Η «χρυσή» δεκαετία του ‘10 για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση

Η «χρυσή» δεκαετία του ‘10 για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση

Η δεκαετία του 2010 ήταν μακράν η πιο πετυχημένη για το άθλημα! 

«Μένουμε σπίτι» και περιμένουμε υπομονετικά (και ακολουθώντας πάντα τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) τον περιορισμό των μέτρων στη χώρα μας. «Μένουμε σπίτι» και ψάχνουμε καθημερινά τρόπους να περάσουμε ευχάριστα τις ώρες μας. Σε αυτό το πλαίσιο συνηθίζονται τον τελευταίο καιρό και οι ματιές στο παρελθόν, είτε σε προσωπικά βιώματα είτε σε σημαντικά γεγονότα, που μας έχουν αγγίξει. Είναι καλή η στιγμή λοιπόν, να βάλουμε δυνατά σε αυτό το κομμάτι την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Η δεκαετία του 2010 ήταν μακράν η πιο πετυχημένη για το άθλημα! Καταγράφηκαν όχι απλά μεγάλες, αλλά πρωτοφανείς διακρίσεις, που κανένας δεν φανταζόταν πριν (τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό) έχοντας πάντα στο μυαλό του τα οικονομικά προβλήματα και τις γενικότερες συνθήκες. Η εθνική μας ομάδα των ανδρών πήρε τη 2η θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Ο Γιάννης Σγουρόπουλος κατέκτησε τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους στη σειρά στο αγώνισμα του απλού (δύο στους νέους κι έναν στους Νέους άνδρες) και πανηγύρισε και δύο μετάλλια σε Europe Youth Τοπ 10. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα αναδείχτηκε νικητής στο Τοπ 12 της Ευρώπης και ύστερα από κόπους ετών πανηγύρισε παρθενικό τρόπαιο σε μεγάλη ατομική διοργάνωση. Ο Παναγιώτης Γκιώνης έγινε ο πρώτος γηγενής Έλληνας αθλητής με κύπελλο από μεγάλα επαμειβόμενα τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας (πήρε δύο Challenge στην Κροατία), με μετάλλιο στο απλό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών και με θέση στο βάθρο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 16 (πρώην Τοπ 12)!

Στις νεαρές ηλικίες είδαμε επίσης, πρωτιές σε όπεν του World Junior Circuit. Διακρίσεις επίσης, σε άλλα σημαντικά events και σε διαφορετικά ηλικιακά επίπεδα. Στα άτομα με αναπηρίες εξάλλου, είχαμε πέρσι το ασημένιο μετάλλιο της εθνικής ομάδας ανδρών της κλάσης 6 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όλες αυτές οι στιγμές προσέλαβαν και ιστορική διάσταση, συνεπώς αν εξετάσουμε αποκλειστικά το πεδίο των επιτυχιών στο εξωτερικό (κι όχι όλους τους σημαντικούς τομείς ενός αθλήματος), δεν χωρά αμφιβολία ότι η δεκαετία 2010-2019 ήταν «χρυσή» για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση και θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων.

Το άθλημα ψήλωσε πολύ. Οι αθλητές μας προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση διότι κατάφεραν πράγματα, που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν απλησίαστα. Δίπλα στις κορυφαίες διακρίσεις ζήσαμε κι άλλες πρωτόγνωρες συγκινήσεις, που επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν ήρθε τυχαία. Ότι με την κατάλληλη δουλειά όλα είναι εφικτά κι ότι υπάρχει και μέλλον παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Γι’ αυτό, μετά τους προαναφερόμενους διεθνείς μας γίνεται θρύλος και ο εθνικός προπονητής Κώστας Βατσακλής. Διότι ήταν παρών σε όλες τις ιστορικές πρωτιές, διότι η κοπιαστική προσπάθεια του ίδιου και των άμεσων συνεργατών του στο Σ.Ε.Φ. απέφερε το απίστευτα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Καλό είναι τώρα να κάνουμε το μικρό ταξίδι στον χρόνο για να σταθούμε στις μεγαλύτερες στιγμές μέσα στη δεκαετία, αλλά και να θυμηθούμε άλλες σημαντικές διακρίσεις σε διάφορα επίπεδα.

2011-Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΣΤΟ ΤΟΠ 12 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ήταν 6 Φεβρουαρίου στη Λιέγη όταν στα 39 του χρόνια ο Καλλίνικος Κρεάνγκα πήρε αυτό που… του χρωστούσε η ιστορία. Μετά από τις 3 πρωτιές, που είχαν προηγηθεί σε Pro Tour, σήκωσε τρόπαιο σε κορυφαίο ατομικό τουρνουά. Στον συναρπαστικό τελικό επικράτησε του Λευκορώσου Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ με 4-3 σετ (11-8, 9-11, 12-10, 13-11, 6-11, 3-11, 11-9) και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πάλεψα σκληρά 15 χρόνια για να πάρω τίτλο στο Τοπ 12, φαίνεται ότι εδώ στο Βέλγιο ήταν η δική μου ώρα και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό». Στα ημιτελικά είχε νικήσει τον Αυστριακό Βέρνερ Σχλάγκερ (τον τελευταίο Ευρωπαίο παγκόσμιο πρωταθλητή) με 4-1 σετ, στα προημιτελικά τον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ (μετέπειτα αθλητή με πολλές κορυφαίες διακρίσεις και νούμερο 1 του κόσμου) με 4-3, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι είχε αρχίσει την πορεία του με ήττα στα γκρουπ, 4-1 από τον Ρώσο Αλεξέι Σμιρνόφ.

2013-ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Στις 7 Οκτωβρίου γράφτηκε στο Σβέσατ της Αυστρίας η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ανδρών. Πρώτη συμμετοχή σε τελικό και ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Ο Κώστας Βατσακλής είχε σταθερά βασικούς τους Καλλίνικο Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου, 4ο τον Τάσο Ρηνιώτη και κάθε μέρα η ομάδα επιφύλασσε και μία νέα συγκίνηση. Στην πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου έκαμψε την Τσεχία με 3-1 και μπήκε στην 8άδα (από μία νίκη οι τρεις αθλητές μας). Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου απέκλεισε και την Πορτογαλία με το ίδιο σκορ (δύο νίκες ο Γκιώνης, μία ο Παπαγεωργίου) και σιγούρεψε θέση στα μετάλλια. Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου πέτυχε εντυπωσιακή ανατροπή στα ημιτελικά κόντρα στη Λευκορωσία (ο Παπαγεωργίου μείωσε σε 2-1 νικώντας τον Τσετίνιν, ο Γκιώνης ισοφάρισε σε 2-2 κάμπτοντας τον Σαμσόνοφ και ο Κρεάνγκα επιβλήθηκε του Πλατόνοφ για την επικράτηση). Όχι μόνο μετάλλιο για πρώτη φορά δηλαδή, αλλά και πρόκριση στον τελικό. Εκεί η Γερμανία ήταν μεγάλο φαβορί, επικράτησε με 3-1, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα έδωσε όλα για την απόλυτη υπέρβαση. Ο Κρεάνγκα έχασε στο εναρκτήριο παιχνίδι από τον Οβτσάροφ, ο Γκιώνης ισοφάρισε με σπουδαία νίκη απέναντι στον Μπάουμ, ο Παπαγεωργίου λύγισε από τον Φρανζίσκα και αμέσως μετά ο Γκιώνης ηττήθηκε από τον Οβτσάροφ. Η 2η θέση βεβαίως, ήταν τεράστια υπόθεση και δικαιολογημένα πανηγυρίστηκε έντονα.

2013-ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΙΩΝΗ

Εξαιρετική και η συνέχεια στο ατομικό του ίδιου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Με …κεκτημένη ταχύτητα από τις εμφανίσεις του στο ομαδικό ο Γκιώνης έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και στο απλό και με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου έκανε πραγματικότητα ένα ακόμα όνειρό του. Στις 11 Οκτωβρίου στους «64» ξεπέρασε το υψηλό εμπόδιο του Γάλλου Σαλιφού με 4-3. Στους «32» λύγισε επίσης στα επτά σετ τον Αυστριακό Γκάρντος και με ανατροπή από 1-3. Το Σάββατο 12 του μήνα απέκλεισε τον Ρώσο Σκάτσκοφ, ξανά με 4-3 και μπήκε πρώτη φορά στην καριέρα του στην 8άδα του θεσμού. Την ίδια μέρα έβγαλε νοκ άουτ με 4-2 και τον Πορτογάλο Απολόνια κι εξασφάλισε θέση στο πόντιουμ των νικητών. Στις 13 Οκτωβρίου έδωσε συγκλονιστική αναμέτρηση με τον Λευκορώσο Σαμσόνοφ, ηττήθηκε με 4-2, αλλά φυσικά δεν υπήρχε λόγος για πίκρα. Ήταν η μεγαλύτερη ατομική του διάκριση.

2015-ΝΕΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΓΙΑ ΓΚΙΩΝΗ Η 3Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΠ 16 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το Ευρωπαϊκό Top-16 (πρώην Τοπ-12) κι έμελλε να δώσει μία ακόμα ξεχωριστή διάκριση στον Παναγιώτη Γκιώνη και το άθλημα. Ο 35χρονος τότε αμυντικός πήρε το χάλκινο μετάλλιο, πιστοποίησε 1,5 χρόνο μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ότι είναι τοπ αθλητής στη γηραιά ήπειρο και πρόσθεσε το όνομά του δίπλα σε εκείνο του Κρεάνγκα με μετάλλια στο ιστορικό ατομικό τουρνουά. Προχώρησε με εξαιρετικές εμφανίσεις κι αφού στον ημιτελικό υπέστη οριακή ήττα με 4-3 σετ από τον πρωταθλητή Ευρώπης, Γερμανό Οβτσάροφ, έκαμψε στον «μικρό» τελικό με το ίδιο σκορ τον Γάλλο Γκοζί για ν’ ανέβει στο 3ο σκαλί του βάθρου.

2015-Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ-ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΠ 10 ΠΑΙΔΩΝ

Μέχρι τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση δεν είχε καν συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των παίδων. Στο ατομικό τουρνουά προσκλήσεων, που έγινε από τις 16 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου στο Μπουζάου της Ρουμανίας, όχι απλά συμμετείχε, αλλά βρέθηκε και στα μετάλλια. Το κατάφερε με τον 15άχρονο τότε Γιάννη Σγουρόπουλο, που κατετάγη 3ος μέσα από «μαραθώνιο» δύσκολων αγώνων κι έκανε ουσιαστικά εκείνη την πορεία προάγγελο για τις τεράστιες επιτυχίες, που θ’ ακολουθούσαν. Μπορούσε να φτάσει και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στην 9η αγωνιστική κάμφθηκε με 4-1 σετ από τον Ράρες Σίπος. Είχε συνολικό απολογισμό 6 νίκες-3 ήττες, ευνοήθηκε στην ισοβαθμία με τον Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ και τερμάτισε πίσω από τον Ρουμάνο νικητή Κριστιάν Πλετέα και τον Γάλλο Ιρβίν Μπερτρά. Εκτάκτως είχε στο κοουτσάρισμα τον αρχηγό της εθνικής μας ομάδας Κώστας Παπαγεωργίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στον ρόλο του.

2017-ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΓΚΙΩΝΗΣ ΣΤΟ CHALLENGE OPEN ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Στις 6 Μαΐου στο Ζάγκρεμπ ο Παναγιώτης Γκιώνης προσέθεσε μία ακόμα μεγάλη διάκριση στην πλούσια καριέρα του. Με εξαιρετικές εμφανίσεις και αποφασιστικότητα κατέκτησε την πρωτιά στο απλό ανδρών στο καθιερωμένο κροατικό τουρνουά της διεθνούς ομοσπονδίας (ήταν την κατηγορίας Challenge). Άρχισε την πορεία του σε ταμπλό των «64» ως 2ο φαβορί. Στον τελικό επικράτησε του Γάλλου Τριστάν Φλορέ με 4-2 σετ, ενώ στα ημιτελικά είχε νικήσει με 4-1 τον Δανό Τζόναθαν Γκροθ (πρωταθλητή Ευρώπης τότε στο διπλό ανδρών). Ο Γκιώνης είχε νωρίτερα 3η θέση στο απλό και μετάλλια στο διπλό σε World Tour και το 2017 κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο στο απλό ανδρών ενός επαμειβόμενου όπεν της I.T.T.F..

2017-Ο ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΕΩΝ

Από τις 14 μέχρι τις 23 Ιουλίου διεξήχθη στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων και μας επιφύλαξε σπουδαίες στιγμές. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων, επιτυχία που κάποτε ούτε να ονειρευτεί μπορούσε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση! Στον τελικό της τελευταίας ημέρας των αγώνων Ελευσίνιος άσος έκαμψε με 4-3 σετ το νούμερο 1 φαβορί, τον Ρουμάνο Κριστιάν Πλετέα. Ολοκλήρωσε έτσι μία τρομερή διαδρομή στη διοργάνωση, που περιελάμβανε μόνο νίκες σε ομαδικό και απλό. Νωρίτερα, στην 4άδα, λύγισε με 4-3 και το 2ο φαβορί του αγωνίσματος, τον επίσης Ρουμάνο Ράρες Σίπος με ανατροπή μάλιστα από 1-3 στα σετ. Στη 16άδα είχε νικήσει τον Τσέχο Μαρτίνκο με 4-2 σετ και στην 8άδα τον Ρώσο Αμπούσεφ με 4-1. Ήταν 17 χρονών και είχε αρχίσει την πορεία του στο ταμπλό ως 4ο φαβορί.

2017-ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΠ 10 ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Έγραψε ιστορία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είχε πρωτοφανή επιτυχία δύο μήνες μετά και στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 νέων. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Σγουρόπουλος κατέκτησε τη 2η θέση ανάμεσα στους καλύτερους εφήβους της ηπείρου, στο ετήσιο ατομικό τουρνουά, που έγινε στο Γουόρτσεστερ της Αγγλίας. Προχώρησε μάλιστα, αήττητος το «πουλ» μέχρι την 9η και τελευταία αγωνιστική και βρέθηκε ένα βήμα από το χρυσό μετάλλιο. Στο καθοριστικό ματς για την πρωτιά κάμφθηκε τελικά με 4-0 σετ από τον Ρουμάνο Πλετέα, τον οποίο αντιμετώπισε δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μετά τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και σε εκείνη τη διοργάνωση είχε στον πάγκο τον Βατσακλή.

2018-Ο ΓΚΙΩΝΗΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Στις 14 Απριλίου το Ζάγκρεμπ έγινε ξεκάθαρα μία… γούρικη πόλη για τον Παναγιώτη Γκιώνη. Ο κορυφαίος αμυντικός επανέλαβε την επιτυχία του 2017 στο ίδιο μέρος και ξαναπήρε την πρωτιά στο απλό ανδρών στο Challenge open της I.T.T.F. στην Κροατία. Στον τελικό επιβλήθηκε με 4-1 σετ του Γερμανού Ρικάρντο Βάλτερ, που ήταν νούμερο 1 του τουρνουά. Στον συναρπαστικό ημιτελικό είχε ξεπεράσει με 4-3 το νούμερο 2 του ταμπλό, τον επίσης Γερμανό Μπενεντίκτ Ντούντα.

2018-Ο ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΚΗΠΤΡΑ

Το να μείνεις στην κορυφή είναι ακόμη πιο δύσκολο από το να φτάσεις σε αυτή και ο Γιάννης Σγουρόπουλος απέδειξε ότι είναι γεννημένος για πολύ μεγάλα πράγματα. Έναν χρόνο μετά, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, που έγινε στο Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας (15 με 24 Ιουλίου), διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο απλό νέων και ξανάγραψε ιστορία. Στην εντυπωσιακή πορεία του στο Polivalenta Cluj Sport Hall απέκλεισε κατά σειρά τον Τσέχο Οντέρκα με 4-0 σετ στους «64», τον Γερμανό Μέισνερ με 4-1 στους «32», τον Ρώσο Σιντορένκο με 4-0 στους «16», τον Ιταλό Ματέο Μούτι με 4-2 στην 8άδα, τον Ρώσο Γκρέμπνεφ με 4-1 στα ημιτελικά και τον Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ (δευτεραθλητή κόσμου στο ίδιο αγώνισμα) με 4-3 στον ανεπανάληπτο τελικό. Πάλι στα επτά σετ του καθοριστικού αγώνα δηλαδή, ήρθε το χρυσό μετάλλιο για τον αθλητή του Βατσακλή κι αυτή τη φορά με ανατροπή από 1-3 πίσω στα σετ!

2019-«ΧΡΥΣΟΣ» ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ UNDER 21

Από τις 7 μέχρι τις 10 Μαρτίου το Γκοντομάρ της Πορτογαλίας φιλοξένησε το 3ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων ανδρών-Νέων γυναικών (αθλητές έως 21 ετών). Ο Γιάννης Σγουρόπουλος είχε κι άλλες συγκινήσεις να μας προσφέρει κι άλλο άθλο να πετύχει. Με νέο χρυσό μετάλλιο στο απλό τρέλανε πάλι κόσμο και μεγάλωσε τον θρύλο του! Ο τελικός της 10ης Μαρτίου ήταν κάτι σαν… déjà vu. Στα επτά σετ είχε πάρει τους δύο σερί ευρωπαϊκούς τίτλους στο απλό νέων, με 4-3 νίκησε και στον τελικό στους Νέους άνδρες τον Γερμανό Γκέριτ Ένγκεμαν και… τρίτωσε το καλό! Ήταν μόνο 19 ετών και όχι στα πρώτα φαβορί του αγωνίσματος. Η παροιμιώδης ηρεμία του και η πολύ δυνατή ψυχολογία μέτρησε πάλι καθοριστικά γιατί θυμηθείτε ότι με 4-3 είχε ξεπεράσει και στον ημιτελικό τον Ρουμάνο Ράρες Σίπος, όπως είχε γίνει και το 2017 στους νέους! Ο Σγουρόπουλος είχε περάσει ως 2ος από την πρώτη φάση των ομίλων, ως 1ος από την επόμενη φάση των ομίλων και στο τελικό ταμπλό των «16» απέκλεισε πρώτα τον Βέλγο Ντάρσις με 4-0 σετ κι αργότερα τον Ρουμάνο Πλετέα, με 4-1.

Αυτές ήταν οι καλύτερες στιγμές στη διεθνή σκηνή για το άθλημα, όμως μέσα στη δεκαετία καταγράφηκαν πολλές ακόμη επιτυχίες, που επιβεβαίωσαν την ελληνική δυναμική. Οι περισσότερες ήταν επίσης πρωτόγνωρες. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε:

- Το πλασάρισμα του Σγουρόπουλου στις θέσεις 5-8 των Ολυμπιακών Αγώνων νέων το 2018 στο Μπουένος Άιρες
- Την 9η θέση της εθνικής ομάδας ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2014 στο Τόκιο (με Καλλίνικο Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Λαγογιάννη, Τάσο Ρηνιώτη)

- Την 4η θέση της εθνικής ομάδας γυναικών στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2018 στην Ταραγόνα της Ισπανίας (με Κατερίνα Τόλιου, Κωνσταντίνα Παρίδη, Γεωργία Ζαβιτσάνου)

- Το χρυσό μετάλλιο της Μαλαματένιας Παπαδημητρίου στο απλό κοριτσιών Under 15 στο Μεσογειακό πρωτάθλημα για τις μικρές ηλικίες, που έγιναν το 2019 στο Λινιάνο της Ιταλίας (την ίδια χρονιά η αριστερόχειρας έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια στα χρονικά, που μετείχε στο Τοπ 10 κορασίδων της Ευρώπης).

- Την 8η θέση της εθνικής ομάδας νέων για δύο συνεχείς χρονιές στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (το 2017 με Σγουρόπουλο, Γιώργο Σταματούρο, Δημήτρη Κορδούτη, Στράτο Δαμιανή και το 2018 με Σγουρόπουλο, Μιχάλη Διαμαντόπουλο, Γιάννη Δαμιανή, Δημήτρη Στάμου και κόουτς και τις δύο φορές τον Βατσακλή)

- Το ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο της εθνικής ομάδας αθλητών με αναπηρίες, καθώς μιλάμε και για ιστορικές επιτυχίες. Ο Γιώργος Μουχθής και ο Μάριος Χατζηκυριάκος της κλάσης 6 των ορθίων οδήγησαν την Ελλάδα το 2019 στο Χέλσινμποργκ στη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α.Με.Α. και πρόσφεραν ξεχωριστή συγκίνηση (στον πάγκο είχαν τον Μιχάλη Κατσικαδέλη). Και να επισημάνουμε ότι οι ίδιοι, όπως και άλλοι Έλληνες αθλητές με αναπηρίες, πήραν αυτή τη δεκαετία μετάλλια όλων των αποχρώσεων σε διεθνή τουρνουά.

- Τις πρωτιές Ελλήνων αθλητών στο απλό σε όπεν του World Junior Circuit της ITTF: Του έφηβου Γιάννη Σγουρόπουλου το 2016 στην Κροατία και το 2018 στο Βέλγιο, του παίδα Στράτου Δαμιανή το 2014 στη Μάλτα.

- Τους τίτλους, που γεύτηκαν διεθνείς μας στον ίδιο θεσμό και σε άλλα αγωνίσματα: Οι κορασίδες Έλλη Φίσερ/Ιωάννα Γερασιμάτου στο ομαδικό του τουρνουά της Σερβίας το 2015. Η κορασίδα Μαλαματένια Παπαδημητρίου στο διπλό και το ομαδικό το 2018 στην Αίγυπτο, η νεάνιδα Ελισάβετ Τέρπου επίσης στο ομαδικό στο ίδιο τουρνουά, των παίδων Γιάννη Σγουρόπουλου και Στράτου Δαμιανή στο διπλό και το ομαδικό παίδων το 2014 στη Μάλτα, του έφηβου Γιάννη Σγουρόπουλου στο ομαδικό στο Βέλγιο το 2018. Δεκάδες ήταν σε αυτό το χρονικό διάστημα τα ασημένια και τα χάλκινα μετάλλια γενικά σε όπεν του WJC.

- Την 3η θέση του Σγουρόπουλου στους αγώνες για αθλητές έως 21 ετών στο Challenge της Κροατίας το 2019, την άνοδο, μία χρονιά πριν, στο νούμερο 4 του κόσμου στους νέους, πρωτοφανείς διακρίσεις κι αυτές για τα ελληνικά χρώματα.

- Τις δύο προκρίσεις της εθνικής ανδρών στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με πρωτιά σε όμιλο, κυρίως γιατί το 2017 στο ΣΕΦ σημείωσε το καταπληκτικό 3-0 εναντίον της Αγγλίας, που ήταν 3η στο αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (αγωνίστηκαν Γκιώνης, Παπαγεωργίου, Σγουρόπουλος). Στην τελική φάση πήρε ακολούθως την τιμητική 8η θέση.

- Την είσοδο του Παναγιώτη Γκιώνη στην κορυφαία 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του, τον Νοέμβριο του 2014. Έναν χρόνο πριν είχε και 3η θέση στο απλό σε World Tour. Το είχε καταφέρει στη Σουηδία.

- Τη συμμετοχή του ίδιου αθλητή σε δύο τελικούς Ευρωπαϊκού διασυλλογικού Κυπέλλου. Το 2012 με τη γαλλική Ανζέ στο E.T.T.U. Cup και το 2015 με την Μπορούσια Ντίσελντορφ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

- Την κατάκτηση της Σούπερ κατηγορίας της Σουηδίας για την Κατερίνα Τόλιου, το 2018 με τη φανέλα της Στόρφορς, κάτι που πέτυχε πρώτη και μοναδική φορά ως τώρα Ελληνίδα αθλήτρια σε διασυλλογικό πρωτάθλημα στο εξωτερικό.

- Την παγκόσμια αναγνώριση στο ταλέντο της Λεμονιάς Γκαϊντατζή και της Μαλαματένιας Παπαδημητρίου μέσα από προπονητικά καμπ επιλογών της ETTU και της ITTF για κορίτσια έως 13 ετών.

- Τις διαδοχικές επιτυχίες της 13χρονης σήμερα Γκαϊντατζή το 2018. Είχε 3η θέση στο απλό των κοριτσιών έως 11 ετών στο όπεν της Ουγγαρίας, 9η θέση στην ίδια ηλικιακή κατηγορία στο πανευρωπαϊκής εμβέλειας Euro Mini Champs και ασημένιο μετάλλιο στις παγκορασίδες U11 στο Masters Minimes, το ετήσιο τουρνουά με χαρακτήρα Τοπ 14 της Ευρώπης. Το 2019 έγινε μέλος της Gen Hopes Squad της παγκόσμιας ομοσπονδίας.



Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved