Παναθηναϊκός: Ο Λοντίγκιν των 10 εκατ. ευρώ, η «προδοσία», ο Καπέλο κι ο αιώνιος αντίπαλος (vids)
Intime

Παναθηναϊκός: Ο Λοντίγκιν των 10 εκατ. ευρώ, η «προδοσία», ο Καπέλο κι ο αιώνιος αντίπαλος (vids)

Παναθηναϊκός: Ο Γιούρι Λοντίγκιν έρχεται στο «τριφύλλι» για να κάνει ξανά πρωταθλητισμό και να θυμηθεί τις ένδοξες στιγμές με τη Ζενίτ, αλλά και την παρουσία του στην Εθνική Ρωσίας.

Ο Γιούρι Βλαντιμίροβιτς Λοντίγκιν είναι ένας ικανός τερματοφύλακας.

Σε σημείο που κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν πήγε ποτέ μετά τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα. Έφτασε από μία ομάδα επιπέδου Champions League να γυρίζει στην Ελλάδα. Στον ΠΑΣ Γιάννινα δύο χρόνια κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του και την εμπειρία του και κέρδισε μία τελευταία ευκαιρία στην καριέρα του, σε ηλικία 32 ετών, να παίξει σε έναν μεγάλο σύλλογο.

 Ο Παναθηναϊκός με την απόκτησή του ασφαλώς ενισχύεται και παίρνει έναν παίκτη ελεύθερο χωρίς κάποιο υπέρογκο συμβόλαιο. Στη Ρωσία, άλλωστε, ο μισός Έλληνας Λοντίγκιν εισέπραξε αρκετά χρήματα για να βάζει μόνο αυτά πάνω απ’ όλα στην καριέρα του. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Το ξεκίνημα και η Ξάνθη με Ουζουνίδη

Ο Λοντίγκιν γεννήθηκε στο Βλάντιμιρ της Ρωσίας στις 26/5/1990, από Ρώσο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στη Δράμα, απ’ όπου και είναι η καταγωγή της μητέρας του.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 2002 στην παιδική ομάδα ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου «Ακρίτας Κ. Νευροκοπίου». Συμμετείχε για δύο χρονιές, μέχρι το καλοκαίρι του 2004, έως ότου μαζί με την οικογένειά του επέστρεψε στη Ρωσία. Εκεί, κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου 2004-2005, δεν αγωνιζόταν με τα χρώματα κανενός συλλόγου και οι μοναδικές συμμετοχές του ήταν αυτές σε σχολικά πρωταθλήματα και τουρνουά 5x5.

Το 2005 η οικογένειά του γύρισε στην Ελλάδα και ο Λοντίγκιν εντάχθηκε ξανά στο δυναμικό της ομάδας του Νευροκοπίου, αυτή τη φορά των Ανδρών. Η χρονιά αυτή ήταν η πρώτη για τον πολλά υποσχόμενο τερματοφύλακα σε πρωτάθλημα Ανδρών.

Το καλοκαίρι του 2006, σε ηλικία των 16 ετών, δοκιμάστηκε στην ομάδα Νέων της Ξάνθης, η οποία και τον απέκτησε. Έπειτα από 3 σεζόν στην ομάδα Νέων, το 2009, υπέγραψε με την πρώτη ομάδα της Ξάνθης, σε ηλικία των 19 ετών, το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του.

Την περίοδο 2010-2011 πήγε ως δανεικός για ένα χρόνο στον Εορδαϊκό, όπου ήταν βασικός όλη τη σεζόν. Το καλοκαίρι του 2011 επέστρεψε στην Ξάνθη και συμμετείχε στην προετοιμασία.

Την περίοδο 2013-14 ξεκίνησε πλέον η ανοδική πορεία. Το ντεμπούτο του, όμως, το έκανε την τελευταία αγωνιστικής της περιόδου 2011-12.  Στις 22/4/12 στον εντός έδρας αγώνα με τον Εργοτέλη (4-2 νίκησε η Ξάνθη) με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Με τον πρώην τεχνικού του Παναθηναϊκού ήταν βασικός, λοιπόν, τη σεζόν 2012-13. Σε 24 ματς συνολικά με την Ξάνθη είχε 13 χωρίς να δεχθεί γκολ.

ΠΑΟΚ, λίγο Ολυμπιακός και Ζενίτ

Η παρουσία του προκάλεσε το ενδιαφέρον ομάδων. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη μπήκε στο κόλπο, αλλά τελικά αποκτήθηκε ο Ιτάνζ. «Πρώτος ενδιαφέρθηκε ο ΠΑΟΚ. Μετά το μεταξύ μας παιχνίδι (27/01/2013) ενημερώθηκα για το ενδιαφέρον. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν θετική. Υποτίθεται θα με καλούσε ο κ. Τσιστιακόφ, όμως το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ. Μετά από λίγες ώρες διάβασα ότι πήραν τον Ιτάντζ. Πιθανώς το θέμα ήταν οικονομικό. Για τον Ολυμπιακό μάλλον το ενδιαφέρον ήταν μόνο φιλολογικό», είχε δηλώσει ο Λοντίγκιν.

Η Ζενίτ, λοιπόν, κάνει την έκπληξη και τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2013 έναντι 900.000 ευρώ με προπονητή τον Σπαλέτι!

Η «προδοσία» και τα 10 εκατ. ευρώ

Στη Ρωσία ήταν άγνωστος, αλλά την πρώτη κιόλας σεζόν μέτρησε 41 συμμετοχές. Βασικό στέλεχος, αλλά όχι πρωταθλητής. Η Εθνική Ελλάδας, παράλληλα, τον έχει βάλει στο μάτι με τεχνικό τον Φερνάντο Σάντος. Τελικά, όμως, αντί για Ελλάδα, έπαιξε στην Εθνική Ρωσίας. Πολλοί, μάλιστα, τον κατηγόρησαν για προδότη. Ας δούμε τι είχε δηλώσει ο ίδιος.

«Κλήθηκα πρώτη φορά για το ματς με τη Βοσνία. Το έμαθα από την γυναίκα μου, που παρακολούθησε τον Σάντος στην τηλεόραση. Με το που μου το είπε η Μαριάννα, έκανα μακροβούτι στον καναπέ από τη χαρά μου! Λίγο αργότερα ήρθε και το τηλεφώνημα του team manager της Εθνικής κ. Μαχαίρα, για να επισημοποιηθεί η κλήση μου. Στο επόμενο ματς με τη Λιθουανία ήμουν στην προεπιλογή, αλλά η Ζενίτ με είχε καλέσει για ιατρικές εξετάσεις. Πήγα με άδεια του Σάντος στην Αγία Πετρούπολη. Επιστρέφοντας, όμως, βρέθηκα εκτός αποστολής.

Ο Φύσσας με ενημέρωσε να είμαι έτοιμος για τα ματς με Λιχτενστάιν και Λετονία στις αρχές Σεπτέμβρη. Η Ζενίτ μού είπε ότι αν δεν έπαιζα ως Ρώσος, δεν θα ήμουν βασικός. Μεγάλο το δίλημμα, έντονος ο προβληματισμός, δύσκολη η απόφαση. Σκέφτηκα το μέλλον μου, την οικογένειά μου. Επέλεξα βασικός κι εθνική Ρωσίας καθαρά ποδοσφαιρικά, ενημερώνοντας την Ομοσπονδία για την απόφασή μου. Υπάρχουν στιγμές που με ρωτάει ακόμα ο εαυτός μου αν πήρα τη σωστή απόφαση, αλλά οι άντρες είμαστε για να παίρνουμε αποφάσεις κι επέλεξα τη Ζενίτ. Και πιστεύω ότι το πεπρωμένο μου ήταν να παίξω στη Ζενίτ. Παράλληλα, θεωρώ ότι στην Ελλάδα εκείνη την εποχή κανείς δεν πίστευε ότι ο Λοντίγκιν μπορεί να παίξει σε τόσο υψηλό επίπεδο και να "χαθεί" από την Εθνική. Ούτε εγώ δεν το ήξερα.

Από τη μέρα που γεννήθηκε ο Γιούρι Λοντίγκιν ήταν 50-50 κι έτσι παραμένει. Τώρα, όσον αφορά περί προδοσίας, ασπάζομαι τη φράση του Βολταίρου. Διάβασα ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια για την επιλογή μου, αλλά δεν επηρεάστηκα. Δε θα απολογηθώ γιατί επέλεξα να παίξω ποδόσφαιρο σε μία μεγάλη ομάδα, καθώς επαναλαμβάνω ότι η επιλογή μου ήταν ανάμεσα στη Ζενίτ και στην Εθνική Ελλάδας».

Στις 24 Αυγούστου του 2013, λοιπόν, ο Λοντίγκιν επέλεξε την Εθνική Ρωσίας Με την Ελλάδα έπαιξε στην εθνική ελπίδων το διάστημα 2010-12, αλλά η αναγνώριση διεθνώς ήρθε με την κλήση από τον Φάμπιο Καπέλο. Ο Ιταλός τεχνικός της Ρωσίας τον κάλεσε πρώτη φορά στις 4/10/13 για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, για τα ματς με Λουξεμβούργο και Αζερμπαϊτζάν. Ντεμπούτο, όμως, έκανε στις 19/11/13 σε φιλικό με τη Νότια Κορέα.

Ο Λοντίγκιν ήταν μέλος της εθνικής Ρωσίας τελικά στο Μουντιάλ, όπου πήγε η Ελλάδα κι έφτασε στους 16, αλλά δεν έπαιξε (βασικός ο Ακινφέεφ). Ήταν επίσης μέλος της Εθνικής Ρωσίας και στο Euro 2016. Συνολικά μέτρησε 11 εμφανίσεις με την ομάδα της χώρας του πατέρα του.

Το πρώτο του και μοναδικό πρωτάθλημα, ο  Λοντίγκιν το πήρε τη σεζόν 2014-15 με τη Ζενίτ. Βασικός και με εμπειρία και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Λοντίγκιν έχει 44 αγώνες σε ομίλους και προκριματικά Champions League και Europa League. Σε ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης έχει 19 ματς και στο Europa League, πάντα σε ό,τι αφορά ομίλους έχει 15 αγώνες. Εμπειρία απαραίτητη για τον Παναθηναϊκό, τώρα που επέστρεψε στην Ευρώπη. Εκείνο το διάστημα, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2015, η τιμή του είχε εκτοξευτεί μίνιμουμ στα δέκα εκατ. ευρώ, ακούγονταν πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, αλλά παρέμεινε στη Ρωσία.

Ο Ολυμπιακός, οι ξεναγήσεις και ο ΠΑΣ

Στο πρώτο μισό της σεζόν 2018-19 κι αφού ο Λοντίγκιν είχε πάρει μετά το πρωτάθλημα, το 2015, το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ το 2016, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση από τη Ζενίτ. Είχε μία συμμετοχή και στις 27/1/19 παραχωρήθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό.

Έμεινε, όμως, στη σκιά του Ζοσέ Σα, μέτρησε μόλις 3 παιχνίδια και γύρισε το καλοκαίρι στη Ζενίτ. Στις 16/6/19 ο γενικός διευθυντής των Ρώσων Αλεξάντρ Μεντβέντεφ είπε ότι η ομάδα δεν προσφέρει συμβόλαιο στον Λοντίγκιν κι αυτός στις 3/8/19 κατέληξε στην Τουρκία και τη Γκαζιάντεπ. Δεν καθιερώθηκε εκεί και έπειτα από μόλις 5 συμμετοχές, στις 10/1/20 ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Στις 18/2/20 γύρισε στη Ρωσία για την Άρσεναλ Τούλα, αλλά κι εκεί δεν στάθηκε. Είχε μόλις δύο ματς.

Πήρε, λοιπόν, την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα. Από το καλοκαίρι του 2020 έως τον Γενάρη του 2021 δεν είχε ομάδα. Τον επέλεξε ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Λοντίγκιν στις 27/1/21 έκανε ντεμπούτο στη νίκη με 2-0 επί της ΑΕΚ. Πέρσι έφτασε αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

 Σε 1,5 χρόνο ο Λοντίγκιν μέτρησε 50 ματς με τον ΠΑΣ, έδειξε την ποιότητά του, την εμπειρία του, ένας άψογος επαγγελματίας που δεν έχει δώσει δικαιώματα. Το αν ο Παναθηναϊκός έκανε καλά που τον επέλεξε, θα φανεί πλέον στο χόρτο. Το σίγουρο είναι ότι ο Λοντίγκιν έχει τη δίψα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά, όπως την πρώτη του σεζόν στη Ζενίτ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: Στα πράσινα ο Λοντίγκιν

Παναθηναϊκός: Στα πράσινα ο Λοντίγκιν

Παναθηναϊκός: Το ενδιαφέρον για Καρλίτος και η αποκάλυψη για το μέλλον του Ισπανού

Παναθηναϊκός: Το ενδιαφέρον για Καρλίτος και η αποκάλυψη για το μέλλον του Ισπανού

Παναθηναϊκός: Σενάρια για Νολίτο - Τα δεδομένα για τον Ισπανό (video)

Παναθηναϊκός: Σενάρια για Νολίτο - Τα δεδομένα για τον Ισπανό (video)

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved