ΑΕΚ: Ο Νταντσένκο και οι άλλοι - Οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής

ΑΕΚ: Ο Νταντσένκο και οι άλλοι - Οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε για ακόμα μια φορά παίκτη στο φινάλες της μεταγραφικής περιόδου.

Ο Όλεγκ Νταντσένκο αποτελεί τη μεταγραφή της «12ης ώρας» για την ΑΕΚ, κατά την περίοδο του Ιανουαρίου 2021. Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει εδώ και μερικά χρόνια, η Ένωση ανακοίνωσε παίκτη στην «εκπνοή» του χρόνου.

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ήταν ανέκαθεν πιο δύσκολη από την αντίστοιχη του καλοκαιριού. Όμως, η σωστή λειτουργία ενός club, σε συνδυασμό με την αγαστή συνεργασία των υπευθύνων, έχει φέρει αρκετές φορές αποτελέσματα. Το «κλειδί» είναι οι συμφωνίες να κλείνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Όσο περνούν οι εβδομάδες, οι πραγματικά καλοί παίκτες βρίσκουν «στέγη» και αυτοί που παραμένουν διαθέσιμοι (είναι φυσικό να) περιορίζονται σε πιο χαμηλό επίπεδο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΑΕΚ πέτυχε «διάνα» σε μεταγραφή Ιανουαρίου, αρκεί αυτή να είχε τελειώσει μέσα στο πρώτο 20ήμερο. Αυτό σημαίνει ότι «δουλεύεται» αρκετό καιρό. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Ζούλιο Σέζαρ και Βλάντο Ιβιτς (2005), Γιόχανσον (2015), Βράνιες (2017).

Αλλά εκτός από αυτούς, το κορυφαίο παράδειγμα όλων, είναι ο ποδοσφαιριστής που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου. Ο καλύτερος ξένος στην Ιστορία του «Δικέφαλου Αετού» και ένας από τους κορυφαίους που έπαιξαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις 22/11/1989 (καθώς τότε οι χειμερινές μεταγραφές γίνονταν τον Δεκέμβριο), η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Τονι Σαβέβσκι από τη Βαρντάρ Σκοπίων.

Αντίθετα, οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής σπάνια «βγαίνουν». Ας δούμε ποιες ήταν αυτές από το 1999 και μετά και τον αντίκτυπο που είχαν στην ομάδα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

1999

Ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς υπήρξε ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν τη «δωδεκάτη ώρα» της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου και προσέφεραν από ελάχιστα, έως καθόλου. Μαζί του ήλθαν και δύο μεγάλα ταλέντα από την Αρσεναλ, οι Κρίστοφερ Ρε, Αλμπέρτο Μέντες. Αμφότεροι εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο, ο Ρε έπαιξε σε ομάδες του Ιράν και της Ινδονησίας και ο Μέντες στις μικρές κατηγορίες της Γερμανίας.

2000

Επική χρονιά, που θα μπορούσε να διδαχθεί στο πανεπιστήμιο ως η επιτομή του αποτυχημένου μεταγραφικού σχεδιασμού. Υπό τις αντιδράσεις του κόσμου, ο τότε πρόεδρος Κορνίλιους Σίρχαουζ έδωσε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου απολογήθηκε για τα λάθη στις μεταγραφές! Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στις 31/1/2000 η ΑΕΚ είχε ανακοινώσει τριπλό «χτύπημα» με την απόκτηση των Ιταλών Νταλ Μόρο, Μπελότι και του Αργεντινού Πάμπλο Καντέρο.

2004

Το πρόβλημα δεν ήταν οι παίκτες, αλλά ο προπονητής, αφού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παραιτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου ανέλαβε ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου που έμεινε μόλις 4 μήνες. Φυσικά οι προπονητές δεν εντάσσονται στους χρονικούς περιορισμούς της μεταγραφικής περιόδου, όμως αναφέρεται λόγω χρονικής συγκυρίας.

2007

Ο Παντελής Καφές αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Όμως, η απόκτησή του δεν ήταν θέμα μεταγραφικού σχεδιασμού. Στα 27 του χρόνια έμεινε ελεύθερος μετά από τρία «γεμάτα» χρόνια στον Ολυμπιακό στις 22 Ιανουαρίου και οι «κιτρινόμαυροι» έσπευσαν να αρπάξουν την ευκαιρία. Εξι ημέρες αργότερα (28/1/2007) ανακοινώθηκε η απόκτησή του.

2008

Επίσης μια πολύ καλή χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών. Στις 29/1 ήλθε ο Μοχάμεντ Καλόν που πέρασε και δεν... ακούμπησε παρά τη μεγάλη εμπειρία του. Ομως, την 1η Φεβρουαρίου η ΑΕΚ απέκτησε ως δανεικό από τη Σετούμπαλ τον Εντίνιο. Ο Πορτογάλος ήταν εξαιρετικός, στο τέλος της σεζόν πληρώθηκε η ρήτρα και παρέμεινε στην Ενωση, η οποία το καλοκαίρι του 2009 τον μεταπώλησε στην Μάλαγα. Περίπτωση δουλεμένη από τον τότε τεχνικό της ομάδας, Λορένσο Σέρα Φερέρ.

2011

Τελευταία ημέρα των μεταγραφών (31/1/2011) ανακοινώνονται «πακέτο» ο νεαρός Ισπανός, Νταβίντ Ματέος και ο Μαροκινός, Ναμπίλ Μπάχα. Επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ που έπαιξαν εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα ο Μπάχα ήταν ανάμεσα στους σκόρερ του τελικού κυπέλλου (3-0) εναντίον του Ατρόμητου. Κανείς τους δεν έμεινε στην ομάδα την επόμενη σεζόν, ενώ από τότε η καριέρα τους πήρε την κάτω βόλτα. Ο Μπάχα αποσύρθηκε στα 35 του, ενώ ο Ματέος στα 33 του έχει γυρίσει τον πλανήτη και πλέον παίζει μπάλα στη Βολιβία.

2013

Η ΑΕΚ κινδυνεύει με υποβιβασμό και ήταν φυσιολογικό τη σεζόν εκείνη να γίνουν κινήσεις που έμοιαζαν με... απονενοημένα διαβήματα. Στις 31/1/2013, ωστόσο, αποκτήθηκε ο Δημήτρης Ανάκογλου που προσέφερε τα μέγιστα στη Β΄ και τη Γ΄ εθνική και δεν μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για... τραγική επιλογή. Αυτό που σίγουρα δεν εξηγείται, είναι ότι την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η απόκτηση του 23χρονου Δημήτρη Αναστασόπουλου (ποιος τον θυμάται άραγε;) από την Καβάλα. Έπαιξε τρία ματς με την ΑΕΚ και έκτοτε αγωνίστηκε μόνο σε ερασιτεχνικές ομάδες!

2015

Ενώ το 2014 η Γ΄ εθνική είναι μία «αγγαρεία» κι έτσι δεν υπάρχει κινητικότητα τον Ιανουάριο, το 2015 η ομάδα βρίσκεται στη Football League και αρχίζει να προετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή. Ο Γιάκομπ Γιόχανσον ανακοινώνεται πριν ακόμα ξεκινήσει επισήμως η μεταγραφική περίοδος (28/12/2014), ενώ παράλληλα «τρέχει» η περίπτωση του Αντρέ Σιμόες. Κλείνει η συμφωνία για το καλοκαίρι και η ΑΕΚ λειτουργεί σαν ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ. Ξαφνικά, όμως, αποφασίζεται ότι χρειάζεται ακόμα ένας επιθετικός καθώς ο Μπρέσεβιτς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Τα βιογραφικά απλώνονται στο τραπέζι, οι άνθρωποι της ΑΕΚ εξετάζουν λύσεις και καταλήγουν στο μεταγραφική «χτύπημα» της τελευταίας στιγμής: στις 2 Φεβρουαρίου 2015 ανακοινώνεται η απόκτηση του Μακόλεϊ Κρισάντους! Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια για τον «Μάκη».

2016

Παράδοση αρχίζει να δημιουργεί η ΑΕΚ, καθώς στις 31/1/2016 αφικνούνται στην Αθήνα οι Μπρούνο Ζουκουλίνι, Τόμας Πέκχαρτ και η απόκτησή τους ανακοινώνεται την 1η Φεβρουαρίου. Ο πρώτος στάθηκε πολύ άτυχος καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στους χιαστούς και δεν πρόλαβε να προσφέρει. Όμως ο Πέκχαρτ βαφτίστηκε «τίμιος» αφού το νωθρό του ξεκίνημα καλύφθηκε από τη συνολική προσφορά του στην ομάδα με 48 συμμετοχές και 15 γκολ στους 18 μήνες παρουσίας του.

2017

Η ΑΕΚ με τεχνικό διευθυντή τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς δουλεύει μεθοδικά το «μπαμ» με τον Αραούχο, το οποίο οριστικοποιείται σχεδόν μία εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Όμως για το τέλος κρατάει μια... δυσάρεστη έκπληξη, καθώς στις 31/1/2017 ανακοινώνεται η απόκτηση του Βινίσιους.

2018

Ο Νίκλας Χουλτ αποκτήθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Ωστόσο, το ρίσκο ήταν πολύ μικρό καθώς ο Σουηδός μπακ ήταν γνωστός από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Έβαλε το δικό του λιθαράκι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος λίγους μήνες αργότερα, ενώ ήταν καταλυτικός στους προκριματικούς του Champions League το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

2020

Από το 2019 και μετά εξελίχθηκε σε συνήθεια η επαναφορά παλιών παικτών και προπονητών στην ΑΕΚ. Το δρόμο που χάραξαν ο Χιμένεθ και ο Βράνιες ακολούθησε και ο Σέρχιο Αραούχο. Ο τελευταίος δανεισμός του από τη Λας Πάλμας ανακοινώθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

2021

Ο Παουλίνιο αποδεικνύεται ανεπαρκής, ο Βασιλαντωνόπουλος δεν εμπνέει τον Χιμένεθ κι έτσι η ΑΕΚ που το Δεκέμβριο είχε τρεις δεξιούς μπακ, έχει μείνει μόνο με τον Μπακάκη. Παρότι είναι γνωστό ότι ο νέος τεχνικός διευθυντής Παναγιώτης Κονέ έχει εστιάσει όλες τις προσπάθειές του εκεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, οι εξελίξεις αργούν. Εντοπίζεται έγκαιρα ο Νταντσένκο της Ρούμπιν Καζάν, όμως η υπόθεση περιπλέκεται επειδή βρίσκεται ως δανεικός στην Ούφα. Η ΑΕΚ τον αγοράζει και λύνει το γόρδιο δεσμό με τις υπογραφές να «πέφτουν» στις 31 Ιανουαρίου.



Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved