Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς κέρδισε παίκτες και κόσμο – Το Κύπελλο και το μεγάλο στοίχημα

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς κέρδισε παίκτες και κόσμο – Το Κύπελλο και το μεγάλο στοίχημα

Παναθηναϊκός: Οι φίλοι του «τριφυλλιού» έβαλαν στις καρδιές τους τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς κι αυτό σημαίνει πολλά. Η κατάκτηση του Κυπέλλου και το στοίχημα του ίδιου για τη νέα σεζόν.

Η ΠΑΕ δεν περίμενε τον τελικό με τον ΠΑΟΚ και το αποτέλεσμά του για να ορίσει την παραμονή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός ανεξάρτητα τι θα συμβεί το Σάββατο στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, επέστρεψε στην Ευρώπη, κάτι που φάνταζε βέβαια αυτονόητο. Ήταν ένα βήμα προς την κανονικότητα. Υποθετικά πάντα, αν ο Παναθηναϊκός δεν έβγαινε στην Ευρώπη και με ήττα στο Κύπελλο, ασφαλώς θα ήταν μία τεράστια αποτυχία. Και τότε πολλοί απ’ αυτούς που τώρα φωνάζουν και τραγουδούν το όνομά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, να ζητούσαν το κεφάλι του.

Μετά το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας, για τα play offs, άλλοι τα είχαν με τη διαιτησία, άλλοι με τον Σέρβο τεχνικό. Τότε που όλοι γκρίνιαζαν είχα αναφέρει σε blog ότι πρέπει να μείνει. Κι ας αποτύχει. Ο Παναθηναϊκός φέτος ακόμα και στην κανονική διάρκεια, όπου είχε δέκα ήττες ήταν σε πολλά «δοκάρι κι έξω».

Στα play offs έφτασε το τελευταίο του ματς για να γνωρίσει την πρώτη του ήττα στην Τούμπα και μάλιστα με αρκετές αλλαγές. Έμεινε όρθιος αν και μισός με τον Άρη, στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, νίκησε στο Φάληρο κι εντός τους λύγισε όλους, πλην της ΑΕΚ, στην οποία όμως είχε ρίξει τρία από το μισάωρο λίγες μέρες νωρίτερα.

Η διοίκηση είχε σε εκτίμηση τον 59χρονο Σέρβο. Για την ακρίβεια 60χρονο. Θα τα κλείσει στις 8 Ιουλίου.  Τότε θα γνωρίζει τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού στον 2ο ή 3ο προκριματικό και θα προετοιμάζει την ομάδα με ορισμένα νέα πρόσωπα.

Η συμφωνία

Η παραμονή απλά σφραγίστηκε σήμερα. Για την ακρίβεια οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν παρθεί πριν αρχίσουν τα play offs και τότε έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον. Ο Γιάννης Αλαφούζος ήθελε να κρατήσει τον Σέρβο τεχνικό, ο τελευταίος ήθελε να μείνει. Δεν έμαθε τώρα τον Παναθηναϊκό. Έπαιξε κι έζησε χρόνια στην Ελλάδα, πήγε στην Κύπρο, γνώριζε το μέγεθός του και τη νοοτροπία του.

Επιθυμούσε απλά να δει πράγματα και πέρσι η συμφωνία ήταν για έναν χρόνο. Ξένισε πολλούς. Η αλήθεια; Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, έμοιαζε με συμβίωση πριν τον γάμο. Έμαθε η κάθε πλευρά τα χούγια της άλλης. Και αποφάσισαν να πορευθούν μαζί έως το 2024. Όσο για το οικονομικό, θα υπάρχει μία μικρή αύξηση, όπως τονίζουν κάποιες πηγές, αλλά όχι μεγάλη, αφού ήδη ο Γιοβάνοβιτς και οι συνεργάτες του ήταν υψηλά αμειβόμενοι. Προβλέπονται στη νέα συμφωνία, ωστόσο, ορισμένα σημαντικά μπόνους για την Ευρώπη (είσοδο σε ομίλους) και φυσικά κατάκτησης τίτλων.

Οι λόγοι της παραμονής

Υπήρξαν φουρτούνες, αλλά ο έμπειρος προπονητής έχτιζε σιγά σιγά. Και την εικόνα της ομάδας του και το προφίλ του ίδιου και των συνεργατών του. Τρεις οι λόγοι παραμονής. Στις 14 Ιουνίου 2021 ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό. Πριν από 11 μήνες. Στις 16 Ιουνίου παρουσιάστηκε. Μετρημένος. Σοβαρός, με χαμηλούς τόνους. «Να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του κόσμου». Αυτή ήταν η ατάκα του. Ούτε υποσχέσεις, ούτε μεγάλα λόγια. Ήξερε ότι θα παραλάβει χάος.

Το πρώτο που έκανε σαν προπονητής ήταν να κερδίσει τους παίκτες του. Ο τελειωμένος Αϊτόρ έγινε σταθερά. Ο Καρλίτος έστω και για έναν γύρο ήταν killer. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να είναι στα δικαστήρια με τον Βιγιαφάνιες. Όλα πέρασαν στην άκρη και ο Αργεντινός στα χέρια του Ιβάν είναι πιο ώριμος και πειθαρχημένος τακτικά, από ποτέ.

Ο Ιωαννίδης και ο Αλεξανδρόπουλος εξελίχθηκαν. Ο Κώτσιρας μετά από έναν τραγικό πρώτο γύρο, συνήλθε. Ο Χουάνκαρ έχει βγάλει τις δυνατότητές του και ήταν το καλύτερο αριστερό μπακ του πρωταθλήματος. Ο Μαουρίσιο έπαιζε για τον Παναθηναϊκό και δεν έκλαιγε πάνω από τη χαμένη προσφορά των Αράβων τον περασμένο Αύγουστο. Έκανε τους παίκτες να παίζουν για την ομάδα.

Ασφαλώς και δεν είναι τέλειος. Ορισμένες επιλογές του δεν βγήκαν. Ο Σάρλια δεν είναι πρώτο βιολί στην άμυνα, ο Λούντκβιστ απέτυχε. Δεν μπόρεσε να πάρει το 100% από τον Βιτάλ, ο Μακέντα είχε τα δικά του, ο Χατζηγιοβάνης κινήθηκε στη μετριότητα. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έπαιζε ποδόσφαιρο. Συμπαγής, ειδικά με το 4-3-3 και μετά από εκείνο το 1-3 από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Καθόλου προβλέψιμος. Επιθέσεις από τα άκρα, από τον άξονα, πιο δυνατός ο Παναθηναϊκός στις στατικές φάσεις. Ο Γιοβάνοβιτς κέρδισε το πρώτο στοίχημα για έναν προπονητή. Τους ποδοσφαιριστές. Τα αποδυτήρια της ομάδας του.

 Ο κόσμος

Μετά τους παίκτες, σταδιακά ο Σέρβος τεχνικός κέρδισε και τον κόσμο. Σημαντικό αυτό σε μεγάλη ομάδα. Φυσικά, όπως αναφέραμε, οι Έλληνες, είναι περισσότερο «δοκάρι και μέσα όλα καλά», «δοκάρι κι έξω όλα στραβά». Πολλοί έβλεπαν ότι η ομάδα είχε μία ταυτότητα. Πίστευαν στον Γιοβάνοβιτς.

Αλλά όταν εξασφαλίστηκε η έξοδος στην Ευρώπη, στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, άκουσε τόσο δυνατά το όνομά του. Έως τότε χειροκροτήματα, εκτίμηση, αλλά μέχρι εκεί. Φυσικά δεν μιλούσε με κολακευτικά λόγια μόνο ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Το έκαναν και το κάνουν και οι αντίπαλοι.

Οι στόχοι και το στοίχημα

Ο τρίτος λόγος που ουσιαστικά τελείωσε την παραμονή, ήταν μεν η έξοδος στην Ευρώπη και η συμμετοχή στο Κύπελλο. Κυρίως, όμως, τα αποτελέσματα με όλους τους μεγάλους. Ο Παναθηναϊκός πήρε φέτος ντέρμπι, σε μεγάλο βαθμό αξιοποίησε την έδρα του, ήταν ανταγωνιστικός σε κάθε δυνατό ματς εκτός και έδειξε ότι μπορεί με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο να διεκδικήσει την κορυφή. Πάντα με τα κατάλληλα εργαλεία εντός χορταριού φυσικά.

Το Κύπελλο είναι μία πρόκληση για όλους. Φυσικά και για τον Γιοβάνοβιτς. Θα είναι τέλειο η πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό να συνοδευτεί με τίτλο. Η ανακοίνωση της συμφωνίας πριν τον τελικό αυξάνει τον ενθουσιασμό. Το Κύπελλο θα απογειώσει τον Σέρβο στα μάτια του κόσμου. Θα μπει στις καρδιές των οπαδών. Κάτι ανάλογο είχε γίνει με τον Αναστασίου το 2014.

Εκείνος έμεινε σχεδόν 2,5 χρόνια. Ο Γιοβάνοβιτς, αν εξαντλήσει το συμβόλαιό του, θα φτάσει τα τρία και θα τον ξεπεράσει. Θα είναι ο μακροβιότερος με τον Αλαφούζο στην ηγεσία.

Στον ΑΠΟΕΛ έμεινε από το 2008 έως το 2013. Στην Αλ Νασρ από το 2013 έως το 2018. Δεν είναι προπονητής με ημερομηνία λήξης. Στεριώνει όπου πηγαίνει. Ακόμα κι ως ποδοσφαιριστής, μόλις σε τρεις ομάδες αγωνίστηκε. Στον Ηρακλή έμεινε δέκα χρόνια. Δύσκολο καράβι ο Παναθηναϊκός, όμως, ο ίδιος δεν φοβάται να το οδηγήσει. Και ο τελικός προορισμός, το λιμάνι του, είναι το πρωτάθλημα. Αυτό είναι το μεγάλο του στοίχημα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: Τεράστια κίνηση πριν τον τελικό - Γιοβάνοβιτς έως το 2024!

Παναθηναϊκός: Τεράστια κίνηση πριν τον τελικό - Γιοβάνοβιτς έως το 2024!

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς δείχνει τον δρόμο προς την Ευρώπη - «Ο Panathinaikos επέστρεψε» (pic)

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς δείχνει τον δρόμο προς την Ευρώπη - «Ο Panathinaikos επέστρεψε» (pic)

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα: Πρωτοφανής αποθέωση για Γιοβάνοβιτς, ζήτησε το κύπελλο ο κόσμος (video)

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα: Πρωτοφανής αποθέωση για Γιοβάνοβιτς, ζήτησε το κύπελλο ο κόσμος (video)

Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Σοκ για την Πάουλα Μπαντόσα: Ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της Σαμπαλένκα (vid)
Σοκ για την Πάουλα Μπαντόσα: Ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της Σαμπαλένκα (vid)
Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV
Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved