Έτσι αναμόρφωσε την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα
INTIME

Έτσι αναμόρφωσε την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα

Ο Ματίας Αλμέιδα μεταμόρφωσε την ΑΕΚ, δημιουργώντας μια ομάδα που αρέσει στους φίλους της και τρομάζει τους αντιπάλους της.

Μια διαφορετική ΑΕΚ βλέπουν φέτος οι φίλοι της, κι αυτή έχει την υπογραφή του Ματίας Αλμέιδα. Τα πράγματα στην ΑΕΚ την περασμένη σεζόν δεν κυλούσαν καλά, καθώς τίποτα αγωνιστικό δεν έβγαινε. Η διοίκηση αποφάσισε να σχεδιάσει τη φετινή σεζόν από νωρίς και γι’ αυτό ήθελε να κλείσει προπονητή έως τον Μάιο. Ο Φερνάντο Σάντος δεν απάντησε θετικά και μετά από πολλές επαφές, αυτός που κέρδισε τελικά την κούρσα για τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο ήταν ο Ματίας Αλμέιδα.

Έξι μήνες μετά, στην ΑΕΚ νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι για την επιλογή τους, καθώς ο Αργεντινός τεχνικός ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η ομάδα.

Ο «πελάδο» κέρδισε την εμπιστοσύνη των διοικούντων με το πάθος του για το ποδόσφαιρο και με αυτό κατάφερε να κερδίσει τους παίκτες, δημιουργώντας μια ομάδα που έπαιξε στον πρώτο γύρο την καλύτερη μπάλα στη Super League. Αυτά είναι τα πράγματα που έκανε.

Άλλαξε την ψυχολογία και το κλίμα στα αποδυτήρια

Ο ερχομός του Ματίας Αλμέιδα και των έξι συνεργατών του συνδυάστηκε με μια σειρά αλλαγών προσώπων στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, καθώς η διοίκηση ήθελε να ξεριζώσει κάθε κακή ανάμνηση, αλλάζοντας και τα… πόμολα. Από την πρώτη επαφή με τους παίκτες, ο Αργεντινός τεχνικός επιβλήθηκε ως προσωπικότητα, δείχνοντας ότι αυτός είναι το απόλυτο αφεντικό. Κέρδισε τον σεβασμό και άλλαξε το κλίμα που υπήρχε στην ομάδα, κάνοντας μια πραγματικά νέα αρχή.

Η ΑΕΚ απέκτησε αγωνιστικό πλάνο

Από τις πρώτες δηλώσεις, ο Αλμέιδα έδωσε το στίγμα για τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται η ομάδα. Πίεση συνεχώς, κατοχή της μπάλας και δημιουργία. Αυτό ξεκίνησε να το δουλεύει από την πρώτη μέρα στην ομάδα και άρχισε να φαίνεται κάπως στα φιλικά. Κάθε παίκτης είχε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα κινείται μέσα στο γήπεδο, ποιος θα είναι ο ρόλος του.

Αυτό έλειψε τα προηγούμενα χρόνια από την Ένωση, που αγωνιζόταν χωρίς πλάνο και κυρίως βασιζόμενη στην ποιότητα των παικτών της.

Ευελιξία στο σύστημα

Αν και ξεκίνησε με το σύστημα 3-5-2, όταν είδε ότι δεν υπηρετείται από το ρόστερ όπως πρέπει, δεν είχε πρόβλημα να το αλλάξει σε ένα ευέλικτο 4-4-2. Στις προπονήσεις δούλευε και τα δύο συστήματα το καλοκαίρι, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν εγκλωβίζεται σε έναν σχηματισμό. Μετά από τις πρώτες 3 αγωνιστικές, άλλαξε το σύστημα της ΑΕΚ, αποδεικνύοντας το σκεπτικό του και δικαιώθηκε.

Στοχευμένες μεταγραφές

Η ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι έκανε τις πιο πετυχημένες μεταγραφικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί σε συνεργασία με τον Αλμέιδα, οι Κουχάρσκι και Κονέ, έφεραν παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που μπορούν να υπηρετήσουν το πλάνο. Με εξαίρεση τον Ορμπελίν Πινέδα, που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του «πελάδο», στις άλλες μεταγραφές το βάρος έπεφτε στα στοιχεία του παίκτη και όχι τόσο στο όνομά του. Η συνεργασία αυτή απέδωσε και όλοι οι νεοαποκτηθέντες εντάχθηκαν στο πλάνο της ΑΕΚ και αποδίδουν τα μέγιστα.

Νέοι ρόλοι σε παίκτες

Ο Ματίας Αλμέιδα φρόντισε να ασχοληθεί ξεχωριστά με όλους τους παίκτες, βελτιώνοντας τον καθένα τους, ενώ σε κάποιους έδωσε νέο ρόλο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Σέρχιο Αραούχο και Λιβάι Γκαρσία.

Ο «Τσίνο» από φορ περιοχής, έγινε πιο περιφερειακός παίκτης, κινούμενος πιο ελεύθερα εκτός περιοχής, κάνοντας πολλά χρήσιμα πράγματα στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι έτσι έχει απομακρυνθεί από το σκοράρισμα, όμως ο Αραούχο έχει αρκετές τελικές, αλλά και μια μεγάλη γκίνια φέτος, μιας και δυσκολεύεται να βρει στόχο.

Ο Λιβάι Γκαρσία αποτελεί τα τελευταία δύο χρόνια ένα σπουδαίο πρότζεκτ για την Ένωση, ωστόσο ο παίκτης σημείωσε εξαιρετική πρόοδο λόγω της διαχείρισης που του επιφύλαξε ο Αργεντινός τεχνικός. Από δεξιό εξτρέμ τον έκανε φορ περιοχής, θέση που έπαιξε κατά συνθήκη την περασμένη σεζόν σε κάποια παιχνίδια. Ως φορ ο 24χρονος άσος από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έγινε πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι του, πετυχαίνοντας ήδη 7 γκολ. Κι αυτό την ώρα που ακόμα χρειάζεται δουλειά στο τελείωμα των φάσεων, καθώς αν βελτιωθεί, θα μιλάμε για την πιο μεγάλη μεταμόρφωση παίκτη που έχουμε δει.

Πνεύμα ομάδας

Το μυστικό της επιτυχίας όμως της ΑΕΚ, όπως το παραδέχονται και οι πρωταγωνιστές αυτής, είναι το ομαδικό πνεύμα. Όλοι οι παίκτες μαζί πιστεύουν στο πλάνο της ομάδας και τον προπονητή και παλεύουν για έναν στόχο, τη νίκη. Κι όταν αυτή έρχεται, άπαντες νιώθουν δικαιωμένοι. Και φέτος η Ένωση παίζει καλό ποδόσφαιρο, παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει, στα περισσότερα παιχνίδια, βγάζοντας μια υγεία που τα τελευταία χρόνια έλειπε.

Συμβόλαιο για 10 χρόνια…

Μετά από τον πρώτο γύρο, η ΑΕΚ βρίσκεται στο -8 από την κορυφή, αλλά αντί για γκρίνια, όπως υπήρχε τις περασμένες σεζόν, υπάρχει μια αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ακόμα κι αν η ομάδα δεν κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα, μιας και ο Παναθηναϊκός φαντάζει το απόλυτο φαβορί, η ομάδα του Αλμέιδα κερδίζει τις εντυπώσεις και βάζει βάσεις για το μέλλον. Μάλλον ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει μπει σε σκέψεις για το ενδεχόμενο να προσφέρει στον Αργεντινό συμβόλαιο για 10 χρόνια, όπως είχε πει ο προπονητής κατά την παρουσίασή του, μεταξύ σοβαρού και αστείου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΚ: Το γκολ της νίκης της Κ19 στο Ρέντη (video)

ΑΕΚ: Το γκολ της νίκης της Κ19 στο Ρέντη (video)

ΑΕΚ: Χειρουργήθηκε ο Άμραμπατ - Οι σκέψεις για τις μεταγραφές

ΑΕΚ: Χειρουργήθηκε ο Άμραμπατ - Οι σκέψεις για τις μεταγραφές

AEK: Η όμορφη «κιτρινόμαυρη» ιστορία του Τάσου με τη φανέλα του Σαμπανάτζοβιτς
AEK: Η όμορφη «κιτρινόμαυρη» ιστορία του Τάσου με τη φανέλα του Σαμπανάτζοβιτς
Γκιώνης: Συγκλονιστική φωτογραφία με την ελληνική σημαία μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Γκιώνης: Συγκλονιστική φωτογραφία με την ελληνική σημαία μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Υποψήφια η Βαρκελώνη για το επόμενο Final 4
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved