Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Έκτακτη Ολομέλεια από Καπράλο

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Έκτακτη Ολομέλεια από Καπράλο

Έκτακτη Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συγκάλεσε ο Πρόεδρος Σπύρος Καπράλος, στην οποία συζητήθηκε το προσχέδιο του νέου Αθλητικού Νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΟΕ προς τα μέλη:
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μια εβδομάδα μετά την έκτακτη συνάντησή μας με την παρουσία των Προέδρων των Ομοσπονδιών, είμαστε σήμερα και πάλι εδώ για να συζητήσουμε διεξοδικά το περιεχόμενο του προσχεδίου του Νέου Αθλητικού Νόμου και να διατυπώσουμε τις θέσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Να επαναλάβω, για όσους συναδέλφους δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας την προηγούμενη εβδομάδα, ότι μόλις ζητήθηκε από το Υπουργείο περίπου πριν ένα χρόνο, ορίστηκε εκπρόσωπος της ΕΟΕ στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, μετά από απόφαση της Ολομελείας, ο ΓΓ της ΕΟΕ κ. Κατσιαδάκης, ο οποίος ουδέποτε εκλήθη να μετάσχει στις εργασίες της.

Στη συνέχεια, με μια ειδοποίηση μόλις δύο ημερών, μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, πράγμα το οποίο και πράξαμε παρά, επαναλαμβάνω και τονίζω, το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που μας δόθηκε. Οι προτάσεις μας, αποτέλεσμα εργασίας συναδέλφων στην ΕΟΕ με επικεφαλής τον κ. Μαυρομμάτη, έγιναν αποδεκτές από την Ολομέλεια και στη συνέχεια εστάλησαν τόσο στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής κ. Χειμάρα όσο και στον Υφυπουργό κ. Ανδριανό. Δυστυχώς, πολύ λίγες, για να μην πω καμία, από τις προτάσεις μας δεν περιλαμβάνονται στο Προσχέδιο του Νόμου των 180 σελίδων που ετέθη για διαβούλευση και έρχεται για να αλλάξει πολλά πράγματα στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι  η υφιστάμενη αθλητική νομοθεσία χρειάζεται τροποποιήσεις, βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό. Αυτό όμως που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, είναι ένας νέος Αθλητικός Νόμος με αντισυνταγματικές διατάξεις,  με παραβάσεις των διεθνών δεδομένων, που περιλαμβάνει άρθρα αντίθετα με κάθε έννοια δικαίου και που, τέλος, συνεπάγεται συρρίκνωση και κρατικοποίηση του αθλητισμού.

Το Σχέδιο του Νέου Αθλητικού Νόμου, στο οποίο μάλιστα δεν υπάρχει Εισηγητική Έκθεση που να τεκμηριώνει τους λόγους δημιουργίας του, δίνει την εντύπωση ότι ετοιμάστηκε εν θερμώ και ευκαιριακά από μια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία φαίνεται ότι έχει άγνοια κυρίως από τα θέματα του ερασιτεχνικού  αθλητισμού.

Παρ΄όλα αυτά χρειάζεται, από πλευράς μας, συστηματική δουλειά και στρατηγική, διότι με το πρόσχημα της «εξυγίανσης» του αθλητικού χώρου, αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνιακό πλεονέκτημα από πλευράς Πολιτείας. Και ας περιλαμβάνει το Νέο Νομοσχέδιο διατάξεις με αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στον αθλητικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως την κατάργηση κινήτρων για τους νέους αθλητές που θα απομακρύνει τα παιδιά από τον αθλητισμό και μάλιστα στη σημερινή εποχή. Όλοι νομίζω θέλουμε την εξυγίανση του Αθλητισμού, όχι μόνο ο Υπουργός. Γι' αυτό και είμαστε στο πλευρό του Υπουργού καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα βελτιώσεως του Νόμου.

Δώσαμε μεγάλο αγώνα για να υπάρξουν εκ νέου κίνητρα, βέβαια μόνο για τα Ολυμπιακά αθλήματα και όχι γενικά για οποιαδήποτε Ομοσπονδία έχει διεθνή αναγνώριση, ειδικά σήμερα που αυτά δεν συνεπάγονται οικονομικό βάρος και κόστος για την Πολιτεία. Γιατί να μην δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους λίγους, στους καλύτερους Έλληνες, νέους στην πλειοψηφία αθλητές με πολύ υψηλές διακρίσεις να μπαίνουν σε όποια Σχολή θέλουν καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισαγομένων σε οποιαδήποτε σχολή και όχι μόνο στα ΤΕΦΑΑ. Αν δεν είναι ικανοί, δεν θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν ποτέ. Ακόμα γιατί να καταργήσουμε τα μόρια από τους διακρινόμενος αθλητές στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα. Δεν θέλουμε Σχολικό Αθλητισμό;

Πολλά είναι τα άρθρα του Νομοσχεδίου που περιλαμβάνουν ασάφειες, με πρώτο και καλύτερο το άρθρο που αναφέρεται στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και χρειάζεται διευκρινήσεις, εκτός των άλλων για το ίδιο το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΟΕ. Ζητήσαμε με απόφαση της Ολομελείας να προχωρήσουμε και να γίνει η ΕΟΕ ΝΠΙΔ, χωρίς να χάσουμε την αυτοδιοίκηση, την ανεξαρτησία στη διοίκηση και τη διαχείριση των περιουσιακών  μας στοιχείων και παράλληλα να κατοχυρώσουμε το προσωπικό μας. Μην ξεχνάμε ότι η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια επιχορηγεί την ΕΟΕ με ποσά μικρότερα από το 50% των πόρων που έχει η ΕΟΕ εκτός Δημοσίου! Έχουμε δηλαδή το παράδοξο να έχουμε όλες τις δυσλειτουργίες του Δημοσίου χωρίς τα πλεονεκτήματα αφού ούτε τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων μας δεν καλύπτει το κράτος.

Το τραγελαφικό είναι ότι βρίσκεται ακόμα στον αέρα και, αισίως συμπληρώνει ένα χρόνο, η διάταξη που, παρά τη θέληση και του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν έχει μπορέσει ακόμα να περιληφθεί σε κάποιο νομοσχέδιο αλλά ούτε και σε αυτό! Ποιά διάταξη; Αυτή που θα επιτρέπει το αυτονόητο: Χρήματα που εξασφαλίζει η ΕΟΕ απο τη ΔΟΕ ή τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές ή και ιδιώτες χορηγούς να μπορεί να τα διαθέτει για την Ολυμπιακή Προετοιμασία των αθλητών χωρίς να χρειάζεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται στα ΝΠΔΔ που μόνο καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες προκαλούν. 

Επίσης, το άρθρο που αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα, θα πρέπει να φύγει τελείως από το Νομοσχέδιο. Μόνο προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει με τη ΔΟΕ. Και κάποιος θα έπρεπε να έχει ενημερώσει τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ότι η Φλόγα είναι κατοχυρωμένη από τη ΔΟΕ και η ΕΟΕ είναι ο θεματοφύλακας της.

Απαράδεκτη είναι και η καθιέρωση νέων εξόδων, όπως για παράδειγμα για θεώρηση δελτίου αθλητών, διατητών, προπονητών ή το παράβολο για σήμα αθλητικού φορέα, που απ’ όλους χαρακτηρίστηκαν στην προηγούμενη συνάντησή μας, «νέα χαράτσια». Αντί να διευκολύνουμε τα σωματεία από τη γραφειοκρατία και το κόστος που συνεπάγεται αυτή, τα πνίγουμε οικονομικά. Σήμερα τα Σωματεία δεν αντέχουν το κόστος ούτε των €1,000 για αλλαγή του καταστατικού τους.

Όσον αφορά στις Ομοσπονδίες, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή πρόβλεψη για διοικητικές/ λειτουργικές δαπάνες και μισθούς των υπαλλήλων. Επίσης, στον κλάδο των προπονητών ο νέος νόμος δημιουργεί προβλήματα εξισώνοντας επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Πανεπιστημίων με αποφοίτους ΙΕΚ. Με τις διατάξεις δε περί Σωματείων, φθάνει ακόμη και να καταργεί Ομοσπονδία (Γκόλφ) χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.

Τέλος, η πλέον σημαντική παρατήρηση : το νέο Νομοσχέδιο δίνει την εντύπωση με άρθρα του ότι βασικό μέλημά του είναι η απαλλαγή από τις σημερινές Διοικήσεις! Φτάνει στο σημείο να καταργεί και τις διοικήσεις των Ερασιτεχνικών Σωματείων, του κυττάρου του Αθλητισμού και να διώξει ανθρώπους που προσφέρουν καθημερινά εθελοντική εργασία. Και επιβεβαιώνει την άγνοια από τον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό των συντακτών του, οι οποίοι ζητούν 40.000 – 50.000 νέα πρόσωπα διοίκησης αθλητικών φορέων κάθε τέσσερα χρόνια.... ΄Οπως  εισάγουν και το τερατούργημα της έκπτωσης από τη διοίκηση με απλή άσκηση ποινικής δίωξης και όχι μετά από παραπομπή. Αν υπάρχουν κακοί παράγοντες, είναι χρέος της Πολιτείας να ελέγχει και να τιμωρεί. Είναι στο χέρι του εκάστοτε  Υπουργού, με τη συνδρομή και εισήγηση  της ΕΟΕ, να μειώσει τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών. Θα μπορούσε ενδεχομένως να περικόπτει σταδιακά την ετήσια επιχορήγηση εάν δεν διακρίνει προσπάθεια και διάθεση εξεύρεσης πρόσθετων μη κρατικών πόρων από τις Ομοσπονδίες.  Όχι όμως επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τη δουλειά της η Πολιτεία, να επιδιώκει να διώξει τους ερασιτέχνες  παράγοντες  με αντιδημοκρατικές μεθόδους και νόμους.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί και θα καταγραφούν ώστε να έχουμε μια πλήρη και αιτιολογημένη έκθεση των απόψεων και των ενστάσεών μας.

Η πρότασή μου είναι πρώτα απ’ όλα να ζητήσουμε άμεσα από τον Υπουργό να παρατείνει το χρόνο διαβούλευσης του Νομοσχεδίου. Ακόμα, να ζητήσουμε άμεσα συνάντηση εργασίας μαζί του ώστε να του υποβάλλουμε τις προτάσεις  και τις θέσεις μας. Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε τις προτάσεις μας και με μια Συνέντευξη Τύπου. 

Με την ευκαιρία, να σας θυμίσω ότι, πριν λίγους μήνες, η ΕΟΕ είχε υποβάλλει προτάσεις  στον Υπουργό με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αθλητισμού και την αντιμετώπιση προβλημάτων καίριων για τις εποχές που ζούμε,  (όπως η στέγαση των Ομοσπονδιών , η δωρεάν διάθεση των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων  για τις Εθνικές Ομάδες και την προπόνηση των αθλητών της Προ Ολυμπιακής Ομάδας καθώς και της τέλεσης των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, ή θέματα που αφορούν το προσωπικό των Ομοσπονδιών). Ε λοιπόν, καμία από τις προτάσεις μας αυτές δεν περιλαμβάνεται στο νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο!

Το Νομοσχέδιο ασχολείται με πολλά θέματα που αφορούν τα επαγγελματικά αθλήματα, κυρίως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, την διαιτησία, τις ανώνυμες εταιρείες, καθώς και με θέματα ντόπινγκ και βίας για τα οποία σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε οι πρώτοι που στηρίζουμε κάθε θετικό σημείο του Νέου Νομοσχεδίου.

Δεν θα δεχθούμε όμως με τίποτα τη συρρίκνωση και κρατικοποίηση του Αθλητισμού με αντισυνταγματικές διατάξεις, αντίθετες με κάθε έννοια δικαίου και με τα διεθνή δεδομένα του Αθλητισμού, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη συμμετοχή Ελλήνων αθλητών σε αγώνες ή και την αποβολή των Ομοσπονδιών μας από τα διεθνή φόρα. Γι' αυτό λοιπόν είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά, μεθοδικά και αιτιολογημένα σε ό,τι βλάπτει τον Ελληνικό Αθλητισμό. 

Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, μας περιμένει πολλή δουλειά! 



Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved