Πάτερος: «Κοινός παρονομαστής η φιλία των λαών και το μεγαλείο του αθλητισμού»

Πάτερος: «Κοινός παρονομαστής η φιλία των λαών και το μεγαλείο του αθλητισμού»

Ποδαρικό στο 2020 με το ιστορικό ταξίδι της επιστροφής στη γενέτειρα του Συλλόγου Σμύρνη θα κάνει το τμήμα Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης!

Στις 2 Ιανουαρίου η 27μελης αποστολή με τους αθλητές της Ανδρικής αλλά και εκείνης των Νέων ομάδας της «ελαφράς ταξιαρχίας», συνοδευόμενη από μέλη του ΔΣ του Γυμναστικού Συλλόγου, φιλάθλους και φίλους της, θα ταξιδέψει για τη Σμύρνη, όπου από τις 3 έως και τις 6 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει προετοιμασία αλλά και φιλική αναμέτρηση με την τουρκική ομάδα ESTI Belediye σχεδόν 108 χρόνια μετά το τελευταίο αγώνα πόλο που έδωσε ο Απόλλων στη γενέτειρά του!

Η ομάδα της Σμύρνης E(geon)ST(Sutopou=Πόλο)I(Itsas=ομάδα) Belediye (Δήμος) είναι η οικοδέσποινα, θα φιλοξενήσει τον Απόλλωνα κι έχει ως Head Coach έναν από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες προπονητές, τον Βαγγέλη Πάτερο.

Ο τελευταίος μετά μια απόλυτα επιτυχημένη θητεία στην ESTI, με την οποία κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Τουρκίας με τη γυναικεία ομάδα, πήγε πέρυσι στην Ολλανδία οδηγώντας την Ουτρέχτη επίσης στην κορυφή του ολλανδικού πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι επέστρεψε ξανά στην ομάδα της Σμύρνης κι όπως δήλωσε στο www.apollongs.gr ανυπομονεί κι εκείνος και οι άνθρωποι του τουρκικού Συλλόγου για την έλευση του Απόλλωνα.

Όπως τονίζει κοινός παρονομαστής είναι η φιλία των δύο λαών και το μεγαλείο του αθλητισμού και αναμφίβολα αυτό το ταξίδι, πέραν της σημειολογικής επιστροφής του Απόλλωνα στις ρίζες του, εκεί όπου ιδρύθηκε το 1891, στέλνει και το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό μήνυμα.

«Ανυπομονώ να φιλοξενήσουμε τον Απόλλωνα και να δείξουμε και ως Σύλλογος ότι οι Τούρκοι είναι πολύ φιλόξενος λαός. Να περάσουμε ωραία σαν μια μεγάλη παρέα, να κάνουμε τον αθλητισμό μας, τις συναντήσεις μας και τα γλέντια μας. Να τα κάνουμε όλα» δηλώνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Πάτερος.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στη επίσημη ιστοσελίδα του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης:

Για το πως προέκυψε η ιδέα:

«Αυτή η ιδέα προέκυψε μετά από μία συζήτηση με τον Πόλυ Αφρουδάκη, λόγω του ότι ο Απόλλων προέρχεται από τη Σμύρνη. Μου εξέφρασε την επιθυμία, αν γινόταν, να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι μέσω της ομάδας της δικής μου, η οποία εδρεύει στη Σμύρνη. Να συναντηθούν οι δύο ομάδες μ’ έναν κοινό παρονομαστή: Τη φιλία των λαών και το μεγαλείο του αθλητισμού. Και μέσα από αυτό να γνωρίσουν οι άνθρωποι της αποστολής του Απόλλωνα και όσοι την ακολουθήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους».

Για το πως αντιμετωπίζεται το ταξίδι του Απόλλωνα στη Σμύρνη:

«Οι άνθρωποι της ESTI και γενικά στην Τουρκία δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες. Είναι ανοιχτόμυαλοι και όταν θα έρθετε εκεί θα το διαπιστώσετε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η τουρκική πλευρά έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα για την ελληνική παροικία της Σμύρνης. Η Σμύρνη, εξάλλου, ως πόλη είναι η πιο δυτική στην Τουρκία. Είναι πιο κοντά στη δύση. Αν δεν μας αγαπούσαν ως λαό δεν θα είχαν για 7-8 χρόνια Έλληνα προπονητή. Είναι φιλέλληνες, αγαπάνε πολύ την Ελλάδα και δεν βλέπουν καμία διαφορά με τους Έλληνες, όπως κι εμείς οι Έλληνες, άλλωστε, με τους Τούρκους. Οι διαφορές υπάρχουν μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Εγώ τόσα χρόνια δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό.

Μάλιστα, οι άνθρωποι της ομάδας διοργανώνουν εδώ και χρόνια ένα τουρνουά στο οποίο έχουν μετάσχει ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, ο Ηλυσιακός, η Χίος που έχουν έρθει περισσότερες από δύο τρεις φορές. Από τη στιγμή που μπορούμε και καλούμε ομάδες να συμμετάσχουν σ’ ένα τουρνουά εννοείται πως δεν υπάρχει – για όποιον μπορεί να σκέφτεται έτσι – θέμα αντιπαράθεσης. Δεν είναι πρωτόγνωρο για εμάς. Ίσως είναι πρωτόγνωρο για την περίοδο, αλλά και η δική μας ομάδα έχει έρθει στην Ελλάδα για προετοιμασία με τη Γλυφάδα και τα κορίτσια του Ολυμπιακού.

Στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην Τουρκία δεν ασχολείται ο κόσμος με τις αντιπαραθέσεις.. Πολλοί, εξάλλου από τους ανθρώπους εδώ προέρχονται από την Κρήτη και ξαφνικά βρέθηκαν στη Σμύρνη. Είναι πάρα πολύ ωραίοι άνθρωποι».

Ανυπομονείτε για την έλευση του Απόλλωνα στη Σμύρνη;

«Σαφώς ανυπομονώ. Με μεγάλη μου χαρά το έκανα όταν, όπως, είπα μίλησα με τον Πόλυ Αφρουδάκη. Ήθελα να βοηθήσω κι εγώ να γίνει πραγματικότητα το όνειρο κάποιων ανθρώπων. Ανυπομονώ να τους φιλοξενήσουμε και να δείξουμε ότι οι Τούρκοι είναι πολύ φιλόξενος λαός. Να περάσουμε ωραία σαν μια μεγάλη παρέα, να κάνουμε τον αθλητισμό μας, τις συναντήσεις μας και τα γλέντια μας. Να τα κάνουμε όλα».

Για το ρόλο του στην ESTI:

«Ήμουν στην ανδρική ομάδα από το 2011 έως το 2016 και από το 2014 έως 2016 παράλληλα και στη γυναικεία. Μετά συνέχισα ως προπονητής αποκλειστικά στη γυναικεία ομάδα, έχοντας, όμως, το γενικό πρόσταγμα στον Σύλλογο. Αποφασίσαμε να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στις κοπέλες, ώστε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα και να χτυπήσουμε τις ομάδες της Κωνσταντινούπολης και το καταφέραμε, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα στα πέντε τελευταία χρόνια, μπαίνοντας δυναμικά στον χάρτη του αθλητισμού της Τουρκίας.

Παρότι έχω το γενικό πρόσταγμα στον Σύλλογο για όλα τα τμήματα, Ανδρών και Γυναικών, έχοντας καθημερινή επικοινωνία με όλους τους προπονητές η δική μου ομάδα είναι η γυναικεία. Είμαι, όμως, ο Head Coach της ESTI σε όλα τα επίπεδα».

Για την επιστροφή του φέτος στην ESTI:

«Ήμουν εφτά χρόνια στην ESTI και πέρυσι έκανα ένα διάλειμμα πηγαίνοντας στην Ολλανδία. Αυτή ήταν η συμφωνία που είχα κάνει με τους ανθρώπους της ομάδας. Ήθελα ένα διάλειμμα, να… ξεδιαλύνω το μυαλό μου και θα γύρναγα, όπως, βεβαίως, έγινε.

Έχω μία πάρα πολύ καλή σχέση, οικογενειακή σχέση θα έλεγα με τους ανθρώπους της ESTI. Μου έχουν φερθεί πολύ καλύτερα από άλλους στην Ελλάδα. Έχω μια πολύ καλή, φιλική και αληθινή σχέση με τους ανθρώπους της ομάδας, αλλά και με άλλους που δεν έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό, αλλά με την καθημερινότητα. Για παράδειγμα αν αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και σηκώσω το τηλέφωνο για να πάρω τον πρόεδρο της ESTI, εκείνος θα ανταποκριθεί άμεσα».

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να επιστρέψετε επαγγελματικά στην Ελλάδα;

«Όχι δεν το έχω σκεφτεί. Από το 2011 που έφυγα δεν το ξανασκέφτηκα. Δεν κολλάω σε αυτόν τον τόπο. Έχω τελείως διαφορετικό μυαλό. Οπότε…»



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved