Οι τακτικές που οδήγησαν τον Παούνοβιτς στην κορυφή του κόσμου με τη Σερβία (video+photos)

Οι τακτικές που οδήγησαν τον Παούνοβιτς στην κορυφή του κόσμου με τη Σερβία (video+photos)

Διαβάστε και δείτε πως ο Παούνοβιτς είχε καταφέρει να εμπνεύσει την Κ21 της Σερβίας και να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Αν για κάτι φημίζεται ο Βέλικο Παούνοβιτς, είναι για το γεγονός ότι εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του. Ειδικότερα όσους είναι σε πιο νεαρή ηλικία και βλέπουν στο πρόσωπο του προπονητή και έναν ποδοσφαιρικό... μέντορα για τη συνέχεια της καριέρας τους.

Στην Κ21 της Σερβίας το 2015, ο Βέλικο Παούνοβιτς κατάφερε να εμπνεύσει τους πάντες και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου! Άνθρωποι που τον γνωρίζουν πολύ καλά, ωστόσο, μιλούν για έναν προπονητή που ξέρει πώς να διαχειρίζεται τακτικές, πώς να προσαρμόζει το παιχνίδι της ομάδας του με βάση τις δυνατότητες που έχουν οι ποδοσφαιριστές του και πώς να δημιουργεί ένα κλίμα «παρέας» που μπορεί να φέρει επιτυχίες!

Το Leoforos.gr σας παρουσιάζει στοιχεία αλλά και βίντεο στα οποία φαίνονται όλες οι πρακτικές που χρησιμοποιεί ο Παούνοβιτς. Τα κουίζ που βάζει στους παίκτες του, οι Pilates στο γυμναστήριο, οι λόγοι στα αποδυτήρια που ξεσηκώνουν και εμπνέουν τους ποδοσφαιριστές, τα συστήματα και η τακτική που κάνει στην προπόνηση κι αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Κανόνες και αξίες

Για να μπορέσει ο Παούνοβιτς ωστόσο να φτιάξει ένα τόσο δυνατό σύνολο που να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο, στηρίχτηκε σε κάποιες βασικές αρχές. Αυτές, μάλιστα, τις παρουσίασε στο «Amicale des Educateurs de Football» στο Παρίσι πριν από μερικές ημέρες. Εκεί κλήθηκε ως ομιλητής και ο τίτλος της δικής του παρουσίασης ήταν «Coach Authority = Knowledge + Good Communication» (σ.σ προπονητική θεωρεία=Γνώση+καλή επικοινωνία)». Ο «Πάου» παρουσίασε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν και παίκτες και προπονητές.

Σύμφωνα με τον Παούνοβιτς: «Ο προπονητής πρέπει να: σέβεται τους παίκτες, πρέπει να έχει καλή συμπεριφορά, επικοινωνία και ορολογία, προσαρμόζει τις φιλοδοξίες, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του στο επίπεδο και στην ηλικία των παικτών, βοηθάει στην εξέλιξη και στο να βγάζουν το ταλέντο τους στο γήπεδο, επιτρέπει στους παίκτες του να κάνουν λάθη και να τους κάνει να καταλαβαίνουν οτι είναι στο πλαίσιο της διαδικασίας βελτίωσης, ξέρει οτι οι βασικές αρχές είναι η γνώση και η καλή επικοινωνία, μιλάει με τους παίκτες και να ακούει τις δικές του σκέψεις, να εμπνεύσει τους παίκτες του και να διακρίνεται από θετική νοοτροπία, μην υποτιμά ή να υπερτιμά τον αντίπαλο και να εδραιώσει τον χρυσό κανό «προπονήσου σαν να πρόκειται για επίσημο ματς-Παίξε σαν να πρόκειται για προπόνηση».

Εκτός από τους κανόνες, ο Βέλικο οριοθέτησε και τις αξίες που πρέπει να έχει μια ομάδα, οι οποίες είναι ο ενθουσιασμός, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη. Όσο για το περιβάλλον μιας ομάδας, το οργανόγραμμα που παρουσίασε είχε σε έναν ενιαίο κύκλο: Ακαδημία, Οπαδούς, Αναλυτές τακτικής, Ιατρικό επιτελείο, Υπεύθυνο επικοινωνίας, Υπεύθυνο ρουχισμού, Τιμ Μάνατζερ, Βοηθοί προπονητή, Προπονητή, Αθλητικό Διευθυντή, Τμήμα Σκάουτινγκ και τέλος, Αξίες και Ταυτότητα του συλλόγου!

Τα social media, η ροκ μουσική και η ψυχολογία

Ένα από τα πράγματα που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν, είναι η… μανία που έχει ο Παούνοβιτς με τα social media. Όχι για να… περνάει την ώρα του, αλλά για να μπορεί να διαχέει τις πληροφορίες που θέλει στους ποδοσφαιριστές του. Ο Σέρβος τεχνικός χειρίζεται με μαεστρία Facebook, Twitter, Google+ κι ότι άλλο μπορεί να του φανεί χρήσιμο, έτσι ώστε να βοηθήσει την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές του. Δεν είναι τυχαίο πως στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-20 εφημερίδες τόσο της πατρίδας του όσο και άλλων χωρών τον χαρακτήρισαν ως «Στιβ Τζομπς των πάγκων»!

Ο Παούνοβιτς είχε δημιουργήσει κλειστά γκρουπ σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μπορεί να επικοινωνεί με τους παίκτες του σε όλη τη διάρκεια της σεζόν κι όχι μόνο όταν βρίσκονταν στην Εθνική. Εκτός από αυτό, ο Σέρβος θεωρείται… μετρ στην ψυχολογία. Έχει καταφέρει με τον τρόπο του να «κερδίζει» τα πάντα από τους ποδοσφαιριστές του. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταχειρίζεται διαφορετικές μεθόδους κάθε φορά για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είτε δίνοντας σε συγκεκριμένους παίκτες να διαβάσουν συγκεκριμένα βιβλία, είτε βάζοντας συγκεκριμένα τραγούδια στα αποδυτήρια, καταφέρνει να γίνει πηγή έμπνευσης. Πολλές φορές μάλιστα, έκανε ποδοσφαιρικά κουίζ στους παίκτες του, για να τους μάθει την ιστορία του αθλήματος που θέλουν να ακολουθήσουν! Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στη Σερβία όταν προβλήθηκε το βίντεο της ομιλίας του πριν τον τελικό με την Βραζιλία, δεν ήταν λίγοι οι συμπατριώτες του που συγκινήθηκαν και δάκρυσαν!

Ο ίδιος πάντως, όταν πρόκειται για τον εαυτό του αλλά και για να … ξυπνήσει την ομάδα του, δεν θα διστάσει να βάλει σκληρό ροκ στα αποδυτήρια ή ακόμα και πανκ μουσική! Ήταν άλλωστε, από τα… νιάτα του αυτά που του άρεσαν, αλλά τον κέρδισε η «στρογγυλή θεά». Και το διαδίκτυο, αφού ο Παούνοβιτς ήταν ο πρώτος Σέρβος ποδοσφαιριστής που δημιούργησε δική του ιστοσελίδα από το 1995.

Δείτε περισσότερα βίντεο στο Leoforos.gr



Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Στο «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ το Game 1 των playoffs - Το πρόγραμμα
Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Στο «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ το Game 1 των playoffs - Το πρόγραμμα
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η στιγμή της προσωρινής διακοπής - Έπεσε μπουκάλι στο κεφάλι του Μπέλλου
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η στιγμή της προσωρινής διακοπής - Έπεσε μπουκάλι στο κεφάλι του Μπέλλου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved