Παναθηναϊκός: Τα… μεταγραφικά έργα του Ντρεοσί! (Photos)

Παναθηναϊκός: Τα… μεταγραφικά έργα του Ντρεοσί! (Photos)

Παναθηναϊκός: Τι έκανε ο Πιερ Ντρεοσί σε επίπεδο μεταγραφών, πωλήσεων και προωθήσεων νεαρών παικτών στις ομάδες που εργάστηκε πριν το «τριφύλλι»-Το Onsports.gr αναλύει.

Η… τροφή του κάθε ποδοσφαιρόφιλου είναι μία: Οι μεταγραφές! Οι κινήσεις που κάνει η ομάδα του για να ενισχυθεί, να βελτιωθεί, να φτάσει ευκολότερα στην επίτευξη των στόχων της. Ή απλά να διορθώσει μια κακή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί. Καλή η πειθαρχία, καλή η ενασχόληση με όλα τα ζητήματα που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα, όμως η… κορυφή του παγόβουνου για κάθε αθλητικό διευθυντή αναφορικά με το πώς τον βλέπε ο φίλαθλος, θα είναι οι μεταγραφές.

Ο Πιερ Ντρεοσί που ανέλαβε το… γενικό κουμάντο στον Παναθηναϊκό και θα ασχολείται με σχεδόν όλα τα ζητήματα της ομάδας σε οργανωτικό επίπεδο (πλην του καθαρά ποδοσφαιρικού που είναι ευθύνη Μπόλονι), θα έχει λόγο και στις μεταγραφές. Σε συνεργασία με τον 67χρονο τεχνικό φυσικά. Ρόλο που ξέρει καλά ο Γάλλος, απ’ την πολυετή εμπειρία του σε συλλόγους της πατρίδας του.

Κυρίως στη Ρεν όπου «έχτισε» και το όνομά του, αλλά και στις Λιλ-Παρί FC που έχει εργαστεί ως αθλητικός διευθυντής. Τι έχει κάνει λοιπόν σε μεταγραφικό επίπεδο ο Ντρεοσί; Το να σας… αραδιάσουμε όλες τις κινήσεις και το πάρε-δώσε κάθε χρονιάς, θα ήταν το απλό. Το Onsports.gr, όμως, προτίμησε να… ξεσκαρτάρει τα πεπραγμένα του Γάλλου. Και να σας παρουσιάσει το «ζουμί» της συγκεκριμένης πτυχής της καριέρας του.

ΤΟ… ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ!

Στα τόσα χρόνια καριέρας, δε γινόταν να μην έχει εμπλακεί με ποδοσφαιριστές που έχουμε δει στην Ελλάδα να αγωνίζονται. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, είναι πλέον και αιώνιος αντίπαλός του! Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Το διάστημα που ο 61χρονος αθλητικός διευθυντής του Παναθηναϊκού εργάστηκε στη Λιλ, είχε πάρει στην ομάδα της Βόρειας Γαλλίας δύο ποδοσφαιριστές που μετέπειτα πήγαν στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος ήταν ο Έντβιν Μουράτι. Ο Αλβανός που είχε πάρει τη Γαλλική υπηκοότητα, αγωνίστηκε στον Ηρακλή αλλά και στον Πανσερραϊκό. Πέρα απ’ τον Μουράτι, ο Ντρεοσί είχε αποκτήσει το διάστημα εργασίας του στη Λιλ, τον Σαλαχεντίν Μπασίρ που μετέπειτα αγωνίστηκε στον Άρη!

Την περίοδο της Ρεν που είναι και πιο πρόσφατη, με εισήγηση του Πιερ Ντρεοσί είχε αποκτηθεί ο Ολιβιέ Σορλέν. Ένας εξαιρετικός χαφ, παίκτης box to box που τον μάθαμε όλοι απ’ τη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, πέρα από αθλητικός διευθυντής, ο Ντρεοσί τον εμπιστευόταν και ως προπονητής όσο έκατσε στον πάγκο της Ρεν, με τον Σορλέν να είναι ο τρίτος παίκτης σε συμμετοχές εκείνο το διάστημα.

Πέρα απ’ τον Σορλέν, στη Ρεν είχε πάρει τον Αμπντεσλάμ Ουαντού (στόπερ που έπαιξε και στον Ολυμπιακό) αλλά και τον Γκρεγκορί Βινιάλ ως δανεικό απ’ τη Λίβερπουλ, με τον τελευταίο να έχει ένα πέρασμα μιας σεζόν απ’ τον Ατρόμητο!

Όσο ήταν στη Βρετάνη, είχε εντοπίσει κι ένα νεαρό με εξαιρετικά ποδοσφαιρικά στοιχεία. Επί ημερών του ανέβηκε αυτός ο νεαρός απ’ την Κ19 στην Β ομάδα και απ’ τη Β ομάδα το 2008 έγινε επαγγελματίας στη Ρεν! Ο λόγος για τον Γιαν Εμβιλά που πλέον αγωνίζεται στον Ολυμπιακό!

Στα 18 του χρόνια ο Εμβιλά έγινε επαγγελματίας επί ημερών Ντρεοσί και έπαιξε στην ομάδα της Ρεν (απ’ την ακαδημία της οποίας προέρχεται) για 4,5 χρόνια. Μάλιστα ακόμη και η πώλησή του, έγινε με υπογραφή του νυν αθλητικού διευθυντή του Παναθηναϊκού, ένα εξάμηνο πριν φύγει κι αυτός απ’ την Βρετάνη!

ΓΑΛΛΙΑ, ΑΦΡΙΚΗ, ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΧ!

Πάμε τώρα στις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις που έχει κάνει ο Πιερ Ντρεοσί. Στη Λιλ η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε κάποια περίπτωση να ξεχωρίζει, το διάστημα που βρέθηκε εκεί. Δείχνοντας όμως ένα συγκεκριμένο μοτίβο στις αγορές που του αρέσουν. Κυρίως η Γαλλική, αρκετή Αφρική και Σκανδιναβία (Σουηδία περισσότερο).

Η Ρεν απ’ την άλλη, είχε πολλές περιπτώσεις που μπορεί να σταθεί κανείς. Η σπουδαιότερη όλων, μία απ’ τις πρώτες μεταγραφές του 61χρονου ως διευθυντής ποδοσφαίρου της ομάδας της Βρετάνης. Ο Πετρ Τσεχ! Ο Τσέχος τερματοφύλακας που σαφώς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους των τελευταίων δεκαετιών. Ο αθλητικός διευθυντής του Παναθηναϊκού τον πήρε στη Ρεν πληρώνοντας 5.000.000 ευρώ το 2002 στη Σπάρτα Πράγας.

Έξι μήνες απ’ τη στιγμή που πήγε στη Ρεν, απέκτησε ένα νεαρό στράικερ απ’ την Σερβέτ της Ελβετίας. Ήταν ο Αλεξάντερ Φρέι που έκανε σημαντική καριέρα. Ξόδεψε 1.500.000 για να τον πάρει στη Βρετάνη, όπου αγωνίστηκε με τεράστια επιτυχία για 3,5 χρόνια πριν πάρει μεταγραφή για την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Σημαντικές κινήσεις είχε κάνει ο Πιερ Ντρεοσί κι απ’ την Σκανδιναβική αγορά. Κυρίως αυτή της Σουηδίας, την οποία έδειχνε να εμπιστεύεται αρκετά. Το 2004 έβγαλε απ’ τα ταμεία της Ρεν 3.750.000, χρήματα που πήγαν στη Τζουργκάρντεν για τα δικαιώματα του Κιμ Κάλστρομ! Εξαιρετικός διεθνής Σουηδός χαφ, που πουλήθηκε 2,5 χρόνια μετά στη Λιόν.

Την ίδια περίοδο και πάλι απ’ την Τζουργκάρντεν, είχε αποκτήσει (έναντι 1.700.000 ευρώ) τον γιγαντόσωμο τερματοφύλακα, Αντρέας Ίσακσον! Παλαίμαχος πλέον αλλά εξαιρετικός πορτιέρε ο Σουηδός που έπαιξε επί σειρά ετών στην Εθνική της χώρας του, ενώ δύο χρόνια μετά τη Ρεν πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι. Από τη Σκανδιναβία είχε αποκτήσει ο Ντρεοσί και τον Νορβηγό (με ρίζες απ’ τη Γκάνα) μέσο, Αλεξάντερ Τετέι που πλέον αγωνίζεται στη Νόριτς.

Όσο για τις υπόλοιπες κινήσεις, αφορούσαν κυρίως Γάλλους και Αφρικανούς ποδοσφαιριστές, που πάντα ήταν οι βασικές «πηγές» ενίσχυσης των ομάδων του. Εξαίρεση ο Αμερικανός Κάρλος Μποκανέγκρα.

Απ’ τα πιο γνωστά ονόματα αυτής της κατηγορίας και απ’ τις πλέον κερδοφόρες κινήσεις του Πιερ Ντρεοσί, ο Γκιάν Ασαμόα. Ο Γκανέζος βέβαια πληρώθηκε ακριβά για να αποκτηθεί απ’ την Ουντινέζε (8.000.000 ευρώ) μένοντας για 2 χρόνια στη Ρεν.

Κατά τα άλλα, αξιοσημείωτες μεταγραφές στην περίοδο της Ρεν ήταν οι Τόνι Βαϊρέλ,
Τζίμι Τραορέ, Ισμαέλ Μπαγκουρά, Γιοάν Καρασό, Στεφάν Νταλμά, Αλού Ντιαρά.

Τέλος, στην περίοδό του στην Παρί FC, μεταγραφικά τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Κινήσεις που περισσότερο δεν ήταν γνωστές και συγχρόνως δεν «έπιασαν» κιόλας. Τα πιο γνωστά ονόματα την περίοδο που βρισκόταν στην ομάδα της πρωτεύουσας ο Ντρεοσί, ήταν οι Μπακαρί Κονέ και Ζερεμί Μενέζ. Αμφοτεροι αποκτήθηκαν με εισήγηση του «πράσινου» πλέον αθλητικού διευθυντή, χωρίς κάποιος εξ αυτών να κάνει κάτι…

ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΑΝ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Το παράδειγμα του Γιαν Εμβιλά που αναφέραμε στην κατηγορία των κινήσεων με… Ελληνικό χρώμα, είναι ένα απ’ τα αρκετά ονόματα παικτών που προώθησε ο Πιερ Ντρεοσί απ’ τις ακαδημίες των ομάδων στις οποίες εργάστηκε.

Την περίοδο της Λιλ, σημαντικότερες τέτοιου είδους κινήσεις ήταν οι δύο αδερφοί Σεϊρού. Ο Μπρούνο και ο Μπενουά. Με τον πρώτο να πωλείται στη Λίβερπουλ έναντι 6.500.000 ευρώ.

Όσο ήταν στη Ρεν, τώρα, φαίνεται πως είχε προτίμηση στους αμυντικούς χαφ. Πέραν του Εμβιλά επί ημερών Ντρεοσί προωθήθηκαν απ’ την ακαδημία οι Στεφάν Εμπιά (σημαντική καριέρα ειδικά στη Σεβίλλη) και ο Πάπε Ντιόπ (τον ήθελαν μεγάλες Ελληνικές ομάδες όταν ήταν στη Λεβάντε).

Από τη μέση και μπροστά, τα ονόματα που προωθήθηκαν απ’ τις ακαδημίες απ’ τον νυν αθλητικό διευθυντή του Παναθηναϊκού όσο ήταν ακόμη στη Ρεν, ήταν ο Γιοάν Γκουργκίφ, Σιλβέν Μαρβό και Μούσα Σο!

ΓΕΜΙΣΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΡΕΝ

Την περίοδο της Λιλ αλλά και της Παρί FC, οι πωλήσεις επί ημερών Πιερ Ντρεοσί δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβές. Το διάστημα της Ρεν, όμως, το κέρδος ήταν σημαντικό. Η ομάδα της Βρετάνης βέβαια, επένδυε σημαντικά ποσά για να αποκτήσει ταλέντα και να τα εξελίξει. Μόλις αυτό συνέβαινε ο Ντρεοσί τα… μοσχοπουλούσε.

Ο Ασαμόα πήγε στη Σάντερλαντ έναντι 16.000.000 ευρώ, διπλασιάζοντας τα λεφτά που είχε ξοδέψει η Ρεν. Πάνω από 10.000.000 ευρώ πουλήθηκαν οι Τσεχ (Τσέλσι), Εμπιά (Μαρσέιγ), Ουτάκα (Πόρτσμουθ). Και ο Γιαν Εμβιλά του Ολυμπιακού, έφερε στα ταμεία της ομάδας που τον ανέδειξε 12.000.000 ευρώ όταν πήγε στη Ρούμπιν Καζάν!

Δείτε τις σημαντικότερες πωλήσεις που έχει κάνει ο Πιερ Ντρεοσί:

Γκιάν Ασαμόα (Σάντερλαντ) 16.000.000

Πετρ Τσεχ (Τσέλσι) 13.000.000

Στεφάν Εμπιά (Μαρσέιγ) 12.000.000

Γιαν Εμβιλά (Ρούμπιν Καζάν) 12.000.000

Τζον Ουτάκα (Πόρτσμουθ) 10.000.000

Τζον Μενσά (Λιόν) 8.400.000

Κιμ Κάλστρομ (Λιόν) 8.000.000

Ισμαέλ Μπαγκουρά (Αλ Νασρ) 8.000.000

Έμερσον (Αλ Σαντ) 7.000.000

Τζίμι Μπριάντ (Λιόν) 6.000.000

Αντουάν Ρεβεγιέ (Λιόν) 5.600.000

Γιοάν Γκουρκίφ (Μίλαν) 4.500.000

Άλεξ Φρέι (Ντόρτμουντ) 4.100.000

Ροντ Φανί (Μαρσέιγ) 4.000.000

Αντρέας Ίσακσον (Μάντσεστερ Σίτι) 3.000.000

 



Ρίχνει «βόμβα» με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Ρίχνει «βόμβα» με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Ολυμπιακός: Συγκινητική στιγμή στην Πόλη - Η αγκαλιά του μπαμπά Τζολάκη στον ήρωα της πρόκρισης
Ολυμπιακός: Συγκινητική στιγμή στην Πόλη - Η αγκαλιά του μπαμπά Τζολάκη στον ήρωα της πρόκρισης
Στην Τουρκία για την κηδεία του πατέρα του ο Εργκίν Αταμάν
Στην Τουρκία για την κηδεία του πατέρα του ο Εργκίν Αταμάν
UEFA Youth League: Ασταμάτητος Ολυμπιακός, στον τελικό της διοργάνωσης!
UEFA Youth League: Ασταμάτητος Ολυμπιακός, στον τελικό της διοργάνωσης!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved