερα, πριν από 55 χρόνια, γεννήθηκε στο Πράτο της Ιταλίας ο Πάολο Ρόσι, ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς της ιστορίας του ποδοσφαίρου, ο οποίος το 1982 οδήγησε την «σκουάντρα ατζούρα» στην κατάκτηση του Μουντιάλ.

Ο Ρόσι ξεκίνησε την καριέρα του στην Κόμο, ενώ αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος, είναι πως αρχικά η θέση του ήταν δεξί εξτρέμ!

Η καριέρα του άλλαξε στην Βιτσέντσα, το 1976, όταν ο τεχνικός της ομάδας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον 20χρονο τότε Ρόσι, στην κορυφή της επίθεσης. Αμέσως το ταλέντο του νεαρού ποδοσφαιριστή φάνηκε, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Serie Β στην πρώτη του χρονιά στην κορυφή της επίθεσης!

Ο Ρόσι απέδειξε και την επόμενη χρονιά στην Serie Α, πως είναι ένας τεράστιος επιθετικός, καθώς κατάφερε να σκοράρει 24 τέρματα και έγινε ο πρώτος παίκτης που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σε δυο κατηγορίες μέσα σε δυο συναπτά έτη!

Ο Έντσο Μπεαρζότ, ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, πήρε τον Ρόσι στην Εθνική ομάδα για το Μουντιάλ του 1978 και ο άσος της Βιτσέντσα πέτυχε 3 γκολ και μοίρασε 4 ασίστ, με τους «ατζούρι» να κατακτούν την 4η θέση.

Η Βιτσένσα πρόφερε στον Ρόσι συμβόλαιο 2,6 εκατομμυρίων λιρών για να τον κρατήσει, με τον διεθνή επιθετικό να γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Ιταλία! Ωστόσο, ο Ρόσι παραχωρήθηκε το 1979 ως δανεικός στην Περούτζια καθώς η Βιτσέντσα υποβιβάστηκε.

Κάπου εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια του ήρωα μας… Στην Ιταλία ξεσπάει το σκάνδαλο «Τοτονέρο», με την συμμετοχή των Μίλαν, Λάτσιο, Περούτζια, Μπολόνια, Αβελίνο, Ταράντο και Παλέρμο. Ο Ρόσι κρίνεται ένοχος και τιμωρείται με τριετή αποκλεισμό!

Χρόνια μετά, ένας από τους ανθρώπους που είχαν καταθέσει στην δίκη το 1980 παραδέχθηκε πως οι κατηγορίες κατά του Ρόσι κατασευάστηκαν και δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του…

Όλα έδειχναν πως ο Ρόσι είχε ολοκληρώσει την καριέρα του. Ωστόσο ο Έντσο Μπεαρζότ δεν τον ξέχασε…

Το Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία πλησίαζε και ο αποκλεισμός του Ρόσι μειώθηκε από τρία σε δυο χρόνια. Ο Μπεαρζόν καλεί στην αποστολή τον Ρόσι, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί καθόλου! Ο Τύπος και οι οπαδοί στην Ιταλία κατέκριναν τον Μπεαρζότ, ωστόσο ο έμπειρος τεχνικός ήξερε καλύτερα από όλους τι μπορεί να κάνει ο Ρόσι…

Στις 11 Ιουλίου, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ακούστηκε το τελικό σφύριγμα της λήξης στην διοργάνωση, με την Ιταλία να επικρατεί με 3-1 της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Ο Πάολο Ρόσι αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 6 γκολ και κατακτά τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της Ευρώπης και στην συνέχεια του κόσμου!

Highlight της διοργάνωσης, ήταν η εμφάνιση του Ρόσι στον αγώνα με την Βραζιλία του Σόκρατες, του Ζίκο και του Φαλκάο όπου οι «ατζούρι» με χατ-τρικ του… αποδιοπομπαίου τράγου μέχρι τότε προκρίθηκαν στα προημιτελικά.

Η Γιουβέντους, πήρε τον Ρόσι και του έδωσε μια δεύτερη ευκαρία και στην «βέκια σινιόρα» κατέκτησε δυο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο (1983), το Κύπελλο Κυπελλούχων (1984), το Ευρωπαϊκό Super Cup (1984) και φυσικά το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1985)!

Η καριέρα του στην Γιουβέντους ολοκληρώθηκε το 1985, παίρνοντας μεταγραφή για την Μίλαν, όπου δεν πέτυχε τίποτα ιδιαίτερο στον ένα χρόνο που παρέμεινε στους «ροσονέρι», ωστόσο άπαντες τον θυμούνται για τα δυο τέρματα που πέτυχε απέναντι στην «μισητή» Ίντερ.

Το 1986, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα για το Μουντιάλ του Μεξικό, ωστόσο δεν αγωνίστηκε. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η Βερόνα, όπου το 1987, σε ηλικία 31 ετών αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Με την Εθνική ομάδα, ο Ρόσι πέτυχε 20 τέρματα σε 48 παιχνίδια ενώ το 2004 ο Πελέ τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους 125 σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της ιστορίας. Πλέον ο Ρόσι είναι μακριά από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, καθώς είναι μεσίτης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Πάολο Ρόσι είναι ένας από τους δυο παίκτες (ο άλλος είναι ο Μάριο Κέμπες) που κατέκτησε τα πάντα σε ένα Μουντιάλ καθώς αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ, πολυτιμότερος παίκτης και φυσικά Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ακόμη και σήμερα ο Ρόσι, είναι ήρωας στα μάτια των Ιταλών…



Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Παναθηναϊκός AKTOR: «Μάρτυρες "καταδρομικής επιχείρησης" εποχής Μπερτομέου - Δείξτε σεβασμό»
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Conference League, Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Με φιλοξενούμενους οπαδούς οι ημιτελικοί
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Αγορές με ακόμα πιο δυνατές αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα για το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved