Κολύμβηση: Η χρονιά του Ποποβίτσι

Κολύμβηση: Η χρονιά του Ποποβίτσι

Το 2022 έλαμψε ο Ποποβίτσι.

Τα πρώτα δείγματα είχαν φανεί από το 2021, όταν κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων της Ρώμης και συμμετείχε σε δύο τελικούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πριν καν συμπληρώσει τα 17 του χρόνια. Το 2022 έμελλε να αποδειχθεί το έτος της εκτόξευσης για τον Νταβίντ Ποποβίτσι, που αποτέλεσε πέραν πάσης αμφιβολίας τον μεγάλο πρωταγωνιστή της κολύμβησης τη χρονιά που τελειώνει και τον καθιέρωσε ως το νέο σούπερσταρ της πισίνας, έστω κι αν δεν προέρχεται από κάποια παραδοσιακή δύναμη του χώρου.

Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 2004 στο Βουκουρέστι, ο ύψους 1,90μ. Ρουμάνος κολυμβητής (με άνοιγμα χεριών 2,05μ.) θριάμβευσε τον Ιούνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης σε 100μ. και 200μ. ελεύθερο, επίτευγμα που επανέλαβε ενάμιση μήνα αργότερα, στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης. Στις 13 Αυγούστου, στο ιστορικό «Φόρο Ιτάλικο», ο Ποποβίτσι τερμάτισε στον τελικό των 100μ. ελεύθερο σε 46.86 και κατέρριψε ένα από τα εμβληματικότερα παγκόσμια ρεκόρ στην ιστορία της κολύμβησης, το 46.91 που είχε πετύχει ο Βραζιλιάνος Σέζαρ Σιέλο Φίλιο το 2009, στο ίδιο κολυμβητήριο, φορώντας μαγιό εξελιγμένης τεχνολογίας (τα οποία έκτοτε έχουν απαγορευθεί).

Το ρεκόρ του Σιέλο Φίλιο «άντεξε» στην... επίθεση του Αμερικανού σούπερσταρ Κάλεμπ Ντρέσελ, ο οποίος έφτασε ως το 46.96, όχι όμως και στον «τυφώνα» από τη Ρουμανία, που πλέον μοιάζει θέμα χρόνου να κάνει δικό του ακόμη ένα θεωρούμενο ως ακατάρριπτο ρεκόρ, το 1:42.00 του Γερμανού Πολ Μπίντερμαν στα 200μ. ελεύθερο, επίσης από το Παγκόσμιο της Ρώμης το 2009.

Για να γίνει αντιληπτή η επιρροή που ήδη έχει ο Ποποβίτσι στον κόσμο της πισίνας, αρκεί να σημειωθεί ότι η Ρουμανία κατασκεύασε καινούριο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο, στο Οτοπένι, και ανέλαβε τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού εφήβων/νεανίδων του 2022, μόνο και μόνο για να του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί μπροστά στους συμπατριώτες του. Ο νεαρός αστέρας δεν απογοήτευσε τους χιλιάδες φιλάθλους που έσπευσαν να τον αποθεώσουν, κατακτώντας συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια (το ένα μάλιστα σε ομαδικό αγώνισμα), ενώ πρόσθεσε άλλα τρία χρυσά κι ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο Ε/Ν, που έγινε στη Λίμα του Περού, και έκλεισε το 2022 με ένα ασημένιο μετάλλιο (στα 200μ.) στο Παγκόσμιο 25άρας πισίνας της Μελβούρνης. Κι ακόμη είναι στην αρχή...

ΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΑΝΙΤΑ ΑΛΒΑΡΕΖ

Η ζωή είναι στιγμές και ειδικά στον αθλητισμό, όλοι γνωρίζουν ότι μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα, δεν κρίνουν έναν τίτλο ή κάποιο μετάλλιο, αλλά μία ανθρώπινη ζωή;

Ήταν 22 Ιουνίου 2022 στη Βουδαπέστη και η Αμερικανίδα αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Ανίτα Αλβαρεζ αγωνιζόταν στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος του σόλο, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου. Μόλις ολοκλήρωσε την προσπάθειά της, η 25χρονη κολυμβήτρια έχασε τις αισθήσεις της και άρχισε να βυθίζεται προς τον πυθμένα της πισίνας. Ουδείς από τους παρευρισκόμενους κατάλαβε τι συμβαίνει, με εξαίρεση την προπονήτριά της, την Ισπανίδα Αντρέα Φουέντες.

Η άλλοτε Ολυμπιονίκης της καλλιτεχνικής κολύμβησης δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Βούτηξε με τα ρούχα στην πισίνα και κατάφερε να ανασύρει τη λιπόθυμη Αλβαρεζ στην επιφάνεια. «Πρέπει να έμεινε τουλάχιστον δύο λεπτά χωρίς να αναπνέει, γιατί οι πνεύμονές της ήταν γεμάτοι νερό», δήλωσε αργότερα η Φουέντες, αφότου η αθλήτριά της είχε συνέλθει. Εστω και λίγα δευτερόλεπτα καθυστέρησης, θα μπορούσαν να έχουν αποβεί μοιραία για την Αμερικανίδα.

Η δραματική διάσωση της Αλβαρεζ από την προπονήτριά της καταγράφηκε καρέ-καρέ από μία υποβρύχια κάμερα-ρομπότ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και οι εικόνες αυτές, που έκαναν αστραπιαία το γύρο του κόσμου, ήταν από τις πλέον δυνατές της χρονιάς που φεύγει. Με την ευχή όλων, να μη χρειαστεί να επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.



Ρεάλ Μαδρίτης: Θέμα χρόνου η μαθηματική στέψη της στη LaLiga
Ρεάλ Μαδρίτης: Θέμα χρόνου η μαθηματική στέψη της στη LaLiga
Premier League: Με «τριάρα» συνεχίζει πρώτη η Άρσεναλ, νίκη «ανάσα» για τη Νότιγχαμ
Premier League: Με «τριάρα» συνεχίζει πρώτη η Άρσεναλ, νίκη «ανάσα» για τη Νότιγχαμ
Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ακόμα δεν μπορώ να τρέξω! Θα μου πάρει καιρό στο επίπεδο που θέλω»
Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ακόμα δεν μπορώ να τρέξω! Θα μου πάρει καιρό στο επίπεδο που θέλω»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Τα δεδομένα για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Τα δεδομένα για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved