Λάζλο Μπόλονι: Βιογραφικό… βαρύ κι ασήκωτο! (Photos)

Λάζλο Μπόλονι: Βιογραφικό… βαρύ κι ασήκωτο! (Photos)

Η πορεία του Λάζλο Μπόλονι στους αγωνιστικούς χώρους και τους πάγκους-Απ’ το Πρωταθλητριών με τη Στεάουα, την ανάδειξη του Κριστιάνο Ρονάλντο, μέχρι το… μια ανάσα απ’ τον Παναθηναϊκό-Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον 67χρονο Ρουμάνο.

Τον μάθαμε στην Ελλάδα όταν εργάστηκε για ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ (2011-12). Πλέον ετοιμάζεται να επιστρέψει, αυτή τη φορά για χάρη του Παναθηναϊκού. Ο Λάζλο Μπόλονι στα 67 του χρόνια συνεχίζει μια καριέρα που έχει τεράστιο παρελθόν και σημαντικές διακρίσεις. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας για το «τριφύλλι». Του δίνει όμως την εμπειρία και το «ψήσιμο» που χρειάζεται για να βγει… το κάρο απ’ τη λάσπη!

Απ’ τους κορυφαίους της ιστορίας!

Γεννημένος στη Ρουμανία αλλά με Ουγγρική καταγωγή, ο Μπόλονι είναι απ’ τους… μύθους του ποδοσφαίρου της Βαλκανικής χώρας. Μέτρησε κάτι λιγότερο από 500 συμμετοχές στο τοπικό Πρωτάθλημα, ενώ με τη Στεάουα Βουκουρεστίου κατέκτησε το 1986 το Κύπελλο Πρωταθλητριών! Όσο για την Εθνική Ρουμανίας, μέτρησε 102 διεθνείς συμμετοχές σε εποχές που το να φτάσει κανείς αυτά τα νούμερα ήταν απίστευτα δύσκολο! Όλα αυτά πριν συνεχίσει στη Γαλλία την καριέρα του. Δικαίως λοιπόν θεωρείται απ’ τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Ρουμανίας!

26 χρόνια πριν!

Η προπονητική του καριέρα άρχισε το 1994! 26 χρόνια πριν κάθισε ως τεχνικός στον πάγκο της Νανσί. Στην ομάδα της Λορένης έμεινε 6 χρόνια και την ανέβασε στην Ligue 1. Αμέσως μετά ανέλαβε ομοσπονδιακός τεχνικός στη Ρουμανία. Θέση που δεν τον… ενθουσίασε όμως κι έτσι έμεινε για λίγο. Συγκεκριμένα μέχρι το καλοκαίρι του 2001, όταν και αποχώρησε. Για να συνεχίσει στην Πορτογαλία…

Ανέδειξε τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

Από το 2001 μέχρι το 2003, ήταν προπονητής στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Με τα «λιοντάρια» είχε ίσως την καλύτερη διετία της καριέρας του. Κατέκτησε το νταμπλ τη σεζόν 2001-02 και το Super Cup του 2002! Ακόμη κι έτσι όμως, το… παράσημό του ήταν άλλο. Ο Μπόλονι είναι ο πρώτος προπονητής που χρησιμοποίησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε επίσημο ματς επαγγελματικού επιπέδου!

Πριν από 18 χρόνια, ο Λάζλο Μπόλονι ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον Κριστιάνο Ρονάλτο, χρησιμοποιώντας τον για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο!

Τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα στο ξεκίνημα της σεζόν 2002-03 και τον χρησιμοποίησε στις 14 Αυγούστου 2002, στην αναμέτρηση με την Ίντερ. Τον είχε βάλει στη θέση του Τονίτο στο 58ο λεπτό.

Μάλιστα, ο ίδιος ο CR7 αναγνωρίζει τη συνεισφορά του Μπόλονι στην καριέρα του, καθώς ήταν επίσημος προσκεκλημένος του σε τελετή βράβευσης με χρυσή μπάλα! Ο ίδιος ο Ρουμάνος τεχνικός, είχε δηλώσει σχετικά:

«Τον είδα μόνο μία φορά, σε ένα φιλικό της Κ16 και της Κ18 της Σπόρτινγκ. Αποφάσισα αμέσως να τον βάλω κάτω… απ’ τα φτερά μου. Υπήρχαν κάποιες απουσίες λόγω αγώνων των Εθνικών και έπρεπε να ανεβάσω παίκτες. Κάλεσα αυτό το 16χρονο αγόρι. Δεν περίμενα πως θα τον κρατήσω για καιρό. Με το που έκανε την πρώτη του προπόνηση, αποφάσισα να μην τον αφήσω να φύγει.
Το πρώτο μάθημα που θέλησα να του δώσω, είναι να μην το παρακάνει. Να μη νομίζει πως είναι απλά… σόου. Το αποτέλεσμα μετρούσε περισσότερο απ’ το τι θα δείξει ο καθένας.
Ήταν φορ εκείνη την εποχή, αλλά τον πήγα στα άκρα. Για να μην πέφτει ως παιδί που ήταν, πάνω στα δυνατά σέντερ μπακ. Του φτιάξαμε κι ένα γρήγορο πρόγραμμα ενδυνάμωσης.
Δεν περιμένω κάτι απ’ αυτόν. Δε θέλω αναγνώριση. Ήδη έχω επιβραβευτεί. Το όνομά μου αναφέρεται δίπλα στο δικό του και με κάλεσε στην τελετή για τη χρυσή μπάλα! Εκεί με ευχαρίστησε η μητέρα του και η οικογένειά του».

Πέρα απ’ τον Κριστιάνο Ρονάλντο, είχε αναδείξει και τον Ρικάρντο Κουαρέσμα, αλλά και τον Ούγκο Βιάνα. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος της δεύτερης σεζόν απολύθηκε λόγω κακών αποτελεσμάτων.

Γαλλία και Αραβία

Το 2003 επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Ρεν. Το 2004-05, οδήγησε το σύλλογο στην 4η θέση που ήταν η κορυφαία στην ιστορία της και στην Ευρωπαϊκή συμμετοχή. Το 2006 πήγε στη Μονακό υπογράφοντας για 2 χρόνια, αλλά έμεινε μόλις μερικούς μήνες καθώς τον Οκτώβριο απολύθηκε λόγω κακών αποτελεσμάτων. Μετά από μερικούς μήνες, πήρε την απόφαση να πάει στα Εμιράτα και συγκεκριμένα την Αλ Τζαζίρα. Έμεινε μία σεζόν πριν επιστρέψει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα το Βέλγιο.

Τίτλος με τη Σταντάρ

Το καλοκαίρι του 2008, λοιπόν, ανέλαβε τις τύχες της Σταντάρ Λιέγης διαδεχόμενος τον Μισέλ Πρεντόμ. Την πρώτη του σεζόν στέφθηκε Πρωταθλητής Βελγίου, αφήνωντας δεύτερη την Άντερλεχτ! Την επόμενη σεζόν (Φεβρουάριος 2010) παραιτήθηκε απ’ τον πάγκο της Σταντάρ. Η συνέχεια τον βρήκε στα ΗΑΕ και την Αλ Ουάχντα. Υπέγραψε Μάιο αλλά Σεπτέμβριο απολύθηκε, παρότι η ομάδα του νικούσε! Επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Λανς αυτή τη φορά. Τον Γενάρη του 2011 σε μια… αποστολή αυτοκτονίας, που δεν είχε επιτυχία καθώς ο σύλλογος της Βόρειας Γαλλίας υποβιβάστηκε. Έτσι ο Μπόλονι έμεινε ελεύθερος τον Ιούνιο. Όχι για πολύ…

Εποχή ΠΑΟΚ!

8 Ιουνίου 2011 ο Μπόλονι συμφώνησε και υπέγραψε στον ΠΑΟΚ! Η Ελλάδα γινόταν η τέταρτη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα προπονούσε (μετά τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο). Η πορεία του στον «δικέφαλο» άρχισε με τον αποκλεισμό της Βαλερέγκα και της Καρπάτι Λβιβ, φτάνοντας στον όμιλο του Κυπέλλου UEFA. Τότεναμ, Ρούμπιν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς ήταν οι αντίπαλοι. Ο ΠΑΟΚ του Μπόλονι προκρίθηκε στους «32» τερματίζοντας αήττητος στην κορυφή! Με κορυφαίο αποτέλεσμα, φυσικά, τη νίκη στο Λονδίνο επί της Τότεναμ.

Στην επόμενη φάση αντίπαλος ήταν η Ουντινέζε. Παρά το 0-0 στην ιταλία, η ήττα με 3-0 στην Τούμπα έβαλε τέλος στην πορεία του «δικέφαλου». Στην Ελλάδα η σεζόν ήταν άστατη. Ο ΠΑΟΚ του Μπόλονι νίκησε εκτός του Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κάτι που είχε μια δεκαετία να πετύχει η ομάδα του «δικέφαλου»! Παρ’ όλα αυτά, τερμάτισε 3η στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και 5η μετά τα πλέι οφ! Τον Μάιο του 2012, λοιπόν, ήρθε το τέλος της συνεργασίας με τους Θεσσαλονικείς. Οι πωλήσεις των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας στα μέσα της περιόδου, ήταν σημείο τριβής με τη διοίκηση που διογκώθηκε μετά τις διαρκείς αναφορές του Ρουμάνου στο θέμα!

Πρόβλημα στο Κατάρ

Το Κατάρ και η Αλ Κορ (τωρινή ομάδα του Φετφατζίδη) ήταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Μπόλονι. Η σεζόν κυλούσε ομαλά, μέχρι που τον Ιανουάριο του 2013 σε ματς Πρωταθλήματος ο Ρουμάνος πέταξε μπουκάλι σε μπολ μπόι όταν ο πιτσιρικάς κράτησε την μπάλα πίσω απ’ την εστία! Όταν αποβλήθηκε, μάλιστα, έσπρωχνε και έβριζε τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν απ’ τον αγωνιστικό χώρο! Τιμωρήθηκε για 5 αγώνες και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η παρουσία του στο Κατάρ. Δεν πήγε μακριά πάντως, καθώς επόμενη ομάδα του ήταν η Αλ Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου έμεινε για 4 μήνες.

Επιστροφή στο Βέλγιο και σταθερότητα στην Αντβέρπ

Το καλοκαίρι του 2017 ήρθε ο καιρός να βρει ένα μέρος να μείνει για πάνω από μία σεζόν ο Μπόλονι! Αυτό ήταν η Αντβέρπ του Βελγίου. Η πρώτη του σεζόν ήταν σταθερή, κράτησε την ομάδα στην κατηγορία, ενώ το 2018-19 έφτιαξε ένα εξαιρετικό σύνολο που ήταν η έκπληξη του Πρωταθλήματος! Μέσω των πλέι οφ τερμάτισε στην 4η θέση και πήρε το εισιτήριο για το Europa League! Το 2019-20 έφτασε στον τελικό Κυπέλλου του Βελγίου, τεράστια επιτυχία για την Αντβέρπ κι ας μην κατέκτησε το τρόπαιο.

Στα… γρήγορα

20 Αυγούστου 2020, η Γάνδη προσέλαβε τον Λάζλο Μπόλονι. Πρόλαβε να κοουτσάρει για 3 ματς μόνο. Ηττήθηκε εκτός έδρας από Έουπεν και Αντβέρπ, ενώ νίκησε εντός τη Μέχελεν. Έτσι, στις 14 Σεπτεμβρίου απολύθηκε από την Γάνδη!

Δεν είναι δογματικός

Σε μια τόσο μεγάλη καριέρα, είναι λογικό ο Λάζλο Μπόλονι να έχει προπονήσει πολλούς και σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά του, πάντως, είναι το γεγονός πως δεν είναι δογματικός αναφορικά με τα συστήματα και τις διατάξεις. Ως βάση του έχει το 4-2-3-1 και το 4-3-3, αλλά σαφώς με πιο αμυντική φιλοσοφία απ’ αυτή που σκεφτόταν να περάσει ο Πογιάτος. Παρ’ όλα αυτά, αλλάζει διαρκώς διατάξεις ανάλογα με τις απαιτήσεις των αγώνων. Του αρέσει να έχει γεμάτο άξονα και γι’ αυτό πολλές φορές παίζει με τρία στόπερ, ή με 4-4-2 διάταξη ρόμβου στα χαφ.

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει Μπόλονι ο Παναθηναϊκός!

Κλείνει Μπόλονι ο Παναθηναϊκός!

Παναθηναϊκός: Πογιάτος τέλος κι επίσημα!

Παναθηναϊκός: Πογιάτος τέλος κι επίσημα!

Βέλγικα ΜΜΕ: «Στην Αθήνα ο Μπόλονι, υπογράφει μέχρι το 2022»!

Βέλγικα ΜΜΕ: «Στην Αθήνα ο Μπόλονι, υπογράφει μέχρι το 2022»!

Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
Οι κληρώσεις στα προκριματικά του EURO σε Εθνική Νέων κι Εθνική Παίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved