Παναθηναϊκός: Η επίσκεψη Μπενιάτ στη Λεωφόρο (photos)

Παναθηναϊκός: Η επίσκεψη Μπενιάτ στη Λεωφόρο (photos)

Ο Μπενιάτ Ετσεμπαρία έχει πάρει γεύση από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και την ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο, ενώ από τότε που καθιερώθηκε σε υψηλό επίπεδο, μίνιμουμ στη Πριμέρα είχε 23 συμμετοχές.

Ο Μπενιάτ Ετσεμπαρία είναι ένας χαφ, που κάνει πολλή δουλειά στη μεσαία γραμμή και δεν είναι τυχαίο ότι σε υψηλό επίπεδο κατέγραψε με τις Μπιλμπάο, Μπέτις, άνω των 300 αγώνων. Στη Πριμέρα, στο Κύπελλο και στην Ευρώπη. Εκτός Ισπανίας ο 33χρονος (γεννήθηκε στις 19/2/87 στο Ιγόρε, στη χώρα των Βάσκων) αμυντικός μέσος, μέτρησε 35 συμμετοχές. Δύο εξ αυτών κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ναι, ο Μπενιάτ ήταν μέλος της Μπιλμπάο, που αντιμετώπισε το «τριφύλλι» τον Αύγουστο του 2017 για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Βασικός, με τον αριθμό «7» στην πλάτη και στα δύο παιχνίδια κόντρα στην ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη. Στις 17/8/17 στο πρώτο ματς στη Λεωφόρο, είδε τους «πράσινους» να παίζουν εκπληκτικά και να προηγούνται 2-0 με Λουντ, Καμπέσας.

Οι Βάσκοι, όμως, μετά το 60’ εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια του Παναθηναϊκού και σε ελάχιστα λεπτά μετέτρεψαν το 2-0 σε 2-3, που ήταν και το τελικό σκορ. Ο Μπενιάτ ήταν παρών στην ανατροπή και στο 77’ αντικαταστάθηκε από τον Μισέλ Σαν Χοσέ. Έναν ακόμα παίκτη σύμβολο της Μπιλμπάο τα τελευταία χρόνια, που αποχωρεί μαζί του από τον σύλλογο. Στον δεύτερο αγώνα στις 24/8/17, που έληξε 1-0 και σφράγισε την πρόκριση των Βάσκων, ξεκίνησε κι αντικαταστάθηκε στο 73’ από τον Μικέλ Ρίκο. Γνωρίζει πολύ καλά, λοιπόν, τι εστί Παναθηναϊκός, έχει πάρει γεύση από την ιστορική έδρα της ομάδας και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κόσμος.

Ήρωας στη Μπέτις

Ο Μπενιάτ, όπως κάθε ταλέντο στη χώρα των Βάσκων, ξεκίνησε τη μπάλα στην Ακαδημία της Μπιλμπάο. Έπαιξε στην τρίτη ομάδα, τη Μπασκόνια και στη δεύτερη. Στις 29/10/06 έκανε το ντεμπούτο του στη Πριμέρα. Έπαιξε έξι λεπτά στην εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Οσασούνα παίρνοντας τη θέση του Φρανσίσκο Γέστε. Στη Μπιλμπάο, όμως, κρίθηκε ότι δεν χωρούσε κι αφού τη σεζόν 2008-09 αγωνίστηκε στη τρίτη κατηγορία με τη Κονκουένσε, το καλοκαίρι του 2009 πήγε στη Μπέτις. Εκεί έπαιξε έναν χρόνο με τις ρεζέρβες.

 Με την πρώτη ομάδα της Μπέτις αγωνίστηκε στις 29/8/10 στη νίκη με 4-1 εντός έδρας επί της Γρανάδα. Όλα αυτά για τη Σεγούντα. Εκείνη την περίοδο μέτρησε 35 συμμετοχές (30 βασικός) στη δεύτερη κατηγορία κι όλα πήραν τον δρόμο τους. Η Μπέτις ανέβηκε και στη Πριμέρα έκανε ξανά 35 ματς τη σεζόν 2011-12. Στις 2/5/12, μάλιστα, έγινε ήρωας στη πράσινη πλευρά της πόλης. Στο εκτός έδρας ντέρμπι, η Σεβίλλη προηγήθηκε με τον Νεγρέδο, αλλά ο Μπενιάτ με δύο γκολ στο 42’ και το 90’ έδωσε τη νίκη με 2-1 στη Μπέτις και φυσικά γνώρισε την αποθέωση. Εκείνη η χρονιά ήταν και η πλέον παραγωγική με 6 γκολ και πέντε ασίστ. Την επόμενη σεζόν κατέγραψε ακόμα 34 ματς, συν έξι στο κύπελλο, με τέσσερα γκολ και επτά ασίστ. Στις 24/11/12, μάλιστα, σφράγισε και την εντός έδρας νίκη της Μπέτις με 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης και φυσικά ήταν από τους πλέον αγαπητούς παίκτες στον σύλλογο.

Επιστροφή και γεμάτες σεζόν

Γίνεται αντιληπτό, ότι από το καλοκαίρι του 2010 μέτρησε τρία σερί χρόνια με πάνω από 30 συμμετοχές σε πρωτάθλημα. Η Μπιλμπάο αναγκάστηκε να εκταμιεύσει το καλοκαίρι του 2013 οκτώ εκατ. ευρώ, πολλά για τα δεδομένα της, για να φέρει πίσω ένα δικό της παιδί. Έναν παίκτη, που δεν είναι Αντούριθ, Μουνιαϊν, αλλά ένας χαμάλης πολυτελείας, ένας παίκτης εργαλείο στη μεσαία γραμμή. Με τρεξίματα, κλεψίματα και πάθος. Ένας παίκτης που έχει δημιουργικές ικανότητες, αλλά και ανασταλτικές. Την πρώτη του χρονιά με το που επέστρεψε στη Μπιλμπάο είχε 23 ματς στη Πριμέρα. Αυτές είναι και οι λιγότερες που έκανε από το 2010 μέχρι και φέτος που έμεινε ελεύθερος. Ήταν τόσο συνεπής, που είχε γραφτεί στην Ισπανία ότι ο Γκουαρδιόλα εξέταζε το ενδεχόμενο να τον πάρει μαζί του, όταν βρισκόταν στον πάγκο της Μπάγερν.

Την σεζόν 2014-15 έκανε 44 παιχνίδια (28 στο πρωτάθλημα) εκ των οποίων δύο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (βασικός στο πρώτο) στον αποκλεισμό από τη Νάπολι. Την περίοδο 2015-16 μέτρησε 55 συμμετοχές! Με τρία γκολ. Ένας παίκτης που έχει δημιουργικές ικανότητες, αλλά όχι και τα γκολ που ήθελε ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής. Ακολουθούν 39 παιχνίδια τη σεζόν 2016-17, 33 την επόμενη με τα δύο να είναι κόντρα στον Παναθηναϊκό, 29 πέρσι (εκ των οποίων 7 στο πρωτάθλημα) και μόλις 14 τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με τα 11 να είναι στη Πριμέρα. Σύνολο 242 ματς στη Μπιλμπάο με 12 γκολ και 32 ασίστ κι ακόμα 118 ματς στη Μπέτις με 15 γκολ και 12 ασίστ.

Η δύσκολη στιγμή

Η πιο δύσκολη στιγμή στη καριέρα του φυσικά είναι η φετινή που αποχωρεί από τη Μπιλμπάο. Στις 14/4/16, όμως, ήταν ο μοιραίος. Στους οκτώ του Γιουρόπα Λιγκ, οι Βάσκοι συγκρούστηκαν με τη συμπατριώτισσα Σεβίλλη. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι και ο Μπενιάτ ήταν αυτός που αστόχησε από την ομάδα του. Στο τέταρτο πέναλτι… Φέτος, ο Μπενιάτ λόγω κορονοϊού δεν αποχαιρέτησε την αγαπημένη του ομάδα, όπως θα ήθελε. Στις 9/2/20, κόντρα στη μεγάλη αντίπαλο, τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, έπαιξε για τελευταία φορά με τη φανέλα της. Και τον Ιούλιο, στον τελευταίο αγώνα, οι συμπαίκτες του τον αποχαιρέτησαν στο άδειο Σαν Μαμές.

Η Εθνική

 Ο Μπενιάτ ήταν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της Ισπανίας. Κλήθηκε, όμως και στην Ανδρών. Έκανε ντεμπούτο στις 26/5/12 στο φιλικό με τη Σερβία στην Ελβετία. Συνολικά μέτρησε τέσσερα ματς με την Ανδρών, αλλά όλες σε φιλικό επίπεδο.

Στη media gallery μπορείτε να δείτε τον Μπενιάτ κόντρα στον ΠΑΟ με το «7» στη φανέλα και στην κάτω σειρά, δεύτερος από αριστερά, δίπλα στον αρχηγό Μουνιαϊν. Επίσης, το βίντεο της Μπιλμπάο για το αντίο. 



Flash Bets αποκλειστικά στη Novibet!
Flash Bets αποκλειστικά στη Novibet!
Diamond League: Το απόγευμα αγωνίζονται Τεντόγλου-Στεφανίδη
Diamond League: Το απόγευμα αγωνίζονται Τεντόγλου-Στεφανίδη
Γιώργος Λυγγερίδης: Παραδόθηκε ηγετικό μέλος της «Θύρας 7» στην Αστυνομία
Γιώργος Λυγγερίδης: Παραδόθηκε ηγετικό μέλος της «Θύρας 7» στην Αστυνομία
Μοναδική AR video εμπειρία με τη Μαρίνα Σάττι στο κέντρο της Αθήνας
Μοναδική AR video εμπειρία με τη Μαρίνα Σάττι στο κέντρο της Αθήνας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved