Κορονοϊός: Μην παίζετε με την υγεία των αθλητών!

Κορονοϊός: Μην παίζετε με την υγεία των αθλητών!

Κορονοϊός: Η οριστική διακοπή όλων των πρωταθλημάτων είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση που μπορεί να δείξει η οποιαδήποτε αρχή, τόσο για να διαφυλάξει την υγεία των αθλητών όσο και για να προετοιμάσει καλύτερα την επόμενη ημέρα στον αθλητισμό. Αν θέλει αυτή να υπάρχει και να μην μπει «ταφόπλακα» μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει…

Οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα είναι εμφανείς πλέον. Ο αθλητισμός δεν αποτελεί εξαίρεση με τη ζημιά που έχουν υποστεί οι σύλλογοι αλλά και οι άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο αυτό να είναι ήδη μεγάλη σε όλα τα επίπεδα. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ακόμα και σε αυτούς που εθελοτυφλούσαν όλο αυτό το διάστημα, πως οι στιγμές απαιτούν γενναίες αποφάσεις και βαθιές τομές προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέλλον.

Την ώρα, λοιπόν, που η πανδημία δεν λέει να κοπάσει και οι ειδικοί επιμένουν ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του κορονοϊού θα πρέπει να παραμείνουν, έστω κι αν σε κάποιες περιπτώσεις επιτραπεί μια μικρή «χαλάρωση», είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να σχεδιάζει κανείς την επιστροφή στην αγωνιστική δράση. Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να «βγάλει» ένα πλάνο, ένα διαφορετικό φορμάτ από αυτό που ξέραμε, για να διεξαχθούν οι διοργανώσεις και να ολοκληρωθούν,  οι κίνδυνοι θα παραμείνουν.

Ρισκάρουν την υγεία των αθλητών

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει η πληροφόρηση πως στη Super League κάνουν σκέψεις για τη διεξαγωγή των playoffs σε τουρνουά… τριών πόλεων (Λάρισα, Λαμία, Βόλος), και των playouts στην Αθήνα. Προφανώς κεκλεισμένων των θυρών. Η λογική που υπάρχει είναι να μην γίνονται πολλά ταξίδια και να μην υπάρχουν μετακινήσεις των ομάδων, που θα συγκεντρωθούν σε δυο-τρεις πόλεις για να τελειώσουν… τη δουλειά, μένοντας σε μια… ιδιότυπη καραντίνα κι απλά παίζοντας μεταξύ τους τα ματς που απομένουν για να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Κανείς, όμως, δεν έχει δώσει την απάντηση στο ερώτημα «τι θα συμβεί αν υπάρξει ένα κρούσμα σε μια ομάδα;». Πως αυτή η ομάδα θα μπορέσει να παίξει στη συνέχεια όταν θα πρέπει όλα τα μέλη της να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και να μην έρχεται σε επαφή κανείς με κανέναν; Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πολύ εύκολα πως όλα όσα σχεδιάζονται για… προπονήσεις στις αρχές Μαΐου και αγώνες το καλοκαίρι, δεν μπορούν παρά να είναι ευχολόγια και όχι σοβαρό πλάνο.

Αντίστοιχα ένα παρόμοιο format που υπάρχει σαν σκέψη και για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και για την Euroleague, «εγκυμονεί» τους ίδιους κινδύνους. Συνεπώς τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι η σεζόν είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί. Σε κανένα  άθλημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν αγώνες χωρίς να υπάρχει η «δαμόκλειος σπάθη» ενός κρούσματος κορονοϊού που θα περιπλέξει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Να πρυτανεύσει η λογική για να σωθεί το «αύριο»

Η λογική κι όχι τα προσωπικά – συλλογικά, μικρά ή μεγάλα, συμφέροντα της κάθε πλευράς λέει πως θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει οι πάντες το παράδειγμα του ΕΣΑΚΕ. Εκεί υπήρξε απόλυτη συμφωνία (14-0) για οριστική διακοπή της σεζόν, χωρίς να νοιάζονται για το ποιος θα είναι πρωταθλητής, ποιος θα πέσει και ποιος θα ανέβει, παρά μόνο για την ασφάλεια αθλητών, προπονητών και εργαζόμενων στο ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ. Αντίστοιχα θα έπρεπε να έχουν κινηθεί και οι υπόλοιπες λίγκες, αφού αυτή είναι μόνη υπεύθυνη στάση που θα μπορούσαν να έχουν κρατήσει. Δεν είναι αργά, ακόμα και τώρα να προχωρήσουν σε αυτό και να συνεχίσουν τις τηλεδιασκέψεις με πολύ πιο εποικοδομητικό αντικείμενο. Το τι θα γίνε από εδώ και πέρα.

Αυτό θα έπρεπε να απασχολεί ομοσπονδίες και λίγκες στην παρούσα φάση και όχι το αν θα μπει… παύλα ή αν θα πάρει κάποιος έναν τίτλο. Αυτό είναι το λιγότερο. Πρώτα έρχεται η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων, όλων όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, και στη συνέχεια το μέλλον. Το σημαντικό, αυτή τη στιγμή με όλα όσα γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στον τομέα της οικονομίας που αλλάζει δραματικά καθημερινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι να διασφαλιστεί το μέλλον. Θα ήταν, λοιπόν, προτιμότερο όλοι οι αρμόδιοι, προεξάρχουσας της πολιτείας, να συζητούν για την επόμενη ημέρα και για τη διασφάλιση του μέλλοντος των συλλόγων και κατ’ επέκταση του ελληνικού αθλητισμού. Είναι η ώρα να πάρουν οι αρμόδιοι γενναίες αποφάσεις και να καθορίσουν  το μέλλον. Είναι η ώρα να αποφασίσουν αν θα ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και ολόκληρους αθλητικούς οργανισμούς για να μην μπει… παύλα στο βιβλίο της αθλητικής ιστορίας του κάθε πρωταθλήματος ή αν θα πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις για να διασφαλίσουν ότι θα έχουμε αθλητισμό στην Ελλάδα και την επόμενη ημέρα του κορονοϊού.



Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved