ΣΕΓΑΣ: Το Σαββατοκύριακο στη Χίο οι 32οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες στη μνήμη του Β. Σεβαστή

ΣΕΓΑΣ: Το Σαββατοκύριακο στη Χίο οι 32οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες στη μνήμη του Β. Σεβαστή

Με τη συμμετοχή 300 αθλητριών και αθλητών που προέρχονται από 30 συλλόγους από 16 νησιά του Αιγαίου και από 7 σχολεία-συλλόγους ΑμεΑ, θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 9-10 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Στάδιο της Χίου οι 32οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες.

Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Βασίλη Σεβαστή, που έφυγε τον Απρίλιο από τη ζωή, ο οποίος είχε καταγωγή από νησί του Αιγαίου και για χρόνια υπηρέτησε εκτός των άλλων με περισσή φροντίδα και αγάπη τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Τους αγώνες διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου - Σάμου, με συνδιοργανωτές την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Χίου και τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου: «Πρόκειται για μια ιστορική διοργάνωση, που θα δώσει την ευκαιρία στους αθλητές και αθλήτριες των νησιών να έχουν μια αγωνιστική ευκαιρία, λίγο πριν την έναρξη των υποχρεώσεων της επόμενης χρονιάς.

Ιστορικοί Αγώνες

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες έγιναν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1927 στην Μυτιλήνη, με διοργανωτή το Αθλητικό Σωματείο «Παλλεσβιακός Γυμναστικός Σύλλογος», που είχε ιδρυθεί το Νοέμβριο του 1923. Οι αγώνες αυτοί, στους οποίους συμμετείχαν αθλητές από την Χίο, την Σάμο, την Λήμνο και τη Λέσβο, είχαν σημειώσει τότε λαμπρή επιτυχία.

Στη συνέχεια οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες μέχρι το 1938. Στη συνέχεια και λόγω του πολέμου δεν πραγματοποιήθηκαν και γίνεται προσπάθεια  αναβίωσης το 1954 όταν και γίνονται και πάλι μετά το 1938 στη Μυτιλήνη. Έγιναν ακόμη δυο  διοργανώσεις, το 1959 και το 1960, στη Μυτιλήνη.  

Έκτοτε οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες δεν ξανάγιναν μέχρι το 1986 το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινή Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιώτικη νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους. Έτσι στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Εθνικό Στάδιο Μυτιλήνης έχουμε την πρώτη διοργάνωση.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου αποτελούν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Οι αγώνες αυτοί έγιναν αιτία ώστε να δημιουργούνται σε πολλά από τα νησιά που κάθε χρόνο διεξάγονται, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή των παλαιών) που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου.

Αγωνιστικά στο πέρασμα των χρόνων από τους αγώνες αυτούς αναδείχτηκαν Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και Πρωταθλητές Ελλάδας που στελεχώνουν τις Εθνικές Ομάδες.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες γίνονται ανελλιπώς από το 1986 εκτός από αυτούς το 2020 που ήταν να διεξαχθούν στη Χίο αλλά λόγω της πανδημίας covid-19 δε έγιναν. Φέτος με την τήρηση των εγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων διεξαγωγής αγώνων στίβου εντός σταδίου, η Χίος θα φιλοξενήσει τους 32ους αγώνες σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση των αγώνων του Αιγαίου Πελάγους.

Η Χίος έχει διοργανώσει συνολικά, με τη φετινή διοργάνωση, πέντε φορές Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, το 1936, 1987, 1999, 2012 και το 2021. 

Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει αγωνίσματα για τις κατηγορίες Ανδρών/Γυναικών, Ανδρών- Γυναικών Κ18 και Αγοριών - Κοριτσιών Κ16».



Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved