ΠΑΟΚ: Με Σαββίδη τους κοιτάει στα μάτια – Οι επιδόσεις με τους τρεις μεγάλους της Αττικής (vids)

ΠΑΟΚ: Με Σαββίδη τους κοιτάει στα μάτια – Οι επιδόσεις με τους τρεις μεγάλους της Αττικής (vids)

ΠΑΟΚ: Με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη στη δυναμική του «Δικεφάλου» προστέθηκε το χρήμα κι αυτό αποτυπώνεται στον αγωνιστικό χώρο. Οι επιδόσεις του εκτός έδρας κόντρα στον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ ως η λαοφιλέστερη ομάδα της βόρειας Ελλάδας ασφαλώς είχε και φυσικά έχει δυναμική.

Διαχρονικά, όμως, δεν είχε κάτι πολύ σημαντικό σε σύγκριση με τους μεγάλους της Αττικής, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Το χρήμα. Το παράπονό του στις περασμένες δεκαετίες, ενδεχομένως όχι άδικα αρκετές φορές, ήταν ότι τα κέντρα αποφάσεων ήταν στην Αθήνα.

Από το 1971 έως το 1985, έπαιξε σε εννέα τελικούς κι όλοι έγιναν στην Αττική. Δύο στο ΟΑΚΑ, δύο στη Φιλαδέλφεια και πέντε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Θα μπορούσε να είχε περισσότερα κύπελλα, αλλά η ιστορία ήταν αυτή. Πάντα ήταν ένας υπολογίσιμος αντίπαλος, όχι όμως το απόλυτο φόβητρο. Από το 1990 και μετά και με ορισμένες εξαιρέσεις, όταν πια το χρήμα έκανε όλο και περισσότερο τη διαφορά, ο ΠΑΟΚ ήταν μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας. Υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις, πήρε δύο κύπελλα στις αρχές του νέου αιώνα, αλλά ποτέ δεν διεκδίκησε κάτι περισσότερο, με βάση τη δυναμική του. Για τις αποτυχίες του ευθυνόταν αρχικά ο ίδιος κι έπειτα οι υπόλοιποι.

Ο Σαββίδης

Ο Ιβάν Σαββίδης, μπορεί λίγοι να θυμούνται ότι δεν ενδιαφέρθηκε πρώτη φορά το 2012. Όταν και τελικά έγινε ο ηγέτης του ΠΑΟΚ. Έξι χρόνια νωρίτερα, το 2006 είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη και συζητούσε με τον Ερασιτέχνη και τον Γιάννη Γούμενο για ν’ αναλάβει τον ΠΑΟΚ. Ορισμένες διαφωνίες για το γήπεδο της Τούμπας και ένας ακόμα υποψήφιος, ο Γιάννης Καμπάνης έβαλαν τέλος στο φλερτ.

Στις 12 Απριλίου 2006, μάλιστα, συντάχθηκε μνημόνιο πώληση της ΠΑΕ μεταξύ του Γιάννη Γούμενου και του Βασίλη Παπαδόπουλου, τότε εκπροσώπου του Ιβάν Σαββίδη. Ο ομογενής επιχειρηματίας επιθυμούσε και τον έλεγχο του ερασιτέχνη μέσω αλλαγής του καταστατικού του.

Στις 16 Μαϊου 2006 ο Σαββίδης ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκείνη τη μέρα υπήρχε κατάληψη από οπαδούς στην Τούμπα για την κατάσταση στον σύλλογο. Μίλησε με τον κόσμο και τον επιχειρηματία Βασίλη Παγώνη, ενώ στην Αθήνα παρέμενε ο Γιάννης Γούμενος, που έψαχνε επενδυτή.

«Χάσαμε έξι χρόνια»

Στις 3 Ιουνίου 2006 επιβεβαιώθηκε η διαφορά. Έτσι, ο ΠΑΟΚ δεν πέρασε στα χέρια του Σαββίδη, ο οποίος πιο ώριμος και γνώστης των συνθηκών στον σύλλογο, επανήλθε το 2012 κι αφού βοήθησε πρώτα οικονομικά, μία ομάδα που ήταν οικονομικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Να σημειωθεί ότι μία μέρα μετά την κατάθεση προσφυγής από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη (13 Ιουνίου 2006), με την οποία διεκδικούσε 846.168 ευρώ, ο Σαββίδης ζήτησε με επιστολή του στον ΑΣ να πληροφορηθεί το ακριβές οικονομικό άνοιγμα της ΠΑΕ. Αλλά ανακοινώθηκε «συμφωνία» με τον Καμπάνη.

Ο Σαββίδης σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του νομικού του εκπροσώπου Αλέξανδρου Λυκουρέζου είχε δώσει διορία 48 ωρών στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για να έχει την οριστική απάντηση τους στην πρόταση του. Το τελεσίγραφο εξέπνευσε και στις 26 Ιουνίου απέσυρε το ενδιαφέρον του για την αγορά της ΠΑΕ. Ίσως αν είχε αναλάβει τότε, έξι χρόνια νωρίτερα η ιστορία να είχε ξεκινήσει ήδη να γράφεται διαφορετικά για τον ΠΑΟΚ. Αλλά αυτό δεν είναι κανείς σε θέση να θεωρήσει δεδομένο. Γι’ αυτό κι όταν επέστρεψε, είπε με νόημα «χάσαμε έξι χρόνια».

«Δεν θα σας προδώσω»

Στις 21 Μαϊου 2012 ο Σαββίδης έδωσε στην ΠΑΕ δάνειο ύψους δύο εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Όταν πια όλοι έβλεπαν ότι είναι ο μόνος που μπορεί, πραγματικά κι όχι στα λόγια, να δώσει χρήμα στον ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης έγινε κύριος μέτοχος της ΠΑΕ.

«Έβλεπα μια ομάδα στα όρια της επιβίωσης. Πήρα μια απόφαση: να ζήσει», είπε ο Σαββίδης, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου από την Παναγία Σουμελά, στις πρώτες του δηλώσεις με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ. Και στις 12 Οκτωβρίου 2012, σε συγκέντρωση δύο χιλιάδων φιλάθλων στο Παλατάκι, έδινε υπόσχεση: «Δεν θα σας προδώσω ποτέ».

Έφερε, λοιπόν, την χαρά στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ από τους έξι τίτλους πριν απ’ αυτόν, έφτασε στους 11. Με ένα αήττητο πρωτάθλημα, το νταμπλ το 2019 κι ενδεχομένως να ήταν περισσότερα με το πρωτάθλημα του 2018 και του 2020, όταν η ομάδα χάθηκε στην ιστορία της πολυμετοχικότητας.

Οι επιδόσεις με Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ προ εποχής Ιβάν Σαββίδη, πανηγύριζε νίκες με τους τρεις μεγάλους της Αττικής, ωστόσο, ήταν ομάδα Τούμπας. Κατέβαινε στο ΟΑΚΑ για να παίξει, κυρίως, με τον Παναθηναϊκό, αλλά και Ολυμπιακό, ΑΕΚ και το έβλεπε ως «καταραμένο γήπεδο». Τα ίδια φυσικά σε Λεωφόρο, «Γ. Καραϊσκάκης», Φιλαδέλφεια. Με τον ομογενή επιχειρηματία τα πράγματα άλλαξαν.

Ο «Δικέφαλος» έχει ορθώσει το ανάστημά του και τους κοιτάει όλους στα μάτια. Θα νικήσει, θα χάσει, θα φέρει ισοπαλία. Όλα είναι στον αθλητισμό. Οι νίκες, όμως, είναι περισσότερες πλέον στο λεκανοπέδιο. Κι αποδεικνύουν ότι αν ο σύλλογος με την δυναμική που διατηρεί κι αυξάνει συνεχώς, είχε διαχρονικά και την οικονομική δύναμη των υπολοίπων, τώρα η τροπαιοθήκη του είναι πιθανό να φιλοξενούσε περισσότερα κύπελλα και οι νίκες στην πρωτεύουσα θα ήταν περισσότερες. Η πίτα θα μοιραζόταν αλλιώς.

Ο Ολυμπιακός παραμένει ο κυρίαρχος τα 25 τελευταία χρόνια.  Στα εκτός έδρας  ματς με τους Πειραιώτες για όλες τις διοργανώσεις, ο ΠΑΟΚ έχει υποστεί 53 ήττες, ενώ περισσότερες είναι οι νίκες του (14), από τις ισοπαλίες (9). Με την έλευση του Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ έχει νικήσει 4 φορές σε Πειραιά και ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό. Συμπεριλαμβάνεται και ο περσινός τελικός Κυπέλλου. Έχει χάσει δέκα ματς (το ένα στα χαρτιά όταν δεν κατέβηκε στο στη ρεβάνς Κυπέλλου το 2016) κι έχει δύο ισοπαλίες στο Φάληρο. Στα 16 ματς με τους Πειραιώτες σε αττικό έδαφος, ο ΠΑΟΚ με Σαββίδη στα 6 είναι αήττητος. Έξι από το 2012, ενώ είχε 17 θετικά αποτελέσματα από τη σεζόν 1959-60, έως το 2011-12. Είναι και ο αντίπαλος με τον οποίο ακόμα υπάρχουν θέματα εκτός, αλλά όχι η κατάσταση των περασμένων δεκαετιών.

Με Παναθηναϊκό

Κόντρα στον Παναθηναϊκό, οι επιδόσεις είναι καλύτερος. Ο ΠΑΟΚ με το «τριφύλλι» εκτός έχει μόλις 10 νίκες. Πήρε 17 ισοπαλίες και ηττήθηκε 48 φορές. Ορισμένες ήττες, μάλιστα, ήταν βαριές. Με τον Σαββίδη στην ηγεσία του, ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις νίκες σε ΟΑΚΑ, Λεωφόρο. Το 40% των συνολικών του νικών. Ή σχεδόν τις μισές, αν τις κάνουμε εννέα και δεν υπολογίσουμε το ματς της σεζόν 2016-17 στα πλέι οφ, που κρίθηκε υπέρ του ΠΑΟΚ στα χαρτιά.

Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει επίσης τέσσερις ισοπαλίες στην έδρα του Παναθηναϊκού. Από τη σεζόν 2016-17 όταν έπεσε περισσότερο χρήμα στον «Δικέφαλο» κι ανέβηκε αγωνιστικά, οι νίκες είναι 5-4 υπέρ των πρασίνων. Πάλι δεν υπολογίζεται το ματς της περιόδου 2016-17. Ο Παναθηναϊκός από τη σεζόν 2012-13, έχει συνολικά εννέα νίκες στην Αθήνα, προσθέτοντας και τον τελικό του 2014 στο ΟΑΚΑ. Με Σαββίδη, δηλαδή, ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος σε 9 από τα 18 ματς σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο. Στα μισά!

Με ΑΕΚ

Κακή παράδοση είχε ο ΠΑΟΚ και με τον έτερο «Δικέφαλο». Η Ένωση έχει 47 νίκες, 16 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και 13 νίκες κατέκτησε ο ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ από το 2012-13 όταν και υπάρχει Σαββίδης, έχει τέσσερις νίκες (έλειψε δύο χρόνια από την Super League).

Επτά ματς έληξαν ισόπαλα συμπεριλαμβανομένου εκείνου της σεζόν 2012-13, όταν και υποβιβάστηκε η ΑΕΚ. Επτά από τις 16 ισοπαλίες δηλαδή είναι με Σαββίδη. Ο ΠΑΟΚ, παράλληλα, έξι νίκες προσθέτοντας και τους δύο τελικούς στο ΟΑΚΑ. Σχεδόν τις μισές δηλαδή, από τις 13 συνολικά! Είναι αήττητος στην Αθήνα από την ΑΕΚ από τις 5/11/17 και συνολικά σε 11 αγώνες!

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΟΚ: Ζητά αναβολή με Ολυμπιακό - Ποιος είναι ο λόγος και τι προβλέπει ο ΚΑΠ

ΠΑΟΚ: Ζητά αναβολή με Ολυμπιακό - Ποιος είναι ο λόγος και τι προβλέπει ο ΚΑΠ

Super League: Το απίθανο σερί του ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ

Super League: Το απίθανο σερί του ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-1: Τα highlights από τη νέα νίκη των Θεσσαλονικέων στο ΟΑΚΑ (video+photos)

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-1: Τα highlights από τη νέα νίκη των Θεσσαλονικέων στο ΟΑΚΑ (video+photos)

Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved