Μαραθώνιος: Δέος και συγκίνηση στην τελετή έναρξης στον Τύμβο Μαραθώνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Μαραθώνιος: Δέος και συγκίνηση στην τελετή έναρξης στον Τύμβο Μαραθώνα

Με την αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα ξεκίνησε η φετινή διοργάνωση.

Κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό του Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε σήμερα (12/11), η τελετή έναρξης του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα.

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ξεκίνησε η φετινή διοργάνωση: με την αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα από 27 παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου στο Κάτω Σούλι. Μόλις ολοκλήρωσαν την προσπάθεια τους, που καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους, η πρόεδρός του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, τους προσέφεραν από ένα αναμνηστικό μετάλλιο για τη συμμετοχή τους.

«Βρισκόμαστε σε έναν ιερό τόπο, ένα παγκόσμιο προσκύνημα, διαχρονικό προμαχώνα κάθε λαού για ελευθερία, δημοκρατία και αντίσταση. Ενόψει του 39ου Μαραθωνίου Αγώνα, με απόλυτο σεβασμό και ταπεινότητα, ο ΣΕΓΑΣ σας προσκάλεσε σήμερα να παρακολουθήσετε ένα δρώμενο που στόχο έχει να καταδείξει το αδιατάρακτο νήμα που για χιλιετίες μεταφέρει αυτό το μήνυμα. Σε αυτό, το απόλυτο παρόν αφουγκράζεται το απώτερο παρελθόν, διατρανώνοντας τη θέληση και την πίστη όλων μας για το τελικό "Νενικήκαμεν" της ειρήνης και ευημερίας των λαών» είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα στον χαιρετισμό της.

«Το μήνυμά μας με αυτό το δρώμενο από τους μαθητές μας, είναι σαφές: θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά μας μέσα στην ιστορία του τόπου, να βιώσουν την ιστορία ως πραγματικότητα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνουν οι πρωταγωνιστές. Συνεπώς, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Δρόμος συμπυκνώνει και μεταδίδει ένα παγκόσμιο μήνυμα αφοσίωσης και πίστης ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Τα 42.195 μέτρα της διαδρομής που αποτελούν όνειρο και στόχος ζωής για πολλούς δρομείς από όλο τον κόσμο, είναι ταυτόχρονα και μια διαδρομή στην ιστορία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης είπε ότι «Στο σημερινό κόσμο που συνταράσσεται από πολέμους και αβεβαιότητα, το διαχρονικό μήνυμα του Μαραθωνίου ταξιδεύει από την Αττική σε όλο τον κόσμο. Οι 45.000 συμμετέχοντες δρομείς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την Περιφέρεια Αττικής, που αποτελεί πρότυπο για τη διεξαγωγή σημαντικών διοργανώσεων που προάγουν τον αθλητισμό, την υγεία και την ευεξία».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου η οποία τόνισε πως οι αξίες του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδυθεί ο καλύτερος εαυτός όλων μας και επεσήμανε πως ο ΕΟΤ αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τη σημασία του Μαραθωνίου για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό του.

Ακολούθησε το κεντρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο της τελετής έναρξης του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου υπό τον τίτλο “Νενικήκαμεν”! σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Αρτέμιδος Ιγνατίου πάνω σε ιδέα και μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Η ενδυματολογική επιμέλεια έφερε τη σφραγίδα του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα, βοηθός χορογράφου ήταν η Αφροδίτη Βερβενιώτη και φωνητικά “έντυσε” το δρώμενο η ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου. Συμμετείχαν 15 επαγγελματίες χορευτές του Χοροθέατρου ART της Αρτέμιδος Ιγνατίου. Η αφήγηση βασίστηκε στα ιστορικά γεγονότα της μάχης του Μαραθώνα, όπως παραδίδονται από τις αρχαίες πηγές, ενώ τα δυο πρώτα μουσικά θέματα «Νενικήκαμεν Α’» και «Χορός στο πεδίο της μάχης» απετέλεσαν φόρο τιμής του συνθέτη προς τους δύο μεγάλους πρόσφατα εκλιπόντες συνθέτες Βαγγέλη Παπαθανασίου και Μίκη Θεοδωράκη, και ειδικότερα στο έργο του τελευταίου «Διόνυσος».

Την εκδήλωση που παρουσίασε η Δάφνη Μπόκοτα παρακολούθησαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χαράλαμπος Λαλούσης, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου.

Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολούθησε λαμπαδηδρομία. Τη φλόγα του Μαραθωνίου παρέδωσαν οι μικροί μαθητές με τους οποίους άνοιξε η εκδήλωση στο πρώτο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων που αποτελούνταν από την πρώτη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμο, η οποία τερμάτισε στον Μαραθώνιο το 1974, Ζωζώ Χριστοδούλου και τον εγγονό του δολοφονημένου γιατρού, αγωνιστή της ειρήνης και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον παππού του, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το τελευταίο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων συνέθεσαν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο, οι δύο αθλήτριες που κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου και οι οποίες και άναψαν τον βωμό που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία. Η φλόγα θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022.



Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved