Οι «κοκορομαχίες» των πάγκων - Προπονητικά μίση που πέρασαν στην ιστορία (Videos)

Οι «κοκορομαχίες» των πάγκων - Προπονητικά μίση που πέρασαν στην ιστορία (Videos)

Καλές οι εκατέρωθεν δηλώσεις αποθέωσης και τα αγκαλιάσματα, όμως μια καλή παραδοσιακή μανούρα ανάμεσα σε προπονητές έχει πάντα τη δική της χάρη - Το OnSports σας παρουσιάζει ορισμένες απ’ τις χαρακτηριστικότερες κόντρες των πάγκων.

Οι ποδοσφαιριστές τρέχουν, μαρκάρουν, αντιδρούν. Όπως έχουν δηλώσει το άγχος τους σταματά μόλις πατήσουν χορτάρι. Γιατί εκεί ξεδίνουν, ξεχνούν το πριν. Οι προπονητές των ομάδων όμως, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Το πάνω κάτω στο χώρο που δικαιούνται να κινούνται, είναι το καλύτερο αγχολυτικό γι’ αυτούς.

Άγχος, πίεση, νεύρα, αγωνία. Όλα ξεσπούν σε εκείνο το μικρό παραλληλόγραμμο μπροστά απ’ τον πάγκο. Ή στις διαμαρτυρίες προς τον τέταρτο, οι οποίες και πλέον έχουν μειωθεί. Γιατί δεν υπάρχει απλά η παρατήρηση, αλλά η κάρτα του διαιτητή που στερεί την παρουσία στον πάγκο από επόμενες αναμετρήσεις.

Ακόμη ευκολότερα οι διαφωνίες και οι εντάσεις, μέσω των δηλώσεων πριν και μετά τις αναμετρήσεις. Αποκορύφωμα και των νεύρων, αλλά και των προσπαθειών για τα περίφημα mind games.

Ο ένας ξεσπά στον άλλο πολλές φορές. Μπινελίκια, τσαμπουκάδες ανάμεσα στους πάγκους των ομάδων. Κυρίως ανάμεσα στους τεχνικούς των δύο ομάδων. Δεν πέρασαν πολλές μέρες απ’ το Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ. Γκουαρντιόλα και Κλοπ αγκαλιάστηκαν, έκαναν δηλώσεις αποθεωτικές ο ένας για τον άλλο. Αποτελώντας μάλλον την εξαίρεση στον κανόνα.

Ο οποίος κανόνας υπαγορεύει την ένταση και τα νεύρα. Ειδικά όταν εμπλέκονται ισχυρές προσωπικότητες. Που δε δέχονται «μύγα» στο σπαθί τους. Έτσι μια ατάκα αρκεί για να λειτουργήσει σαν τον σπινθήρα στο μπαρούτι.

Το OnSports σεβόμενο ένα στοιχείο που εμπεριέχεται ως στο ρομαντισμό του αθλήματος ακόμη-ακόμη, σας παρουσιάζει ορισμένες απ’ τις χαρακτηριστικότερες προπονητικές κόντρες της ιστορίας. Ανθρώπων που ίσως να μη μισούσε ο ένας τον άλλο, αλλά η προσωπικότητά τους και η «τρέλα» τους για επικράτηση, καπέλωνε κάθε τους καλή πρόθεση απέναντι στον συνάδερφό τους.

Βενγκέρ-Μουρίνιο

Απ’ τα μεγαλύτερα μίση ανάμεσα σε προπονητές. Ο ένας απεχθανόταν τον άλλο σε σημείο υπερβολής. Ο Ζοζέ Μουρίνιο φέρεται να είχε πει για τον Αρσέν Βενγκέρ, πως θέλει να του δώσει γροθιά στο πρόσωπο!

Στα πολλά ματς που τέθηκαν αντιμέτωποι, οι διαφωνίες και οι «κοκορομαχίες» τους στους πάγκους, έμειναν στην ιστορία. Κορυφαία στιγμή ένα ντέρμπι Τσέλσι-Άρσεναλ, μετά από δυνατό μαρκάρισμα του Τέρι στον Αλέξις Σάνστσες. Έβαλαν τον τέταρτο στη μέση και διαφωνούσαν σαν παιδιά δημοτικού για το ποιος πρέπει να πάει στο σημείο που ορίζει ο κανονισμός ως επιτρεπτό για να βρίσκονται! Σε τέτοιο βαθμό που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο και ο Αλσατός έσπρωξε τον Πορτογάλο που συνέχιζε να του υποδεικνύει τι πρέπει να κάνει.

 

Κλαφ-Ρέβι

Ιστορικά απ’ τις μεγαλύτερες κόντρες προπονητών. Μπράιαν Κλαφ και Ντον Ρέβι. Ο πρώτος μυθική προσωπικότητα με αποκορύφωμα τα δύο Ευρωπαϊκά τρόπαια με τη Νότιγχαμ. Ο Ρέβι είχε επιτυχίες με τη Λιντς, την οποία αντιπαθούσαν πολλοί λόγω του υπερβολικά σκληρού της στυλ.

Είχαν φτάσει σε σημείο να τσακωθούν στον τηλεοπτικό «αέρα» το Σεπτέμβριο του 1974. Ήταν τη μέρα που ο Κλαφ είχε απολυθεί απ’ τη Λιντς μόλις μετά από 44 μέρες παρουσίας του εκεί. Στιγμή και κόντρα που στάθηκε αφορμή μέχρι και για να γυριστεί ταινία, το «Damned United».

 

Φέργκιουσον-Βενγκέρ

Εδώ δεν υπήρχε μίσος. Το αντίθετο. Αμοιβαίος σεβασμός. Εκ των πραγμάτων τα πολλά χρόνια κόντρας στους αγωνιστικούς χώρους, έδιναν αμέτρητες αφορμές έντασης. Η δυναστεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρήκε ξαφνικά αντίπαλο την Άρσεναλ του Γάλλου.

Ο Βενγκέρ έγινε ο πρώτος μη Βρετανός που κατακτά την Premier League (1998). Ισχυρότατες προσωπικότητες που για 16 χρόνια έδωσαν αμέτρητες «μάχες» όντας δίπλα-δίπλα στους πάγκους. Οι δημόσιες διαφωνίες τους, πολλές. Όπως και ο απεριόριστος σεβασμός που έτρεφε και τρέφει ο ένας για τον άλλο.

Μουρίνιο-Μπενίτεθ

Εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, με τον Ζοζέ Μουρίνιο να είναι η γνωστή εκρηκτική προσωπικότητα, τη στιγμή που ο Ράφα Μπενίτεθ είναι φαινομενικά πιο ήρεμος. Οι δυο τους έδωσαν αρκετές «μάχες» στην Premier League. Κυρίως στα Τσέλσι-Λίβερπουλ, αλλά υπήρξαν αντίπαλοι και στις αναμετρήσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Νιούκαστλ.

Τον τόνο της κόντρας έδινε πάντα ο Πορτογάλος, με τον έντονο χαρακτήρα του. Ο μόνος που «έβγαζε απ’ τα ρούχα του» τον Ισπανό. Η πιο «καυτή» στιγμή της κόντρας τους πάντως, ήταν όταν ο Μπενίτεθ ανέλαβε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η σύζυγός του είχε δηλώσει πως ο άντρας της «καθαρίζει τα χάλια του Μουρίνιο»! Ο special one προφανώς δεν το άφησε να περάσει έτσι, λέγοντας: «Η κυρία έχει μπερδευτεί, στην Τσέλσι και τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν αντικατέστησε εμένα. Αυτό έγινε μόνο στην Ίντερ όταν και κατέστρεψε σε λίγες εβδομάδες την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Καλύτερα η κυρία να ανησυχεί για τη διατροφή του άντρα της και όχι να ασχολείται μαζί μου»!

 

Φέργκιουσον-Νταλγκλίς

Μεγαλωμένοι στη Γλασκώβη υπήρξαν παίκτες των Ρέιντζερς και της Σέλτικ. Η αντιπαλότητά τους προφανώς και μεγάλωσε όταν ήταν αντίπαλοι στους πάγκους Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ κυρίως. Ο παλαίμαχος των «reds» είχε τους τίτλους με το μέρος του αρχικά, αλλά δυσκολευόταν απίστευτα να νικήσει τη Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ.

Συναντήθηκαν ξανά 20 χρόνια μετά, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η εποχή των «κόκκινων διαβόλων». Πολλές περιπτώσεις δηλώσεων που υπόβοσκαν την κόντρα. Η χαρακτηριστικότερη όλων, η στιγμή που ο Νταλγκλίς είπε πως όταν μιλά η κόρη του βγάζει περισσότερο νόημα απ’ τις στιγμές που μιλάει ο Φέργκιουσον! Μετά από χρόνια όταν η Κέλι Νταλγκλίς μεγάλωσε, έφτασε στο σημείο να πάρει συνέντευξη απ’ τον Σερ Άλεξ.

Γκουαρντιόλα-Μουρίνιο

Γνωριμία πολλών ετών πριν γίνει κόντρα στους πάγκους. Ο Γκουαρντιόλα ήταν ποδοσφαιριστής στην Μπαρτσελόνα, την εποχή που ο Πορτογάλος είχε ρόλο μεταφραστή στους Καταλανούς. Η «έκρηξη» των διαφωνιών, ήρθε τις ημέρες που ο special one ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αφού πρώτα είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα του Πεπ ως τεχνικός της Ίντερ.

Την πρώτη χρονιά του Ζοζέ στη Μαδρίτη, έγιναν πέντε ματς με τη Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα και η Ρεάλ αντίκρισε τέσσερις κόκκινες κάρτες. Ο νυν τεχνικός της Σίτι παραπονιόταν για το αγωνιστικό στυλ των «μερένχες» κι ο Μουρίνιο για τη διαιτησία.

Τα περίφημα mind games του Πορτογάλου, είχαν εμφανώς ενοχλήσει τον Πεπ τη σεζόν 2010-11. Οι δηλώσεις του Μουρίνιο έγιναν αντικείμενο σχολιασμού στη συνέντευξη Τύπου πριν τον πρώτο ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Με τον Γκουαρντιόλα να δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Μπορεί να κάνει ή να λέει αυτό που θέλει εδώ μέσα (σ.σ. αίθουσα συνέντευξης Τύπου), πως είναι ο γ……ς αρχηγός ή το γ………ο αφεντικό. Δε χρειάζεται να ανταγωνιστώ μαζί του εδώ μέσα». Ο Γκουαρντιόλα απέκλεισε τον Μουρίνιο με νίκη στη Μαδρίτη και ισοπαλία στο «Καμπ Νου».

 

Αναστόπουλος-Παπαδόπουλος

Η κορυφαία ελληνική εκδοχή αντιπαλότητας προπονητών. Στη χώρα μας είναι πιο «σφιχτά» τα πράγματα, οι κλισέ εκφράσεις περισσεύουν και δύσκολα εξωτερικεύεται η σκέψη και το συναίσθημα, χωρίς να περάσει πρώτα από φίλτρα. Νίκος Αναστόπουλος και Σούλης Παπαδόπουλος αποτέλεσαν τη μεγάλη εξαίρεση.

Αντιπαλότητα ετών. Άρχισε απ’ το 2005-06, σε έναν αγώνα Προοδευτικής-Άρη στον Κορυδαλλό. Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες απ’ τον Παπαδόπουλο για ακυρωθέν γκολ της ομάδας του που τελικά έχασε 1-0. Ο δε Αναστόπουλος, τα είχε με τους φιλάθλους και τους ανθρώπους των «βυσσινί». Θεωρώντας πως επίτηδες έβρεξαν το σημείο μπροστά απ’ τον πάγκο που καθόταν, με τους παίκτες να περνούν επίτηδες από εκεί για να του… λασπώσουν το κοστούμι!

Συνέντευξη Τύπου με ένταση, ο Αναστόπουλος δεν κάθισε δίπλα στον Παπαδόπουλο όταν αυτός ετοιμαζόταν να μιλήσει κι εν συνεχεία ο τεχνικός απ’ τον Κορυδαλλό χρησιμοποίησε ατάκες που συζητιούνται ακόμη, όπως το «ο Σούλης φοράει παντελόνια»!

 
Τρία χρόνια μετά, ήρθε η πιο χαρακτηριστική και για κάποιους cult συνέντευξη Τύπου αντιπαλότητας προπονητών. Β’ Εθνική, Πιερικός-Καβάλα. Ο Σούλης Παπαδόπουλος στους γηπεδούχους, ο Νίκος Αναστόπουλος στους φιλοξενούμενους. Έφυγε ξανά νικητής με σκορ 3-1. Ακολούθησαν μερικές απ’ τις ατάκες που μπορείτε να δείτε στο video:
 
Αντιπαλότητες που αποτελούν το αλατοπίπερο στο ποδόσφαιρο. Οι προπονητές μπαίνουν για τα καλά στο παιχνίδι. Όχι μόνο με κινήσεις απ’ τον πάγκο, αλλά δίνοντας τόνο στο πριν, στο μετά και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Καταστάσεις που κάθε ποδοσφαιρόφιλος λατρεύει. Αρκεί να μην ξεφεύγουν τα πράγματα, όπως στο video που ακολουθεί:
 
 

 

 



ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved