Τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τον αθλητισμό (videos+photos)

Τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τον αθλητισμό (videos+photos)

Με αφορμή τις συλλήψεις στελεχών της FIFA, το Onsports θυμίζει δέκα υποθέσεις – μεταξύ των οποίων και δυο ελληνικές – που έχουν συγκλονίσει τον παγκόσμιο αθλητισμό…

Αν και πλέον, με τον επαγγελματισμό στον αθλητισμό, τα χρήματα που παίζονται και τη διαφθορά που υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής δεν κάνει και μεγάλη εντύπωση σε κανέναν όταν ακούει για «στημένα παιχνίδια», «χειραγώγηση αγώνων», «μιλημένα ματς», «οικονομικό σκάνδαλο» και διάφορα άλλα τέτοια… όμορφα του αθλητισμού. Για να γίνει κάτι… ηχηρό θα πρέπει πλέον να ακουμπά πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Όπως έγινε την Τετάρτη με την αποκάλυψη για τη σύλληψη των στελεχών της FIFA!

Κι όμως τα σκάνδαλα στον αθλητισμό δεν είναι κάτι νέο. Σχεδόν ένας αιώνας έχει περάσει από όταν ξέσπασε το πρώτο σοβαρό σκάνδαλο και κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως στοιχεία από υποθέσεις που σοκάρουν. Από υποθέσεις που δεν περίμενε κανείς να είναι τόσο διαβρωμένες ή που όλοι ήξεραν αλλά δεν είχαν τις αποδείξεις για να πουν με βεβαιότητα ότι είναι στημένες!

The Black Sox Scandal

soxscandal

Το 1919 στις ΗΠΑ υπήρξε το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι Σικάγο Γουάιτ Σοξ, ηττήθηκαν στους τελικούς από τους Σινσινάτι Ρεντς και κατηγορήθηκαν πως κάθισαν να χάσουν, αφού είχαν ποντάρει σε αυτό! Αν και η υπόθεση έδειξε πως δεν υπήρξε κάτι μεμπτό, μετά από πολλά δικαστήρια, σε οκτώ παίκτες απαγορεύτηκε δια βίου η ενασχόληση με το μπέιζμπολ σε κάθε επίπεδο!

Γκραν Πρι Τρίπολης 1933

scandalotripoli

Σε μια... μυστήρια σύνδεση, η Formula 1 που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Λιβύης συνδεόταν με τον εθνικό οργανισμό λαχείων της χώρας! Στο γκραν πριν αυτό διοργανώθηκε διαγωνισμός στον οποίο ο κάτοχος του λαχνού με το όνομα του οδηγού που θα κέρδιζε την κούρσα, θα έπαιρνε και το χρηματικό βραβείο. Οι υποψίες έδειξαν τους Τάζιο Νουβολάρι, Ατσίλε Βάρτσι και Μπακονίν Μπορζατσίνι, αλλά δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις.

Υπόθεση Τιμ Ντόναχι

donaghymoney

Ο άσημος διαιτητής, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκισης το 2008, όταν αποδείχθηκε πως πόνταρε σε αγώνες που είχε οριστεί να διαιτητεύσει. Πιστεύεται πως δούλευε μαζί με κάποια στελέχη της ομοσπονδίας και ο 46χρονος έγινε γνωστό πως «έφτιαχνε» τα ματς, έχοντας πρώτα ποντάρει σε συγκεκριμένες διαφορές.

Η Μαρσέιγ... Ταπί

tapi

Το 1993 η Μαρσέιγ έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει το Champions League και την ίδια χρονιά κατακτούσε το πρώτο σερί πρωτάθλημα στην Αγγλία. Το σκάνδαλο που ξέσπασε αποκάλυψε πως ο πρόεδρος Μπερνάρ Ταπί είχε πάρει μέρος σε χειραγώγηση αγώνων αλλά και σε υπεξαιρέσεις χρημάτων και παράνομο στοιχηματισμό. Η Μαρσέιγ είδε να τις αφαιρούνται οι τίτλοι εκείνης της χρονιάς και να της απαγορεύεται η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Ο Χόιζερ αναστατώνει τη Γερμανία

hoyzer

Στις αρχές του 2005, το γερμανικό ποδόσφαιρο βίωσε το σοκ των στημένων αγώνων. Περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ είχαν καταλήξει στην τσέπη του Ρόμπερτ Χόιζερ. Ενός διαιτητή Β' κατηγορίας ο οποίος ήταν... αφεντικό στην όλη συμμορία. Μάλιστα, υπήρξαν φόβοι ακόμα και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που έγινε στη Γερμανία, αλλά εν τέλει δεν δόθηκε συνέχεια από τις υπερκείμενες ομοσπονδίες. Ο Χόιζερ καταδικάστηκε σε 29 μήνες φυλακή, ενώ το δίκτυο αποδείχθηκε πως είχε απλωθεί σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή τριών Κροατών που κινούσαν τα νήματα.

Το Calciopoli

calcipoli copy copy

Το 2006 ένα τεράστιο σκάνδαλο έβαλε... βόμβα στα θεμέλια του ιταλικού ποδοσφαίρου αλλά και γενικότερα σε όλη την Ευρώπη. Η Γιουβέντους ήταν αυτή που βρέθηκε στο... μάτι του κυκλώνα καθώς στελέχη της παρουσιάστηκαν ως οι εγκέφαλοι του κυκλώματος. Η Γιούβε για τη συμμετοχή της στα στημένα παιχνίδια είδε να της αφαιρούνται τα πρωταθλήματα 2004 και 2005 που είχε κατακτήσει ενώ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Serie B. Εκτός της Γιουβέντους τιμωρήθηκαν με διάφορες ποινές και οι Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα.

Τα αμαρτωλά Μουντιάλ

Qatar

Δεν έχουν καν διεξαχθεί, αλλά η διαδικασία με την οποία επιλέχθηκαν οι χώρες που θα τα διοργανώσουν, έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων. Το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, είναι τα πιο αμφιλεγόμενα στην ιστορία. Ο λόγος; Η διαδικασία με την οποία οι χώρες έχουν κερδίσει τις διοργανώσεις. Οι καταγγελίες για δωροδοκίες σε στελέχη της FIFA έχουν πέσει... βροχή και ήδη οι αρχές έχουν προχωρήσει σε έρευνες αλλά και συλλήψεις, όπως αυτές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Το σκάνδαλο του 2011

kasetagate

Οι ελληνικές περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτή τη λίστα. Το καλοκαίρι του 2011, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, έγιναν δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές ατόμων που είχαν εμπλοκή σε ένα κύκλωμα που έστηνε αγώνες και χειραγωγούσε παιχνίδια. Το όφελος ήταν τόσο στοιχηματικό όσο και αγωνιστικό, με ανόδους, υποβιβασμούς αλλά και εύνοια ομάδων ακόμα και στην πρώτη κατηγορία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο κλωνήστηκε και έχασε τα όποια ψείγματα αξιοπιστίας του είχαν απομείνει. Ο Ολυμπιακός Βόλου αποβλήθηκε από την Ευρώπη και υποβιβάστηκε, όπως και η Καβάλα, ενώ η υπόθεση «κασέτα-gate» όπως ονομάστηκε, είναι ακόμα ανοιχτή και συνδέεται με τη σημερινή της «εγκληματικής οργάνωσης».

Στημένα και στην Ισπανία

ispania

Εκτός από την Αγγλία, που κατά καιρούς έχει κλωνηστεί, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια ξέσπασε φέτος και στην Ισπανία. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον πολλών ομάδων ενώ στο... επίκεντρο ήταν η Οσασούνα της οποίας παράγοντες είναι ένα βήμα από τη φυλακή.

Η εγκληματική οργάνωση

egklimatiki

Είναι το τελευταίο και μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατά πολλούς συνδέεται με το 2011 αλλά και με την ύπαρξη της... παράγκας από προγενέστερα χρόνια. Ήδη 26 άνθρωποι του ποδοσφαίρου είναι κατηγορούμενοι για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και μεταξύ αυτών βρίσκονται πολύ ηχηρά ονόματα. Η υπόθεση είναι στη διαδικασία των απολογιών στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, και αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.



Βροχερός ο καιρός την Παρασκευή
Βροχερός ο καιρός την Παρασκευή
Πόλο ανδρών: Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης και Πανιώνιος στην τετράδα
Πόλο ανδρών: Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης και Πανιώνιος στην τετράδα
Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ολυμπιακό
Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ολυμπιακό
Δακρυσμένος ο Βαγγέλης Μαρινάκης - "Να το πάρουμε για την Ελλάδα μας"
Δακρυσμένος ο Βαγγέλης Μαρινάκης - "Να το πάρουμε για την Ελλάδα μας"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved