Παναθηναϊκός: Δημιουργικό… lifting! (Photos)

Παναθηναϊκός: Δημιουργικό… lifting! (Photos)

Αλλαγμένος σε μεγάλο ποσοστό σε μεσοεπιθετικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός, που αν συγκρίνει κανείς το πώς ξεκίνησε τη σεζόν αυτή σε σχέση με το πώς θα αρχίσει την επόμενη, θα διαπιστώσει πως είναι… η μέρα με τη νύχτα!

Ο Παναθηναϊκός του Δώνη απ’ τη μία, ο Παναθηναϊκός του Πογιάτος απ’ την άλλη. Ο Παναθηναϊκός των συμβολαίων που έφταναν με το ζόρι τις 250.000 ευρώ ουσιαστικά, απέναντι σε αυτόν που έχει μέχρι και τα διπλάσια (σε επίπεδο απολαβών) συμβόλαια. Σε επίπεδο αγωνιστικής νοοτροπίας, οι διαφορές (τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε απ’ τον Ισπανό τεχνικό) δεν είναι τεράστιες. Απλά ο πρώην τεχνικός της Κ19 της Ρεάλ, θέλει να «χτίσει» μια ομάδα που θα κυριαρχεί, θα πιέζει τον αντίπαλο, θα έχει κατοχή. Μια άκρως επιθετική στη σύγχρονη μορφή της με λίγα λόγια. Κι ο Δώνης κάτι ανάλογο προσπαθούσε να κάνει, όμως του έλειπαν αρκετά… εργαλεία!

Σαφώς και η κάθε ομάδα είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή, όλες οι θέσεις της ενδεκάδας μετρούν. Όμως σαφώς το μεγάλο βάρος αυτής της διαδικασίας πέφτει στην μεσοεπιθετική γραμμή. Κυρίως στους δημιουργικού παίκτες όπως συνηθίζουμε να λέμε. Εκεί ακριβώς το «τριφύλλι» προχωρά σε ολικό lifting! Διατηρώντας ελάχιστα… κομμάτια απ’ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και προσθέτοντας αρκετά νέα.

Τα… οχταρτοδεκάρια

Ένα χρόνο πριν (και κάτι λιγότερο) ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε τη σεζόν έχοντας κεντρικό χαφ ουσιαστικά τον Χρήστο Δώνη (δεν υπολογίζονται οι νεαροί όπως ο Σερπέζης ή ο Αθανασακόπουλος που έτσι κι αλλιώς είναι περισσότερο δεκάρι). Σε περισσότερο δημιουργικό ρόλο και κοντά στον επιθετικό, ήταν ο Ζαχίντ, ο Μπουζούκης, αλλά και ο Κολοβός. Με αυτές τις λύσεις… μπήκε στη «μάχη» το «τριφύλλι». Η νέα σεζόν θα βρει το «τριφύλλι» χωρίς Δώνη και Ζαχίντ, αλλά με προσθήκες. Η μία είναι γνωστή και… παιγμένη. Ο λόγος για τον Γιασίν Αγιούμπ που είναι ξεκάθαρα οχταροδεκάρι όπως χαρακτηρίζονται αυτού του είδους οι ποδοσφαιριστές. Ως τέτοιος θα αντιμετωπίζεται κι ο Γιάννης Μπουζούκης, ο οποίος φαίνεται πως δύσκολα πλέον θα λογίζεται ακραίος. Φυσικά σημαντικότατη προσθήκη είναι αυτή που… έρχεται. Δηλαδή του Λούκας Βιγιαφάνιες. Ποδοσφαιριστής ποιοτικότατος, τον γνωρίζουν οι πάντες, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Συν τον Κολοβό που είναι στο ρόστερ του «τριφυλλιού», ενώ είναι ανοιχτό το θέμα της απόκτησης ακόμη ενός χαφ που θα παίζει και ως κεντρικός μέσος. Κατά συνέπεια θα υπάρχουν περισσότερες λύσεις και τουλάχιστον στα… χαρτιά, ποιοτικότερες.

Με νέα… φτερά!

Εκεί που συναντάμε ακόμη περισσότερες διαφοροποιήσεις, είναι στα… φτερά της μεσοεπιθετικής γραμμής. Οι ακραίοι χαφ-εξτρέμ. Στη δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού υπήρχε ο Μπεκ και ο Μπουζούκης, ενώ στα αριστερά η σεζόν ξεκίνησε με τον Μολό και ένα τεράστιο ερωτηματικό δίπλα απ’ το όνομα του Χατζηγιοβάνη. Διότι φαινόταν πως δε θα τα βρει για νέο συμβόλαιο και έψαχνε τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο παίκτης, ομάδα για να πωληθεί! Τέλος καλό όλα καλά όμως και παρέμεινε, αλλά η σεζόν ξεκίνησε με την αμφιβολία δίχως άλλο.

Πλέον, τα πάντα θα είναι διαφορετικά. Ο Μπουζούκης φαίνεται να… βγαίνει απ’ το κάδρο των άκρων (πηγαίνει στον άξονα). Επιστρέφει ο Εμμανουηλίδης που θεωρητικά τουλάχιστον θα είναι πίσω απ’ τον Αϊτορ στα δεξιά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρυφός επιθετικός ή ακόμη και φορ σε ειδικές περιπτώσεις. Πιο βασική επιλογή δείχνει να είναι ο Αϊτορ Κανταλαπιέδρα που αποκτήθηκε ως ελεύθερος απ’ την Τβέντε, Αριστερά υπάρχει ο Χατζηγιοβάνης με έναν επιπλέον χρόνο στην… πλάτη, περισσότερη εμπειρία και μια καλή σεζόν δίχως άλλο. Εκεί θα έρθει και ο Αντόνιο Ξαβιέ που μένει ελεύθερος απ’ την Τοντέλα. Φυσικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το να βάζεις… ταμπέλα σε έναν εξτρέμ για το αν παίζει δεξιά ή αριστερά είναι μάλλον ανούσιο, αλλά τουλάχιστον στη θεωρία αυτές είναι οι πλευρές που οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές αισθάνονται πιο άνετα.
Τον Μπεκ δεν τον… ξεχάσαμε, είναι στην ομάδα αλλά κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα συνεχίσει να ισχύει το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα υπολογίζεται τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα…

Το απόλυτο μοίρασμα… ποδιών!

Κάτι αξιοσημείωτο που παρατηρείται με τα τωρινά δεδομένα της δημιουργικής διαμόρφωσης του ρόστερ, είναι το μοίρασμα των δεξιοπόδαρων με τους αριστεροπόδαρους. Απ’ τους οκτώ που θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, γιατί ο προπονητής και το γήπεδο θα κρίνουν τι θα γίνει στην πράξη, οι τέσσερις είναι δεξιοπόδαροι (Βιγιαφάνιες, Χατζηγιοβάνης, Κολοβός, Εμμανουηλίδης) κι άλλοι τόσοι αριστεροπόδαροι (Αγιούμπ, Μπουζούκης, Αϊτορ, Ξαβιέ). Τη… διαφορά θα την κάνει ο χαφ που θα αποκτηθεί λοιπόν (κεντρικός), γέρνοντας την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Διαφοροποίηση και στα μπακ!

Φυσικά όταν γίνεται λόγος για δημιουργία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι αδιανόητο να μην αναφέρεσαι και στα μπακ. Εκεί ο Παναθηναϊκός θα κάνει σημαντικότατες αλλαγές. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού θα έχεις νέα βασικά άκρα στα μετόπισθεν. Γιόχανσον και Ινσούα που ήταν στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν, δεν υπάρχουν πια. Το επόμενο διάστημα θα μάθουμε ποιοι θα τους αντικαταστήσουν. Επίσης, δεν υπάρχει και η αναπληρωματική λύση για το δεξιό άκρο (Αποστολάκης) αλλά και η τρίτη επιλογή σε αυτή τη θέση (Βαγιαννίδης). Ο Θεοχάρης που παραμένει στην ομάδα και είναι μια περίπτωση για τα δεξιά στα μπακ, φαινόταν πριν ένα χρόνο περίπου πως δε θα βρει εύκολο χρόνο συμμετοχής. Όσο για τα αριστερά, οι εναλλακτικές παραμένουν ίδιες με Χατζηθεοδωρίδη και Ζαγαρίτη.



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved