5 +1 συμβουλές για έναν «δυνατό» πρώτο Μαραθώνιο

5 +1 συμβουλές για έναν «δυνατό» πρώτο Μαραθώνιο

Ο απόλυτος οδηγός προετοιμασίας για τον μεγάλο αγώνα στις 12 Νοεμβρίου

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον πρώτο σου Μαραθώνιο. Το να καταφέρεις να διανύσεις 42.195 μέτρα είναι μία διαδικασία που μπορεί να σου θυμίσει την εμπειρία της πρώτης σου μέρας στο σχολείο. Παρόλα αυτά, αν ακολουθήσεις τη σωστή προετοιμασία, δεν έχεις κανέναν λόγο να αγχώνεσαι. Εφοδιάσου με υπομονή, επιμονή και προσπάθησε να παραμείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου!

Θέσε ρεαλιστικούς και προσιτούς στόχους

Ακόμα και έμπειροι μαραθωνοδρόμοι δεν μπορούν να ξέρουν ποιος ακριβώς θα είναι ο χρόνος τους την ημέρα του αγώνα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσδιορίσεις χρονικά τον τερματισμό σου, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν τις αποδόσεις σου, όπως ο άνεμος, το κρύο, η ζέστη, η υγρασία.

Η καλύτερη λύση είναι να έχεις λογικές προσδοκίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύεις ψηλά, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι δεν μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο για τα πάντα εκείνη την ημέρα. Αυτό που έχει σημασία την πρώτη φορά που δοκιμάζεις ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι να καταφέρεις να ολοκληρώσεις τη διαδρομή, και όχι να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ. Είναι ένας τρόπος να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, να τσεκάρεις τις αντοχές σου και να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι για τη συμμετοχή σου σε μελλοντικούς αγώνες δρόμου.

Δώσε έμφαση στην προπόνηση

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πολλά χιλιόμετρα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της προπόνησης… Σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα έχεις καταφέρει να τρέξεις σημαντικές αποστάσεις και θα νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου. Έτσι, μπορεί να σε δελεάζει η ιδέα να προσθέσεις περισσότερα χιλιόμετρα στην προπόνησή σου, αλλά με αυτόν τον τρόπο διακινδυνεύεις να κουράσεις, να καταπονήσεις ή ακόμη και να εξαντλήσεις το σώμα σου.

Προσπάθησε, λοιπόν, να ακολουθείς ένα σταθερό πρόγραμμα, το οποίο μπορείς να προσαρμόζεις στα μέτρα σου. Ξεκίνα να προπονείσαι αρκετό καιρό πριν τη μεγάλη ημέρα και προσπάθησε να είσαι συνεπής, αλλά και να μην κουράζεις υπερβολικά τον οργανισμό σου. Κράτα ημερολόγιο για να βλέπεις τη βελτίωσή σου σε αριθμούς! Δώσε πάντα μία μέρα ανάπαυσης στο σώμα σου μετά από τις δύσκολες και σκληρές προπονήσεις πολλών χιλιομέτρων. Χρειάζεσαι χρόνο για να ανακάμψεις!

3a.jpg

Ακολούθησε την πεπατημένη!

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ριζικά το διατροφικό σου πρόγραμμα. Αρκεί να είσαι προσεκτικός με τις καταχρήσεις και να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου, όπως  πρωτεΐνες και εδώδιμες ίνες.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορείς να λαμβάνεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά να επιτύχεις τα μέγιστα αποτελέσματα.

Δώσε προσοχή στην επιλογή τους και διάλεξε εκείνα που είναι ελεγμένα και δεν περιέχουν τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ύλες, όπως για παράδειγμα τα ποιοτικά προϊόντα της ειδικής σχεδιασμένης σειράς Herbalife24.

Την ημέρα του αγώνα απόφυγε τους πειραματισμούς και μην δοκιμάσεις τίποτα καινούργιο.

Ενυδατώσου

Η ενυδάτωση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο όσον αφορά στη διατροφή. Αν θέλεις να έχεις καλύτερες αποδόσεις  φρόντισε να καταναλώνεις πολλά υγρά και να αναπληρώνεις τους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι απομακρύνονται από το σώμα με την έντονη εφίδρωση. Ιδανικό για τον σκοπό αυτό είναι το Herbalife24 Hydrate. Παράλληλα, μετά την προπόνηση το Herbalife24 Rebuild Strength και το Herbalife24 Rebuild Endurance θα σε βοηθήσουν να ανακάμψεις και να έχεις μία ολοκληρωμένη αποθεραπεία. Στη σειρά θα βρεις ακόμη αρκετά προϊόντα, όπως το ποτό υδατανθράκων πρωτεΐνης Herbalife24 Prolong που μπορείς να το καταναλώνεις κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, καθώς και το υγιεινό και θρεπτικό Herbalife24 Formula 1 Sport.

3b.jpg

Μελέτησε τη διαδρομή

Κατέβασε στο κινητό σου τον χάρτη της διαδρομής και προσπάθησε να εξοικειωθείς με αυτή. Δεν χρειάζεται να την απομνημονεύσεις -φυσικά- αφού θα τρέχεις παρέα με πολλούς ακόμη δρομείς, αλλά μελέτησέ τη για να έχεις μία εικόνα για τις στροφές, τους σταθμούς εφοδιασμού και τις ιατρικές υπηρεσίες. Προσπάθησε να σπάσεις τη διαδρομή σε μικρότερα κομμάτια. Αυτός είναι ακόμη ένας καλός τρόπος για να κρατήσεις το μυαλό σου απασχολημένο, όσο τρέχεις.

Απόφυγε το άγχος

Φτάσε τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, για να είσαι εγκαίρως στη γραμμή της εκκίνησης. Δεν χρειάζεται να κάνεις σπριντ επειδή καθυστέρησες να παρκάρεις… Φρόντισε να είσαι εφοδιασμένος με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον οποίο εννοείται πως δεν θα χρησιμοποιείς για πρώτη φορά. Πριν ξεκινήσεις, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις, να συγκεντρωθείς και να προετοιμαστείς ψυχολογικά.

Μην ξεχνάς: Συνδύασε την άσκηση με ξεκούραση και υγιεινή διατροφή, για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και να αυξήσεις την αποδοτικότητα του οργανισμού σου,. Έτσι, αυξάνεις τις πιθανότητες να ολοκληρώσεις τον στόχο σου με επιτυχία!



Μεταγραφές, Γιουβέντους: Περιζήτητος ο Ραμπιό
Μεταγραφές, Γιουβέντους: Περιζήτητος ο Ραμπιό
Ολυμπιακή Φλόγα: Περήφανος ο Ντούσκος - «Ήταν κάτι ξεχωριστό, κουβάλησα όλους τους Έλληνες»
Ολυμπιακή Φλόγα: Περήφανος ο Ντούσκος - «Ήταν κάτι ξεχωριστό, κουβάλησα όλους τους Έλληνες»
Ολυμπιακοί Αγώνες: Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ η νέα Dream Team των ΗΠΑ - Προκαλεί τρόμο
Ολυμπιακοί Αγώνες: Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ η νέα Dream Team των ΗΠΑ - Προκαλεί τρόμο
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία για το Παρίσι - Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο Ντούσκος
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία για το Παρίσι - Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο Ντούσκος
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved