Παναθηναϊκός-Αργεντινή ένας ισχυρός δεσμός – Ο Παλάσιος, οι λάτιν που αγαπήθηκαν και οι «προδοσίες»

Παναθηναϊκός-Αργεντινή ένας ισχυρός δεσμός – Ο Παλάσιος, οι λάτιν που αγαπήθηκαν και οι «προδοσίες»

Παναθηναϊκός: Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» πάντα θα έχουν την αγορά της Αργεντινής στην καρδιά τους. Την φανέλα της ομάδας, όμως, φόρεσαν πολλοί λάτιν. Οι παίκτες που έγραψαν ιστορία κι αυτοί που απογοήτευσαν.

Η Αργεντινή και φυσικά η Βραζιλία είναι οι μεγαλύτεροι αιμοδότες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πώς να μην ισχύει αυτό, αφού τα παιδιά σ’ αυτές τις δύο χώρες γεννιούνται με μία μπάλα στα πόδια.

Μία ομάδα που «σέβεται» τον εαυτό της οφείλει να έχει στις τάξεις της Αργεντινό και Βραζιλιάνο. Αν τοποθετήσεις έναν οπαδό του Παναθηναϊκού σε θέση τεχνικού διευθυντή η πρώτη αγορά που θα κοιτάξει είναι η Αργεντινή. Έπειτα θα στραφεί στη Βραζιλία, θα γυρίσει να κοιτάξει Ισπανία και φυσικά και Κροατία, Πολωνία. Στην ερώτηση ποιον ξένο ξεχωρίζεις, δέκα στους δέκα οπαδούς του Παναθηναϊκού, ανεξαρτήτου ηλικίας κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, θα απαντήσουν δεδομένα έναν λάτιν στις 2-3 πρώτες θέσεις. Και κυρίως Αργεντινό.

Ο δεσμός του συλλόγου με την αγορά της Αργεντινής είναι ισχυρός. Υπήρχαν σεζόν που ο Παναθηναϊκός την παραμέλησε. Δεν είναι και εύκολο, άλλωστε, είτε λόγω κόστους είτε γιατί το πρωτάθλημα διεξάγεται σε διαφορετικές εποχές και οι παίκτες είναι καταπονημένοι. Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος για παράδειγμα, ο οποίος τώρα βγάζει μάτια, παίζει ασταμάτητα από τον Φλεβάρη του 2021.  

Σε κάθε περίπτωση, στις προτιμήσεις των ξένων, τη μερίδα του λέοντος στον Παναθηναϊκό έχουν οι λάτιν. Η Αργεντινή έχει 23 αντιπροσώπους κι ακολουθεί η Βραζιλία με 20. Πιο πίσω είναι η Ισπανία με 15 και τέταρτη η Κροατία με 14. Αν υπολογίσουμε και τον Κροάτη Ζάετς, ο οποίος όταν ήρθε η Γιουγκοσλαβία ήταν ενωμένη, τότε φτάνουμε στους 15 Κροάτες.

Αργεντινή και Βραζιλία, λοιπόν, κυριαρχούν. Αλλά δεν είναι μόνο απ’ αυτές τις δύο χώρες οι λάτιν που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Στο «τριφύλλι» αγωνίστηκαν επίσης από δύο Περουβιανοί,  Ουρουγουανοί, Κολομβιανοί κι από ένας Παραγουανός, Βενεζουελάνος, Εκουαδοριανός.

Ο 30χρονος πλέον Παλάσιος είναι ο 23ος Αργεντινός, μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες μεταγραφές των τελευταίων ετών για το «τριφύλλι» εδώ και 2,5 μήνες λάμπει με το «τριφύλλι»

Η άφιξη ξένων και φυσικά κι από την Αργεντινή, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70. Ο πρώτος που ήρθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι ο Λινάρις. Αλλά δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο. Ο Χουάν Ραμόν Βερόν ήταν ο πρώτος που άφησε τη σφραγίδα του ερχόμενος από την Αργεντινή. Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, που ακόμα μνημονεύεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία φίλους του Παναθηναϊκού.

Ο αείμνηστος Αλβαρέζ ήταν μία ακόμα τεράστια μορφή και ο πρώτος που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές. Και ο Αργεντινός με τα περισσότερα γκολ στον Παναθηναϊκό. Για τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, τα λόγια είναι περιττά. Μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’80 και είναι τρίτος ξένος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου. Κι αυτός που τον οδήγησε σε ημιτελικό Champions League ως προπονητής.

Ιδιαίτερα αγαπητοί στον κόσμο του Παναθηναϊκού και οι Χοσέ Μπορέλι. Ο «Χότα Χότα», άργησε να πάρει μπροστά, όμως, έμεινε στην καρδιά όλων των φίλων της ομάδας. Ο Σεμπάστιαν Λέτο για τους νεότερους είναι ο λόγος να αγαπήσουν την Αργεντινή. Πήρε ένα νταμπλ με γκολ στον τελικό Κυπέλλου και τη σεζόν 2011-12 αν δεν είχε την ατυχία με το πρόβλημα στο γόνατο, μπορεί να έπαιρνε ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα. Όσο για τον Έκι Γκονζάλες ήρθε τον Γενάρη του 2004 και λίγους μήνες μετά πανηγύρισε το νταμπλ του 2004. Ποιος θα ξεχάσει επίσης την απίθανη γκολάρα με την Άρσεναλ στο Champions League;

Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα έμεινε λίγο, αλλά ένα γκολ στο Καραϊσκάκη κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό, ήταν αρκετό για να τον αγαπήσει ο κόσμος. Φυσικά πάντα υπάρχουν κι αυτοί που «πρόδωσαν» τα όνειρα των φίλων του «τριφυλλιού». Υπήρχαν παίκτες τύπου Ρινάλντι και Τσάβες (αν και ο τελευταίος είχε εξαιρετικό βιογραφικό) που δεν βοήθησαν. Και ορισμένοι που επίσης δεν άφησαν το στίγμα τους.

 Ο Σεμπάστιαν Ρομέρο ήταν επίσης ένας παίκτες που πίστευαν στον Παναθηναϊκό, όμως, δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Ο Λεντέσμα ήταν ένας τρομερός χαφ, ωστόσο, ήρθε στη δύση της καριέρας του και σε έναν Παναθηναϊκό, στον οποίο ο Αλαφούζος είχε αποφασίσει ήδη να τραβήξει την πρίζα.

Αναλυτικά οι Αργεντινοί που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό και οι συμμετοχές τους:

ΟΝΟΜΑ               ΘΕΣΗ     ΣΕΖΟΝ  ΑΓ.          ΓΚ.

Κάρλος Λινάρις                Μ            1971-73                1              -

Χουάν Ραμόν Βερόν       ΜΕ         1972-74                37           19

Ρομπέρτο Γκραμάχο      ΜΕ         1972-74                9              2

Ραούλ Βάλλιαν ΜΕ         1976-77                11           -

Όσκαρ Αλβαρέζ                               Ε              1976-80                114         55

Χουάν Ραμόν Ρότσα      Μ            1979-89                226         12

Ρομπέρτο Αγουερόπουλις           Α             1980-82                25           -

Λουίς Αντρεούτσι            Ε              1980-81                10           2

Ραούλ Άλφαρο Μ            1980-81                10           2             

Βίκτορ Ούγκο Ντελγκάδο            Μ            1991-92                1              -

Χουάν Χοσέ Μπορέλι    Μ            1991-97                `119        30

Φερνάντο Γκαλέτο         Μ            1999-02                50           1

Έκι Γκονζάλες    Μ            2004-08                97           18

Σεμπάστιαν Ρομέρο       ΜΕ         2006-08                59           5

Σεμπάστιαν Λέτο                ΜΕ         2009-13/2016-17               141      43

Λουτσιάνο Φιγκερόα           Ε              2012-13                15           6

Λούκας Βιγιαφάνιες            ΜΕ         2016-18/2020-   123    12

Κριστιάν Λεντέσμα         Μ            2016       15           4

Λαουτάρο Ρινάλντι        Ε              2016-17                16           -

Αντρές Τσάβες  Ε              2017-18                8              2

Εμάνουελ Ινσούα            Α             2017-20                70           4

Φακούντο Σάντσες         Α             2020-     41           1

Σεμπάστιαν Παλάσιος   ΜΕ         2021       31           11

Οι υπόλοιποι λάτιν

Ας αφήσουμε τους Αργεντινούς και να πάμε στους υπόλοιπους λάτιν που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Δεν υπάρχει περίπτωση στους 20 και πλέον ετών φίλους της ομάδας να μην κυριαρχεί ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία το 2002 (βασικός, όχι απλά να υπάρχει ρόστερ), με τεράστια καριέρα στην Άρσεναλ.

Στην άφιξή του τον Ιούλιο του 2008 επικράτησε πανζουρλισμός στο αεροδρόμιο. Το «αόρατο τείχος» στη μεσαία γραμμή. Ένας παίκτης μέλος της ομάδας του νταμπλ του 2010 τίμησε τη φανέλα, άψογος επαγγελματίας, χωρίς τουπέ. Είναι, παράλληλα, στην κορυφαία δωδεκάδα σε συμμετοχές ξένων παικτών του Παναθηναϊκού.

Ένας ακόμα Βραζιλιάνος που ασφαλώς άφησε το στίγμα του είναι ο Μολέντο. Ένας παίκτης που προερχόταν από τραυματισμό και η απόκτησή του, έμοιαζε ρίσκο. Ο Βραζιλιάνος, όμως, ήταν «βράχος» κι ακόμα μνημονεύεται. Κακός παίκτης δεν ήτα επίσης ο Μάτος, ωστόσο, είχε τραυματισμούς. Ο Κλέιτον με μεγάλη παρουσία σε διάφορες ομάδες δεν ήταν το «όνομα», αλλά τίμησε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ από τους λάτιν πλην Αργεντινής, Βραζιλίας, που ασφαλώς ξεχώρισε ήταν ο Περουβιανός Πέρσι Ολιβάρες, μέλος της εξαιρετικής ομάδας του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα.

Για κάθε έναν Ζιλμπέρτο Σίλβα, όμως, υπήρχε κι ένας Φλάβιο Κονσεϊσάο. Η μεταγραφή ήταν θρίλερ του Βραζιλιάνου μέσου, με καριέρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Λα Κορούνια, Ντόρτμουντ, Γαλατά, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε. Ο Ζούλιο Σέζαρ με παρουσία σε Γιουβέντους, Ντόρτμουντ ήρθε κι αυτός λίγο πριν την «σύνταξη» και η μεταγραφή του ήταν μία αποτυχία. Πλήρης αποτυχία και τα τρία εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2008 για τον Ροντρίγκο Σόουζα. Τρία εκατ. ευρώ για έναν παίκτη, ο οποίος αποχώρησε με 8 ματς και δύο γκολ!

Όπως και για κάθε Ολιβάρες, υπήρχε αντίστοιχα ένας Ιμπάρμπο. Ο διεθνής Κολομβιανός (βασικός στο Μουντιάλ του 2014) είχε ποιότητα, αλλά, όπως αποδείχθηκε, κανένα κίνητρο. Δόθηκε ένα εκατ. ευρώ στην Κάλιαρι για τον δανεισμό του κι έπαιζε όποτε είχε όρεξη. Ήρθε καλοκαίρι του 2016 κι έφυγε λίγο Γενάρη του 2017 για να συνεχίσει  αργότερα, σε ηλικία 26 ετών στην Ιαπωνία.

Αναλυτικά οι συμμετοχές των υπόλοιπων λάτιν:

ΟΝ.        ΧΩΡΑ    ΘΕΣΗ     ΣΕΖ.        ΣΥΜ.      ΓΚ.

Άρακεν Ντεμέλο              Βραζιλιάνος       ΜΕ         1972-74                37           19                          

               

Σεβεριάνο Ιράλα             Παραγουανός   ΜΕ         1972-73                3              –                            

               

Αντόνιο Μπενίτεζ Γκόμεζ             Βραζιλιάνος       ΜΕ         1978-79                9             1                            

Χουάν Χερέρα Όρε         Περουβιανός     ΜΕ        1979-80               19          6                             

               

Ελιομάρ Καρβάλιο          Βραζιλιάνος       Ε              1995-96                1              –                            

               

Μάουρο Ντα Σίλβα        Βραζιλιάνος       Ε              1998-99                28           7                             

Ζούλιο Σέζαρ     Βραζιλιάνος       Α-Μ       1998-99                4              –                            

               

Πέρσι Ολιβάρες                               Περουβιανός     Α-Μ       1999-01                72           3                             

               

Άντερσον Λίμα Φρέιτας                               Βραζιλιάνος       Μ            2004-05                1              –                            

Φλάβιο Κονσεϊσάο         Βραζιλιάνος       Μ            2005-06                21           1                             

               

Ρικάρντο Μπόβιο            Βραζιλιάνος       Μ           2006-07                33           1

                               

Μαρσέλο Μάτος             Βραζιλιάνος       Μ            2007-09                63           3                             

Ζιλμπέρτο Σίλβα              Βραζιλιάνος       Μ            2008-11                119         6                             

Ροντρίγκο Σόουζα           Βραζιλιάνος       Ε              2008-09                8              2             

Γκάμπριελ Σάντος           Βραζιλιάνος       Α-Μ       2008-10                52           7                             

                               

Κλέιτον Σίλβα    Βραζιλιάνος       Μ-Ε        2008-12                77           15                          

Ντέιβιντ Μπραζ                               Βραζιλιάνος       Α             2008-09                3              –                            

               

Χοσέ Βελάσκες Βενεζουελάνος Α             2012-2013            17           1                             

                               

Μπρούνο Φορναρόλι    Ουρουγουανός                                Ε              2012-2013            25           2             

Άντριαν Μπαλμπόα       Ουρουγουανός                                Ε              2013-2014            1              -

               

Γιούρι Μαμούτε               Βραζιλιάνος       Ε              Ιαν.2016-Ιουν.2016         7              –                            

Λούκας Εβαντζελίστα    Βραζιλιάνος       Μ            Ιαν.2016-Ιουν.2016         12           1                             

Ροντρίγκο Μολέντο       Βραζιλιάνος       Α             Ιαν.2016-Ιαν.2018            65           6                             

Βίκτορ Ιμπάρμπο             Κολομβιανός     Ε              2016-Ιαν.2017    19           3                             

                               

Μπράιαν Καμπέσας       Εκουαδοριανός                Ε              2017- Ιαν. 2018  14           2                             

Λουτσιάνο Νέβες            Βραζιλιάνος       Ε              2017-2018            14           2                             

Χουάν Χοσέ Περέα         Κολομβιανός     2019-20                28           3

               

Ζοσέ Μαουρίσιο              Βραζιλιάνος       Μ            2020-     47           6                             

               

Ματέους Βιτάλ Βραζιλιάνος       Μ            2021-     30           3          

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ PHOTO GALLERY ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝ ΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ                                                   

                                                               


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: Με προβλήματα στο ντέρμπι - Εκτός ο Βέλεθ, ενοχλήσεις ο Ιωαννίδης (photos)

Παναθηναϊκός: Με προβλήματα στο ντέρμπι - Εκτός ο Βέλεθ, ενοχλήσεις ο Ιωαννίδης (photos)

Παναθηναϊκός: Ρεκόρ 12 ετών για τον Παλάσιος! (Photos)

Παναθηναϊκός: Ρεκόρ 12 ετών για τον Παλάσιος! (Photos)

Παναθηναϊκός: Γράφει ιστορία ο Παλάσιος – Χωρίς φρένα το 2022 και τα ρεκόρ που κυνηγάει (vid+pics)

Παναθηναϊκός: Γράφει ιστορία ο Παλάσιος – Χωρίς φρένα το 2022 και τα ρεκόρ που κυνηγάει (vid+pics)

Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved